Wat is het enige dat je humeur binnen enkele seconden kan verpesten, nadat je naar een spiegel hebt gekeken? Ja, puistjes kunnen zowel irriterend als martelend zijn.

We begrijpen dat je ze kwijt wilt of wilt verbergen. Hoewel het bekend is dat make-up puistjes gemakkelijk kan verbergen, wat kun je doen om een puistje te verbergen zonder make-up? Lees verder om erachter te komen!

Hoogtepunten:

  • Wat zijn de oorzaken puistjes?
  • Hoe puistjes te verbergen met &zonder make-up?
  • Welke complicaties treden op wanneer u puistjes verbergt met make-up?
  • Tips om make-up te gebruiken om puistjes te verbergen

Wat zijn de oorzaken puistjes?

Een puistje is een kleine blaarachtige zwelling op je huid. Dit wordt veroorzaakt door overmatige afscheiding van talgolie uit je talgklieren. Het verstopt je huidporiën, wat leidt tot zwelling van het huidoppervlak. Puistjes komen meestal voor tijdens de puberteit, een tijd waarin het lichaam aanzienlijke hormonale veranderingen doormaakt.

Deze hormonale veranderingen zorgen ervoor dat je talgklieren extra talgolie produceren, die uiteindelijk je huidporiën verstopt. Om dezelfde reden krijgen veel vrouwen puistjes tijdens de menstruatie en zwangerschap. Maar puistjes kunnen in elke fase van je leven aankomen. Meestal verschijnt het op je gezicht, borst, schouder en rug.

Acne vulgaris | [1] (een huidaandoening die je haarzakjes verstopt), is een van de belangrijkste oorzaken van puistjes. Veel jongvolwassenen en tieners gaan door deze aandoening. Maar het risico neemt af zodra je de leeftijd van 25 jaar overschrijdt.

Factoren die puistjesuitbraak veroorzaken

1. Je huid niet goed reinigen

2. Te veel blootstelling aan de zon

3. Gebruik van schadelijke producten op chemische basis [2]

4. Harde zepen op het gezicht gebruiken

5. Junkfood eten

6. Gebrek aan hydratatie

7. Niet genoeg water drinken

8. Gaan slapen met je make-up op

9. Bepaalde soorten medicatie [3]

10. Stress [4]

Wat zijn de verschillende soorten puistjes?

A. Whiteheads :

Dit zijn huidkleurige kleine blaasjes die onder je huid blijven zitten. Je kunt alleen de witte pus zien die in de blister is opgeslagen. Meestal verschijnen whiteheads op het voorhoofd, de neus en de kin.

B. Mee-eters :

Dit zijn ook kleine bultjes die op je T-zone verschijnen, zoals in voorhoofd, neus en kin. Deze zijn zwart of bruin van kleur en poriën blijven open. Je kunt de dode huidcellen en het vuil in de open porie zien.

C. Cystische puistjes [5] :

Dit zijn de meest ernstige soorten puistjes en veroorzaken ook pijn. Het vereist medische hulp om hiervan af te komen.

D. Papels :

Papels zijn kleine en stevige bultjes op de huid en hebben een roze uiterlijk.

E. Puisten :

Deze zijn redelijk zichtbaar op het huidoppervlak. Ze zijn gevuld met pus en zien er rood van kleur uit.

F. Knobbeltjes :

Net als papels zijn deze iets groter van formaat. Ze kunnen pijn veroorzaken.

foto van jong meisje met probleemhuid op roze achtergrond

Hoe puistjes te verbergen met &zonder make-up?

Met make-upmethoden

1. Concealer :

Concealer is een van de meest geliefde make-up items, die helpt om eventuele onregelmatigheden, vlekken, puistjes en littekens op je huid te verbergen. Het kan ook de donkere kringen onder de ogen, ongelijkmatige huidskleur en vlekken verbergen. Je kunt concealers krijgen bij elke cosmeticawinkel. Concealers kunnen vloeibaar, vast of zelfs in poedervorm zijn.
Kies een product op basis van uw huidtype.

Breng de concealer aan op je vinger of gebruik de applicator die bij het product is geleverd. Als je een roll-on concealer of stick concealer krijgt, gebruik deze dan door de instructies op de verpakking te volgen. Roll-ons moeten direct op het puistje worden aangebracht. Voor stick concealers kun je het topje van je vinger erop deppen en op je puistjes aanbrengen.

2. Kleur corrector :

Puistjes veroorzaken roodheid van de huid die er vreemd uitziet, vooral op het gezicht. Dat is waar een kleurcorrector kan helpen. Hoewel concealers een ongelijkmatige huid kunnen verbergen, doen kleurcorrectors het beter.

Koop een groene kleurcorrectorpen om de roodheid te verwijderen. Deze pennen hebben meestal een speld die de taak gemakkelijker maakt. Zodra je de kleurcorrector hebt gebruikt, breng je wat foundation aan op het gebied om het puistje volledig te verbergen.

Zonder make-up methoden

1. IJsblokjes :

Een van de eenvoudigste maar nuttige trucs om puistjes te vervagen is ijs. IJsblokjes verhogen de druk van je bloedvaten en vervagen het uiterlijk van het puistje voor een tijdje.

Neem een zachte doek en doe er wat ijsblokjes in. Zorg ervoor dat de ijsblokjes volledig in de doek. Breng het een paar minuten aan op het puistje. Het zal de textuur van het puistje gedurende een paar uur verbeteren.

2. Spot behandeling :

Spotbehandelingen worden gedaan om de vlekken op je gezicht te camoufleren. Het heeft puistjes bestrijdende ingrediënten zoals salicylzuur, benzoylperoxide, zwavel, actuele retinoïden enz. Spotbehandeling vermindert de roodheid veroorzaakt door het puistje. Het vermindert ook de pijn.

Spotbehandeling kan ook de gesloten huidporiën losmaken en de verstopping verwijderen. Maar dit is alleen geschikt voor kleine papels en puisten. Het geeft mogelijk geen geschikte resultaten voor knobbeltjes en cystische puistjes.

3. Moisturizer of crèmes :

Moisturizers en crèmes met getinte textuur en vleeskleurige kleur zijn verkrijgbaar op de markt. Je kunt dit toepassen om je puistjes te verbergen. Dit hydrateert niet alleen je huid, maar verbergt ook puistjes onder de getinte moisturizer.

4. Acne Patches:

Acne patch is een zeer eenvoudige manier om puistjes te verbergen. Deze patches zijn gemaakt met hydrocolloïde. Je kunt het ook gebruiken op kleine wondjes. Hydrocolloïde werkt als een verband tegen de wond. Het zou de pus die in je puistje is opgeslagen eruit zuigen en de conditie van je huid verbeteren.

5. Accessoires en kapsels :

Je kunt het meeste uit je accessoires halen om je puistjes te verbergen. Puistjes onder je wenkbrauw of ooggebied, kunnen verborgen zijn achter een zonnebril, als je overdag naar buiten gaat. In het geval dat je puistjes op je voorhoofd hebt, zouden knallen op je voorhoofd de dag redden.

6. Masker :

Maskers zijn een recente toevoeging aan de lijst. Omdat het coronavirus ervoor zorgt dat we maskers dragen wanneer we uitgaan, helpt dit natuurlijk om puistjes of acne op het onderste deel van je gezicht te verbergen.

Welke complicaties treden op wanneer u puistjes verbergt met make-up?

Je make-up kan soms verantwoordelijk zijn voor je puistjes. Veel mensen gaan door een huidaandoening die acne cosmetica wordt genoemd [6], wat betekent dat de puistjes / acne worden veroorzaakt door make-up. Als de acne van je huid te wijten is aan make-up, kan het verbergen van je puistjes met make-up de aandoening verergeren.

Een puistjesgevoelige huid heeft de neiging om gevoelig te zijn. U kunt irritatie, jeuk en soms een branderig gevoel voelen. Het kan de toestand van uw puistje verergeren en leiden tot nieuwe puistjes. Experts zeggen echter dat je alleen make-up op acne kunt aanbrengen als je producten zorgvuldig kiest op basis van je huidtype.

Tips om make-up te gebruiken om puistjes te verbergen

1. Koop veilige producten

Stop met het gebruik van agressieve make-up op chemische basis die in de eerste plaats puistjes veroorzaakt. Koop make-upproducten die allergie-getest en niet-comedogeen zijn. Controleer ook het etiket op de vervaldatum. Verlopen make-upproducten zijn gevaarlijk voor de huid.

2. Reinig je gezicht

Gebruik face wash minstens twee keer per dag. Scrub je gezichtshuid één keer per week om alle dode huidcellen te verwijderen. Wees voorzichtig tijdens het wassen en scrubben. Scrub niet te veel, want dit kan je huid beschadigen.

3. Verwijder make-up voor het slapengaan

Gebruik een zachte make-upreiniger om alle make-up te verwijderen. Mis geen enkel gebied. Geef speciale zorg voor uw T-zone en ogen. Make-up ’s nachts laten staan, veroorzaakt niet alleen acne, maar kan je ook fijne lijntjes geven. Na het verwijderen van je make-up, was je je gezicht met een gezichtsreiniger en breng je wat vochtinbrengende crème aan.

4. Reinig je make-uptools

Onreine make-upborstels en applicatoren kunnen een permanent thuis zijn voor bacteriën en ziektekiemen. Reinig het gereedschap na elk gebruik. Was ze met een warm zeepsop en laat ze drogen voordat je ze opnieuw gebruikt.

Inpakken

Puistjes zijn extreem verontrustend en pijnlijk. Hoewel het tijd kost om ze volledig kwijt te raken, is het verbergen ervan veel gemakkelijker en minder tijdrovend. We hebben veel manieren genoemd waarop je je puistjes kunt verbergen, maar dit zijn geen permanente oplossingen.

Je moet voorzichtig zijn met je huid om verdere puistjes te voorkomen. Maak een goede huidverzorgingsroutine die bij je past en kijk of je huidconditie verbetert. In het geval dat uw probleem nog steeds blijft, raadpleeg dan een dermatoloog voor advies.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen