Niemand van ons houdt van het verschijnen van een dode, schilferige huid! Hoewel het geen ernstige aandoening is, kan het voor sommigen van jullie een punt van zorg zijn. De sleutel om zich te ontdoen van droge en fragmentarische huid is regelmatige exfoliatie. Scroll naar beneden voor meer informatie.

Hoogtepunten:

 • Wat is exfoliatie?
 • Bepaal uw huidtype
 • Chemische exfoliatie
 • Handmatige/fysieke exfoliatie
 • Exfolianten die te hard zijn voor je huid
 • Voorzorgsmaatregelen om te nemen voordat u uw huid exfolieert
 • Waarom is het belangrijk om je huid te exfoliëren?

1. Wat is exfoliatie?

Ongeveer elke 30 dagen werpt de bovenste laag (epidermis) van je huid op natuurlijke wijze af. Dit proces onthult nieuwe, gezonde en verjongde huid eronder. Soms werpen de dode huidcellen echter niet volledig af, wat resulteert in droge plekken en schilferig uitziende huid.

Exfoliatie verwijdert de oudste dode huidcellen uit de buitenste laag van de huid. Dit proces brengt nieuwe en gezonde cellen op het huidoppervlak.

Exfoliators zijn er in de vorm van scrubs, vrij verkrijgbare crèmes en verschillende andere stoffen en gereedschappen. Het proces kan thuis of op kantoor worden uitgevoerd door uw dermatoloog.

2. Bepaal uw huidtype

Voordat u een exfoliator kiest, is het belangrijk om uw huidtype te bepalen. Je wilt de natuurlijke oliën van je huid niet afrukken of de barrière van je huid uitroeien.

A. Droge huid

Dit huidtype heeft de neiging om dof en schilferig te lijken. Een droge huid is niets anders dan een vochtarme huid. Het kan veel droge plekken hebben en kan jeuken.

B. Vette huid

Dit huidtype kenmerkt zich door een vettig, glanzend uiterlijk. Onze huid zit vol met kleine poriën waaronder de talgklieren liggen. De talg (olie) geproduceerd door deze klieren speelt een vitale rol bij het gezond houden van uw huid.

Te veel talgproductie kan je poriën echter verstoppen, wat resulteert in vettigheid en de ontwikkeling van acne.

C. Normale huid

De normale huid is niet te vettig of te droog. De pH-waarden van dit huidtype zijn goed uitgebalanceerd (4-7).

D. Gevoelige huid

Als je huid negatief reageert op bijna elk huidverzorgingsproduct op de markt, heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. Het kan ook spoelen met veranderingen in temperatuur of na het eten van pittig voedsel.

3. Chemische exfoliatie

Chemische exfoliatiemiddelen dringen diep door uw huid en verhogen de cel-omzetverhouding. Deze methode van exfoliatie is goed voor je huid, omdat het een langdurig en progressief effect heeft.

Sommige chemische exfoliators helpen ook om uw huidbarrière te versterken (1). Ze kunnen je huid echter irriteren. Voer een patchtest uit voordat u een chemische exfoliator op uw gezicht aanbrengt en gebruik deze slechts twee tot drie keer per week.

Notitie:

Je moet er rekening mee houden dat een vers geëxfolieerde huid gemakkelijk kan verbranden. Gebruik dus zonnebrandcrème elke keer dat je op de dag uitstapt!

A. Chemische peelings

Chemoexfoliatie of chemische peeling richt zich op specifieke lagen van uw huid om uiteindelijk het uiterlijk te verbeteren. Het is een niet-invasieve procedure, meestal gebruikt om de bovenste laag van uw huid te exfoliëren of te verwijderen.

Op grote schaal gebruikt door dermatologen over de hele wereld (2), worden chemische peelings gebruikt om acne, acnelittekens, rimpels, fijne lijntjes en hyperpigmentatie te behandelen. Deze peelings verbeteren ook de algehele huidtint en textuur.

Chemische peelings worden geclassificeerd afhankelijk van de penetratiediepte. Oppervlakkige peelings richten zich op de bovenste laag van je huid. (3) Medium peelings gaan verder dan de bovenste laag en worden gebruikt om huidaandoeningen zoals melasma en oppervlakkige acnelittekens te behandelen. Diepe peelings richten zich op de onderste laag en worden gebruikt om meer ernstige aandoeningen te behandelen.

Uw dermatoloog kan een chemische peeling aanbevelen op basis van uw medische geschiedenis. Voor het verwijderen van dode huidcellen worden meestal oppervlakkige of middeldiepe peelings aanbevolen.

B. Hydroxyzuren (AHA’s & BHAs)

Hydroxyzuren zijn populair in de huidverzorgingsindustrie en worden al vele jaren dermatologisch gebruikt. Ze worden gebruikt om de celvernieuwing te versnellen en de textuur van uw huid glad te maken (4). De zuren zijn afkomstig van planten en dieren en zijn in de hele natuur te vinden.

Ze komen in de vorm van serums, crèmes en lotions en zijn van twee soorten – alfahydroxyzuur (AHA) en bètahydroxyzuur (BHA). Terwijl de eerste in water oplosbaar is, is de laatste in olie oplosbaar, waardoor BHAs ideaal zijn voor de vette huid.

AHA’s

De werkzaamheid van AHA’s hangt af van hun concentratieniveaus en blootstellingstijd (5). Bij een concentratie van 10 procent of minder zijn ze meestal safe te gebruiken op de huid. Alfahydroxyzuren kunnen echter bijwerkingen hebben zoals irritatie, roodheid en verbranding.

Veelgebruikte AHA’s zijn:

 • Glycolzuur – afgeleid van suikerriet
 • Melkzuur – afgeleid van zure melk
 • Citroenzuur en appelzuur – afgeleid van fruit
 • Hydroxycaprylzuur – afgeleid van dieren

BHAs

Beta-hydroxyzuren helpen bij het verwijderen van dode huidcellen uit diepere lagen van je huid. Ze helpen ook bij het verminderen van acne puistjes en littekens. Deze zuren worden ook gebruikt in veel huidverzorgingsproducten om hyperpigmentatie te bestrijden.

Veelgebruikte BHAs zijn:

 • Salicylzuur – afgeleid van planten

C. Enzymen

Enzymen worden meestal gebruikt op gevoelige huidtypes. Afgeleid van fruit, verwijderen ze dode huidcellen van je gezicht en zijn ze uiterst gunstig bij het verbeteren van de oppervlakte-eigenschappen (6). Ze leggen echter geen nieuwe huidlaag bloot of beïnvloeden de celvernieuwing niet. Dit maakt ze een veilige optie voor de gevoelige huid.

4. Handmatige/fysieke exfoliatie

Fysieke exfoliatie

Waarschijnlijk heb je er al een. Dit type exfoliatie omvat het gebruik van kralen, een borstel of andere hulpmiddelen om dode huidcellen fysiek van je gezicht te verwijderen, naast vuil en vuil. Hier zijn een paar manieren:

A. Exfoliërende poeders

Deze zijn in het recente verleden populair geworden. Exfoliërende poeders absorberen olie en verwijderen dode huidcellen. Deze poeders versnellen ook de celvernieuwing, waardoor het een handige en gemakkelijk te gebruiken optie is om zich te ontdoen van dode en schilferige huid.

Neem een paar druppels water en meng het goed met een lepel van het poeder tot een pasta. Verdeel de pasta voorzichtig over je gezicht. Het wordt aanbevolen om een dikke pasta te maken voor betere resultaten.

B. Droog borstelen

Deze methode omvat het gebruik van een borstel met kleine, zachte borstelharen om de hardnekkige, dode huidcellen op je gezicht kwijt te raken.

Voordat u een droge borstel gebruikt, moet u ervoor zorgen dat uw huid licht vochtig is voor het gemakkelijk verwijderen van dode huidcellen. Borstel de schilferige huid voorzichtig in kleine cirkels weg gedurende ongeveer 30 seconden. Als je kleine wondjes of snijwonden op je huid hebt, vermijd dan het gebruik van deze techniek.

C. Washandje

Als je over het algemeen een normale huid hebt, kan een schoon washandje de truc voor je doen. Zorg ervoor dat je je huid vochtig maakt en wrijf het washandje voorzichtig in cirkels over het getroffen gebied.

D. Microdermabrasie

Microdermabrasie werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 1980 en is sindsdien een populaire methode voor huidverjonging.

Het is een minimaal invasieve procedure die op kantoor of in het comfort van uw huis kan worden uitgevoerd. Het proces maakt gebruik van een klein draagbaar apparaat om de bovenste laag van uw huid voorzichtig te verwijderen. (7)

Als u een gevoelige huid heeft, is microdermabrasie misschien niet de beste optie voor u. Deze dode huidverwijderingstechniek kan een risico vormen voor uw huid, waardoor deze rood en geïrriteerd wordt (8). Het kan ook leiden tot hyperpigmentatie. Raadpleeg uw dermatoloog voor betere begeleiding.

E. Ontharing

Waxen is een belangrijk onderdeel van het leven van een schoonheidsliefhebber. Als je een vrouw bent, weet je hoe belangrijk waxen voor ons allemaal is. Maar wist je dat harsen ook een geweldige manier is om je huid te exfoliëren?

Harsen gebeurt voornamelijk met de bedoeling om haarzakjes uit te plukken. Maar het kan ook werken als een mechanische exfoliant. Het helpt dode huidcellen en vuildeeltjes die aan je huid vastzitten te verwijderen. Het is ideaal om het elke 2 tot 8 weken te doen.

Nu weet je waarom je huid er zo fris en stralend uitziet na elke waxsessie!

5. Exfolianten die te hard zijn voor je huid

Ongeacht uw huidtype, moet u voorzichtig zijn met het gebruik van exfoliators die uw huid kunnen beschadigen. Agressieve exfoliators met grote deeltjes kunnen je huid van zijn essentiële oliën scheuren en je barrière beschadigen.

Gebruik geen exfoliators die het volgende bevatten:

 • Suiker
 • Zuiveringszout
 • Grof zout
 • Microben
 • Kralen

Het gebruik van een van deze kan uw huid beschadigen, waardoor deze vatbaar wordt voor ontstekingen en infecties.

6. Voorzorgsmaatregelen om te nemen voordat u uw huid exfolieert

 • Het wordt altijd aanbevolen om een dermatoloog te raadplegen voordat u een stof of hulpmiddel gebruikt om uw huid te exfoliëren. Je huidtype bepaalt ook de werkzaamheid van het hulpmiddel dat je gebruikt.
 • Als u ervoor kiest om voor een scrub of zure stof te gaan, voer dan eerst een patchtest uit. Als je huid er niet negatief op reageert, kun je twee of drie keer per week gaan scrubben.
 • Ga langzaam. Je huid is delicaat en het hard of te snel scrubben kan microscheurtjes veroorzaken en beschadigen.
 • Als u ervoor kiest om voor chemische exfoliators te gaan, zorg er dan voor dat u ze gebruikt in concentraties aanbevolen door uw arts.

7. Waarom is het belangrijk om je huid te exfoliëren?

Dode huidopbouw op je gezicht kan ervoor zorgen dat het er droog en dof uitziet. Dode huidcellen kunnen ook je poriën verstoppen en voorkomen dat moisturizers diep in je huid doordringen.

Een of twee keer per week scrubben wordt aanbevolen om je huid er fris en gezond uit te laten zien. Het proces legt de gezonde cellen bloot, waardoor moisturizers diep door je huid kunnen dringen.

Elke dag scrubben van je huid is misschien geen goede optie voor je huid. Als je het te vaak doet, kan dit leiden tot microscheurtjes in de huid en je huidbarrière uitroeien. Dit kan resulteren in veel andere huidaandoeningen zoals droge plekken en acne. Volg dus elk huidverzorgingsadvies met de nodige voorzichtigheid!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen