Ervaar je constant acne-puistjes onder je baard? Dan is hier goed nieuws voor jou. Baardpuistjes zijn niet ongewoon en zijn bij de meeste mannen te zien. Deze gebeuren als gevolg van ingegroeid haar of bacteriële infectie.

Maar in beide gevallen kunnen baardpuistjes gemakkelijk worden behandeld. Lees verder om 8 eenvoudige manieren te vinden om van baardpuistjes af te komen.

Hoogtepunten:

  • Wat zijn baardpuistjes precies?
  • Waarom krijg je baardpuistjes?
  • Hoe zich te ontdoen van puistjes op je baard?
  • Veelgestelde vragen over baardpuistjes

Wat zijn baardpuistjes precies?

Baardpuistjes of baardacne zijn in principe rode bultjes onder je baard. Het komt van tijd tot tijd voor en veroorzaakt ongemak. Omdat deze bultjes zich onder je baard vormen, blijven ze vaak onopgemerkt. Tenzij de baardpuistjes pijn veroorzaken, kan het moeilijk zijn om te beseffen dat je huid acne heeft ontwikkeld.

Meestal zijn deze puistjes gewoon ontstoken haarzakjes. In feite gebeurt het als gevolg van ingegroeid haar of bacteriële infectie. Als de baardacne wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, hebben de puistjes de neiging om pus in zich te hebben.

Waarom krijg je baardpuistjes?

De meeste mannen met baarden verwaarlozen hun huidverzorgingsroutine. Gedurende de dag verzamelt hun gezichtshaar stof, vuil en andere onzuiverheden. Bovendien maakt overmatige afscheiding van talgolie en zweetophoping je huid een perfecte voedingsbodem voor ziektekiemen en bacteriën. Natuurlijk veroorzaken deze ziektekiemen en bacteriën infecties, wat leidt tot acne die onder je baard uitbreekt. Ook als je een acne-gevoelige huid hebt, is de kans op het krijgen van baardpuistjes veel groter.

Ten slotte kunnen je scheermanieren en stijlen de oorzaak zijn van het constante verschijnen van puistjes. Pseudofolliculitis barbae of scheerbulten is een veel voorkomend probleem bij mannen. Het is een chronische ontstekingsaandoening van de folliculaire huid. Het gebeurt als gevolg van het scheren of plukken van haar.[1]

Hoe zich te ontdoen van puistjes op je baard?

1. Regelmatige wasbeurten

Een van de belangrijkste redenen voor baardacne is een bacteriële infectie. Dit gebeurt als gevolg van slechte hygiëneniveaus. Je gezichtshaar verzamelt de hele dag door vuil en stof, dat door je huid sijpelt en bacteriële infecties veroorzaakt. Daarom is het essentieel om je baard elke dag schoon te maken.

Net als een dagelijkse huidverzorgingsroutine, moeten mannen ook een baardverzorgingsroutine hebben. Aan het einde van de dag, wanneer je je gezicht wast, doe dan een beetje moeite om ook je baard te wassen. Hoewel je normale gezichtsreiniger ook helpt om je baard schoon te maken, kun je ook baardshampoo en conditioner toevoegen als een wekelijkse routine.

2. Exfoliëren

Het scrubben van je huid is net zo belangrijk als regelmatig wassen. Wanneer je je gezicht scrubt, verwijdert het de overmatige talgolie, dode huidcellen en vuil. Het vermindert de vorming van bacteriële infecties en door bacteriën veroorzaakte acne-puistjes. Het scrubben van de huid vermindert ook de kans op ingegroeid haar. Het wordt aanbevolen om uw baardhuid minstens twee keer per week te exfoliëren.

3. Hydratatie van de huid

Een droge huid is nooit goed voor je baard. Een vochtarme huid is droog en schilferig. Natuurlijk werpt het meer dode huidcellen af dan normaal. De dode huidcellen verstoppen je huidporiën en leiden tot acne-puistjes. Breng vochtinbrengende crème aan op je huid om het gehydrateerd te houden. Ook kun je baardboter gebruiken om de huid perfect gehydrateerd te houden. Als je een acne-gevoelige huid hebt, probeer dan een vochtinbrengende crème te gebruiken die salicylzuur bevat. Salicylzuur staat bekend om de behandeling van acne puistjes. [2]

4. Kam je baard

Naast het regelmatig reinigen van je baard, is er nog een andere manier om het stof schoon te maken. Kam je baard elke dag als je thuiskomt, om het vuil en stof kwijt te raken. Ook als je een lange baard hebt, zal kammen ook helpen om het haar te ontwarren.

Wist je dat?

50% – 80% van de Afro-Amerikaanse mannen ervaart Pseudofolliculitis barbae. Ongeveer 3% van de Kaukasische mannen gaat ook door dezelfde problemen. Scheerbulten komen ook vrij vaak voor bij Indiase mannen. [3]

5. Beperk het gebruik van baardolie

Baardolie is een veelgebruikt product onder mannen. Het verzacht gezichtshaar en helpt bij het creëren van een baardstijl naar keuze. Veel mannen hebben echter de neiging om baardolie te veel te gebruiken. Te veel hiervan op je huid kan problemen veroorzaken. Als u overmatig baardolie gebruikt en deze daarna niet wast, laat de olie residu achter op uw huid. De natuurlijke olie van je huid, baardolieresten en ophoping van dode huidcellen zullen leiden tot baardpuistjes.

Esse Organic Skincare’s Tip:

Als je ontstoken haarzakjes hebt als gevolg van scheerbrand, breng dan drie keer per dag een warm kompres aan. Also, u kunt hydrocortisoncrème gebruiken[4] achteraf.

6. Vermijd het gebruik van elektrisch scheermes

Elektrisch scheermes is gemakkelijk te gebruiken en extreem tijdbesparend. Naast het feit dat je snel bent, kan het echter vaak hard zijn voor je huid. Vooral voor de gevoelige huid kan een elektrisch scheermes huidontsteking veroorzaken. Het kan je huid irriteren en roodheid veroorzaken. Je kunt een trimmer gebruiken om te scheren, maar zorg ervoor dat je je baard voor en na goed schoonmaakt.

7. Verander je scheertechnieken

Baardacne kan een gevolg zijn van je scheerstijl. Veel mensen drogen hun baard, wat puistjes kan veroorzaken. In plaats van je baard te scheren voordat je gaat douchen, probeer je te scheren tijdens het douchen. Op dat moment is je huid goed gehydrateerd en wordt het gezichtshaar verzacht. Zo scheert het gemakkelijk af en wordt de kans op ingegroeid haar ook verminderd. Als je niet comfortabel bent met scheren tijdens het douchen, breng dan elke keer dat je je scheert een pre-scheerlotion of olie aan.

Veelgestelde vragen over baardpuistjes

1. Hoe lang gaan baardpuistjes mee?

Meestal blijven baardpuistjes tot twee weken of soms langer. Puistjes veroorzaakt door bacteriële infectie zijn een beetje moeilijk te verwijderen. Anders dan dat, gaan scheerbulten vanzelf weg zonder enige behandeling. In geval van pijn en ongemak kan het aanbrengen van anti-acne producten helpen.

2. Kan het trimmen van je baard puistjes veroorzaken?

Trimmen alleen zou geen probleem moeten zijn voor je huid. Scheerbulten kunnen echter van tijd tot tijd voorkomen. Maar als u uw huid goed reinigt en hydrateert voor en na het trimmen, kunnen baardpuistjes worden gecontroleerd.

3. Hebben puistjes invloed op de baardgroei?

Puistjes hebben geen invloed op je baardgroei. Als een huid diep getekend is, kan het minder gezichtshaar laten groeien dan andere delen van je gezicht. Cystische acne kan echter een probleem zijn bij de baardgroei. Het heeft de neiging om de bloedtoevoer naar uw gezichtshaarzakjes te beperken, wat uw baardgroei kan verstoren.

Inpakken

Je huidverzorgingsgewoonten hebben veel invloed op je gezichtshaar. Ongeacht uw huidtype, is het essentieel om een paar basis huidverzorgingsstappen te oefenen, zoals reiniging, exfoliatie en hydratatie. Zo blijft je huid gezond en acnevrij.

Ook het verzorgen van je baard zoals bij shampoo en kammen zou een noodzakelijk ritueel moeten zijn om baardpuistjes te voorkomen. Houd er rekening mee dat je je puistjes niet laat knallen of ze met nagels moet krabben, omdat dit de huidaandoening kan verergeren.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen