Zijn de bleke witte vlekken op je lippen een teken van vitiligo? Ook bekend als leucoderma, kan deze huidaandoening elk deel van het lichaam beïnvloeden, inclusief uw haar en zelfs de binnenkant van uw mond.

Hoewel vitiligo niet levensbedreigend is, heeft het de neiging om emotionele stress te veroorzaken, vooral wanneer het aanwezig is op het gezicht of de lip. Lees verder om te weten hoe je met die pleisters op je lippen moet omgaan en jezelf beter kunt laten voelen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de vroege tekenen van Vitiligo op de lippen?
 • Wat zijn de oorzaken Vitiligo op de lippen?
 • Hoe komt Vitiligo op de lippen?
 • Behandeling van Vitiligo op de lippen
 • Doet Vitiligo op de lippen spread?
 • Hoe voorkom je dat Vitiligo zich op de lippen verspreidt?
 • Wanneer een dermatoloog raadplegen over Vitiligo?

Wat zijn de vroege tekenen van Vitiligo op de lippen?

In de meeste gevallen begint vitiligo op de lippen met kleine vlekken van verkleurde huid. Hoewel deze witte vlekken overal op je lippen kunnen verschijnen, komt het meestal voor op de laterale onderlip. Een paar kleine witte vlekken verschijnen in eerste instantie en verspreiden zich vervolgens geleidelijk over verschillende delen van het lichaam.

De tijd van verspreiding varieert aanzienlijk bij verschillende mensen en kan variëren van enkele maanden tot zelfs jaren. Van verschillende factoren is bekend dat ze bijdragen aan de oorzaak en verspreiding ervan.

Wanneer vitiligo begint met het gezicht, kan het verschijnen op elk deel, zoals lippen, ogen, wangen, voorhoofd, kin, oorlel, en zelfs de binnenoren.

Gelokaliseerde vitiligo begint met kleine pleisters. Soms kunnen witte vlekken alleen op de lippen en geslachtsdelen verschijnen. Deze aandoening wordt mucosale vitiligo genoemd. Wanneer je witte vlekken hebt alleen op je lip en de vingertoppen, wordt dit lip-tip vitiligo genoemd.

Wat zijn de oorzaken Vitiligo op de lippen?

Hoewel de exacte oorzaak van vitiligo niet definitief is, kunnen meerdere omgevings- en genetische factoren deze huidaandoening veroorzaken. Hier zijn enkele van de gemeenschappelijke factoren die de aandoening veroorzaken.

1. Auto-immuunziekte

Hier kan het immuunsysteem van de getroffen persoon antilichamen ontwikkelen die de melanocyten aanvallen en vernietigen. Vernietiging van de melanocyten stopt de melanineproductie en veroorzaakt depigmentatie op de huid. Dit kan uiteindelijk leiden tot vitiligo.

2. Genetica

Een studie over de genetica van vitiligo uitgevoerd op 150 getroffen mensen toonde aan dat genetische factoren een belangrijke rol spelen in de etiologie van vitiligo. Ongeveer 30% van de mensen met deze huidaandoening heeft een familiegeschiedenis [1].

3. Infecties

Sommige virale of bacteriële infecties zoals syfilis, lepra, korstmos planus, enz., Kunnen ook deze huidaandoening veroorzaken.

4. Neurogene factoren

Een studie getiteld Potentiële rol van neurogene ontstekingsfactoren in de pathogenese van vitiligo in 2012, toonde aan dat neurogene factoren zoals neuropeptiden en andere zenuwgroeifactoren een cruciale rol spelen bij emotionele respons. Deze neurogene factoren kunnen ook giftig zijn voor melanocyten. Het kan leiden tot het begin en de ontwikkeling van vitiligo bij gevoelige personen.

5. Zelfvernietiging

Soms kunnen melanocytdefecten de melaninesynthese stoppen, wat leidt tot vitiligo.

6. Beroepsrisico’s

Sommige banen vereisen continue blootstelling aan bepaalde chemicaliën, UV-straling van het zonlicht, enz. Dergelijke externe factoren kunnen vitiligo veroorzaken.

Hoe komt Vitiligo op de lippen?

De huidskleur van je lichaam wordt bepaald door melanine[2], een pigment dat in uw cellen wordt geproduceerd. Vitiligo treedt op wanneer de melanine-producerende cellen genaamd melanocyten [3] sterven of stoppen met functioneren.

Een Vitiligo Lateral Lower Lip studie uitgevoerd op 118 vitiligo patiënten van South Orissa toonde aan dat 16,39% van alle vitiligo patiënten lijden aan laterale onderlip vitiligo.

Dit kan optreden als gevolg van auto-immuunziekten, erfelijkheid of andere factoren. Bij afwezigheid van de pigmenten die je lip zijn natuurlijke kleur geven, beginnen witte of bleke vlekken te verschijnen.

Er is geen vast gebied voor het ontwikkelen van vitiligo patches. Het kan beginnen bij je lip of omliggende gebieden, of je kunt eerst witte vlekken ervaren op andere lichaamsdelen en vervolgens op je lippen.

Behandeling van Vitiligo op de lippen

Helaas is er geen specifieke behandeling die vitiligo kan genezen. Daarom is de focus van alle methoden om het zichtbare kleurverschil te minimaliseren. Er zijn voornamelijk twee manieren om te doofpotten. Deze omvatten repigmentatie of depigmentatie.

Wanneer uw bezorgdheid verband houdt met de verkleuring van uw lippen, kunt u gaan voor een van de following methoden. Maar vergeet niet om eerst je dermatoloog te raadplegen.

1. Medische behandelingen

Wanneer vitiligo op de lippen de enige zorg is, micropigmentatie[4] is een effectieve oplossing. Dit is een soort tatoeage die op de lippen wordt aangebracht om de vitiligo-patches te bedekken. Micropigmentatie is een veilige en effectieve behandelingsoptie voor vitiligo van de lippen.

Medische behandelingen

Excimeerlasertherapie en smalband UVB-behandeling worden ook beschouwd als effectieve oplossingen voor gelokaliseerde vitiligo. Beide methoden kunnen effectief zijn voor patiënten met vitiligo op de lippen of gelokaliseerde, kleine vitiligo-pleisters.

Wist je dat?

Het dragen van een lippenbalsem met zonnebrandcrème kan helpen voorkomen dat de ongelijkmatige teint van je lip verslechtert. Je kunt gaan voor een lippenbalsem met een SPF van 30 voor een optimaal resultaat.

2. Huidcrèmes

Er zijn enkele opties om de witte vlekken op je lip te camoufleren. Sommige crèmes of zalven helpen ook om de kleuren van de vitiligo-pleisters op je lippen te herstellen.

Huid camouflage crèmes:

Deze crèmes zijn geformuleerd om te passen bij uw natuurlijke huidskleur. Het aanbrengen van deze crèmes helpt de witte vlekken te mengen met de rest van je huid en houdt ze onmerkbaar. Waterdichte camouflagecrèmes kunnen overal op het lichaam worden gebruikt. Crèmes met Dihydroxyaceton zijn goed voor je huid.

vrouwen zonder vitiligo

Topische steroïde crèmes of zalven:

Deze crèmes kunnen zelfs de verspreiding van de witte vlekken pauzeren en kunnen de oorspronkelijke huidskleur in de getroffen gebieden herstellen. U kunt uw dermatoloog raadplegen voor een geschikte topische steroïde voor uw aandoening. Fluticasonpropionaat, betamethason valeraat, hydrocortisonbutyraat, enz., Zijn de meest voorkomende steroïden die artsen voorschrijven.

3. Huismiddeltjes

Er zijn ook enkele huismiddeltjes voor vitiligo. Hoewel geen enkele wetenschappelijke studie deze remedies ondersteunt, geloven mensen dat een mengsel van citroen en zoet basilicumextract en een mengsel van kurkuma en mosterdolie de verspreiding van vitiligo kan helpen verminderen. Ginkgo biloba is een kruidenplant en de orale inname of toepassing van de pasta kan een positief effect hebben op vitiligopatiënten [5][6].

Sommige groenten en fruit worden ook als nuttig beschouwd voor deze aandoening. Deze omvatten appels, bananen, bladgroenten zoals romaine sla, kikkererwten, wortelgroenten zoals bieten, wortels, vijgen en dadels.

Notitie:

Sommige vitiligo-patiënten hebben gemeld dat specifieke vitamines zoals vitamine B-12, vitamine C, vitamine D en bètacaroteen kunnen helpen de huidverkleuring te verminderen. Evenzo kunnen mineralen zoals koper, ijzer en zink de verspreiding van vitiligo voorkomen.

Doet Vitiligo op de lippen spread?

Meestal verspreiden vitiligo-pleisters zich naar andere delen van het lichaam. Witte vlekken kunnen dus op vele delen van het lichaam verschijnen, zoals de wang, kin, voorhoofd, in de mond, neus, borst, rug, buik, geslachtsdelen, enz. In extreme gevallen kan vitiligo zich over het hele lichaam verspreiden en overal een gelijkmatige verkleuring veroorzaken.

Hoe voorkom je dat Vitiligo zich op de lippen verspreidt?

Over het algemeen is vitiligo onvoorspelbaar. Het is moeilijk te zeggen of de pleisters gelokaliseerd blijven of zich verspreiden naar andere lichaamsdelen. Maar sommige maatregelen en gedragsveranderingen kunnen helpen verspreiding te voorkomen en ervoor te zorgen dat je je beter voelt.

 • Volgens sommige deskundige en board-gecertificeerde dermatologen, hier zijn enkele tips om te voorkomen dat vitiligo zich verspreidt[7]:
 • Minimaliseer uw blootstelling aan de zon en aan UV-stralen
 • Gebruik zonnebrandcrème als je buiten bent of draag volledig bedekte kleding om je huid zoveel mogelijk te verbergen voor het zonlicht
 • Zeg een groot ‘NEE’ tegen zonnebanken of zonnelampen
 • Ondersteun je immuunsysteem met een gezond dieet en levensstijl

Esse Organic Skincare Tip:

Bij het kiezen van kleuren om vitiligo-patches te bedekken, ga dan voor camouflagemake-up, zelfbruiner of huidverf. Deze producten zijn relatief veilig in gebruik, gaan langer mee dan gewone make-up en helpen om er beter uit te zien. Waterdichte en dihydroxyaceton-bevattende camouflage make-up is een duurzame en goede optie.

Wanneer een dermatoloog raadplegen over Vitiligo?

Het is altijd verstandig om vanaf het begin een dermatoloog te raadplegen. Bezoek een board-gecertificeerde dermatoloog, die de juiste manier kan voorstellen om uw vitiligo-pleisters te voorkomen, te minimaliseren of te camoufleren. Hoewel zelfzorg u kan helpen zich beter te voelen, is het belangrijk om het advies van een arts te volgen voordat u steroïden en andere pillen of crèmes gebruikt.

Vitiligo-patiënten lopen ook het risico andere ziekten te ontwikkelen, zoals schildklieraandoeningen enz., Die een prominenter effect op hun gezondheid hebben. Een dermatoloog is de juiste persoon om uw risico te beoordelen en te helpen bij verdere behandelingen.

Inpakken

Vitiligo is een niet-besmettelijke huidziekte die witte vlekken op uw lippen en andere delen van het gezicht en lichaam veroorzaakt. Er is geen duidelijke veroorzaker van deze ziekte, maar meerdere factoren kunnen het veroorzaken. Er is geen remedie voor vitiligo, maar verschillende methoden kunnen helpen de symptomen te voorkomen of de pleisters te camoufleren.

U moet uw behandelingswijze selecteren, afhankelijk van uw huidige gezondheidstoestand. Vergeet niet om een dermatoloog te raadplegen om een geschikte behandelingsoptie voor u te kiezen.

Verwijzingen