Erger je je aan de witte schilfers die elke keer dat je kamt van je hoofdhuid vallen? We snappen het. Roos kan je hoofdhuid extreem schilferig en jeukend maken. Maar het goede deel is dat het geen ernstige aandoening is en de meeste mensen minstens één keer in hun leven overkomt. (1)

Dus in dit artikel vertellen we je alle oorzaken, soorten en behandelingen voor roos.

Hoogtepunten:

 • Symptomen van roos
 • Wat zijn de oorzaken Roos?
 • Hoe kunt u een door roos aangetaste hoofdhuid behandelen?
 • Hoe roos te voorkomen?
 • Wanneer moet u uw arts raadplegen?
 • Roos en haaruitval

Symptomen van roos

 • Witte schilfers op de hoofdhuid (die te zien zijn als je donkere kleding draagt)
 • Jeuk
 • Ooreczeem
 • Roodheid op de hoofdhuid
 • Schilferige huid
 • Vette huid met droge schilfers

 • Huiduitslag op de borst
 • Wenkbrauwuitslag/baarduitslag

Wat zijn de oorzaken Roos?

Studies suggereren dat voornamelijk drie factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van roos op je hoofdhuid:

1. Een overproductie van talg

Talg is de olie die wordt afgescheiden door kleine klieren die aanwezig zijn onder de lagen van je huid. Deze klieren produceren de olie om je huid gehydrateerd te houden en dienen verschillende doeleinden die bijdragen aan het behoud van een goede gezondheid van de huid. Soms kan een overproductie van deze olie leiden tot de ontwikkeling van roos op je hoofdhuid.

2. Micro-organismen

Onderzoek suggereert dat bepaalde soorten bacteriën genaamd Propionibacterium en Staphylococcus een grote rol spelen bij het bijdragen aan de ontwikkeling van roos.

Een schimmel genaamd Malassezia bevindt zich meestal op de meeste van onze hoofdhuid. Deze schimmel kan soms onze huid irriteren, waardoor jeuk en de groei van extra huidcellen ontstaat. De cellen sterven uiteindelijk af, wat resulteert in roos (2).

3. Seborrheic Dermatitis

Deze droge huidaandoening is een ernstigere vorm van roos die resulteert in huidontsteking en schilfering. Het kan de hoofdhuid beïnvloeden en bijdragen aan de ontwikkeling van roos en schilferigheid.

Deze aandoening kan enigszins pijnlijk zijn om aan te raken en het kan nodig zijn om dringend uw arts te raadplegen als u milde pijn of roodheid op uw hoofdhuid ervaart.

Andere factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van roos op je hoofdhuid zijn:

 • Droge huid
 • Bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis
 • Agressieve huidverzorgingsproducten
 • Stress

Hoe kunt u een door roos aangetaste hoofdhuid behandelen?

1. Huismiddeltjes

A. Tea Tree Olie

Dit ingrediënt is populair in veel huidverzorgingsproducten en wordt traditioneel gebruikt om een verscheidenheid aan huidaandoeningen te behandelen, van acne tot eczeem. Het bevat antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen (3). Dit kan roos en seborrheic dermatitis symptomen verlichten.

Een studie uitgevoerd op 126 mensen zag een vermindering van 41 procent van de symptomen, waaronder jeukende en vette hoofdhuid (4).

B. Kokosolie

kokosolie met gebroken kokosstukjes

Kokosolie kan worden gebruikt om roossymptomen te verminderen. Het helpt bij de hydratatie van de huid, waardoor de schilferige en droge huid wordt verminderd. Onderzoek suggereert dat kokosolie de hydratatie van de huid aanzienlijk kan verbeteren (5).

Het verbetert ook eczeemsymptomen, een aandoening die bijdraagt aan een droge en schilferige huid. Een studie uitgevoerd op mensen die roossymptomen ervaren, suggereert dat het dagelijks aanbrengen van kokosolie op je hoofdhuid de roossymptomen met 68 procent kan verbeteren (6).

C. Omega-3 vetzuren

Ze zijn van vitaal belang om een goede gezondheid van de huid te behouden (7). Een tekort aan omega-3-vetzuren in uw lichaam kan bijdragen aan de ontwikkeling van roos en een droge hoofdhuid (8). Zalm, makreel en walnoten zijn goede voedselbronnen van omega-3 vetzuren.

 • Deze zuren bieden een aantal voordelen voor de huid:
 • Houd je huid gehydrateerd
 • Talgproductie beheren
 • Verminder ontstekingen van uw huid
 • Verminder tekenen van veroudering

D. Citroengrasolie

Citroengrasolie wordt van oudsher gebruikt om het voedingssysteem te ondersteunen en de bloeddruk te verlagen. Het is pas in het recente verleden dat de voordelen van deze olie bij de behandeling van roos naar voren zijn gekomen.

De ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen van citroengrasolie kunnen de symptomen van roos helpen verlichten. Deze olie kan een allergische reactie veroorzaken als deze rechtstreeks op uw huid wordt aangebracht.

Het wordt aanbevolen om een paar druppels in je shampoo of conditioner te mengen voordat je het op je hoofdhuid aanbrengt. Je kunt het ook verdunnen in water en aanbrengen op je door roos aangetaste hoofdhuidgebieden.

E. Aloë Vera Gel

De aloë vera plant staat bekend om zijn helende eigenschappen. Het heeft ook vochtvasthoudende eigenschappen die een schilferige en droge huid verminderen. De antimicrobiële eigenschappen van aloë vera kunnen ook helpen bij het verminderen van roossymptomen (9).

2. Medische behandelingen

A. Pyrithione Zink Shampoos

Deze bevatten zinkpyrithione dat antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft (10). Dergelijke shampoos kunnen roossymptomen verlichten door de microben die het veroorzaken te doden.

B. Shampoos op basis van teer

Deze shampoos hebben de neiging om het tempo te vertragen waarmee je hoofdhuid dode huidcellen produceert. Ze kunnen echter gevoeligheid voor de zon veroorzaken.

C. Seleensulfide

Dit ingrediënt heeft schimmelwerende eigenschappen die roossymptomen kunnen verminderen. Het vermindert ook de natuurlijke olie die in de hoofdhuid wordt geproduceerd.

D. Salicylzuur

Salicylzuur wordt al jaren gebruikt in de dermatologie, om een aantal huidaandoeningen te behandelen en veel huidproblemen aan te pakken. Shampoos die salicylzuur bevatten, kunnen helpen de schilferigheid te verminderen.

Deze hebben schimmelwerende eigenschappen die roossymptomen zoals jeuk, roodheid en een schilferige hoofdhuid kunnen helpen verminderen.

Hoe roos te voorkomen?

1. Verander je dieet

Vrouw die als teken verschijnt als volg gezond dieet

Als je gezondheidsbewust bent, is dit niets voor jou. Maar als je iemand bent die van eten houdt en een dieet volgt met veel koolhydraten en slechte vetten die acne-puistjes bevorderen, is er misschien een mogelijkheid dat je dieet ook bijdraagt aan je roos.

Koolhydraten in je huid produceren glycogeen, waar gist zich mee voedt. Dit kan resulteren in de ontwikkeling van roos.

2. Draag een hoed als je uitstapt

Vervuiling kan uw toestand verergeren. De lucht om je heen is gevuld met chemicaliën die constant je huid en lichaam aanvallen zonder je medeweten. Deze kunnen uw hoofdhuid irriteren, wat resulteert in en bijdraagt aan symptomen van roos.

3. Was je haar regelmatig

Het regelmatig wassen van je haar is belangrijk om overtollige olie en dode huidcellen te verwijderen die bijdragen aan roos. Je haar te vaak wassen is echter ook slecht. Dit komt omdat wanneer je je haar overmatig wast, het essentiële oliën en vocht van je hoofdhuid verwijdert, wat resulteert in een droge en schilferige huid.

4. Gebruik schone kammen en borstels

Je haargereedschap kan vol zitten met productresten, zelfs als je het niet kunt zien. Reinig je kammen en borstels regelmatig om te voorkomen dat dit roos op je hoofdhuid veroorzaakt.

5. Vermijd het gebruik van agressieve shampoos op je hoofdhuid

Producten die schadelijke chemicaliën bevatten, kunnen ervoor zorgen dat je huid opdroogt en schilferig wordt. Ze verwijderen noodzakelijke oliën van je hoofdhuid en bevorderen de ontwikkeling van roos.

6. Krab niet aan je hoofdhuid

Krabben aan een jeukend deel van je hoofdhuid kan resulteren in een jeuk-krascyclus die de situatie kan verergeren.

Wanneer moet u uw arts raadplegen?

Roos vereist meestal geen arts om een controle uit te voeren. In bepaalde gevallen, als u echter roodheid en ontsteking op uw hoofdhuid ziet, kunt u uw arts bezoeken. Als uw roossymptomen na de behandeling niet verbeteren, neem dan contact op met uw dermatoloog.

Kunnen ernstige gezondheidsproblemen bijdragen aan roos?

Een verzwakt immuunsysteem kan bijdragen aan roos. Ziekten zoals HIV die het immuunsysteem vertragen, kunnen uw risico op het ontwikkelen van roos verhogen.

Naarmate je ouder wordt, produceren je talgklieren minder olie. Dit kan ook een droge en schilferige hoofdhuid betekenen.

Sommige onderzoekers denken dat mannelijke hormonen een rol spelen bij de ontwikkeling van roos. Dit komt omdat roos vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen.

Roos en haaruitval

Veel mensen geloven dat roos kan leiden tot haaruitval. Wat echt resulteert in haaruitval is het krachtige krabben van je hoofdhuid dat gepaard gaat met roos. Wanneer je te veel aan je hoofdhuid krabt, beschadig je je haarzakjes. Dit resulteert in haaruitval.

In bepaalde gevallen leidt roos echter wel tot haaruitval. Een aandoening genaamd androgene alopecia veroorzaakt kaalheid bij mannen en vrouwen. Als u toevallig het slachtoffer bent van deze aandoening en roossymptomen ervaart, is er een mogelijkheid dat u een toename van haaruitval ziet.

Inpakken

 • Roos wordt voornamelijk veroorzaakt door droge huidaandoeningen, micro-organismen of een overproductie van talg.
 • Huismiddeltjes om roos te behandelen zijn tea tree olie, kokosolie, omega vetzuren, citroengras olie en aloë vera gel.
 • Uw arts kan specifieke shampoos voorschrijven op basis van uw aandoening om roos op uw hoofdhuid te verminderen.
 • Als u echter geen verbetering ziet, despite proberen alle bovenstaande remedies, bezoek dan uw arts.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen