Heb je je ooit afgevraagd wat je huid gezond en soepel houdt? Het is de vochtbarrière van je huid die je 24*7 bescherming geeft. Maar een hectische levensstijl, dagelijkse blootstelling aan extreem zonlicht en vervuiling kunnen de vochtbarrière van uw huid verzwakken en beschadigen. Gelukkig zijn er manieren om het te repareren en de gezondheid van je huid te beschermen.

Lees verder om te weten wat de vochtbarrière van uw huid beschadigt en hoe u deze kunt herstellen door een paar eenvoudige stappen te volgen. Begin je nieuwe jaar door de belangrijkste laag van je huid te verzorgen.

Hoogtepunten:

  • Wat is de vochtbarrière van uw huid en hoe werkt het?
  • Wat veroorzaakt een beschadigde vochtbarrière?
  • Symptomen van een beschadigde vochtbarrière
  • 8 manieren om een beschadigde vochtbarrière te repareren
  • Snelle tips om uw vochtbarrière te beschermen

Wat is de vochtbarrière van uw huid en hoe werkt het?

Je huid heeft meerdere lagen die zijn gewijd aan het uitvoeren van verschillende functies. De bovenste laag van je huid is de opperhuid. Deze bestaat uit ongeveer 5 binnenlagen, waarvan het Stratum corneum [1] is de bovenste. Het is gemaakt van huidcellen die bekend staan als anucleaat plaveiselcellen, die bij elkaar worden gehouden door lipiden.

Hoewel deze huidcellen natuurlijke vochtinbrengende crème en keratine bevatten, bevatten de lipiden cholesterol, ceramiden en vetzuren. Deze laag bevat dode keratinocyten die defensinen produceren om immuniteit tegen toxines te bieden. Hierdoor kan het stratum corneum werken als een beschermend schild voor je huid.

Volgens een rapport, [2] je vochtbarrière zorgt voor een buffer wanneer je huid bedreigd wordt. De stratum corneumlaag is licht zuur van aard. Wanneer uw huid in contact komt met een ziekteverwekker, creëert deze zuurgraad een buffer om de groei te stoppen. Dit voorkomt dat de schadelijke ziekteverwekker een huidziekte veroorzaakt.

Zonder de beschermende laag zou het natuurlijke vocht en water in je lichaam opdrogen, waardoor je huid dof en uitgedroogd wordt.

Wat veroorzaakt een beschadigde vochtbarrière?

Het toenemende niveau van vervuiling leidt bijna elke dag tot bedreigingen zoals ziekteverwekkers en toxines. Direct of indirect heeft dit invloed op de gezondheid van je huid. Hoewel de vochtbarrière tot een bepaald niveau kan beschermen, kan regelmatig contact met gifstoffen de laag zelf beschadigen. Enkele andere redenen die de vochtlaag van uw huid kunnen beschadigen, zijn:

1. Genetische factoren

2. Vergrijzing

3. Extreme weersomstandigheden zoals te warm of te koud

4. Contact met allergenen, verontreinigende stoffen, irriterende stoffen

5.Extreem niveau van blootstelling aan UVA en UVB

6. Te veel wasmiddelen en agressieve zepen gebruiken

7. Je huid te veel wassen

8. Over exfoliatie

9. Ontmoeting met agressieve chemicaliën. Bijvoorbeeld: mensen die in chemische fabrieken werken

10. Steroïden

11. Stressproblemen

12. Depressie

vrouwengezicht voor en na cosmetische ingreep plastische chirurgie

Symptomen van een beschadigde vochtbarrière

1. Constante droogheid

Een droge huid is het basissymptoom van een beschadigde huidbarrière. U kunt constante droogheid op uw huid voelen, zelfs na het aanbrengen van vochtinbrengende crème. Dit gebeurt wanneer de buitenste laag van uw huid is ontdaan van zijn natuurlijke olie en vocht. De lipidelaag slaagt er niet in om het vocht in je huid vast te houden en de moisturizer wordt verdampt.

2. Schilferige patches

Wanneer de barrière van uw huid wordt aangetast, opent dit technisch gezien de deur voor bacteriën, virussen, verontreinigende stoffen en straling. Je huid probeert tegen deze ziekteverwekkers te vechten en creëert ontstekingen. Maar door de beschadigde vochtbarrière wordt dit een continu proces en wordt je huid rood, schilferig en zacht.

3. Gevoeligheid

Huidgevoeligheid is een essentieel teken van een beschadigde en gebroken vochtbarrière. Wanneer de huidbarrière gezond is, wordt elk product dat op uw huid wordt aangebracht proportioneel geabsorbeerd. Een beschadigde huidbarrière kan je huid gevoelig maken. Een eenvoudige producttoepassing wordt pijnlijk, wat leidt tot een stekend gevoel of irritatie.

4. Jeuk

U kunt een jeukend gevoel op uw huid voelen als gevolg van een beschadigde vochtbarrière. Dit gebeurt meestal wanneer u in contact komt met allergenen en uw huid er niet in slaagt om ertegen te vechten. Gelukkig is jeuk tijdelijk en blijft het niet voor altijd.

5. Dof uiterlijk

Vochtverlies beïnvloedt je all-over uiterlijk. Omdat je huid droog, schilferig en gevoelig wordt, ziet het er dof uit. Terwijl velen saaiheid proberen te verbergen wie make-up, dit is geen permanente oplossing. Het repareren van de vochtbarrière is vereist.

8 manieren om een beschadigde vochtbarrière te repareren

Een beschadigde huidbarrière kan tussen de 2 weken en 1 maand duren om weer gezond te worden. Het volgen van de gegeven stappen kan helpen om een beschadigde vochtbarrière effectiever te herstellen.

1. Behoud je pH-balans

De pH-waarde varieert tussen 1 en 14, waarvan pH 7 als neutraal wordt beschouwd. Een lagere pH is zuur en een getal hoger dan 7 is een base. [3] De zure aard van onze menselijke huid is te wijten aan een pH-waarde van ongeveer 5,7. Deze zuurgraad biedt bescherming tegen bedreigingen van buitenaf zoals bacteriën, virussen, ziektekiemen of enige vorm van verontreinigende stoffen. Het handhaven van de pH-balans van de huid is dus noodzakelijk.

Een studie suggereert [4] dat de ideale pH-waarde van je huid tussen de 4,5 en 5,5 ligt. Vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten bieden een pH-waarde tussen 3,7 en 8,2. Experts raden aan om een product te gebruiken dat een pH biedt die overeenkomt met het natuurlijke bereik van de huid.

2. Gebruik natuurlijke oliën

Natuurlijke oliën hebben altijd bewezen de wonderdoener voor de huid te zijn. Veel natuurlijk verkregen oliën herstellen effectief de beschadigde vochtbarrière van de huid. Een onderzoeksartikel uit 2018 [5] stelde de effectiviteit van een paar plantaardige oliën op de vochtbarrière van de huid vast.

Plantaardige oliën zoals jojoba-olie, kokosolie, arganolie, rozenbottelolie, zonnebloemolie, sojaolie, bernagieolie, olijfolie enz. hebben ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Natuurlijke oliën helpen het vocht van de huid vast te houden en beschermen ook tegen huidaandoeningen zoals dermatitis, psoriasis enz.

3. Gebruik ceramiden

Ceramiden zijn lipiden die meestal worden aangetroffen in het stratum corneum. Ze spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de vochtbarrière van uw huid. Een onderzoek uit 2019 [6] bewijst dat huidverzorgingsproducten met ceramiden efficiënt zijn in het verbeteren van huidaandoeningen zoals droogheid, ruwheid en schilfering.

U kunt regelmatig ceramide-verrijkte moisturizers gebruiken om de structuur van de vochtbarrière van uw huid te herstellen. Dit is ook effectief bij acne. Omdat de vochtbarrière van de acnegevoelige huid wordt aangetast, kunnen zelfs chemische acnebehandelingen de beschermende laag beschadigen en droogheid veroorzaken. Ceramiden kunnen dit probleem met minimale poespas oplossen.

4. Breng zonnebrandcrème aan

De handigste manier om de vochtbarrière van je huid te beschermen en te repareren, is door hem uit de buurt van de brandende zon te houden. Gebruik zonnebrandcrème wanneer je onder de zon bent, zwemt of traint. Je zonnebrandcrème moet antioxidanten bevatten om je te beschermen tegen schade door de zon. Dit beschermt ook tegen verontreinigende stoffen en ziekteverwekkers.

5. Draag beschermende kleding

Net als zonnebrandcrème kan je kleding je ook beschermen tegen UVA en UVB. Als je van plan bent om in de zon te gaan, draag dan iets dat je benen en armen bedekt. Gebruik een stola om ook je gezicht te bedekken. Door uw huid te beschermen tegen zonlicht, vermindert u het risico op verdere schade aan de vochtbarrière. Bescherming tegen de zon vermindert ook de kans op vrije radicalen.

6. Stop met stressen

Stress klinkt misschien als een deel van het leven, maar het kan het niveau van glucocorticoïde beïnvloeden en je autonome zenuwstelsel beïnvloeden. Het beïnvloedt uiteindelijk de vochtbarrière van je huid en vermindert de immuniteit ervan. Stressmanagement is belangrijk om je humeur te verbeteren en ook je huidbarrière te beschermen. [7]

7. Zorg voor een gezond dieet

Uw gezondheid hangt sterk af van uw maaltijden en regelmatige voedselinname. Zorg voor een gezond dieet. Verminder het eten van junkfood en voeg groenten en fruit toe die antioxidanten, vezels, vitamines, eiwitten en veel mineralen bevatten. Probeer voedsel te eten dat verrijkt is met essentiële vetzuren. Als uw normale voeding niet genoeg voedingsstoffen biedt, neem dan supplementen.

8. Bouw een huidverzorgingsroutine

Het gebruik van meerdere huidverzorgingsproducten garandeert geen gezonde huidverzorgingsroutine. Elk product heeft een bepaalde tijd en manier van aanbrengen. U moet de volgorde van de producttoepassing kennen. Je moet ook producten kiezen die bij je huid passen.

Ken eerst je huidtype en bouw vervolgens een regelmatig huidverzorgingsregime op dat bestaat uit reiniging, exfoliatie en hydratatie. Vermijd het gebruik van te veel producten. U kunt ook een dermatoloog raadplegen om uw huidverzorgingsroutine op te bouwen.

Snelle tips om uw vochtbarrière te beschermen

1. Let elke dag goed op je huid. Het onmiddellijk opmerken van veranderingen kan u helpen huidbeschadiging in het begin zelf te stoppen.

2. Sla een douche niet over voor vele dagen. Ook niet te veel douchen.

3. Scrub je huid één keer per week, maar wees voorzichtig. Niet te veel schrobben.

4. Vergeet nooit om je huid te hydrateren na een douche of een gezichtsreiniger. Voor handen kunt u handcrèmes gebruiken.

5. Vergeet niet om zonnebrandcrème aan te brengen als je in de zon gaat.

6. Maak je make-up altijd schoon voor het slapengaan.

7. Als je naar een stoffig of extreem vervuild gebied gaat, bedek je huid dan zoveel als je kunt. Dit biedt ook bescherming tegen de zon.

8. Gebruik geen shampoo, wasmiddelen of agressieve zeep op uw lichaam of gezicht.

Inpakken

De bovenste laag van je huid beschermt je tegen bacteriën, virussen, allergenen en andere ziekteverwekkers. Wanneer deze beschermende laag beschadigd raakt door blootstelling aan de zon, blootstelling aan chemische stoffen, veroudering, stress, enz., Wordt uw huid kwetsbaar. De beschadigde vochtbarrière moet hersteld worden, om je huid weer gezond en soepel te maken.

Volg de genoemde manieren om de vochtbarrière van je huid te herstellen. Het kan 2-4 weken duren, maar als uw huidconditie niet verbetert, raadpleeg dan een dermatoloog.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen