Het idee van permanente ontharing is heel verleidelijk. Is het niet? Welnu, laserontharing lijkt misschien een zegen voor u, vooral als u de neiging heeft om ingegroeid haar of een ongelijkmatige huidtint te krijgen als gevolg van andere ontharingsmethoden.

Hoewel laserontharingsbehandeling meestal als veilig wordt beschouwd, kunnen er bijwerkingen aan verbonden zijn. Dus, voordat u besluit om een fortuin uit te geven, moet u ook meer weten over de mogelijke nadelen van deze procedure.

In dit artikel brengen we de waarheden naar buiten en doorbreken we de mythes over laserontharing en vertellen we je waar je rekening mee moet houden voordat je ervoor gaat.

Hoogtepunten:

  • Is laserontharing permanent?
  • Mogelijke bijwerkingen van laserontharing
  • Hoe lang duurt het voordat het haar teruggroeit na een laserbehandeling?
  • Mythen geassocieerd met laserontharing
  • Wanneer naar een dokter?

Is laserontharing permanent?

Hoewel laserbehandeling wordt aangeduid als een ‘permanente’ ontharingsprocedure, is dat misschien niet het geval. Bij laserbehandeling is een gespecialiseerde stralingsstraal gericht op een bepaald gebied op uw huid. De laser produceert warmte die de haarzakjes beschadigt of vernietigt. Een haarzakje is een zakachtige structuur waaruit de haarschacht groeit.

Meestal worden na de eerste behandeling niet alle haarzakjes vernietigd. Maar omdat de meeste haarzakjes beschadigd zijn, krijg je gedurende langere tijd geen haargroei. Ook het nieuwe haar dat uitgroeit is meestal fijner en lichter van kleur. [1]. Sommigen van u hebben mogelijk meerdere laserbehandelingssessies nodig om bevredigende resultaten te krijgen. Je haar zal waarschijnlijk lichter en dunner worden met elke behandelingssessie.

Ook kan het zijn dat u later onderhoudssessies nodig hebt om het gewenste gebied haarvrij te houden.

ontharing laser pictogram stap vector illustratie

Mogelijke bijwerkingen van laserontharing

Laserbehandeling wordt over het algemeen beschouwd als een veilige procedure als deze wordt uitgevoerd onder toezicht van een dermatoloog. Deze behandeling wordt door de meeste mensen goed verdragen, maar sommigen kunnen na de behandeling bijwerkingen ervaren. Overweeg om een patchtest door uw arts te laten doen voordat u voor de volledige behandeling gaat.

Volgens de American Academy of Dermatology Association zijn de meest voorkomende bijwerkingen van laserbehandeling:

1. Roodheid

2. Ongemak

3. Enige mate van zwelling [2]

Deze symptomen verdwijnen meestal vanzelf binnen een korte tijdspanne. Uw dermatoloog zal een actuele zalf voorschrijven om op het behandelde gebied aan te brengen indien dit nodig wordt geacht.

Andere minder vaak voorkomende bijwerkingen van laserbehandeling zijn:

1. Veranderingen in de huidskleur van het behandelde gebied

Het behandelde deel van uw huid kan een tint donkerder of lichter worden dan de rest van uw lichaam, maar het is meestal tijdelijk. In zeer zeldzame gevallen kan de verkleuring van de met laser behandelde huid permanent worden.

2. Korstvorming of littekens

Bij sommige mensen kan laserbehandeling verharding van het behandelde gebied veroorzaken, wat kan leiden tot een korstje of een litteken. Het goed verzorgen van de behandelde huid volgens de aanbevelingen van uw arts zal het genezingsproces versnellen. Een milde vochtinbrengende crème kan worden gebruikt om irritatie te verlichten.

3. Huidinfecties

Omdat de haarzakjes en de omliggende cellen tijdens de laserbehandeling kunnen worden beschadigd, is het gebied van de huid als een wond. Het met laser behandelde gebied kan dus een infectie krijgen als de juiste zorg niet wordt besteed tijdens de genezingsperiode [3]. Als u tekenen van infectie ziet, zoals uitbarstingen of vocht dat uit het behandelde gebied sijpelt, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts om verdere complicaties te voorkomen.

4. Brandwonden of blaren

Lasertherapie omvat het gebruik van apparatuur die aanzienlijke hoeveelheden warmte kan produceren. Overmatige hitte kan brandwonden op uw huid veroorzaken, als deze niet goed wordt behandeld. Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen dat u de lasertherapie alleen door een gekwalificeerde medische professional laat uitvoeren.

Vermijd ook dat uw met laser behandelde huid wordt blootgesteld aan directe zon totdat deze volledig is genezen. Dit zal u helpen om schade door de zon of blaren op de behandelde huid te voorkomen.

4. Oogletsel

De sterke laserstraal die wordt gebruikt voor ontharing kan letsel aan het oog veroorzaken, vooral tijdens gebruik op het gezicht. Geschikte oogbeschermingsuitrusting moet worden gebruikt om nadelige effecten van laser op het oog te voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat het haar teruggroeit na een laserbehandeling?

Haar regrowth na laserbehandeling kan in bepaalde gevallen ergens tussen een paar maanden tot zelfs een paar jaar worden gezien. In eerste instantie kan haargroei worden gezien in 4 tot 6 weken van de lasertherapie. Maar na een consistente behandeling van 4 tot 6 sessies, heeft u mogelijk elke 6 maanden of een jaar een touch-up nodig om stoppelsvrij te blijven.

Ook hoe snel je haar teruggroeit, hangt af van een aantal factoren, zoals de volgende:

1. Gebied van ontharingsbehandeling

Laserontharing is effectiever in bepaalde delen van uw lichaam dan andere. Haar op je gezicht zoals de bovenlip, kin, bakkebaarden of nek groeit sneller terug dan je lichaamshaar zoals die op je rug, armen en benen. De snelheid van hergroei na de behandeling varieert van persoon tot persoon, maar het nieuwe haar is meestal schaars en finier, waardoor het minder duidelijk is.

In zeer zeldzame gevallen ontwikkelen sommige mensen een aandoening die paradoxale hypertrichose wordt genoemd. Personen met deze aandoening hebben de neiging om donkerder en dikker haar te ontwikkelen in gebieden rond de laserbehandelde huid.

2. Huid- en haarkleur

Laserontharing is meestal het meest effectief als u een lichte huidskleur heeft met donker haar. De melanine in het haar absorbeert de laser beter en geeft betere resultaten. Als je grijs, wit of blond haar hebt, zal laserontharing niet veel effectief voor je zijn. De huidige vooruitgang in lasertechnologie heeft het echter mogelijk gemaakt om laserontharing beschikbaar te maken voor mensen van alle huid- en haarkleuren.

3. Fase van haargroei

Het haar op je lichaam bevindt zich op elk moment in verschillende stadia van groei:

  • Anagene groeifase
  • Katagene overgangsfase
  • Telogene rustfase
  • Exogene- afstotende fase

Laserbehandeling kan zich alleen richten op het haar in de anagene of groeifase die aanwezig zijn in de follikel onder het oppervlak van uw huid. Daarom kunt u meerdere sessies van de behandeling nodig hebben die over een geschikte periode worden overspannen om al het haar in een bepaald gebied kwijt te raken.

Mythen geassocieerd met laserontharing

Mythe 1: Lasertherapie veroorzaakt onvruchtbaarheid

Feit

De laserstraal die wordt gebruikt voor ontharing werkt alleen aan het oppervlak van uw huid. Het bereikt je interne organen niet. Er zijn dus bijna geen kansen op laserbehandeling die uw vruchtbaarheid beïnvloedt. De effecten van laserbehandeling op zwangere en zogende moeders zijn echter onbekend. Daarom is het het beste om laserbehandelingen te vermijden tijdens de zwangerschap of terwijl u van plan bent zwanger te worden.

Ook ervaart u enkele hormonale veranderingen na de geboorte die uw haargroeipatroon kunnen beïnvloeden. Het is dus logisch om laserontharing te plannen nadat je bent bevallen en klaar bent met borstvoeding geven.

Mythe 2: Laserontharing kan kanker veroorzaken

Feit

Het type laserstraling dat wordt gebruikt voor ontharing is meestal volkomen veilig en dringt niet te diep door in uw huidoppervlak. Laserstralen die worden gebruikt voor ontharing bevatten niet de hoogenergetische UV-straling. De hoogenergetische stralingen zijn degenen die je DNA kunnen beschadigen, wat leidt tot kanker.

Er is geen directe associatie van laserontharingsbehandelingen met kankers gevonden. Indien gedaan onder de juiste medische supervisie lasertherapie voor ontharing verhoogt de kans op kanker niet. [4]

Mythe 3: Laserontharing is een zeer pijnlijke procedure

Feit

Het niveau van ongemak dat tijdens lasertherapie wordt gevoeld, varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen kunnen een speldenprik voelen als sensatie of een beetje warmte. Maar lasers worden tegenwoordig geleverd met koelventilatoren die het warmtegevoel verminderen. Uw dermatoloog kan ook vlak voor de procedure een verkoelende gel of een verdovende zalf gebruiken om het ongemak te minimaliseren.

Laserontharing is zeker minder pijnlijk dan andere methoden zoals harsen. Als het onder een gecertificeerde professional wordt gedaan, is het veiliger en sneller zonder risico’s op snijwonden of wonden. De eerste sessie is misschien een beetje pijnlijk voor je, maar het wordt beter met meer sessies.

Mythe 4: Het zorgt ervoor dat het haar dichter en frequenter groeit

Feit

Het haar dat teruggroeit in het met laser behandelde gebied, is eigenlijk dunner en fijner. Laser beschadigt of vernietigt de haarzakjes waaruit het haar groeit. Een effectieve laserontharingstherapie kan dus niet resulteren in een dichtere hergroei in het behandelde gebied. Eigenlijk zou er een vermindering van ongeveer 10 tot 25% vermindering van de haargroei moeten zijn na elke sessie lasertherapie.

Mythe 5: Je krijgt permanente ontharing in een enkele sessie

Feit

Lasertherapie kan alleen haar vernietigen dat zich in de groeifase bevindt, en niet degenen die slapend in de follikel liggen. Binnen enkele dagen van de therapie zal het slapende haar actief gaan groeien. Dus een minimum van 4 tot 6 sessies, verdeeld over een paar weken, zijn vereist om al het haar in het beoogde gebied te vernietigen. Het aantal sessies dat u nodig heeft, is echter afhankelijk van een aantal factoren, zoals uw haartype, de mate van hergroei enzovoort.

Wanneer naar een dokter?

Lasertherapie omvat het gebruik van geavanceerde apparatuur om u de gewenste resultaten van ontharing te laten bereiken. Het is het beste om een arts te raadplegen in alle stadia van deze procedure.

Na de behandeling moet u onmiddellijk uw dermatoloog raadplegen als u koorts, huiduitslag of andere symptomen van een systemische infectie ontwikkelt die zeer zeldzaam is. Gebruik geen antibiotische crèmes of zalven zonder uw arts te raadplegen als u twijfelt aan een bacteriële of schimmelinfectie.

Inpakken

Lasertherapie kan een van de beste manieren zijn om van het ongewenste haar op uw lichaam af te komen. Maar u moet de voor- en nadelen van deze behandeling begrijpen en of deze geschikt voor u is of u de gewenste resultaten kan geven. Uw dermatoloog is de beste persoon om de meest effectieve laserbehandeling voor u te bepalen en ook om het behandelingsregime te ontwerpen. Leer ruim van tevoren over de bijwerkingen van lasertherapie om een weloverwogen beslissing te nemen. Vergeet niet dat je huid en haar uniek zijn, net als de reacties en vereisten.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen