Acne is iets dat iedereen zou vermijden, als men een keuze had. Afgezien van een ongelijke huidtextuur, is het berucht omdat het bijdraagt aan emotionele nood. Acne kan echter met succes worden behandeld met de juiste medicatie en remedies. Het is altijd ideaal om een expert of professional te raadplegen, vooral wanneer uw acne ernstig is. Acne kan ook littekens veroorzaken, die alleen moeten worden aangepakt nadat de actieve acne van een persoon onder controle is. Dit artikel gaat over wat de oorzaak van uw acne kan zijn en de verschillende manieren waarop u kunt proberen er vanaf te komen.

Hoogtepunten:

 • Wat is Acne?
 • Wat zijn de oorzaken acne?
 • Soorten acne
 • Hoe zich te ontdoen van acne
 • Hoe kun je acne voorkomen?

1. Wat is acne?

Poriën geblokkeerd door olie, bacteriën en dode huidcellen ontwikkelen zich herhaaldelijk tot zits op de huid van sommige mensen. Deze kunnen ‘acne’ worden genoemd.

Mensen verwarren acne vaak als puistjesuitbraken op het gezicht. Acne kan zich echter overal op het lichaam ontwikkelen. Ze zijn te zien in verschillende vormen zoals puistjes, mee-eters en whiteheads.

Inflammatoire acne kan littekens veroorzaken. Deze omvatten knobbeltjes (stevige knobbels onder het oppervlak van uw huid), papels (kleine, verhoogde, rode bultjes), puisten (met pus gevulde tips op rode bulten) en cysten (grote met pus gevulde knobbels onder de huid).

Acne treedt op wanneer de talgklieren die aan de haarzakjes zijn bevestigd, worden gestimuleerd en ze uiteindelijk overtollig talg produceren. Het kan ook optreden als gevolg van verstopte poriën.

2. Wat zijn de oorzaken acne?

Er is niet één reden voor een persoon om acne te ontwikkelen. U kunt het ervaren als gevolg van hormonale veranderingen, genen, bepaalde medicijnen zoals anticonceptiepillen of diëten met veel geraffineerde suikers en koolhydraten.

A. Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen kunnen leiden tot een vette huid, wat verstopte poriën veroorzaakt. Hormonale veranderingen die bijdragen aan acne zijn zwangerschap, puberteit, de menstruatiecyclus van een vrouw, anticonceptiepillen en stress. (1)

B. Stress

Studies suggereren dat stress bijdraagt aan acne. Onderzoek wijst ook uit dat de ernst van acne vermindert met ontspanningstherapie. (2)

C. Dieet

Volgens sommige studies kan wat je eet de gezondheid van je huid beïnvloeden. Diëten met veel koolhydraten kunnen acne veroorzaken. (3) De American Academy of Dermatology zegt echter dat er geen directe relatie is tussen uw dieet en acne. (4)

D. Genen

Je genen zijn een belangrijke factor bij het bepalen van je huidtype. Als de meeste van je familieleden een vette huid hebben, is het waarschijnlijk dat jij het ook hebt. Een vette huid kan leiden tot verstopte poriën. Dit kan leiden tot acne. Genetische aanleg van acne is bewezen en speelt een vitale rol in de ernst en het type acne dat u kunt krijgen. (5)

E. Klimaat

Vochtige klimaten kunnen de olieproductie in het lichaam stimuleren. Warme klimaten kunnen je huid uitdrogen. Dit leidt tot overmatige talgproductie in het lichaam. (6)

Tekenen en symptomen van acne

Witte, rode en zwarte bultjes of met pus gevulde zits op delen van je lichaam is meestal een teken van acne. Acne kan overal op je lichaam voorkomen.

3.Soorten acne

Soorten acne

Acne kan worden onderverdeeld in inflammatoire en niet-inflammatoire:

Opruiend

A. Papels

Een papel is een rood/roze verhoogde bult op de huid. Het is meestal minder dan een centimeter rond. Een papel heeft geen met pus gevuld centrum. (7)

B. Puisten

Een puist is een gedefinieerde bult op de huid met een wit of geel pus-gevuld centrum. De basis van de bult is meestal roze of rood.

C. Knobbeltjes

Een knobbeltje kan worden gedefinieerd als een grote, pijnlijke en ontstoken knobbel. Knobbeltjes vormen zich diep in de huid. Ze zijn het gevolg van gebroken weefsels diep onder het huidoppervlak. Ze hebben geen centrum en zien eruit als grotere papels.

D. Cysten

Een cyste is de meest ernstige vorm van acne. Het is een grote bult op de huid met een met pus gevuld centrum. Het kan littekens veroorzaken omdat ze zich diep in de lagen van de huid bevinden.

Niet-inflammatoire acne

A. Whiteheads

Een whitehead of een ‘closed comedone’ is een klein witachtig bultje op de huid. Een haarzakje kan soms in het midden van de bult verschijnen. Dit type acne veroorzaakt meestal geen littekens.

B. Mee-eters

Een mee-eter of een ‘open comedone’ is een klein, zwart gekleurd bultje op de huid. Mee-eters zijn niet het gevolg van opgesloten vuil. Het zijn gewoon whiteheads die zich hebben geopend.

4. Hoe zich te ontdoen van acne?

Medische procedures

A. Lasertherapie

In de afgelopen jaren zijn laser- en lichtbehandelingen populair geworden om verschillende huidaandoeningen te behandelen.

Laserbehandeling kan worden aanbevolen door uw dermatoloog om uw acneproblemen aan te pakken. De therapie richt zich op verhoogde talgklieractiviteit en vermindert ontstekingen. (8) Het komt de huid weer naar boven door de bovenste laag te verwijderen.

B. Chemische peeling

Een chemische peeling werkt als een exfoliator. Het komt de huid weer naar boven door de bovenste laag te verwijderen om de normale huid te regenereren. (9)

Uw dermatoloog kan een oppervlakkige, medium of diepe peeling aanbevelen, afhankelijk van de ernst en het type acne.

C. Microdermabrasie

Microdermabrasie maakt gebruik van een klein draagbaar apparaat om de bovenste laag van de huid te verwijderen. Het kan op kantoor of thuis worden gedaan. Microdermabrasie op kantoor omvat diepere exfoliatie.

Microdermabrasie wordt gebruikt om dode huidcellen te verwijderen en de textuur en toon van de huid te vernieuwen. Onderzoek wijst uit dat microdermabrasie een positief effect heeft op het verbeteren van acne. (10)

D. Isotretinoïne

Isotretinoïne is een vorm van vitamine A. Het wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige cystische en inflammatoire acne.

Langdurig gebruik resulteert vaak in permanente opruiming van acne.

Isotretinoïne vermindert de talgproductie en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. (11) Uw dermatoloog kan een lage of hoge dosering aanbevelen, afhankelijk van de ernst van uw acne.

Bijwerkingen van het gebruik van Isotretinoïne omvatten droge huid, haaruitval, gebarsten lippen, misselijkheid, gewichtsverlies, verandering in nagel en huidtextuur. Het kan ook leiden tot een aantal ernstige bijwerkingen zoals botverzachting, veranderingen in het gezichtsvermogen, ontsteking van de lever of alvleesklier en depressie.

Als u zwanger bent of van plan bent zwanger te worden, niet consumeren Isotretinoïne.

E. Antibiotica

Orale antibiotica worden al meer dan 40 jaar gebruikt om acne te behandelen. Hun ontstekingsremmende eigenschappen zijn effectief in het verbeteren van acne. (12) Uw dermatoloog kan orale antibiotica aanbevelen, samen met een actueel medicijn.

Antibiotica mogen niet te lang worden gebruikt om resistentie te voorkomen.

F. Steroïde injecties

Cortisone-injecties bieden verlichting aan ontstoken delen van het lichaam. Ze worden soms gebruikt om acne te behandelen.

Deze procedure omvat het injecteren van een verdund corticosteroïd rechtstreeks in de zit (puist, cyste). Uw dermatoloog kan het getroffen gebied al dan niet verdoven.

Resultaten zijn binnen 24 uur te zien.

Deze shots zijn niet bedoeld om te worden gebruikt als een reguliere behandeling voor acne. Ze kunnen resulteren in putjes van de huid die tot zes maanden kunnen duren om weg te gaan en soms permanent zijn.

Cortisone shots zijn geen permanente oplossing voor acne. Ze voorkomen niet dat toekomstige puistjes plaatsvinden. Een dagelijkse acnebehandeling wordt aanbevolen als uw huid gevoelig is voor puistjes.

Vrij verkrijgbare medicijnen

A. Benzoylperoxide

Topische vormen van Benzoylperoxide worden gebruikt om milde tot matige acne te behandelen. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van acne. (13)

Het kan echter droogheid, steken en tintelingen veroorzaken.

B. Salicylzuur

Salicylzuur is een peelingmiddel. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die huidlipiden verminderen. Dit draagt bij aan de behandeling van acne. (14)

C. Azelaïnezuur

Topische vormen van Azelaïnezuur worden gebruikt om acne te behandelen. Het helpt zwelling en bulten te verminderen door bacteriën te doden die acne veroorzaken. (15) Azelaïnezuur moet worden gebruikt zoals voorgeschreven door uw dermatoloog.

Bijwerkingen van Azelaïnezuur zijn jeuk, verbranding, droogheid, roodheid en gevoeligheid.

Enkele van de zeldzame bijwerkingen van azelaïnezuur zijn:

 • Moeite met slikken
 • Zwelling van het gezicht, hals, tong, lippen en ogen
 • Heesheid
 • Huiduitslag
 • Netelroos

D. Zwavel

Zwavel is al honderden jaren een behandeling voor acne. Het heeft antibacteriële eigenschappen die zwelling en bacteriën verminderen die acne in de huid veroorzaken. (16) Het is echter bekend dat het de huid opdroogt. Actuele vormen omvatten crèmes, lotions en schuimen.

E. Topische retinoïden

Deskundigen verwijzen naar actuele retinoïden als de ‘kern van topische therapie’. Dit komt omdat ze ontstekingsremmend zijn, comedonen verminderen en een heldere huid behouden. (17)

Topische retinoïden spelen een vitale rol bij de behandeling van acne en het handhaven van een heldere huid na de behandeling.

Bijwerkingen kunnen roodheid, jeuk, verbranding en droogheid zijn.

Home Remedies om acne te behandelen

Acne moet idealiter worden behandeld door een professional. Een economische benadering is echter om huismiddeltjes te gebruiken. Deze remedies worden van oudsher door mensen gebruikt.

A. Tea Tree Olie

Studies tonen aan dat tea tree olie producten milde tot matige acne aanzienlijk kunnen verbeteren. (16)

Tea tree olie is een veel gebruikt ingrediënt in anti-acne producten. Het heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. (18) Dit helpt inflammatoire acnelaesies te verminderen.

B. Honing en kaneel

Honing wordt al jaren gebruikt als een therapeutisch middel. Het wordt gebruikt om een verscheidenheid aan huidaandoeningen te behandelen, van een droge huid tot een acnegevoelige huid. Honing heeft antibacteriële eigenschappen. Het kan bijdragen aan het verminderen van acne en helpt de huid te kalmeren. (19)

Kaneel heeft antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het verminderen van bacteriën en inflammatoire laesies in de huid.

Probeer dit:

Honing en Kaneel Masker

Honing en kaneel hebben ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bacteriën te bestrijden en ontstekingen te verminderen. Het maken van een honing-kaneelmasker is geen taak. 2 eetlepels honing en een van kaneel is alles wat je nodig hebt. Zorg ervoor dat de pasta dik genoeg is, want dit kan soms een beetje rommelig worden!

C. Kurkuma

Afgezien van het toevoegen van smaak aan uw voedsel, is kurkuma van oudsher gebruikt om acne te behandelen. Het vertoont ontstekingsremmende, antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen. (20) Dit kan helpen ontstekingen en bacteriën te verminderen.

Probeer dit:

Neem een halve eetlepel kurkumapoeder. Voeg er warm water en honing aan toe. Meng goed tot een pasta. Breng het aan op het getroffen gebied en was het voorzichtig af na 15-20 minuten.

D. Neem Olie

Studies tonen aan dat neemolie antibacteriële eigenschappen heeft en een goede, langdurige behandeling is voor acne. (21)

E. Zuiveringszout

Hoewel traditioneel gebruikt, is er geen wetenschappelijk bewijs dat zuiveringszout werkt voor acne. Sommige mensen gebruiken het echter als ingrediënt in mengsels om hun acne vulgaris te behandelen.

Zuiveringszout kan worden gecombineerd met citroen, honing, appelciderazijn, yoghurt of gewoon water. U kunt een pasta maken met behulp van deze secundaire ingrediënten en deze op het getroffen gebied aanbrengen.

5. Hoe kun je acne voorkomen?

Vaker wel dan niet vergeten mensen om basis huidverzorgingstips te volgen. Het is altijd essentieel voor u om een basis huidverzorgingsroutine te volgen om uw huid schoon en ademend te houden.

 • Was je gezicht minstens twee keer per dag om vuil en vervuiling van je huid te verwijderen. Overspoel niet. Overspoelen kan je huid beroven van noodzakelijke oliën. Dit kan bijdragen aan de talgproductie.
 • Drink veel water om je huid te hydrateren en te voorkomen dat het te veel talg produceert. Te veel talg kan leiden tot verstopte poriën.
 • Draag zonnebrandcrème elke keer dat je overdag het huis uitstapt. Directe blootstelling aan de zon kan je huid opdrogen. Dit kan resulteren in overmatige talgproductie.
 • Vermijd make-upproducten op oliebasis. Ze kunnen je poriën verstoppen. Make-upproducten op waterbasis worden aanbevolen voor de acnegevoelige huid. (22)
 • Verwijder je make-up voordat je gaat slapen. Koop geen make-up removers op oliebasis.
 • Reinig, versterk en hydrateer regelmatig. Volg een huidverzorgingsregime dat uw huid helpt zijn pH-waarden te behouden en verstopping voorkomt.
 • Vermijd het exfoliëren van je huid elke dag. Te veel scrubben kan de talgproductie in de huid stimuleren. Gebruik zachte scrubs wanneer je maar wilt.
 • Volg een gezond dieet. Onderzoek toont aan dat koolhydraatarme diëten kunnen helpen bij het verbeteren van acne vulgaris. (23)
 • Draag zonnebrandcrème voordat je uitstapt. Directe blootstelling kan uw huid en lichaam uitdrogen, wat leidt tot een overproductie van talg. Kies een anti-acne zonnebrandcrème om verstopte poriën te voorkomen. (24)
 • Knal je puistjes niet dicht. Het knallen van je puistjes kan huidbarrières doorbreken en andere poriën infecteren. Dit kan leiden tot acne puistjes.

Begin met het kennen van je huid