Elke keer als je verkouden bent, merk je dat het gebied rond je neus droog wordt? Heb je een vette huid maar heeft de huid bij je neus de neiging om af te pellen? Of is je neus en omgeving bijzonder gevoelig voor de zon?

Hoewel degenen onder u die onder een droog huidtype komen, ook het probleem van een droge huid rond de neus moeten hebben gehad, weet u dat de oorzaak hiervan iets anders zou kunnen zijn? Van de hoeveelheid water die je drinkt tot het gebrek aan zonnebrandcrème, we vertellen je alles over dit problematische neusgebied en hoe je ervoor kunt zorgen.

Wat expert zegt

“De combinatie van overtollige talgolieproductie en dode huidcellen is de belangrijkste reden voor een droge en schilferige huid rond je neus. Niacinamidepreparaten zijn nuttig bij de behandeling van droogheid.”

Dr Harish Koutam, Hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • 9-Oorzaken van een droge huid rond de neus
 • Hoe een droge huid te behandelen?
 • Wanneer naar een dokter?
 • Hoe lang duurt het om een droge huid rond de neus te genezen?
 • Tips om een droge huid rond de neus te voorkomen

9-Oorzaken van een droge huid rond de neus

De medische naam voor een droge huid op het gezicht staat bekend als xerosis. Er zijn verschillende redenen waarom je een droge huid zou kunnen hebben in het gebied rond je neus. We hebben hieronder een paar oorzaken op een rijtje gezet.

1. Warm water en lange douches

Als je op een koude plek woont of op een plek met strenge winters, heb je misschien zin om een lange, warme douche te nemen. Maar dat is een van de redenen waarom je huid droger kan worden en het gebied rond de neus kan gaan schilferen. Zelfs als je je gezicht te vaak wast, kan de huid rond je neus uitdrogen.

2. Uitdroging

Als je niet genoeg water drinkt, krijgt je huid niet genoeg vocht van binnenuit en raakt uitgedroogd. Dit kan ook leiden tot een droge huid rond de neus en mond. [1]

3. Het weer

Het weer is een belangrijke factor, omdat koude, droge lucht en strenge winters een droge huid over het hele gezicht kunnen veroorzaken, vooral rond de neus en mond. Deze droogheid wordt meer uitgesproken als u geen adequate huidbescherming gebruikt, zoals vochtinbrengende crèmes en voedende serums.

4. Uw huidtype

Een droge huid rond de neus kan zelfs op een gecombineerde huid voorkomen, hoewel mensen met een droge huid meer vatbaar zijn voor deze aandoening. Als je een T-zone hebt, waarbij sommige delen van je huid droog en wat vettig zijn, kan het gebied rond de neus droog worden.

5. Huidaandoeningen

Degenen die huidproblemen hebben zoals atopische dermatitis, [2] Rosacea [3] of psoriasis [4] kan een droge huid rond de neus ervaren. Mensen met rosacea ervaren dit probleem meestal omdat de aandoening droogheid veroorzaakt rond het gebied van de neus en wangen.

Seborrheic dermatitis [5] is ook een veel voorkomende aandoening waarbij de huid meestal vettig is, maar er zijn droge plekken van schilferige huid op de hoeken van de neus, achter de oren, rond de wenkbrauwen en de hoofdhuid. Het wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van malassezia gist [6] op de huid.

6. Overtollige talgolieproductie

Als u een schilferige huid rond de neus ervaart, kan dit te wijten zijn aan extra talgolieproductie op uw huid. Onze hoofddermatoloog Dr. Harish Koutam zegt: “De combinatie van overtollige talgolieproductie en dode huidcellen is de belangrijkste reden voor een droge en schilferige huid rond je neus. Niacinamidepreparaten zijn nuttig bij de behandeling van droogheid.”

7. Leeftijdsfactor

Naarmate je ouder wordt, heeft de huid de neiging om vocht te verliezen en wordt ook dunner. In feite klaagt 80% van de oudere mensen over wintereczeem als gevolg van droogheid van de huid. Het verlies van olieklieren is verantwoordelijk voor deze aandoening. Het kan een factor zijn die bijdraagt aan een droge en schilferige huid rond de neus.

8. UV-stralen

Het effect van de UV-stralen op blootgestelde delen van de huid kan zonnebrand en huidpeeling veroorzaken. De ogen kunnen worden bedekt met een zonnebril, maar de neus blijft meestal blootgesteld aan de zon. Dit kan een droge huid op de neus en de omliggende gebieden veroorzaken.

9. Allergieën/Verkoudheid

Wanneer je verkouden bent en constant in een tissue blaast, kan dit leiden tot het afbladderen van de huid rond je neus. Wrijven of afvegen van de neus met ruwe zakdoeken kan ook de omliggende gebieden irriteren. Wanneer een allergie je doet niezen of je een loopneus geeft, doet hetzelfde probleem zich voor.

Jonge vrouw die crème op haar neus aanbrengt

Hoe een droge huid te behandelen?

1. Gebruik de juiste producten

Probeer en kies voor producten die geschikt zijn voor uw huid en ingrediënten bevatten zoals glycerine of hyaluronzuur. Gebruik een vochtinbrengende crème voor de droge huid [7]; breng het aan nadat je je gezicht hebt gewassen, terwijl de huid nog vochtig is. Het beschermt het natuurlijke vocht van je huid tegen uitdroging. Doe dit twee keer per dag.

Als u een medicinale zalf gebruikt, kies dan voor de crèmeversie in plaats van de lotion, omdat de crèmes dikker zijn en eerder kunnen werken aan het repareren van de droge huid rond de neus. Breng het net als de vochtinbrengende crème aan op een licht vochtige huid.

Chemisch rijke huidverzorgingsproducten of agressieve reinigingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat zich een droge huid rond de neus vormt. Sommige producten zoals bepaalde zepen kunnen je huid zelfs uitputten van zijn natuurlijke oliën en vocht. Voor een droge huid rond de neus en elders op het gezicht, is het het beste om hypoallergene producten en zachte reinigingsmiddelen te gebruiken. Totdat het probleem is opgelost, gebruikt u reinigingsmiddelen slechts eenmaal per dag.

2. Gebruik een neusspray voor allergieën / verkoudheid

Als je verkouden bent of een allergie die je een loopneus geeft, waardoor een droge huid rond de neus ontstaat, terwijl anti-allergie of medicatie voor verkoudheid je nog steeds een verstopte neus kan geven, zal een neusspray of inhalator helpen je neus te ontlasten en zul je niet de drang voelen om het vaak te snuiten.

3. Investeer in een luchtbevochtiger

Als je op een plek woont waar de luchtvochtigheid laag is en de lucht droog is, houd dan een luchtbevochtiger in huis. Het houdt de lucht binnen vochtig, wat helpt de symptomen van verkoudheid of allergieën te verminderen en te voorkomen dat uw sinussen uitdrogen. Het beschermt de huid ook tegen extra droog en schraal.

4. Blijf gehydrateerd

Drink meer water dan je normaal doet, omdat dit je huid van binnenuit hydrateert. Studies hebben aangetoond dat het drinken van voldoende hoeveelheden water uitdroging van de huid kan voorkomen, vooral in gevoelige gebieden rond de neus.

5. Verander je dieet

Consumeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3 en antioxidanten – vis zoals makreel en zalm; antioxidantrijke voedingsmiddelen, waaronder groene thee, donkere chocolade en kurkuma. Dit houdt de droge huid op de lange termijn op afstand.

6. Wees extra voorzichtig in de winter

Naast het gebruik van adequate huidbeschermingsproducten zoals zonnebrandcrème en vochtinbrengende crème, is het ook belangrijk om een sjaal of een grote hoed te dragen om je huid in de winter te beschermen. Dit om windverbranding te voorkomen, waarbij de koude lucht ervoor kan zorgen dat de huid rond de neus en mond uitdroogt.

7. Gebruik zonnebrandcrème

Om schade door de zon aan de neus en het gebied eromheen te voorkomen, moet u altijd zonnebrandcrème dragen [8] met een geschikte SPF (SPF 30 en hoger). Dit voorkomt dat de huid rond de neus uitdroogt.

8. Niet-comedogene make-up

Als u een aandoening zoals rosacea heeft, moet u op zoek naar hypoallergene producten die het beste werken op de gevoelige huid. Gebruik voor make-up producten die niet-comedogeen zijn of die je poriën niet blokkeren, omdat het neusgebied het meest kwetsbaar is voor mee-eters.

9. Natuurlijke remedies

Voor extra verzorging in de winter, of wanneer de huid erg droog is, kun je ook kiezen voor huismiddeltjes zoals het aanbrengen van extra vierge kokosolie of olijfolie, sheaboter en jojoba-olie rond de neus. De verzachtende middelen in deze oliën zijn natuurlijke vochtinbrengende crèmes die een droge en schilferige huid rond de neus kunnen herstellen.

Woord van waarschuwing:

Als u seborrheic dermatitis heeft, is het het beste om uw dermatoloog te raadplegen over de medicatie en het dieet dat u moet volgen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de aandoening verergeren, zodat uw arts u kan adviseren over uw dieet en actuele crèmes om te gebruiken.

Wanneer naar een dokter?

U moet uw dermatoloog raadplegen wanneer:

 • Er is een verandering in de kleur of textuur van de huid rond het neusgebied.
 • Als de huid uitgerekt aanvoelt of pijn doet om aan te raken.
 • De huid is droog ondanks het regelmatig gebruik van vochtinbrengende crèmes en andere remedies.
 • De huid wordt droger en het probleem lijkt te verergeren.
 • Er is elke vorm van verdachte groei zoals een mol.

Hoe lang duurt het om een droge huid rond de neus te genezen?

Als u de juiste producten gebruikt en de droge huid niet te wijten is aan een onderliggend, ernstiger probleem, zou de conditie van uw huid binnen een week tot tien dagen moeten verbeteren. Als het probleem chronisch is, kan het langer duren.

Tips om een droge huid rond de neus te voorkomen

Dos

 • Als u tijd doorbrengt in de buurt van reflecterende oppervlakken zoals water, sneeuw of ijs, moet u zonnebrandcrème aanbrengen met een hogere SPF.
 • Sommige medicijnen zoals die voorgeschreven voor acne kunnen uw huid gevoeliger maken voor de zon; zorg er dus voor dat je zonnebrandcrème gebruikt.
 • Als u uw zonnebril lange uren draagt of een bril op sterkte heeft, zorg er dan voor dat u deze schoonmaakt zodat ze de poriën rond de neus en mond niet blokkeren.
 • Als u een luchtbevochtiger gebruikt, probeer deze dan in het midden van de kamer te houden en niet te dicht bij meubels.
 • Als de droge huid zich uitstrekt buiten het gebied rond je neus, kies dan voor een blush op crèmebasis in plaats van een poeder.
 • Gebruik een gezichtsnevel om je gezicht op regelmatige tijdstippen te spuiten om je make-up er fris uit te laten zien.

Don’ts

 • Als je make-up wilt aanbrengen op een droge en schilferige huid, vermijd dan het gebruik van gezichtspoeder. Hierdoor kan je huid verder uitdrogen.
 • Hoe koud het ook is, vermijd douchen die zich uitstrekken over 10-15 minuten. Houd ze zo kort mogelijk en zorg ervoor dat het water ook niet te heet is. Lauw of licht heet water voorkomt dat de huid droger wordt.
 • Een droge huid kan jeuk veroorzaken en je kunt zin hebben om te exfoliëren om de droge huid af te schrobben. Vermijd dit vaak te doen. Als en wanneer je gaat scrubben, gebruik dan een zachte scrub en bescherm je huid daarna altijd met de juiste vochtinbrengende crème en zonnebrandcrème.

Inpakken

Als je een droge huid rond je neus hebt en het probleem lijkt niet weg te gaan, houd je huid dan gehydrateerd met de juiste vochtinbrengende crème en drink voldoende water. Dat zal het beschermen tegen verdere schade. Als het probleem aanhoudt, raadpleeg dan een dermatoloog, omdat dit een symptoom kan zijn van een dieper, ernstiger probleem.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen