Je hebt elke nacht 8 uur lang je schoonheidsslaap gekregen. Desondanks zijn die donkere wallen onder je ogen uit het niets verschenen! Schrik je hiervan?

Net als jij denken de meeste mensen dat een goede nachtrust donkere kringen onder de ogen kan verbannen. Maar de waarheid is dat donkere kringen vele andere oorzaken kunnen hebben. Laten we ze allemaal bekijken om te begrijpen waarom ze worden gevormd en hoe je ze kunt voorkomen of behandelen.

Hoogtepunten:

  • Wat zijn donkere kringen?
  • Wat veroorzaakt donkere kringen onder je ogen?
  • Hoe donkere kringen te verwijderen?
  • Preventietips
  • Wat moet je eten om donkere kringen te verwijderen?
  • Kan het drinken van meer water donkere kringen verminderen?
  • Welke vitamines verminderen donkere kringen?

Wat zijn donkere kringen?

Donkere kringen of periorbitale donkere kringen [1] zijn een huidprobleem dat ontstaat wanneer bloedvaten verschijnen door de delicate dunne huid rond uw ogen. Hierdoor kan je gezicht er moe en dof uitzien. Maar ze zijn niet noodzakelijkerwijs permanent. Het identificeren van de oorzaak van donkere kringen kan helpen om ze effectief te behandelen.

Wat veroorzaakt donkere kringen onder je ogen?

1. Allergieën

Allergieën [2] de huid jeuken. Constant wrijven van de huid rond je ogen kan leiden tot donkere kringen.

2. Medicijnen

Alle medicijnen die de bloedvaten verwijden, kunnen leiden tot donkere kringen onder uw ogen. Omdat de huid rond je ogen delicaat is, kan het gemakkelijk een verhoogde bloedstroom door de huid laten zien.

3. Bloedarmoede

Gebrek aan ijzer in je dieet maakt je bloedarmoede [3] en kan verschijnen in de vorm van donkere kringen. Zwangerschap en menstruatie kunnen ervoor zorgen dat lage niveaus van ijzer en lood onderliggende aderen prominenter worden.

4. Veroudering

Met het natuurlijke verouderingsproces hebben mensen de neiging om collageen te verliezen [4] in de huid onder de ogen. Deze huid is dunner en veroudert sneller dan de rest van de huid als gevolg van overmatig gebruik bij activiteiten zoals gezichtsuitdrukkingen.

5. Blootstelling aan de zon

Het UV-licht van de zon veroorzaakt de productie van melanine (bruin huidpigment) [5] waardoor de huid onder je ogen donkerder wordt.

6. Periorbitale hyperpigmentatie

Dit is een aandoening waarbij meer melanine onder de ogen wordt geproduceerd, waardoor ze een donkerder uiterlijk krijgen.

7. Stress/Vermoeidheid

Een gebrek aan slaap of stress kan een bleke huid veroorzaken, waardoor de huid rond de ogen donkerder wordt. Het bloed eronder lijkt meer blauw of donkerder.

8. Roken van sigaretten, aalcohol en cafeïne

De gifstoffen in sigarettenrook, alcohol en cafeïne veroorzaken schade aan de delicate structuur van de huid rond je ogen, waardoor ze donkerder worden.

9. Uitdroging

Gebrek aan vocht in het lichaam kan ervoor zorgen dat de bloedvaten onder je ogen prominenter worden. Het resultaat zijn donkere kringen rond je ogen.

10. Uw genetische samenstelling

Sommige mensen hebben van nature meer melanineproductie onder de ogen of minder collageen. Deze factoren dragen bij aan donkere kringen onder de ogen.

11. Vermoeide ogen

Langdurig staren naar uw computerschermen en mobiele schermen veroorzaakt donkere kringen. Er is een verhoogde bloedstroom onder de ogen als gevolg van deze stress, waardoor het bloed eronder meer blauw lijkt.

Hoe donkere kringen te verwijderen?

1. Actuele crèmes

Huidverlichtende crèmes helpen bij de behandeling van hyperpigmentatie onder de ogen. Uw arts kan crèmes voorschrijven die ingrediënten bevatten zoals niacinamide, alfa-arbutine, azelaïnezuur, hydrochinon [6], kojiczuur, zoethout of glycolzuur. Topische crèmes met antioxidanten zoals vitamine E en C of retinoïden die de collageenproductie stimuleren, kunnen helpen bij donkere kringen.

2. Lasers

Lasertherapie [7] gebruikt warmte om beschadigde cellen te verdampen. Naast het verlichten van de huid onder de ogen, helpt laser ook bij de vorming van collageen.

3. Vulstoffen

Dermale fillers [8], die op basis van hyaluronzuur zijn gebaseerd, kunnen door een oogarts of plastisch chirurg onder uw ogen worden geïnjecteerd. Hyaluronzuur verhoogt de hydratatie onder de ogen waardoor de donkere kringen minder prominent worden.

4. Chemische peelings

Chemische peelings [9] gebruik exfoliërende zuren zoals glycolzuur om voorzichtig de bovenste lagen van de huid te verwijderen om een nieuwe laag te onthullen.

5. Blepharoplastie

Het vet onder je ogen kan surgisch zijnbondgenoot verwijderd door een plastisch chirurg of een dermatologisch chirurg [10]. Deze procedure helpt bij het verminderen van de schaduw die door uw ooglid wordt geworpen en vermindert het verschijnen van donkere kringen.

Notitie:

Aangezien het gebied onder uw ogen extreem dun is, moet u mogelijke bijwerkingen van tevoren met uw arts bespreken.

6. Huismiddeltjes

A. Koud kompres

Een koud kompres kan de bloedvaten vernauwen en de donkere kringen verminderen. Wikkel een paar ijsblokjes in een schone washand en leg deze ongeveer 20 minuten onder je ogen. Je kunt ook kiezen voor een effen vochtige doek.

B. Verhef je hoofd

Je slaaphouding is belangrijk. Til je hoofd op met een paar extra kussens, zodat er geen vocht onder je ogen blijft hangen om ze er donker of gezwollen uit te laten zien.

C. Zwarte of groene theezakjes

De antioxidanten of cafeïne in thee kunnen de bloedcirculatie onder je ogen verbeteren. Week 2 groene of zwarte theezakjes vijf minuten in water. Verwijder ze en zet ze 20 minuten in de koelkast. Haal ze eruit en plaats ze 10 minuten op je ogen en spoel ze later af met koud water.

D. Komkommer

Weet je nog hoe een gezichtsexpert plakjes komkommer op je ogen legt terwijl de gezichtsverpakking zijn werk doet? Komkommers zijn van nature helend en verkoelend. Ze helpen het verschijnen van donkere kringen te minimaliseren.

E. Amandelolie en vitamine E

Meng gelijke hoeveelheden amandelolie en vitamine E en breng aan op je onderoog tijdens het slapengaan. Zacht masseren helpt bij de bloedcirculatie. Was de volgende ochtend af met koud water.

F. Verbergen

Wanneer al het andere faalt, komt make-up van pas. Gebruik een concealer om je donkere kringen te bedekken en ze er hetzelfde uit te laten zien als je huidskleur. Pas op voor welke concealer je gebruikt. Als er een reactie is, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts.

Preventietips

  • Slaap goed: Gebrek aan slaap, vermoeidheid en stress kunnen donkere kringen veroorzaken. Zorg elke nacht voor voldoende slaap (6-8 uur) om donkere kringen te voorkomen.
  • Bescherm tegen de zon: Beperk uw blootstelling aan de zon. Als je naar buiten moet, gebruik dan een zonnebril en breng zonnebrandcrème aan.
  • Stoppen met roken en alcohol : Roken en alcohol versnellen het verouderingsproces en veroorzaken donkere kringen rond je ogen.

Wat moet je eten om donkere kringen te verwijderen?

Vitamine K is een belangrijke voedingsstof bij het stoppen van de bloedstolling [11] en het stimuleren van de bloedsomloop. Voedingsmiddelen die vitamine K bevatten, zoals broccoli, groene bladgroenten, spruiten en spinazie, kunnen helpen bij het wegwerken van donkere kringen onder je ogen. Komkommer, watermeloenen en tomaten zijn ook een goede keuze omdat ze een hoog watergehalte en collageenverhogende ingrediënten hebben.

Kan het drinken van meer water donkere kringen verminderen?

Uitdroging veroorzaakt donkere kringen. Drinkwater kan helpen dit verlies aan te vullen en helpt ook bij het wegspoelen van de gifstoffen uit je lichaam.

Welke vitamines verminderen donkere kringen?

Vitamine K, A, C en E helpen donkere kringen te verminderen. Vitamine K helpt bloedstolling te voorkomen en verbetert de bloedcirculatie. Vitamine C en E zijn antioxidanten [12] die vrije radicalen bestrijden en de collageenproductie verhogen. Vitamine A helpt bij weefselherstel rond de ogen.

Inpakken

Donkere kringen zijn nooit een reden voor paniek. Met de juiste behandelingen en zelfzorg verdwijnen ze na verloop van tijd. Als uw verkleuring verergert, neem dan contact op met uw dermatoloog om andere gezondheidsproblemen uit te sluiten. Vergeet ook niet dat je jezelf moet vieren met of zonder de donkere kringen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen