Die mooie, gezonde slaap die je krijgt na een hoofdmassagesessie is onvergelijkbaar, toch? Dat is de mate van ontspanning die hoofdhuidmassages je geest kunnen bieden. De voordelen zijn echter niet alleen beperkt tot verjonging.

Van haargroei tot het verslaan van stress en angst, regelmatige hoofdhuidmassages kunnen je op vele manieren helpen (1). Laten we eens kijken wat hoofdhuidmassages voor u kunnen doen en de juiste manier om het te doen.

Hoogtepunten:

 • Wat doet een massage met je hoofdhuid?
 • Hoe masseer je je hoofdhuid?
 • Hoe vaak moet je je hoofdhuid masseren?
 • Kun je je hoofdhuid elke dag masseren?

Wat doet een massage met je hoofdhuid?

1. Ten eerste, het is ontspannend!

Massages zijn een goede manier om je lichaam en geest te ontspannen. Ze helpen ook bij het verlichten van angst en stress waarvan bekend is dat ze haaruitval veroorzaken.

2. Kan je dikker, volumineus haar geven

Een studie uitgevoerd op 9 mannen gedurende 24 weken toonde aan dat het zacht masseren van je hoofdhuid elke dag gedurende een paar minuten een persoon dikker haar kan geven (2).

3. Kan helpen bij de haargroei

Verschillende studies suggereren ook dat het regelmatig of dagelijks masseren van je hoofdhuid de haaruitval kan verminderen en je haar opnieuw kan laten groeien. Van massages wordt gezegd dat ze de follikels versterken en de haargroei stimuleren.

4. Kan helpen bij het verminderen van haaruitval veroorzaakt door alopecia

Alopecia is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het haar in vlekken afvalt en soms kan resulteren in totale haaruitval van de hoofdhuid. Zelfgerapporteerde bevindingen hebben gesuggereerd dat 69 procent van de mannen en vrouwen met alopecia in staat zijn geweest om hun haar opnieuw te laten groeien met regelmatige hoofdhuidmassages.

Hoe masseer je je hoofdhuid?

1. De traditionele massage met behulp van vingers

Sinds jaren is deze vorm van massage immens populair om de haargroei te stimuleren.

Hoe geef je jezelf een vingertop hoofdhuidmassage:

 • Gebruik lichte tot gemiddelde druk en masseer je hoofdhuid met je vingers in cirkelvormige bewegingen.
 • Je hebt geen olie nodig voor deze massage.
 • Zorg ervoor dat je je hele hoofdhuid bedekt.
 • Doe dit gedurende 5 minuten, minstens 2 keer per dag.

Je kunt je moeder of iemand anders thuis vragen om ook een helpende hand door te geven. Je zou zelfs een erkende massagetherapeut kunnen bezoeken, als je er de tijd voor hebt.

2. Masseer terwijl je je haar wast

Geef jezelf een hoofdhuidmassage door zachtjes je shampoo in te wrijven terwijl je je haar wast.

Hoe masseer je je hoofdhuid tijdens het wassen van je haar:

 • Wrijf met cirkelvormige bewegingen je hoofdhuid 5 minuten na het aanbrengen in met je shampoo.
 • Zorg ervoor dat je niet hard schrobt.
 • Spoel af als je klaar bent.

3. Borstels en hoofdhuid stimulators

Er zijn een aantal hulpmiddelen beschikbaar die kunnen worden gebruikt om jezelf een effectieve en rustgevende hoofdmassage te geven. Elektrische borstels, hoofdhuidmassagers en andere hulpmiddelen worden vaak aanbevolen door dermatologen. Deze hulpmiddelen kunnen over je hoofdhuid worden gewerkt op de manier waarop je je vingers gebruikt.

4. Massage met etherische oliën

Vrouw die etherische olie op haar haar aanbrengt

Van essentiële oliën die uit planten worden gewonnen, is bekend dat ze helpen bij de haargroei, de talgproductie reguleren en roos beheersen (3). Ze worden al eeuwenlang gebruikt om haar- en hoofdhuidproblemen aan te pakken (4). Je kunt je hoofdhuid een of twee keer per week masseren met essentiële oliën.

Populaire etherische oliën:

 • Tea tree etherische olie
 • Bernagie etherische olie
 • Ylang-ylang etherische olie
 • Pepermunt etherische olie
 • Rozen etherische olie

Hoe essentiële oliën te gebruiken tijdens het masseren van je hoofd:

 • Ten eerste, stel de sfeer van uw kamer in met kaarsen en rustgevende muziek om uw stemming ervoor te bepalen.
 • Meng je etherische olie met een dragerolie naar keuze (kokosnoot, jojoba of andere).
 • Verwarm het mengsel en breng het aan op je hoofdhuid met je vingers.
 • Wrijf het mengsel voorzichtig in cirkelvormige bewegingen in.
 • Laat het een half uur tot een uur intrekken en was af met shampoo.

Notitie:

Etherische oliën kunnen sterk zijn en moeten altijd worden verdund in een dragerolie. Voer een pleistertest uit voordat u deze op uw hoofdhuid aanbrengt, als u een gevoelige huid heeft.

Hoe vaak moet je je hoofdhuid masseren?

De ideale frequentie hangt sterk af van waarom je het doet. Als je je haargroei of -dikte wilt verbeteren, is het aan te raden om je hoofdhuid (zonder olie) 2 keer per dag met je vingers te masseren. Voor relaxation en om stress te verlichten, kun je gewoon je hoofdhuid masseren wanneer je maar wilt.

Kun je je hoofdhuid elke dag masseren?

Het dagelijks masseren van je hoofdhuid zal de bloedcirculatie verbeteren en kan zelfs je follikels versterken. Zorg er echter voor dat je het voorzichtig doet en niet krachtig wrijft. Dit kan ervoor zorgen dat je haar breekt.

Als je een olie hebt gebruikt tijdens het masseren van je hoofdhuid, zorg er dan voor dat je het binnen een uur afspoelt. Het dagelijks oliën van je hoofdhuid wordt niet aanbevolen omdat het vuil aantrekt. Ook het gebruik van shampoo om de olie af te spoelen is belangrijk. Dagelijks wassen met shampoo kan echter ook essentiële oliën en vocht uit je hoofdhuid verwijderen. Twee keer per week oliën en wassen zou dus ideaal zijn.

Inpakken

Het regelmatig masseren van je hoofdhuid kan helpen bij het hergroeien van het haar, stress verlichten en zelfs alopecia behandelen. Verwen je haar en geest af en toe door te masseren met essentiële oliën, omdat het een effectievere manier is om de haargroei te verbeteren en andere hoofdhuidaandoeningen te verlichten.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen