Acne verschijnt in veel verschillende vormen op je huid. Hoewel sommige groot en pus-gevuld zijn, worden degenen die eruit zien als kleine, rode bultjes papels genoemd. In dit artikel zullen we een gedetailleerde blik werpen op acnepapels – van waarom ze worden gevormd tot hoe ze kunnen worden behandeld en voorkomen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn acne papels?
 • Hoe vormen acnepapels zich?
 • Wat zijn de oorzaken Acne Papels?
 • Kun je een papel knallen?
 • Hoe kunt u acne papels behandelen?
 • Acne Papels vs Acne Knobbeltjes
 • Acne Papule Preventie Tips
 • Hoe ziet een papel eruit?
 • Zijn er huidaandoeningen die papels kunnen veroorzaken?

Wat zijn acne papels?

Acne papels zijn roodachtige laesies die verschijnen op het oppervlak van uw huid als gevolg van verstopte poriën. Ze zijn meestal klein van formaat (meestal minder dan 5 mm) en zijn niet gevuld met pus. Als ze pus verzamelen, veranderen ze in een puist.

Puisten zijn niets anders dan wat we meestal een puistje noemen. Ze hebben een met pus gevulde gele of witte kop en zijn meestal groter dan papels.

Papels zijn geen ernstige ziekte. Een aantal in-office en home remedies zijn beschikbaar om acne vulgaris te behandelen. Soms kunnen papels clusters vormen, wat resulteert in uitslag na het starten van een nieuw medicijn. Raadpleeg in zo’n geval uw arts.

Hoe vormen acnepapels zich?

Een soort bacterie genaamd P. acnes bevindt zich op het oppervlak van onze huid, waaronder de talgklieren liggen. Deze klieren produceren een olie genaamd talg die van vitaal belang is voor het behoud van een gezonde huid.

Soms raken deze kleine poriën verstopt met olie, vuil en bacteriën. Wanneer het lichaam chemicaliën afgeeft om de bacteriën te bestrijden, veroorzaakt dit ontstekingen. Dit kan resulteren in de vorming van een papule, die zich later kan ontwikkelen tot een puist of uw typische puistje.

Wat zijn de oorzaken Acne Papels?

Poriën geblokkeerd door vuil, olie en bacteriën veroorzaken acne papels. Factoren die acne-puistjes kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

1. Dieet

Studies suggereren dat een dieet rijk aan koolhydraten kan bijdragen aan acne symptomen (1). Ander onderzoek zegt echter dat het verband tussen voeding en acne-puistjes niet duidelijk is.

Vrouw die nee zegt tegen zoet in het proces van dieet

2. Stress

Studies suggereren dat stress een belangrijke acne-veroorzakende factor kan zijn. Onderzoek suggereert dat ontspanningstherapieën die stressniveaus verminderen, acnesymptomen kunnen verbeteren (2).

3. Hormonale veranderingen

Een toename van androgeenspiegels bij vrouwen kan leiden tot overmatige olieproductie in uw huid. Overproductie van talg is een van de belangrijkste acne-veroorzakende factoren (3).

4. Genen

Genen zijn een belangrijke factor bij het bepalen van uw huidtype en problemen. Als uw directe familieleden een acnegevoelige huid hebben, heeft u deze waarschijnlijk ook (4).

Kun je een papel knallen?

Proberen om papels te laten knallen kan de diepere lagen van je huid beschadigen. Dit kan het risico op littekens verhogen.

Hoe kunt u acne papels behandelen?

Verschillende in-office en home remedies kunnen helpen bij het verminderen van acne puistjes. Topische vrij verkrijgbare crèmes zijn ook beschikbaar om papulesymptomen te verminderen.

Topische medicatie

1. Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is vastgesteld als een van de veiligste en meest effectieve actuele medicijnen die worden gebruikt om milde tot matige acne te behandelen (5). Topische vormen van benzoylperoxide kunnen worden gebruikt om de symptomen van papulaire acne te verminderen.

2. Salicylzuur

Salicylzuur wordt veel gebruikt in een aantal anti-acne huidverzorgingsproducten. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die acne-puistjes kunnen helpen verminderen (6).

3. Topische retinoïden

Deze worden vaak de ‘kern van de topische therapie’ genoemd. Topische retinoïden hebben ontstekingsremmende eigenschappen die acnelaesies verminderen en de huidtextuur verbeteren (7). Dit helpt de heldere en gezonde huid te behouden.

Orale medicatie

1. Orale antibiotica

Antibiotica zijn effectief in het verminderen van acne puistjes en het verbeteren van papulaire acne symptomen. Ze werken door het doden van acne-veroorzakende bacteriën die in belangrijke mate bijdragen aan acne laesies. Ze hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen die zwelling en roodheid verminderen (8). Antibiotica worden gebruikt in combinatie met topische behandelingen voor betere resultaten.

Notitie

Antibiotica kunnen niet maandenlang samen worden gebruikt. Hun werkzaamheid vermindert na 5-7 dagen consumptie. Als uw huid gevoelig is voor acne en u consequent puistjes ervaart, is dit misschien niet de beste optie voor u.

2. Anticonceptiepillen

Bepaalde medisch beoordeelde anticonceptiepillen kunnen helpen acne-puistjes te verminderen. Hormonale veranderingen dragen vaak bij aan acne puistjes. Sommige anticonceptiepillen zijn hormoonbalancerend en kunnen de symptomen van papulaire acne verbeteren.

3. Anti-androgeen pillen

Hormonale veranderingen kunnen bijdragen aan een toename van androgeenspiegels in uw lichaam. Dit kan leiden tot acne laesies. Anti-androgeen pillen zijn effectief in het verminderen van acne symptomen.

Notitie: Raadpleeg een arts voordat u orale medicatie voor acne gebruikt.

Acne Papels vs Acne Knobbeltjes

Acne papels zijn kleine laesies, die meestal alleen de bovenste lagen van uw huid beïnvloeden. Als je papule groot is, bijna net zo groot als een potloodgum, is de kans groter dat het een knobbeltje is. Knobbeltjes zijn ook pijnlijk en beïnvloeden de diepere lagen van de huid, meestal een litteken achterlatend.

Als u denkt dat uw papule zich heeft ontwikkeld tot een knobbel, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts. Hoewel het geen ernstige aandoening is, veroorzaken knobbeltjes waarschijnlijk weefselschade en laten ze een litteken achter.

Acne Papule Preventie Tips

 • Was je gezicht twee keer per dag met een milde reiniger.
 • Volg een dagelijks huidverzorgingsregime.
 • Gebruik producten die passen bij jouw huidtype.
 • Hydrateer dagelijks.
 • Breng elke dag zonnebrandcrème aan en breng elke twee uur opnieuw aan.
 • Volg een gezond dieet.
 • Drink elke dag minstens 2 liter water.
 • Gebruik lauw water tijdens het wassen van je gezicht.

Hoe ziet een papel eruit?

 • Kleine, rode bultjes op het oppervlak van je huid.
 • Verhoogd of plat aan de bovenkant.
 • Rood of roze van kleur.

Zijn er huidaandoeningen die papels kunnen veroorzaken?

De oorzaak van een acne papule is anders dan een gewone papule. U kunt ook papels opmerken als gevolg van de volgende huidaandoeningen:

1. Neem contact op met Dermatitis

Contactdermatitis is het gevolg van een allergische reactie wanneer uw huid in contact komt met een agressieve chemische stof of stof. Dit kan resulteren in de ontwikkeling van kleine papels in het getroffen gebied.

2. Eczeem

Eczeem of atopische dermatitis is een droge huidaandoening waarbij je huid reageert op bijna alles wat het aanraakt. Dit komt door de extreme gevoeligheid.

Vrouwenhand met eczeem

3. Seborrheic Keratosis

Dit is een vorm van huidgroei die niet schadelijk is voor je huid. Het uiterlijk kan echter de reden zijn waarom mensen het willen behandelen. Deze aandoening kan kleine bultjes in het getroffen gebied veroorzaken.

4. Actinische Keratose

Dit is een aandoening die meestal optreedt na een bepaalde leeftijd. Het resulteert in schilferige vlekken op de huid, algemeen bekend als zonne- of ouderdomsvlekken. De aandoening kan kleine papels op het oppervlak van het getroffen gebied veroorzaken.

5. Kersenangioom

Deze komen vaak voor bij mensen van middelbare leeftijd. Ze verschijnen als kleine rode moedervlekken op de huid. Het is echter geen ernstige aandoening, tenzij u bloedingen opmerkt. Cherry Angioom kan resulteren in de vorming van kleine bultjes of papels rond het getroffen gebied.

6. Kippenvel

Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt kippenhuid ervoor dat er vlekken van ruwe bulten op de huid verschijnen. Hun uiterlijk kan de enige oorzaak van ongemak zijn. Kippenhuid wordt ook wel Keratosis Pilaris genoemd en is niet besmettelijk voor het lichaam. Kippenhuid kan kleine bultjes of puistjes veroorzaken op het aangetaste huidgebied.

7. Molluscum Contagiosum en Papels

Molluscum contagiosum is een huidaandoening die verschijnt als rode, pijnloze bultjes. Deze worden vaak verward met papels, maar hun oorzaak is anders (9). Deze infectie wordt veroorzaakt door een verzwakt immuunsysteem, terwijl papels optreden als gevolg van bepaalde huidaandoeningen.

Acne papels zijn geen ernstige huidaandoening. Ze kunnen echter in puisten veranderen en littekens veroorzaken als je ze probeert te laten knallen. Het volgen van een regelmatige huidverzorgingsroutine kan acnesymptomen helpen voorkomen en verminderen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen