Heb je de laatste tijd last van overmatig haarverlies? Gaat dit gepaard met een onregelmatige menstruatiecyclus, gewichtstoename en ongewone haargroei op de kin en het lichaam? Als al uw antwoorden een ja zijn, dan kan uw haaruitval te wijten zijn aan polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). PCOS is een van de meest voorkomende oorzaken van vrouwelijke onvruchtbaarheid die alleen al in de VS 6 tot 12 procent van de vrouwen treft. [1] Ontdek hieronder hoe je kunt omgaan met haaruitval door PCOS.

Hoogtepunten:

  • Wat zijn de oorzaken haaruitval in PCOS?
  • Symptomen van PCOS-gerelateerd haarverlies
  • Hoe bestrijd je haaruitval door PCOS?
  • Wat te eten en te vermijden om PCOS-haaruitval te voorkomen?
  • Is haargroei mogelijk na haaruitval als gevolg van PCOS?

Wat zijn de oorzaken haaruitval in PCOS?

PCOS haaruitval treedt op als gevolg van een toename van het mannelijke hormoon (bekend als androgeen) in het lichaam. Deze overtollige androgenen veroorzaken haaruitval op de hoofdhuid. Er is echter geen volledige kaalheid zoals gezien bij mannen.

Notitie:

Het grootste verschil tussen mannelijke kaalheid en vrouwelijke kaalheid is dat bij vrouwen de haarzakjes in leven blijven, in tegenstelling tot bij mannelijke kaalheid. Dit betekent dat PCOS haargroeibehandeling een redelijke mogelijkheid heeft om te werken.

Pcos haaruitval symptomen

Haaruitval is een veel voorkomend symptoom bij vrouwen met PCOS. Hoewel er overmatige lichaams- en gezichtshaargroei is, ervaren vrouwen met PCOS haaruitval van de hoofdhuid, vooral in de frontale en het hoekpuntgebied van de hoofdhuid, wat resulteert in kaalheid van het vrouwelijke patroon.

Je moet weten dat we gemiddeld 100-150 haarlokken per dag verliezen. Het duurt ten minste 20-25 % [2] van totale hoofdhuid haaruitval om het eerste teken van haaruitval als gevolg van PCOS te identificeren.

Dus als u overmatig haarverlies ervaart tijdens het kammen of wassen van haar, kan dit een vroeg teken zijn van PCOS-haaruitval. Kijk ook uit voor andere PCOS-symptomen zoals gezichtshaargroei, gewichtstoename, lusteloos, enz.

Hoe bestrijd je haaruitval door PCOS?

1. Orale geneesmiddelen

PCOS haaruitval kan worden behandeld met orale medicijnen. Uw arts kan u een combinatie van orale anticonceptiepillen, anti-androgeengeneesmiddelen en andere medicijnen voorschrijven om PCOS en haaruitval onder controle te houden.

Orale anticonceptiepillen werken door de productie van het mannelijke hormoon (testosteron) te verminderen, samen met het verhogen van de productie van het geslachtshormoonbindend globuline (SHBG) in het lichaam. Zo wordt de werking van het mannelijke hormoon gecontroleerd, wat de symptomen van PCOS vermindert, waaronder haaruitval op de hoofdhuid, gezichtshaargroei, enz.

Anti-androgeen geneesmiddelen worden op grote schaal voorgeschreven voor het beheersen van PCOS haaruitval. U moet het echter alleen gebruiken als orale anticonceptiepillen u geen positieve resultaten hebben gegeven.

Uw arts kan ook Spironolacton voorschrijven, een diureticum dat helpt om androgeenactiviteit in het lichaam onder controle te houden. Cyproteronacetaat is een ander medicijn dat uw arts kan voorschrijven voor hormonale en haaruitval controle. [3]

Woord van waarschuwing:

Spironolacton kan bijwerkingen hebben, waaronder onregelmatige menstruatiecycli, duizeligheid, hoofdpijn, lethargie, en maagklachten. We raden u ten zeerste aan om uw arts te raadplegen voordat u de medicatie gebruikt. Cyproteronacetaat kan bijwerkingen hebben, waaronder een verminderd libido, gewichtstoename, depressie, vermoeidheid, enz. Moet strikt worden geconsumeerd op doktersrecept.

2. Topische behandelingen

Samen met orale medicijnen kan uw arts ook actuele zalven zoals Minoxidil voorschrijven. Het wordt geleverd als een vloeistof of een schuim dat je op je hoofdhuid moet masseren.

Woord van waarschuwing:

Bijwerkingen kunnen jeuk en droge hoofdhuid zijn.

3. Haartransplantatie

Een haartransplantatie is een veel voorkomende PCOS haaruitval behandeling. In dit proces worden haar en haarzakjes uit één deel van de hoofdhuid gehaald en geënt in het gebied van de hoofdhuid, waar dunner worden prominent aanwezig is. Het duurt meestal een paar procedures voordat u een significant resultaat kunt opmerken.

Voor en na haartransplantatie

Notitie:

Haartransplantatie werkt misschien niet altijd. Praat met uw arts voor een gedetailleerd begrip.

4. Shampoos

Hydraterende shampoos en conditioners helpen beschadigd en gekleurd haar te kalmeren. Ga voor sulfaatvrije shampoos die mild zijn en zijn ontworpen om de haargroei te stimuleren.

5. Huismiddeltjes

PCOS heeft een direct verband met leefstijlinterventie. Gewichtsverlies door leefstijlinterventie kan het niveau van mannelijk hormoon verlagen en verminder de effecten van PCOS, waaronder haaruitval. Hier zijn enkele snelle huismiddeltjes om PCOS-haaruitval te verminderen:

1. Het gebruik van een zachte natuurlijke borstelharkam kan nuttig zijn bij het beheersen van haaruitval.

2. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen het gewicht te verminderen, wat de mannelijke hormoonproductie regelt en op zijn beurt PCOS-gerelateerd haarverlies vermindert.

3. Schakel over op gezonde voeding en blijf weg van junkfood. Een duurzaam dieetplan helpt ook om je gewicht onder controle te houden, waardoor de mannelijke hormoonproductie onder controle wordt gehouden.

4. Je kunt ook verschillende haarstylingtechnieken proberen om merkbaar haarverlies minder zichtbaar te maken.

5. Regelmatige oliemassage van de hoofdhuid helpt bij de bloedcirculatie, waardoor de haarzakjes sterk worden. Vermijd oliën beladen met chemicaliën en kies voor natuurlijke.

6. Zelfgemaakte haarmaskers met natuurlijke ingrediënten zoals ei en olijfolie helpen ook de haargroei te bevorderen. Neem een ei en meng met een theelepel olijfolie. Breng het aan op je haar en werk van de wortels tot de haarpunten. Laat het 20 minuten staan en dan shampoo.

Wat te eten en te vermijden om PCOS-haaruitval te voorkomen?

Voedingsmiddelen om te eten en te vermijden

Een studierapport toont aan dat zinksupplement helpt bij het beheersen van PCOS-haaruitval. De studie onthult dat het nemen van 50 mg zinksupplement per dag gedurende 8 weken positieve effecten kan hebben op PCOS-haaruitval. [4]

Een ander onderzoek toonde ook bewijs aan dat biotine een positief effect kan hebben op PCOS-haaruitval. [5]

Vermijd het eten van voedsel dat als ongezond wordt beschouwd – geraffineerde bloem, toegevoegde suiker, gefrituurd en fastfood.

Is haargroei mogelijk na haaruitval als gevolg van PCOS?

Ja! PCOS haargroei is mogelijk als u de onderliggende hormonale onbalans kunt aanpakken. Zodra u door uw arts terecht bent gediagnosticeerd met PCOS en u een PCOS-behandeling krijgt, zult u een aanzienlijke verbetering van de symptomen opmerken, samen met het opnieuw laten groeien van uw haar.

Als je haar echter al beschadigd is, heb je een apart haarverzorgingsregime nodig om het te repareren. Het kan ook enige tijd duren, afhankelijk van hoe snel je haar groeit. Daarnaast zal het hebben van voedzaam voedsel je haar helpen om sterker en glanzend te zijn.

Inpakken

PCOS-haaruitval is een veel voorkomend symptoom bij vrouwen met PCOS. Het goede nieuws is dat het kan worden behandeld wanneer het onderliggende probleem wordt aangepakt met medicatie en andere veranderingen in levensstijl. Praat met uw arts om uw PCOS-behandelplan te begrijpen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen