Laten we het vandaag hebben over een multitaskend cosmetisch ingrediënt – propaandiol.

Het veelzijdige ingrediënt biedt een overvloed aan huidvoordelen, waaronder hydratatie, effectieve reiniging en veiligheid voor de gevoelige huid. Zo vindt u het op de etiketten van een breed scala aan huidverzorgingsproducten.

Dus, ben je klaar om erachter te komen wat propaandiol voor je huid kan doen? Scroll naar beneden om te lezen!

Hoogtepunten:

  • Wat is propaandiol en wat doet het?
  • Voordelen van propaandiol voor de huid
  • Hoe propaandiol te gebruiken?
  • Propaandiol vs propyleenglycol
  • Bijwerkingen van propaandiol
  • Wie moet het gebruik van propaandiol vermijden?

Wat is propaandiol en wat doet het?

Propaandiol [1] verwijst naar een kleurloze, drie-koolstof-diol vloeibare glycol geëxtraheerd uit maïssuiker. Je kunt gerust zeggen, het is een natuurlijke en veiligere vervanger voor de populaire propyleenglycol [2], waarvan bekend is dat het huidirritatie veroorzaakt.

Propaandiol werkt als een bevochtigingsmiddel (vochtvasthoudend), oplosmiddel (vermogen om op te lossen) en verzachtend (weekmaker) in huidverzorgingsproducten. Het wordt gebruikt in verschillende hoedanigheden, zoals moisturizers, serums, crèmes, lotions, reinigingsmiddelen, toners, oogschaduws, anti-transpiranten, haarkleuren, eyeliners, foundations, enz.

Voordelen van propaandiol voor de huid

1. Werkt als oplosmiddel

Propaandiol is een prachtig oplosmiddel voor ingrediënten die moeilijk op te lossen zijn, zoals ferulazuur en salicylzuur. Het kan bijna elk ingrediënt effectief oplossen, wat essentieel is voor een optimale toepassing. Het heeft bewezen zeer nuttig te zijn voor het verbeteren van de samenstelling van verschillende productformules.

2. Vochtslot

In veel huidverzorgingsproducten functioneert propaandiol als bevochtigingsmiddel. Wanneer het wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten, heeft het de neiging om het vocht uit de lucht om je heen te trekken en het in je huid te vergrendelen. Dit maakt je huid glad en gezond.

3. Verzacht de huid

Propaandiol heeft verzachtende eigenschappen. Het voorkomt schade aan je huid door waterverlies te verminderen. Dit helpt je om een zachtere en gladdere huid te krijgen. Het ingrediënt is een zegen voor mensen met een droge huid.

jonge Aziatische vrouw die crème voor acne aanbrengt

4. Goed voor acne-gevoelige huid

Propaandiol heeft diepe reinigende krachten, die helpen bij het verwijderen van vuil en olie uit de kern van je huid. Dit zorgt ervoor dat er geen verstopte poriën in je huid zitten, waardoor het ideaal is voor mensen met een acnegevoelige en gevoelige huid. Het reinigt ook zonder de natuurlijke pH van je huid te verwijderen.

5. Vermindert de viscositeit

Propaandiol vermindert de viscositeit in cosmetica zoals reinigingsmiddelen, conditioners, shampoos, haarsprays, mascara’s, foundations en lichaamswassingen. Het helpt de formules goed te stromen en al hun voordelen op uw huid te brengen.

6. Conserveermiddel Booster

Propaandiol werkt ook als een conserveermiddel booster in een breed scala van cosmetische producten. Het wordt gebruikt om de efficiëntie van de conserveermiddelen te verbeteren, zodat de kwaliteit van het product intact blijft.

7. Maakt het product lichtgewicht

Propaandiol geeft huidverzorgingsproducten een lichtgewicht textuur en een niet-vettig gevoel. Dit helpt bij het gemakkelijk aanbrengen en snelle opname van producten in uw huid.

Hoe propaandiol te gebruiken?

Omdat propaandiol wordt gebruikt in verschillende soorten huidverzorgingsformules, heeft het niet één bepaalde manier van aanbrengen. Hoe u propaandiol moet aanbrengen, hangt af van het product dat u gebruikt. Als je bijvoorbeeld een cleanser met propaandiol gebruikt, is het normaal dat je het na een minuut afwast. Op dezelfde manier kunnen moisturizers ’s nachts op je huid worden achtergelaten.

Volg de instructies op het specifieke product of doe wat uw dermatoloog heeft voorgeschreven. De meeste studies suggereren dat propaandiol veilig is om op te nemen in uw dagelijkse huidverzorgingsregime, tenzij u een extreem gevoelige huid heeft.

Propaandiol vs propyleenglycol

Propyleenglycol en propaandiol worden vaak verward met hetzelfde ingrediënt. Propyleenglycol is echter een synthetische vervanger voor propaandiol. Ze zijn niet alleen verschillend in structuren, maar hun oorsprong is ook contrasterend.

Propaandiol is afgeleid van maïs, terwijl propyleenglycol wordt gevonden uit petrochemische producten. Hoewel propyleenglycol als veilig wordt beschouwd in de meeste cosmeticaproducten, wordt propaandiol veel gebruikt als alternatief voor propyleenglycol, vooral voor diegenen die glycolvrije producten willen.

Veel studies hebben aangetoond dat propaandiol een veiligere optie is dan propyleenglycol. Niet veel mensen hebben geklaagd over huidirritatieion en gevoeligheid na gebruik van propaandiol.

Bijwerkingen van propaandiol

Propaandiol is in de meeste gevallen veilig, maar het kan huidgevoeligheid veroorzaken voor een klein deel van de mensen. Een studie [3] uitgevoerd in 2010 over de bijwerkingen van propaandiol bleek dat de kans op huidirritatie minimaal is. De algehele risicofactor van propaandiol huidreactie is laag.

De Food and Drug Administration van de Verenigde Staten [4] (FDA) heeft propaandiol gecertificeerd als veilig voor zowel cosmetica als voedingsproducten. Propaandiol is ook geslaagd voor het examen en heeft goedkeuring gekregen van de Natural Product Association [5].

Wie moet het gebruik van propaandiol vermijden?

U moet propaandiol vermijden als u allergisch bent voor het ingrediënt. Als u allergisch of gevoelig bent, stop dan met het gebruik. Doe een kleine patchtest voordat u kiest voor een nieuw product om huidirritatie en roodheid te voorkomen.

Inpakken

Propaandiol functioneert in vele vormen, zoals oplosmiddel, bevochtigingsmiddel, verzachtend middel en viscositeitsverlager in een verscheidenheid aan huidverzorgingsproducten. Ook heeft propaandiol veelbelovend potentieel om een veiliger ingrediënt te zijn dan propyleenglycol. Het maakt je huid ook schoon, zacht, glad en natuurlijk stralend.

Esse Organic Skincare’s Syndet Face Cleanser heeft propaandiol als een van de ingrediënten. Het reinigt niet alleen je huid, maar behoudt ook hydratatie, waardoor je een gladde en stralende huid krijgt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen