Kun je je geen dag voorstellen zonder make-up? We begrijpen het. Hoewel we je liefde voor make-up waarderen, kan het gebruik ervan elke dag je huid op veel manieren storen. Make-up bevat veel chemicaliën en componenten die al dan niet bij uw specifieke huidtype passen.

Sommige van deze huidonvriendelijke componenten die in alledaagse make-upproducten worden gebruikt, kunnen zelfs irritatie, jeuk en soms zelfs vroegtijdige veroudering veroorzaken.

Scroll naar beneden om te weten wat er met je huid gebeurt als je regelmatig make-up aanbrengt.

Hoogtepunten:

  • Is het dagelijks dragen van make-up slecht voor je huid?
  • 8 Bijwerkingen van het regelmatig dragen van make-up
  • Wanneer mag je geen make-up dragen?
  • Hoe de bijwerkingen van make-up te voorkomen?

Is het dagelijks dragen van make-up slecht voor je huid?

Veel van uw dagelijkse make-upproducten bevatten agressieve chemicaliën die functies van de beschermende barrière van uw huid kunnen verstoren, waardoor het gemakkelijker wordt voor ziekteverwekkers om uw huid binnen te dringen. Het regelmatig gebruiken van make-up kan verschillende bijwerkingen veroorzaken, die de gezondheid en natuurlijke gloed van uw huid beïnvloeden.

Dit betekent echter niet dat je helemaal geen make-up kunt gebruiken. Als je een paar gezonde make-upgewoonten volgt en huidvriendelijke producten kiest, kun je elke dag make-up blijven dragen.

8 Bijwerkingen van het regelmatig dragen van make-up

Het is belangrijk om te begrijpen hoe de make-up die je nu gebruikt je huid beïnvloedt. Als u een of meer van de onderstaande bijwerkingen ervaart, is het tijd om er iets aan te doen.

1. Verstopte poriën

Als je regelmatig make-up aanbrengt en het lang op je huid laat zitten, bestaat de kans dat je huidporiën verstopt raken. Dit laat je huid niet ademen, waardoor het gevoelig is voor acne, bultjes en andere huidproblemen in het gezicht. U kunt ook bulten rond uw ogen opmerken.

voordat na het verouderingsproces van de mens

2. Vroegtijdige veroudering

Een van de belangrijke dingen die u doet om de gezondheid van uw huid te behouden, is het beschermen tegen schade door de zon. Wanneer je vergeet om zonnebrandcrème aan te brengen voordat je make-up aanbrengt, stel je je huid bloot aan schade door de zon. Make-up langer laten zitten, samen met schade door de zon, kan leiden tot vroegtijdige verouderingsverschijnselen zoals rimpels, fijne lijntjes en ouderdomsvlekken. Ook wanneer u uw make-up niet verwijdert voordat u gaat slapen, kan deze in uw poriën terechtkomen, de elastine breken en rimpels veroorzaken.

3. Droge of vette huid

Make-up producten die niet bij jouw huidtype passen, kunnen je huid droger of vetter maken. Mensen met een droge huid kunnen extreme droogheid ervaren als ze make-up gebruiken die niet bedoeld is voor hun huidtype. Evenzo kunnen mensen met een vette huid te veel olieproductie ervaren dan normaal na het gebruik van de verkeerde producten.

4. Puistjes

Puistjes kunnen optreden als gevolg van hormonale onbalans, bepaalde medicijnen, onjuiste voeding etc. Maar regelmatig gebruik van make-up kan bijdragen aan je ellende en vaker puistjes veroorzaken. Huidexperts zijn het erover eens dat mensen met een acnegevoelige huid hun make-upgebruik moeten beperken. Het aanbrengen van minder make-up kan de gezondheid van je huid verbeteren en ook mee-eters verminderen.

allergische huidreactie op vrouwelijke nek

5. Allergische reactie

Hoewel sommige make-upproducten op elkaar lijken, variëren de ingrediënten van het ene merk tot het andere. Producten geformuleerd met milde ingrediënten zijn niet schadelijk voor uw huid. Producten met schadelijke chemicaliën zoals parabenen en SLES kunnen echter allergische reacties veroorzaken. Als u allergisch bent voor bepaalde ingrediënten, kunnen dergelijke producten het erger maken. Ze kunnen je huid jeuken en ongemakkelijk maken.

6. Kleurveranderingen

Elke dag make-up dragen heeft bijwerkingen, maar slapen met make-up gedurende de nacht kan je huid in grote mate beschadigen. Ontstaan door de vervuiling en de zon, kunnen vrije radicalen [1] beïnvloeden het collageen dat uw huid verzwakt en leidt tot veranderingen in uw huidskleur. Wanneer langdurige lippenstiften bijvoorbeeld langer dan 10 uur worden gedragen, wordt de kleur van je lippen donkerder omdat het ingrediënten bevat die de zuurstoftoevoer naar je lippen blokkeren.

7. Ooginfecties

Het gebied rond je ogen en je ooglid is dun en delicaat. Hier gebruik je ook make-up zoals foundation, concealer, oogschaduw, eyeliner en mascara. Elke vorm van irriterend middel in uw oogmake-up kan ernstige schade aan uw ogen veroorzaken. Het kan zelfs leiden tot een ooginfectie.

De Food and Drug Administration [2] adviseert om ingrediënten te controleren voordat u oogmake-up gebruikt. Vermijd het gebruik van schadelijke producten op chemische basis. Oogmake-upproducten kunnen ook donkere kringen veroorzaken, als ze niet voor het slapengaan worden verwijderd of als ze worden gedragen voorr een lange periode van tijd.

8. Kanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende kankers ter wereld. Volgens de Skin Cancer Foundation [3], een van de 5 Amerikanen gaat door de ziekte. De American Cancer Society [4] heeft ook vastgesteld dat er zeer weinig bewijs is om de relatie van make-upproducten met huidkanker te concluderen. Hoewel er niet genoeg bewijs is om de correlatie te claimen, is bekend dat ingrediënten zoals formaldehyde, koolteer, arseen, silica en chroom kankerverwekkend zijn.

Wanneer mag je geen make-up dragen?

1. Tijdens trainingen

Voor degenen die zowel make-upliefhebbers als fitnessliefhebbers zijn, wordt het dragen van make-up tijdens je trainingssessie niet aanbevolen. Tijdens de training openen je olie- en klierporiën zich. Een zware coating van make-up verstopt de poriën en stopt je huid met ademen. Het kan huidbeschadigingen veroorzaken zoals rimpels, fijne lijntjes, acne, mee-eters, irritatie enz.

2. Wanneer je make-up verloopt

Houd de make-up labels in de gaten. Producten die hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden, zullen uw huid op geen enkele manier ten goede komen. In feite zal het meer schade veroorzaken en tot irritatie leiden. Ook kan verlopen make-up bacteriën bevatten, die huidinfecties kunnen veroorzaken.

Hoe de bijwerkingen van make-up te voorkomen?

Tips voordat je begint met make-up

1. Koop het juiste product:

Elk huidtype is uniek. U kunt een product dus niet gebruiken alleen omdat iemand anders het gebruikt. Ken je huidtype en koop producten die bij je huid passen en geen allergische reactie veroorzaken. Controleer het etiket van het product om te weten of u allergisch bent voor een van de ingrediënten. Als u het niet zeker weet, voert u een patchtest uit met een testerproduct.

2. Hydrateren:

Ongeacht je huidtype, negeer nooit het belang van een moisturizer. Mensen met een vette huid denken misschien dat hydrateren hun huid vetter zal maken, maar dat is niet het geval. Hydrateren helpt je om de beschermende barrière op je huid te behouden. Dit kan u redden van huidproblemen zoals droogheid, roodheid en zelfs schilferige huid.

3. Breng zonnebrandcrème aan:

Schade door de zon veroorzaakt vroegtijdige veroudering van je huid. Het is dus belangrijk om zonnebrandcrème aan te brengen voordat u een make-upproduct aanbrengt. Als je je niet op je gemak voelt met zonnebrandcrème, gebruik dan een moisturizer en foundation die bescherming tegen de zon biedt.

Tips na make-up

1. Maak de borstels schoon:

Als je klaar bent met je make-up, vergeet dan niet om de borstels en spons op te ruimen. Was deze minstens één keer per week. Dit is belangrijk, omdat schadelijke bacteriën uit je dode huidcellen en zweet gedijen op je make-upborstels. Het grondig reinigen van je borstels zal de bacteriën doden.

2. Verwijder make-up voor het slapengaan:

Het is verplicht om je make-up af te wassen voordat je naar bed gaat. Verwijder eerst je make-up met een make-up remover, met behulp van zachte wattenbollen. Was vervolgens je gezicht met een zachte gezichtsreiniger.

3. Deel nooit je make-up:

Het delen van je persoonlijke make-up met anderen kan bacteriën verspreiden. Vermijd het delen van make-upproducten.

Inpakken

Hoewel het regelmatig aanbrengen van make-up enkele bijwerkingen heeft, kun je ze nog steeds gebruiken door een paar gezonde make-upgewoonten aan te nemen. Ook wanneer u dagelijks make-upproducten aanbrengt, vraagt dit om speciale verzorging van uw huid. Het gebruik van goede huidverzorgingsproducten die je huid intern gehydrateerd en gezond houden, zorgt ervoor dat het gebruik van cosmetica je huid niet schaadt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen