Een van onze kennissen had al enkele jaren last van ongewone acne, gewichtstoename en onregelmatige menstruaties. De acne, die was begonnen als kleine bultjes op haar gezicht, ontwikkelde zich langzaam tot pijnlijke cystische acne!

Ze probeerde van alles, van puistjesbehandelingen tot zware make-up, om ze te bedekken. Maar niets werkte. Ze was zich er niet eens van bewust dat haar hormonen in de war raakten. Net als zij, bijna 70% [1] van de vrouwen weet niet dat een hormonale onbalans in hun lichaam heeft geleid tot PCOS.

Dus als je plotseling bent aangekomen, ernstige acne hebt ontwikkeld of als je menstruatie onregelmatig is geworden, moet je dit artikel lezen. Want de kans is groot dat je PCOS hebt. Geen stress! Scroll gewoon naar beneden om alle details over PCOS-acne te weten, wat de oorzaak is en hoe je het kunt beheersen.

Hoogtepunten:

  • Wat is PCOS Acne?
  • Wat zijn de oorzaken PCOS Acne?
  • Hoe te behandelen PCOS Acne?
  • Wat te eten als je acne hebt als gevolg van PCOS?

Wat is PCOS Acne?

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) [2] is een aandoening gerelateerd aan het voortplantingssysteem bij vrouwen. Het is te wijten aan een hormonale onbalans [3] die de eierstokken vergroot en er kleine cysten op worden gevormd. Het beïnvloedt de reproductieve gezondheid van de vrouw en veroorzaakt acne.

PCOS is een veel voorkomende aandoening van het reproductieve endocriene systeem. Het komt vooral voor bij jongere vrouwen – tieners en die in hun 20’s en 30’s. De hormonale stoornis heeft veel bijwerkingen, waaronder acne.

PCOS-symptomen omvatten hyperandrogenisme [4] wat leidt tot acne vulgaris [5]hirsutisme [6], en androgene alopecia [7]. Van PCOS is ook bekend dat het hyperpigmentatie veroorzaakt – vlekken van donkere en ongelijke huid op het lichaam in gebieden zoals de achterkant van de nek [8] en elders.

Wat zijn de oorzaken PCOS Acne?

Je hypofyse [9] stuurt signalen naar het lichaam om de juiste hoeveelheden hormonen te produceren – oestrogeen, progesteron en testosteron. Deze signalen worden verstoord door PCOS. Dit is wanneer de oestrogeen- en progesteronspiegels dalen terwijl het niveau van testosteron toeneemt.

Wanneer deze onbalans optreedt, voorkomt het de ovulatie en veroorzaakt het onregelmatige menstruaties. Het verhoogt de testosteronniveaus in het lichaam, wat op zijn beurt de productie van talg verhoogt die tot acne leidt. Een van de belangrijkste redenen waarvan algemeen wordt aangenomen dat het PCOS veroorzaakt, is een slechte levensstijl en gebrek aan fysieke activiteit, hoewel er ook andere medische redenen kunnen zijn.

Hoe te behandelen PCOS Acne?

Om PCOS-acne te behandelen, is het van vitaal belang dat u een behandeling zoekt voor de onderliggende oorzaak – de hormonale onbalans. Raadpleeg uw gynaecoloog en dermatoloog voor een holistisch behandelprotocol. Dit kan orale en actuele medicatie zijn of gewoon eenvoudige veranderingen in levensstijl.

1. Anticonceptiepillen

Uw arts kan orale anticonceptiepillen voorschrijven die een mix van drospirenon bevatten [10], progestageen norgestimaat [11] of norethisteronacetaat [12] samen met ethinylestradiol [13].

Als u een roker bent, lijdt aan hoge bloeddruk, bloedstolsels of borstkanker heeft gehad, kan uw arts geen anticonceptiepillen voorschrijven.

2. Anti-androgeen medicatie

Een ander behandelingsprotocol dat door uw arts is voorgeschreven, kan anti-androgeenmedicatie zijn [14]. Anti-androgene geneesmiddelen verlagen de testosteronniveaus. Acne als gevolg van een hormonale onbalans is echter niet altijd te wijten aan verhoogde androgeenspiegels. Vrouwen hebben normaal gesproken lagere niveaus van androgenen.

3. OTC Behandelingen

De OTC acne behandelingen voor PCOS kunnen topische medicinale crèmes die salicylzuur of benzoylperoxide bevatten. Deze zijn mogelijk niet zo effectief voor PCOS-acne als voor acne vanwege andere oorzaken.

4. Retinoïden

Meestal is een versie van een retinoïde [15] crème wordt voorgeschreven voor normale acne. Maar als u acne heeft als gevolg van PCOS, kunt u het beste uw dermatoloog vragen om een medische retinoïde-optie voor te schrijven. Deze komen in orale of actuele vormen. Isotretinoïne is een populaire vorm van een oraal retinoïde van receptsterkte.

Als u een actueel retinoïde gebruikt, vermijd dan het gebruik ervan overdag, omdat het uw huid gevoeliger maakt voor de UV-stralen, waardoor het risico op huidkanker toeneemt. Het is het beste om het ’s avonds aan te brengen, na zonsondergang.

5. Veranderingen in levensstijl

Om de symptomen van PCOS te verlichten, is het raadzaam om uw levensstijl te veranderen. Neem dagelijkse lichaamsbeweging op, verlies gewicht en wees fysiek actief. Een studie wees uit dat een caloriearm, koolhydraatarm dieet met minimal zuivel hielp bij het verminderen van de niveaus van testosteron, en hielp bij gewichtsverlies. [16]

Alleen al het verliezen van een paar kilo kan de menstruatie reguleren, waardoor de vruchtbaarheid verbetert, symptomen zoals hirsutisme worden verminderd en vrouwen minder kans hebben om diabetes te krijgen en ook het cholesterolgehalte verlagen. Fysiek actief zijn kan ook depressie op afstand houden.

Wat te eten als je acne hebt als gevolg van PCOS?

Omdat onderzoek niet onomstotelijk heeft aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen op zichzelf tot acne kunnen leiden, moet er een onderliggende oorzaak zijn. Als u PCOS heeft, is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen ontstekingen veroorzaken die op hun beurt acne kunnen veroorzaken.

Voedingsmiddelen om te eten

Om acne te voorkomen, zorg voor een dagelijkse inname van voedingsmiddelen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben – zoals olijfolie, bessen, tomaten, kurkuma, walnoten, amandelen, spinazie, boerenkool en zalm. Deze kunnen een belangrijke rol spelen bij het beheersen van acne als gevolg van PCOS.

Het toevoegen van ontstekingsremmende supplementen aan uw dieet kan ook helpen bij het verminderen van acne als gevolg van PCOS. Voedingsmiddelen zoals knoflook en kurkuma; vitamine A en C, zink en koper; en bromelaïne afgeleid van ananas kan helpen ontstekingen te verminderen.

Voedingsmiddelen om te vermijden

Vermijd rood vlees, met suiker beladen desserts en aardappelen, omdat bekend is dat deze voedingsmiddelen ontstekingen veroorzaken. Je moet ook bewerkt en gefrituurd voedsel vermijden.

Inpakken

Als je PCOS hebt, is de kans groot dat je ook een uitbraak van acne kunt hebben. De juiste medicatie samen met een gezonde levensstijl kan helpen hun uiterlijk te verminderen. Als je PCOS acne hebt, gebruik dan make-up en huidverzorging die je poriën niet blokkeren. Een dieet met ontstekingsremmende voedingsmiddelen kan een lange weg gaan in het voorkomen van acne als gevolg van PCOS.

Wist je dat?

  • Ten minste 5-10% van de tienermeisjes wordt gediagnosticeerd met deze aandoening.
  • Ongeveer 80% van de vrouwen heeft last van een hormonale onbalans.
  • In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn de cysten die op de eierstokken groeien niet-kankerachtig.
  • De prevalentie van PCOS varieert wereldwijd van 2,2% tot 26%.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen