Heb je de laatste tijd een abnormale groei van huidcellen in je lichaam opgemerkt? Wees voorzichtig als uw huid enige vorm van huidgroei ontwikkelt, die niet vanzelf verdwijnt. Het kan een teken zijn van huidkanker.

Hoewel dit misschien eng klinkt, kan huidkanker op elk moment in je leven voorkomen. Meestal gebeurt huidkanker in het gebied dat de maximale hoeveelheid blootstelling aan de zon krijgt. Andere lichaamsdelen kunnen echter ook worden aangetast.

Het hebben van een gedetailleerde kennis over de aandoening, de symptomen, soorten en behandelingen zal u helpen om voorbereid te zijn en er op een betere manier mee om te gaan. Dit is wat u moet weten over huidkanker.

Hoogtepunten:

  • Wat is huidkanker?
  • Wat zijn de soorten symptomen van huidkanker?
  • Wat zijn de oorzaken huidkanker?
  • Hoe huidkanker te detecteren?
  • Wat zijn de stadia van huidkanker?
  • Wat zijn de beschikbare behandelingen voor huidkanker?
  • Hoe huidkanker te voorkomen?
  • Wie loopt risico op huidkanker?

Wat is huidkanker?

Huidkanker is een aandoening waarbij huidcellen in een abnormaal tempo beginnen te groeien. Afkomstig van de opperhuid van uw huid, wordt het beschouwd als een van de meest voorkomende kankers van allemaal. Er zijn meerdere soorten huidkanker en elk van hen heeft een ander uiterlijk op uw huid. [1] Twee belangrijke categorieën van huidkanker zijn Keratinocytencarcinoom en Melanoom. Deze worden vaak verantwoordelijk gevonden voor abnormale groei.

Je moet ook begrijpen dat niet alle huidgroei kankerachtig is. Er is een breed scala aan niet-kankerachtige huidgroei die u kunt verwarren met huidkanker. Er zijn ook soorten huidgezwellen die tijdens de eerste paar stadia misschien niet kankerachtig zijn, maar die het volledige potentieel hebben om in huidkanker te veranderen.

Daarom is het belangrijk om heel waakzaam te zijn als het gaat om je huid. Als u knobbels, bulten of infectie-achtige aandoeningen ziet die niet vanzelf gaan, laat u dan controleren. Gelukkig kan huidkanker, indien in een vroeg stadium behandeld, zowel onder controle worden gehouden als genezen.

Bovendien is huidkanker niet besmettelijk. Je kunt kanker niet krijgen door aanraking of in de nabijheid van een kankerpatiënt.

Huidlaag heeft 3 soorten kanker in één

Wat zijn de soorten symptomen van huidkanker? [2]

1. Basaalcelcarcinoom (BCC)

Basaalcelcarcinoom komt meestal voor bij mensen met een lichte huid. Je huid ontwikkelt vleeskleurige of paarse ronde bultjes. Meestal treedt basaalcelcarcinoom op als gevolg van overmatige blootstelling aan zonlicht gedurende een lange periode. In een paar gevallen kunnen mensen die enkele jaren binnenshuis zonder zonlicht hebben doorgebracht, de ziekte ook ontwikkelen.

Vaak getroffen delen van uw huid zijn het hoofd, de nek, armen, borst, buik en benen. Het is essentieel dat basaalcelcarcinoom wordt geïdentificeerd in de eerste fase van de aandoening. [3]

Symptomen:

1. Wasachtige ronde bultjes op je huid

2. Bruine laesies zoals littekens

3. Bloeden van de bulten

4. Lange tijd niet genezen

5. De bult keert terug, zelfs na genezing

2. Plaveiselcelcarcinoom (VCA)

Mensen met een lichtere huidskleur hebben meer kans op plaveiselcelcarcinoom. Maar dat betekent niet dat mensen met een donkere huid er helemaal veilig voor zijn. Ook zij kunnen last krijgen van SCC. Het ziet eruit als schilferige plekken op het oppervlak van je huid. Je zult rode stevige bultjes opmerken die genezen maar in een mum van tijd terugkomen. Plaveiselcelcarcinoom komt meestal voor in gebieden die meestal worden blootgesteld aan UV-stralen zoals de oren, het gezicht, de nek, de armen en de rug. [4]

Symptomen:

1. Uiterlijk van knobbeltjes

2. De knobbeltjes kunnen er rood en stevig uitzien

3. Platte laesies

4. Schilferige pleisters

5. Pijn

6. Huidoppervlak met korst

3. Melanoom

Melanoom staat bekend als de gevaarlijkste huidkanker van allemaal. Experts zeggen dat melanoom niet in één gebied blijft en de neiging heeft zich over je hele huid te verspreiden. Dat maakt het nog bedreigender. Het kan zich in elk deel van je lichaam ontwikkelen of zelfs een normale moedervlek in een kankerachtige veranderen. Melanoom kent geen grenzen voor geslacht en huidskleur. Het kan voorkomen bij mensen van elk geslacht en elk type huidskleur.

Zowel overmatige blootstelling aan zonlicht als gebrek aan zonlicht kan melanoom veroorzaken. Mensen met een donkere huidskleur krijgen meestal last van hun handpalmen, voetzolen, onder de vingernagels of teennagels. Kwaadaardig melanoom is extreem agressief en verspreidt zich snel. Als het niet op tijd wordt behandeld, kan het fataal zijn. [5]

Symptomen:

1. Enorme bruinachtige vlekken op jeje huid

2. Voorkomen van mol(en) die met de tijd van grootte en kleur veranderen.

3. Bloeden van de moedervlekken

4. Pijnlijke laesies

5. Jeuk

6. Branderig gevoel

7. Donkere laesies op gebieden zoals mond, neus, vagina, voetzolen, handpalmen, tenen en onder de nagels.

4. Minder bekende huidkankers

A. Kaposi-sarcoom:

Het ontwikkelt zich in de bloedvaten van uw huid, wat leidt tot roodachtige vlekken op het oppervlak van uw huid. In de meeste gevallen hebben de patiënten een zwak immuunsysteem of lijden ze aan ziekten zoals AIDS. Veel mensen ontwikkelen deze aandoening nadat ze onder bepaalde medicatie zijn geweest die hun natuurlijke immuunsysteem verzwakt.

B. Merkelcelcarcinoom:

Als u enkele stevige knobbeltjes op uw hoofd, nek en romp opmerkt, kan het merkelcelcarcinoom zijn. Het kan voorkomen op het huidoppervlak of onder uw haarzakjes.

C. Talgkliercarcinoom:

Het is een andere agressieve huidkanker die in een vroeg stadium moet worden aangepakt. Omdat het uiterst zeldzaam is, is het moeilijk te identificeren. Deze aandoening ontwikkelt zich uit de olieklieren van je huid. Het verschijnt op je oogleden als een harde knobbel. Veel mensen verwarren de knobbel met een normaal ooglidprobleem en de behandeling wordt uitgesteld.

Wat zijn de oorzaken huidkanker?

1. De belangrijkste reden voor huidkanker zijn de mutaties in het DNA van je huidcellen. Door de mutaties beginnen je huidcellen abnormaal snel te groeien, wat leidt tot de verspreiding van kankercellen.

2. Schadelijke ultraviolette stralen zijn in de eerste plaats de schuld van basaalcelcarcinoom. De stralen beschadigen het DNA van je huidcellen en veroorzaken ongewone celgroei.

3. Plaveiselcelcarcinoom (SCC) ontwikkelt zich om dezelfde reden als basaalcelcarcinoom. Wanneer uw huid gedurende een lange periode wordt blootgesteld aan extreme ultraviolette stralen, kunt u plaveiselcelcarcinoom ontwikkelen. Een andere reden voor deze huidaandoening is overmatige blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. SCC kan ook gebeuren van een paar soorten humaan papillomavirus.

4. Er zijn meerdere studies geweest om de oorzaken van melanoom te achterhalen, maar de redenen zijn nog vaag. Experts weten niet zeker waarom sommige moedervlekken veranderen in melanoom. Hoewel de oorzaken niet duidelijk zijn, is een bekende oorzaak van melanoom zeker de blootstelling aan UV-stralen.

Hoe huidkanker te detecteren?

1. Let altijd op de gezondheid van je huid. Als u een abnormale groei opmerkt, pijnlijk of niet, kijk er dan beter naar. Controleer of de bult verandert in grootte en kleur of niet geneest. Als dit het geval is, maak dan een afspraak met uw arts.

2. Het eerste wat uw arts zou doen, is de huidgroei onderzoeken en de vorm, grootte en kleur controleren. De arts zal ook controleren of u schilferige plekken, bloedingen of andere symptomen heeft. Uw arts kan een biopsie voor uw huid voorstellen.

3. Biopsie is een eenvoudige en veilige procedure. De arts zal een klein deel van de huidgroei verwijderen en er enkele tests op uitvoeren. Dit zal hen helpen identificeren of de huidgroei kankerachtig is.

4. Helaas, als u wordt ontdekt met huidkanker, zal uw arts nog een paar tests uitvoeren om het stadium te bevestigen. Daarna zou je de juiste medicatie krijgen.

Wat zijn de stadia van huidkanker?

Etappe 0:

Het is technisch gezien het pre-kankerstadium wanneer de kankercellen niet buiten de buitenste laag van uw huid zijn gegroeid. Het zit nog steeds in je opperhuid.

Fase 1:

Stadium één is wanneer de kankercellen zich uit je opperhuid hebben verspreid, maar niet veel zijn gegroeid. De grootte van de groei mag niet meer dan twee centimeter zijn.

Fase 2:

De primaire huidgroei of de tumor is meer dan twee centimeter gegroeid, maar moet zich nog verspreiden in andere delen van uw huid.

Fase 3:

De kankercellen beginnen zich te verspreiden naar nabijgelegen gebieden en veroorzaken lymfeklieren. Ook groeit de primaire tumor tot meer dan drie centimeter.

Etappe 4:

Het is wanneer kanker zich agressief begint te verspreiden en de botten en weefsels van je lichaam aantast.

chirurg die veel kleine moedervlekken verwijdert

Wat zijn de beschikbare behandelingen voor huidkanker?

1. Chemotherapie:

Chemo is een bekende behandeling voor kanker. Bij huidkanker worden de medicijnen meestal oraal gegeven of ze worden op uw huid aangebracht om de dodelijke kankercellen te doden.

2. Cryotherapie:

Bij deze procedure gebruikt de arts vloeibare stikstof die de huidgroei bevriest en uiteindelijk vernietigt.

3. Excisiechirurgie:

Huidkankers worden vaak behandeld met chirurgie. De arts kan de huidgroei uit uw lichaam verwijderen.

4. Mohs Chirurgie:

Mohs-chirurgie is tijdrovend omdat de huidgroei laag voor laag wordt verwijderd. De arts zal elke laag onder een microscoop onderzoeken om de kankercel te vinden.

5. Immunotherapie:

Immunotherapie verwijst naar het stimuleren van uw immuunsysteem om kankercellen te doden. De arts zal een crème aanbrengen om je immuunsysteem te stimuleren, zodat het tegen de kankercellen kan vechten.

6. Curettage en elektrodesicatie:

Curettage is wanneer de arts uw kankercellen wegschraapt met behulp van een lepelvormig mes. Maar het verwijdert niet de hele huidgroei. De resterende kankercellen worden gedood met behulp van een elektrische naald.

7. Radiotherapie:

Bij deze procedure worden krachtige stralingsbundels gebruikt om de kankercellen van uw huid te vernietigen.

8. Fotodynamische therapie:

Net als bij bestralingstherapie, zal de arts hier laserlicht en medicijnen op de kankercellen gebruiken om ze te vernietigen.

9. Biologische therapie:

Biologische behandelingen bereiden uw immuunsysteem voor om de kankercellen te bestrijden en ze te winnen.

Hoe huidkanker te voorkomen?

Extreme blootstelling aan de zon is een grote bedreiging voor je huid. Daarom is het bedekken van je huid tijdens het uitgaan onder verzengend zonlicht de beste manier om jezelf veilig te houden. Blijf vooral binnen van 10.00 tot 16.00 uur om de hitte te vermijden.

1.0 Vergeet niet om zonnebrandcrème aan te brengen op de gebieden die meestal worden blootgesteld aan zonlicht. De zonnebrandcrème moet hoger zijn dan SPF 30.

2. Draag beschermende kleding zoals shirts met volledige mouwen, handschoenen en zonnebrillen om schadelijke UV-stralen te voorkomen. Je kunt ook een hoed dragen om je hoofd te bedekken.

3. Als u medicijnen ondergaat en dat maakt uw huid gevoelig voor zonlicht, vraag dan uw arts om de medicatie te veranderen.

4. Controleer uw huid dagelijks en als u enige vorm van verdachte huidgroei, knobbels en knopen ziet, raadpleeg dan uw arts.

Wie loopt risico op huidkanker?

1. Mensen met een familiegeschiedenis van huidkanker.

2. Mensen die regelmatig worden blootgesteld aan kankerverwekkende chemicaliën, arseenverbindingen en straling.

3. Mensen die veel tijd doorbrengen in zonlicht zonder bescherming.

4. Als u in een hooggelegen gebied met extreme weersomstandigheden woont, kunt u huidkanker ontwikkelen.

5. Als je meerdere moedervlekken of knopen in je lichaam hebt, is er kans op huidkanker.

6. Als uw huid er ongewoon bleek of sproeten uitziet, loopt u misschien risico.

Inpakken

Omdat het een ernstige aandoening is, moet u veel tijd en aandacht besteden aan het omgaan met huidkanker. Met de vooruitgang van wetenschap en technologie kunnen gelukkig de meeste huidkankers worden behandeld als ze in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd. Met de juiste diagnose en behandeling moet je ook een kalme geest en een hoopvol hart houden. Je bent binnen de kortste keren door de aandoening heen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen