Zorgt toenemende kaalheid op jonge leeftijd ervoor dat je slaap verliest? Deze aandoening staat bekend als voortijdige kaalheid. Hoewel het gebruikelijk is om tot 100 haarlokken per dag te verliezen, is het verliezen van meer dan dat een indicatie van onderliggende gezondheidsproblemen.

Hoewel het verliezen van haar en kaal worden deel uitmaakt van het natuurlijke proces van veroudering, is voortijdige kaalheid niet normaal en heeft het zowel aandacht als behandeling nodig. Hier is een gedetailleerde bespreking van de symptomen, oorzaken en behandeling voor voortijdige kaalheid. Lees verder om erachter te komen.

Hoogtepunten:

  • Wat is vroegtijdige kaalheid?
  • Tekenen & Symptomen van voortijdige kaalheid
  • Wat zijn de oorzaken voortijdige kaalheid?
  • Hoe te behandelen voortijdige kaalheid?
  • Voorzorgsmaatregelen &tips voor vroegtijdige kaalheid

Wat is vroegtijdige kaalheid?

Als je in de vroege fase van je leven bent, zoals je tieners of vroege twintigers, en elke dag een enorme hoeveelheid haar verliest, kan het voortijdige kaalheid zijn. Haaruitval is de eerste fase van voortijdige kaalheid. Wanneer je snel haarlokken verliest, wordt je hoofdhuid beter zichtbaar tussen je haarschachten. Rapporten tonen aan dat de meerderheid van de mensen die lijden aan extreem haarverlies halverwege de twintig zijn.

Over het algemeen blijft 10% van je haar in de rustfase en vallen er dagelijks tot 100 strengen uit. Je haarzakjes hebben zes maanden nodig om te verjongen en nieuwe haarlokken te genereren. Om verschillende redenen neemt soms je haaruitval toe en stopt de regeneratie. Dan begin je te kaalen. Als voortijdige kaalheid in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd, kan het haarverlies omkeerbaar zijn.

Tekenen & Symptomen van voortijdige kaalheid

1. Het haar op je slapen begint geleidelijk dunner te worden.

2. Haarverdunning vindt plaats op de frontale hoofdhuid.

3. Kale plekken in je hoofdhuid verschijnen.

4. Een enorme hoeveelheid haaruitval gebeurt in één keer, terwijl je je haar kamt of wast.

5. Schilferige plekken verschijnen over je hele hoofdhuid.

Wat zijn de oorzaken voortijdige kaalheid?

1. Dihydrotestosteron of DHT

Dihydrotestosteron of DHT is een androgeen, een mannelijk geslachtshormoon dat mannen helpt om kenmerken van het mannelijk lichaam te ontwikkelen. DHT is ook de reden achter kaalheid bij mannen als ze ouder worden. Hoewel vrouwen ook worden beïnvloed door DHT, is het aantal veel minder dan mannen. Studies suggereren dat in de VS 30 miljoen vrouwen DHT hebben in vergelijking met 50 miljoen mannen die DHT hebben.

DHT speelt een sleutelrol in de haargroei. Maar wanneer de DHT-productie naar een hoger niveau stijgt, beïnvloedt dit de haarzakjes door ze te verkleinen. Dit wordt miniaturisatie genoemd. Uiteindelijk sterven de haarzakjes af en komt er een einde aan de haargroei. Kaalheid is geen geneesbare aandoening, maar als u de behandeling in een vroeg stadium start, kan dit het kalende proces vertragen. [1]

2. Alopecia Areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte die uiteindelijk leidt tot een onvoorspelbare hoeveelheid haaruitval. In de meeste gevallen ervaren alopecia areata-patiënten haaruitval in kleine vlekken. Weinig mensen krijgen slechts een tijdje haaruitval op plekken, waarna het stopt. Maar in ernstige gevallen leidt het tot extreem haarverlies en kaalheid. Hoewel alopecia areata kan voorkomen ongeacht geslacht en leeftijd, worden patiënten meestal gezien als jonger dan 30. [2]

3. Lupus

Lupus is ook een auto-immuunziekte op lange termijn die haaruitval veroorzaakt. In feite is haaruitval het primaire symptoom van lupus. Lupus maakt het immuunsysteem hyperactief en het valt de gezonde cellen van het lichaam aan. Je krijgt huidontsteking en laesies op de hoofdhuid, wat leidt tot zware haaruitval. Als het niet op tijd wordt behandeld, kan lupus ook voortijdige kaalheid veroorzaken. [3]

4. Telogeen Effluvium

Het hoofd heeft 85% actieve haarlokken die groeien en 15% rustend of telogene haren die gestopt zijn met groeien. Telogeen effluvium is wanneer het telogene haar werpt na een plotselinge stressvolle gebeurtenis of schok. Omdat er veel haar in één keer verloren gaat, geeft het een gedeeltelijk kale uitstraling. Maar dit is een tijdelijke aandoening en de hoofdhuid begint binnenkort nieuw haar te regenereren. [4]

5. Schildklieraandoeningen

Langdurige schildklieraandoening kan een zware hoeveelheid haaruitval veroorzaken. Zowel hypothyreoïdie als hyperthyreoïdie worden beschouwd als de redenen achter voortijdige kaalheid. De aandoening kan worden omgekeerd als de schildklier wordt behandeld. Maar sommige anti-schildklier medicijnen zijn ook verantwoordelijk voor extreme haaruitval. Mensen kunnen een alternatieve behandeling zoeken wanneer bepaalde medicijnen haaruitval veroorzaken. [5]

6. Trichotillomanie

Het is een psychische aandoening waarbij je de drang voelt om aan je haren te trekken. Langdurige trichotillomanie veroorzaakt uiteindelijk kale plekken in de hoofdhuid. De meeste mensen met trichotillomanie ontwikkelen de ziekte in hun adolescentie. De aandoening duurt meestal voor een lange periode. Natuurlijk kan het snelle haartrekken na verloop van tijd leiden tot voortijdige kaalheid. [6]

7. Erfelijkheid

Veel families hebben een geschiedenis van voortijdige kaalheid. Ze hebben de neiging om kaal te worden als ze een bepaalde leeftijd bereiken. Er is niet veel dat kan worden gedaan, wanneer kaalheid erfelijk is.

8. Overmatige haarstyling

Tegenwoordig is hairstyling met verwarmingsgereedschap gebruikelijk. Maar het is niet goed voor het haar. Het beschadigt je haar en beschadigt de haarschubben. Langdurig gebruik van dergelijke hulpmiddelen leidt tot folliculaire degeneratiesyndroom waarbij u ontstoken haarzakjes ervaart. Het veroorzaakt een enorme hoeveelheid haaruitval.

Hoe te behandelen voortijdige kaalheid?

1. Medische behandeling

De eerste stap van een voortijdige kaalheidsbehandeling is om een controle te krijgen bij een gerenommeerde arts. De arts zal tests uitvoeren op uw hoofdhuid en de oorzaak van kaalheid diagnosticeren. De arts zal ook tests uitvoeren die de schildklier- en hormoonspiegels controleren. De behandeling is dan gebaseerd op de reden van je haaruitval.

Meestal suggereren artsen ijzer-, zink- en biotinesupplementen om haaruitval onder controle te houden. Andere veel voorkomende geneesmiddelen die worden gebruikt voor haaruitval zijn minoxidil, azelaïnezuur en finasteride. In het geval van alopecia areata kunnen artsen u steroïde injecties geven.

2. Haartransplantatie chirurgie

Als u te maken krijgt met vroegtijdige kaalheid en medische behandeling geen resultaten oplevert, dan is haartransplantatie de laatste optie. Deze operatie wordt uitgevoerd op uw hoofdhuid om nieuw haar te transplanteren. Het heeft een beter slagingspercentage dan welk haarherstelproduct dan ook. Maar haartransplantatie is een dure en tijdrovende procedure. Kies een deskundige haartransplantatiechirurg voor de operatie om het gewenste resultaat te krijgen.

3. Huismiddeltjes

Huismiddeltjes stoppen voortijdige kaalheid niet echt, maar ze kunnen haaruitval vertragen. Eieren, uiensap, henna, hibiscus, kruisbessen zijn geweldig voor het beheersen van haaruitval. Je kunt een pasta van deze ingrediënten maken en deze op je hoofdhuid aanbrengen. Je kunt ook rozemarijnolie, kokosolie, viviscal en ginseng gebruiken. Deze staan bekend om haargroei.

Voorzorgsmaatregelen &tips voor vroegtijdige kaalheid

1. Negeer de tekenen van voortijdige kaalheid niet. Als u symptomen opmerkt, raadpleeg dan een arts. Medicatie in een vroeg stadium zal u helpen de aandoening effectiever te genezen.

2. Probeer haarstyling en verwarmingstools zoveel mogelijk te vermijden.

3. Gebruik natuurlijke producten en vermijd haarverzorgingsproducten op chemische basis. Kies haarverzorgingsproducten die bij je haar passen.

4. Houd uw algehele gezondheid onder controle. Onderliggende ziekten zoals schildklier, of veel auto-immuunziekten zijn belangrijke oorzaken van haaruitval.

5. Als u bepaalde medicijnen gebruikt en plotselinge haaruitval opmerkt, neem dan contact op met uw arts. Het kan een bijwerking van het geneesmiddel zijn. Vraag uw arts om alternatieve medicatie te verstrekken.

Inpakken

Omgaan met voortijdige kaalheid is moeilijk en vereist veel mentale kracht. Maar wanneer de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld, kan haaruitval worden omgekeerd. Het is een must dat u zich laat controleren bij een arts om te begrijpen wat uw haaruitval veroorzaakt. Zo krijg je de juiste behandeling voor je haarconditie.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen