Zie je elke keer dat je een pizza of een hamburger eet een nieuw puistje opduiken? Of heb je je inname van gefrituurd voedsel gecontroleerd omdat je weet dat het de volgende ochtend tot een zit zal leiden? Als uw antwoord op deze vragen een ja is, wilt u waarschijnlijk bepaalde voedingsmiddelen vermijden om acne te voorkomen. Lees verder om erachter te komen wat ze zijn en hoe ze werken.

Voedingsmiddelen die acne veroorzaken

Voordat u naar de lijst gaat, moet u begrijpen dat voedsel niet direct verantwoordelijk is voor acne. Alleen als u acne-gevoelige en overmatig vette huid heeft, of een slechte darmgezondheid en gebrek aan een goede reinigingsroutine, kunnen de volgende voedingsmiddelen een reactie veroorzaken. [1]

1. Suiker

Suikers, die we consumeren als geraffineerde witte suiker in onze huizen en in andere vormen zoals frisdranken, tetra pack sappen, honing, enz. zijn rijk aan geraffineerde koolhydraten. Deze worden snel opgenomen in de bloedbaan, waardoor uw suikerspiegel stijgt [2]. De toename van insulineniveaus duwt ook de overtollige suiker in je cellen, wat op zijn beurt acne veroorzaakt.

2. Zuivelproducten

Een studie uitgevoerd op tieners toonde aan dat de consumptie van magere en magere melk leidde tot een toename van acne. De relatie tussen melk en acne is echter nog niet duidelijk. Als u acne opmerkt na melkconsumptie, is het het beste om zuivel te vermijden. [3]

3. Fastfood

Tieners die grote hoeveelheden fastfood zoals hamburgers en friet consumeren, staan erom bekend acne te ervaren. Het verband tussen fastfood en welk ingrediënt precies acne veroorzaakt, is echter onbekend.

4. Chocolade

In een onderzoek uitgevoerd op mannen [4], bleek dat degenen die 100% ongezoete cacao consumeerden, een aanzienlijke toename van acne veroorzaakten. De studie concludeert dat het eten van chocolade (die meestal melk bevat – een zuivelproduct en suiker]zorgt ervoor dat het immuunsysteem sterk reageert op acne veroorzakende bacteriën.

5. Vettig eten

Gefrituurd voedsel of items zoals spek en hamburgers die veel vet bevatten, hebben ook extra vet in het vlees. De overtollige olie en vet kan leiden tot een uitbraak van puistjes.

6. Wei-eiwitpoeder

Wei-eiwit is een rijke bron van eiwitten en aminozuren zoals leucine en glutamine. Dit poeder wordt meestal geconsumeerd door mannelijke atleten en bodybuilders. De consumptie van wei-eiwit zorgt er echter voor dat de cel van de huid sneller groeit en zich vermenigvuldigt, naast stijgende insulinespiegels, die ook een oorzaak van acne kunnen zijn.

7. Geraffineerde granen

Geraffineerde granen of geraffineerde witte bloem wordt meestal gevonden in brood, pasta, granen en rijstnoedels. Deze hebben een hoge glycemische index [5] en verhoog de bloedsuikerspiegel. Insuline maakt de androgeenhormonen actiever, wat leidt tot snellere celgroei en talgproductie – wat leidt tot acne.

8. Voedingsmiddelen rijk aan omega-6 vetten

Van een westers soort dieet met cornflakes, sojaolie, enz. is bekend dat het het risico op acne verhoogt, omdat ze omega-6-vetten bevatten, die inflammatoir van aard zijn. Als je al een acnegevoelige huid hebt, kan het eten van deze voedingsmiddelen je kwetsbaarder maken.

9. Mager vlees en dierlijke eiwitten

Sommige mensen hebben puistjes die vrij groot en donkerrood van kleur zijn; ze verschijnen ook langs de kaaklijn en de nek, naast de wangen. Deze zijn te wijten aan een overmatige inname van vlees zoals kip en schapenvlees. Rood vlees kan deze puistjes veroorzaken, hoewel het verband onbekend is.

Notitie:

Observeer hoe je huid reageert op verschillende voedingsmiddelen. Als u puistjes opmerkt onmiddellijk na het consumeren van een van de bovengenoemde voedingsmiddelen, kunt u ervoor kiezen om ze te vermijden.

Welke voedingsmiddelen helpen om acne op afstand te houden?

Net zoals er voedingsmiddelen zijn die moeten worden vermeden om acne te voorkomen, zijn er enkele die je kunt eten om ervoor te zorgen dat je een heldere huid hebt! Voedingsmiddelen met een lagere glycemische index zoals complexe koolhydraten en bepaalde andere items in de voedselketen kunnen het uiterlijk van acne minimaliseren. Enkele hiervan zijn:

1. Complexe koolhydraten

Deze zijn te vinden in volle granen – quinoa, volkorenbrood en bruine rijst; fruit en groenten (niet in sapvorm), rode en gele paprika’s, wortels, zoete aardappelen, tomaten, spinazie en abrikozen; en peulvruchten zoals dals, bonen en erwten.

2. Vitamine A, D, E

Een studie [6] bleek dat degenen zonder vitamine A en E verhoogde acne vertoonden. Tonijn, lever, room en fetakaas, boter, eieren, makreel etc. zijn rijk aan vitamine A. Noten zoals amandelen, pinda’s en broccoli zijn rijk aan vitamine E. Supplementen voor vitamine A en D should niet worden ingenomen zonder advies van een arts.

3. Probiotica

Dit is het wondermiddel voor meer dan de helft van de problemen van onze huid. Een gezonde darm helpt ontstekingen te verminderen, waardoor het uiterlijk van acne wordt verminderd. Probiotische supplementen kunnen helpen. Yoghurt, karnemelk, kefir, etc. zijn probiotische voedingsmiddelen.

4. Kurkuma

Het bevat curcumine, een krachtige antioxidant waarvan bekend is dat het ontstekingen vermindert. Het kan de bloedsuikerspiegel reguleren en het optreden van acne-veroorzakende bacteriën verminderen. Het kan worden ingenomen als een oraal supplement op advies van de arts of zelfs topisch worden toegepast voor aanzienlijke voordelen. [7]

5. Zink

Kikkererwten, bonen, zaden zoals pompoen- en zonnebloempitten, vlees en schaaldieren zijn goede bronnen van zink. Mensen met lage niveaus van zink in hun lichaam kunnen meer vatbaar zijn voor acne. [8]

Inpakken

Hoewel de jury er nog steeds niet uit is of sommige voedingsmiddelen een duidelijke link hebben met acne, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die als triggers werken en een uitbraak kunnen veroorzaken. Het gebeurt met bijna 10% van de wereldbevolking. Dus als je weet dat een bepaald gerecht of voedingsmiddel je een puistje kan geven, is het het beste om het niet te eten. Maar het belangrijkste is dat je jezelf en je lichaam viert, ongeacht de acne en je zelfvertrouwen op peil houdt. Acne komt en gaat.

Acne Feiten

  • Acne treft bijna 10% van de wereldbevolking.
  • Degenen die voedingsmiddelen met toegevoegde suikers eten, hebben een 30% hoger risico op het krijgen van acne.
  • Het regelmatig eten van taarten en gebak verhoogt uw kansen op het ontwikkelen van acne met 20%.
  • Het eten van slechts 25 gram 99% pure chocolade kan het risico op acne aanzienlijk verhogen.
  • Meisjes en vrouwen kunnen acne krijgen als gevolg van hormoonschommelingen 2-7 dagen voor hun

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen