Heb je droogheid en jeuk gevoeld op de huid rond je oren? Er kan een overvloed aan redenen zijn, zoals overmatige blootstelling aan de zon of een chronische huidaandoening erachter.

Inzicht in de onderliggende oorzaak kan u helpen bij het bepalen van de juiste behandeling. In dit artikel praten we over de verschillende factoren die mogelijk een droge huid achter de oren kunnen veroorzaken en de geschikte behandelingen die beschikbaar zijn.

Scroll naar beneden voor meer informatie.

Hoogtepunten:

  • Wat veroorzaakt een droge huid achter de oren?
  • Hoe een droge huid achter de oren te behandelen?
  • Tips om een droge huid achter de oren te voorkomen
  • Wanneer moet u uw arts raadplegen?

Wat veroorzaakt een droge huid achter de oren?

1. Blootstelling aan de zon

Overmatige blootstelling aan de zon kan ernstige schade aan onze huid veroorzaken. In dit geval, wanneer u in de zon stapt zonder zonnebrandcrème of beschermende kleding te gebruiken, stelt u uw huid bloot aan de schadelijke UV-stralen. De schadelijke stralen van de zon hebben de neiging om de buitenste laag van je huid te beschadigen door de huidcellen te doden, waardoor de huid droog en schilferig wordt.

2. Zwemmen in een gechloreerd zwembad

Chloor heeft het potentieel om de natuurlijke talgolie van je huid te verwijderen. Wanneer je in een gechloreerd zwembad zwemt, komt je huid in contact met chloor en droogt het je huid uit door de natuurlijke olie te verwijderen. U kunt ook jeukende huiduitslag en irritatie ervaren als bijwerking van chloorwater. [1]

3. Uitdroging

Een vochtarme huid geeft aan dat je lichaam een tekort aan water heeft. Als uw normale waterinname niet voldoende is, zou uw huid uitgedroogd zijn. Uitdroging kan ervoor zorgen dat je huid extreem droog en dof uitziet.

4. Roken

Nicotine is een primair bestanddeel van sigaretten. Consumptie van nicotine is schadelijk voor u omdat het uw bloedstroom verstoort door de bloedvaten te vernauwen. Samen met grote gezondheidsproblemen veroorzaakt het een droge huid. [2]

5. Stress

Stress heeft veel meer effect op je lichaam dan je denkt. Wanneer je ergens gestrest over bent, geeft je lichaam hormonen af zoals adrenaline en cortisol. Een toename van adrenaline veroorzaakt overmatig zweten waardoor je veel te veel water uit je lichaam verliest. Het kan leiden tot uitdroging. Een vochtarme huid ziet er droog en kwetsbaar uit.

6. Extreme weersomstandigheden

Een droge huid achter de oren kan worden veroorzaakt door extreme weersomstandigheden in uw omgeving. Zowel warm als koud weer kan je huid uitdrogen. Zelfs de temperatuur van je kamer is van groot belang voor je huid. Als het te warm of droog is, kan het nadelige effecten hebben op je huid.

7. Harde zepen

Agressieve zepen en lichaamsreinigers op chemische basis hebben vaak ernstige gevolgen voor uw huid. Het verwijdert de natuurlijke oliën van je huid en maakt het droog. Hetzelfde geldt ook voor parfums. Velen van jullie gebruiken parfum achter je oor, het kan je een lekkere geur geven maar je huid lijdt eronder.

8. Allergische reacties

Sommigen van jullie kunnen allergische reacties hebben op bepaalde metalen. Als u bijvoorbeeld allergisch bent voor nikkel, kan het dragen van een oorbel op basis van nikkel leiden tot een allergische reactie, wat leidt tot een droge, jeukende huid achter uw oren.

9. Huidaandoeningen

Er zijn weinig chronische huidaandoeningen die droogheid op uw huid kunnen veroorzaken. Psoriasis, eczeem en seborrheic dermatitis behoren tot hen. Psoriasis [3] bouwt huidcellen op in je lichaam en het voelt droog en jeukend aan. Het kan ook achter de oren gebeuren. Op dezelfde manier, eczeem [4] begint met droogheid op je huid en maakt later je huid pijnlijk en jeukend. Seborrheic dermatitis veroorzaakt ook roosachtige huidschilfers achter de oren. Je huid ziet er extreem droog en schilferig uit.

Hoe een droge huid achter de oren te behandelen?

1. Vrij verkrijgbare crèmes

U kunt proberen vrij verkrijgbare crèmes te gebruiken om uw droge en schilferige huidproblemen te behandelen. Dergelijke actuele crèmes bevatten melkzuur en ureum en werken geweldig op een extreem droge huid. De dosering wordt meestal geïnstrueerd op het productetiket zelf, maar u kunt nog steeds met de apotheker over het gebruik verduidelijken.

2. Verander je zeep

Het blootstellen van je huid aan agressieve zepen of reinigingsmiddelen kan je huid uitdrogen. Het is verstandig om over te schakelen naar iets natuurlijks en milds dat je gevoelige huid niet zou schaden. Ga voor antibacteriële zepen die niet alleen je huid reinigen, maar ook beschermen tegen ziektekiemen en bacteriën. Je kunt ook een milde vochtinbrengende zeep gebruiken.

3. Vermijd jeuk

Als je huid jeukt door extreme droogheid, heeft deze aandacht nodig. Gebruik je nagels niet om de toch al geïrriteerde huid te krabben. Houd liever een koude c vastompress achter je oor voor een kalmerend effect. Haal een ontstekingsremmende crème uit elke medische winkel om het gevoel en de jeuk te verminderen. Hydrocortison is een veelgebruikte actuele crème / zalf die wordt gebruikt om jeuk te verlichten.

4. Hydrateer je huid

Hydratatie wordt essentieel in het geval van een droge huid. U kunt kiezen uit een breed scala aan lotion, zalf of crème om de droge huid achter de oren te behandelen. Zalven zijn meestal gemaakt van water en olie en ze geven een ultieme bescherming voor je huid. Het duurt ook lang. Omdat crème meer water dan olie bevat, moet het meerdere keren per dag worden aangebracht. Lotions daarentegen zijn een beetje runny en vereisen frequente toepassing.

5. Blijf uit de buurt van allergenen

Als u allergisch bent voor sommige metalen of ingrediënten, probeer er dan vanaf te blijven. Kies uw favoriete sieraden zorgvuldig. Controleer of u allergisch bent voor het metaal. Als je huid gevoelig aanvoelt voor het metaal, stop dan onmiddellijk met het dragen ervan.

Tips om een droge huid achter de oren te voorkomen

1. Breng zonnebrandcrème achter je oor aan als je in de zon gaat of gaat zwemmen.

2. Als u in extreem weer leeft, zorg er dan voor dat uw kamertemperatuur gematigd is.

3. Vermijd metalen of ingrediënten die allergische reacties kunnen veroorzaken.

4. Gebruik natuurlijke geuren in plaats van gewone parfums.

5. Vermijd het nemen van warme baden. Het kan je huid uitdrogen.

6. Gebruik zeep en reinigingsmiddelen geformuleerde natuurlijke ingrediënten op je huid.

7. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende water drinkt.

8. Hydrateer de huid achter je oor regelmatig.

Wanneer moet u uw arts raadplegen?

Als het hydrateren of het gebruik van actuele crèmes uw huid niet lijkt te helpen, is het tijd om uw arts te raadplegen voor hulp. Extreem droge en schilferige huid kan meer zijn dan alleen droogheid. Het kunnen symptomen zijn van ernstige huidaandoeningen zoals psoriasis en seborrheic dermatitis. In dat geval werken vrij verkrijgbare geneesmiddelen mogelijk niet. Goed voorgeschreven medicatie is vereist voor dergelijke huidaandoeningen.

Ook als u deze huidaandoeningen onbehandeld houdt, kan dit leiden tot verdere infectie. Uw arts is de juiste persoon om de juiste behandeling voor te stellen, afhankelijk van de ernst en of u een nat verband nodig heeft of niet.

Inpakken

Een droge huid achter de oren kan worden beheerd als u een paar veranderingen in levensstijl aanbrengt en een goede huidverzorgingsroutine volgt. Het kan meestal worden beheerd door het aanbrengen van moisturizer of vrij verkrijgbare crèmes op het getroffen gebied. Maar als de droogheid een symptoom is van een ernstige huidaandoening, heeft het tijd en medische aandacht nodig.

Houd er rekening mee dat u de symptomen in een vroeg stadium begrijpt om de juiste behandeling te bepalen. Neem ook de voorzorgsmaatregelen die we in het artikel hebben genoemd om uw huid te beschermen. We hopen dat ze helpen!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen