Je weet dat je lichaam antilichamen aanmaakt om ziekteverwekkende organismen af te weren. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe je lichaam immuniteit verwerft als het er niet in slaagt om op natuurlijke wijze antilichamen te ontwikkelen? Passieve immuniteit maakt dit mogelijk.

Dit type immuniteit kan op natuurlijke of kunstmatige wijze worden verkregen om infecties te bestrijden.

Laten we eens kijken naar passieve immuniteit, de verschillende soorten en de voordelen ervan.

Hoogtepunten:

  • Wat is passieve immuniteit?
  • Hoe werkt passieve immuniteit?
  • Hoe kan passieve immuniteit worden verkregen?
  • Passieve immuniteit voordelen
  • Hoe lang duurt passieve immuniteit?
  • Waarom is passieve immuniteit altijd tijdelijk?
  • Voorbeelden van passieve immuniteit

Wat is passieve immuniteit?

Passieve immuniteit wordt verkregen wanneer u antilichamen ontvangt van een andere geïmmuniseerde persoon. Dit immuniteitsproces komt vaker voor bij mensen die niet in staat zijn om antilichamen in hun lichaam aan te maken of die een hoog risico lopen op infecties. Passieve immuniteit biedt onmiddellijke bescherming tegen elk antigeen en kan levensreddend zijn.

Hoe werkt passieve immuniteit?

Terwijl pasgeborenen passieve immuniteit van hun moeders ontlenen, kan deze ook worden verkregen door geleende antilichamen in uw bloed te injecteren om infecties veel sneller te bestrijden.

Passieve immuniteit is echter van korte duur, in tegenstelling tot actieve immuniteit die langdurig is. Dat komt omdat, in passieve immuniteit, de antilichamen worden geleend van een andere persoon en niet continu worden aangevuld omdat het in actieve immuniteit is.

Illustratie van biologie-medisch-verworven-immuniteit

Hoe kan passieve immuniteit worden verkregen?

Passieve immuniteit bij ongeboren en pasgeboren baby’s kan worden verkregen van het immuunsysteem van hun moeder [1] hetzij via de placenta of via de moedermelk. Dit is ook de natuurlijke manier waarop passieve immuniteit wordt verkregen.

1. De placenta

De hoeveelheid en het type antilichamen dat aan de baby wordt doorgegeven, hangt af van de immuniteit van de moeder. Wanneer de baby in de baarmoeder van zijn moeder is, circuleert haar bloed door de placenta, een koord dat de moeder en de baby verbindt. Bloeddragende voedingsstoffen en zuurstof bereiken de zich ontwikkelende foetus via de placenta. De placentawand geeft ook de antilichamen en cellen van het immuunsysteem door van het lichaam van de moeder naar de foetus. Hoewel baby’s meestal niet worden blootgesteld aan antigenen in de baarmoeder, zijn de antilichamen die onmiddellijk na de geboorte in het bloed van de baby worden aangetroffen over het algemeen afkomstig van het bloed van de moeder.

2. Moedermelk

Afgezien van de placenta, ontlenen baby’s ook passieve immuniteit aan de moedermelk van hun moeder. Borstvoeding beschermt tegen infecties tijdens en hoogstwaarschijnlijk na borstvoeding. Het beschermt de baby ook tegen bepaalde immunologische ziekten, waaronder allergie. De eerste eiwitrijke versie van de moedermelk, ook bekend als colostrum, wordt vroeg geproduceerd, een paar dagen na de geboorte. Deze melk bevat veel antilichamen en voedingsstoffen. Dit is hoe pasgeborenen immuniteit direct na de geboorte verkrijgen totdat ze hun immuunsysteem beginnen te ontwikkelen.

3. Immunoglobuline behandelingen

Passieve immuniteit kan ook op kunstmatige manieren worden verkregen door antilichamen te injecteren. Personen met een hoog risico worden vaak behandeld met geleende antilichamen van andere mensen, dieren of degenen die in een laboratorium zijn gesynthetiseerd.

Mensen die gebeten zijn door giftige slangen worden bijvoorbeeld vaak behandeld met antigif. Antigif is niets anders dan een combinatie van antilichamen die specifiek zijn voor die specifieke slang die wordt geproduceerd wanneer een persoon werd blootgesteld aan dergelijke slangenbeten. Een ander typisch voorbeeld van immunoglobulinebehandeling kan worden gezien bij baby’s geboren uit moeders die besmet zijn met hepatitis B. Om de pasgeborenen te beschermen tegen besmetting, krijgen ze antilichamen toegediend samen met vaccinatie.

Wist je dat?

Het eerste vaccin dat aan baby’s wordt gegeven, omvat kinkhoest en Haemophilus influenzae omdat passieve immuniteit voor deze ziekten het snelst afneemt. Aan de andere kant kan passieve immuniteit voor bof, mazelen en rodehond tot een jaar duren. Vandaar dat vaccinatie voor deze ziekten wordt gegeven wanneer het kind een jaar oud is.

Passieve immuniteit voordelen

Passieve immunisatie is snel handelend, wat betekent dat het zorgt voor onmiddellijke bescherming van het lichaam. – meestal binnen enkele uren of dagen. Het kan een geweldige manier zijn om bepaalde virale infecties bij immuungecompromitteerde patiënten te behandelen. Als onderdeel van deze behandelingsprocedure, hoge dosis intraveneuze immunoglobuline [2] worden geïnjecteerd bij patiënten die lijden aan cytomegalovirus-, parvovirus B19- en enterovirusinfecties.

Passieve immunity werkt ook bij de behandeling van toxische shock syndroom en refractaire stafylokokken infecties.

Onderzoekers zijn nu op zoek naar passieve immuniteit om mensen te behandelen die ernstig ziek zijn met COVID-19. Dit staat bekend als plasmabehandeling, waarbij een bloedproduct genaamd convalescent plasma wordt gebruikt. Plasma is het deel van het bloed dat antilichamen bevat. Mensen die al besmet waren met COVID-19 en herstelden, hadden antistoffen in hun plasma. Wanneer ze ervoor kiezen om bloed te doneren, wordt hun plasma geïsoleerd en intraveneus toegediend aan ernstig zieke mensen met COVID-19. De geleende antilichamen in het lichaam van de patiënt vechten met de COVID-19-antigenen en helpen zo de patiënt te herstellen.

Omdat COVID-19 een nieuw type infectie is, onderzoeken wetenschappers nog steeds hoe effectief deze behandeling is. Er zijn meer studies nodig om een gevolgtrekking te maken.

Hoe lang duurt passieve immuniteit?

Passieve immuniteit duurt niet lang. Het duurt nauwelijks een paar weken of maanden. [3] Bij zuigelingen hangt de hoeveelheid antilichamen die aan de baby wordt doorgegeven af van de immuniteit van de moeder. Als de moeder bijvoorbeeld waterpokken had, zou ze antilichamen hebben ontwikkeld die door de placenta zouden gaan. Maar als ze nooit waterpokken had gehad, zou ze geen antilichamen hebben ontwikkeld voor waterpokken. Dit betekent dat het kind geen passieve immuniteit voor waterpokken zal hebben. Antilichamen die door de placenta gaan, blijven slechts een paar weken of maanden en verdwijnen uiteindelijk.

Borstgevoede baby’s kunnen langere tijd passieve immuniteit hebben [4] omdat moedermelk ook de antilichamen van de moeder bevat. Baby’s die te vroeg geboren zijn, zijn vatbaarder voor infecties omdat ze niet zoveel antilichamen van hun moeders hebben als een voldragen baby.

Waarom is passieve immuniteit altijd tijdelijk?

Bij passieve immuniteit worden de antilichamen uitgeleend en niet geproduceerd door het immuunsysteem van de persoon zelf. Daarom blijft het bestaan zolang de antilichamen in het bloed circuleren. Zodra het verdwijnt, worden er geen nieuwe antilichamen meer aangevuld. Daarom is passieve immuniteit altijd tijdelijk.

Voorbeelden van passieve immuniteit

Hoewel passieve immuniteit van korte duur is, werkt het meteen en daarom heeft het de voorkeur boven actieve immuniteit bij kinderen of immuungecompromitteerde volwassenen met een hoog risico. Als een kind bijvoorbeeld last heeft van wilde dierenbeten, wordt passieve rabiësimmunisatie vaak toegediend.

Voor mensen die naar een land reizen dat getroffen is door hepatitis, raden artsen passieve vaccinatie aan om dit te voorkomen. Deze immunisatie wordt meestal gegeven op de dag van hun reis om hun reistijd te dekken. Dit wordt nu echter niet veel toegepast, omdat we al vaccins voor hepatitis A beschikbaar hebben.

Patiënten worden actief behandeld met antilichamen wanneer ze zijn geïnfecteerd met cytomegalovirus of difterie. Passieve antilichaambehandeling wordt ook gedaan om ziekte te voorkomen nadat een persoon met een hoog risico is blootgesteld aan pathogenen zoals tetanus, mazelen, syncytieel virus, hondsdolheid, waterpokken, hepatitis A en hepatitis B.

Inpakken

Immuniteit is de sleutel om uw lichaamsfunctie soepel te laten verlopen en te voorkomen dat u een ziekte krijgt. Daarom is het uiterst belangrijk om een sterke immuniteit te ontwikkelen door een uitgebalanceerd dieet te volgen, regelmatig te trainen en gezonde levensstijlgewoonten te beoefenen. Passieve immuniteit kan van korte duur zijn, maar het kan uw lichaam met onmiddellijke ingang beschermen tegen infecties. Het kan een redder in nood zijn voor kinderen, immuungecompromitteerde personen en in specifieke gevallen waar vaccinatie onmogelijk is. Passieve immuniteit kan op natuurlijke wijze of op kunstmatige wijze worden verkregen. Het creëert echter geen geheugencellen en daarom kan het niet langer meegaan.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen