Hoogtepunten:

  • Wat is een blind puistje?
  • Whiteheads en blinde puistjes
  • Wat zit er in een blind puistje?
  • Wat zijn de oorzaken blinde puistjes?
  • Welke gebieden hebben de neiging om blinde puistjes te ontwikkelen?
  • Hoe voelt een blind puistje?
  • Hoe kom je van een blind puistje af?
  • Do’s en don’ts voor blinde puistjes
  • Hoe lang duurt het voordat een blind puistje geneest?
  • Wat gebeurt er als je een blind puistje knalt?

1. Wat is een blind puistje?

Een blind puistje is acne die zich onder het huidoppervlak ontwikkelt. Ze zijn meestal niet merkbaar van een afstand. Maar ze kunnen worden gevoeld wanneer je met je vingers over het oppervlak van je huid loopt.

Blinde puistjes missen een hoofd. Omdat ze zich onder het huidoppervlak bevinden, zijn ze niet van een afstand zichtbaar. Ze kunnen echter pijnlijk zijn om aan te raken en kunnen vanzelf verdwijnen. Scroll naar beneden om er meer over te weten te komen.

2. Whiteheads en blinde puistjes

Een gesloten comedone die zich onder het huidoppervlak ontwikkelt, is een blind puistje. Dit kan uiteindelijk verschijnen als wat we een ‘whitehead’ noemen.

3. Wat zit er in een blind puistje?

Vuil, olie en bacteriën hebben de neiging zich op te hopen in een blind puistje. De componenten van een blind puistje verschillen niet van de andere vormen van acne. Een blind puistje kan al dan niet pus-gevuld zijn.

4. Wat veroorzaakt blinde puistjes?

Net als je typische puistje worden blinde puistjes veroorzaakt door vuil, bacteriën en olie.

Het oppervlak van je huid bestaat uit kleine poriën, waaronder talgklieren liggen. Deze klieren produceren talg, een olie die van vitaal belang is om je huid gehydrateerd te houden en de gezondheid te behouden. Soms kunnen deze poriën verstopt raken door olie, vuil en bacteriën.

Wanneer dode huidcellen zich ophopen over het oppervlak van uw huid, laten ze het puistje niet toe om de bovenkant te bereiken. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van een puistje onder het huidoppervlak.

Een bacterie genaamd P. acnes bevindt zich op het huidoppervlak. Wanneer ze zich ophopen in een geblokkeerde porie, scheiden ze bepaalde chemicaliën en enzymen af die witte bloedcellen aantrekken. Dit kan ook leiden tot ontstekingen.

5. Welke gebieden hebben de neiging om blinde puistjes te ontwikkelen?

Blinde puistjes hebben de neiging zich te ontwikkelen op plaatsen die meer olie afscheiden. Deze gebieden omvatten meestal uw gezicht, borst, nek en rug.

6. Hoe voelt een blind puistje aan?

Een blind puistje voelt als een knobbeltje in je huid. Het kan verschijnen als een witte of rode vlek op uw huid die meestal pijnlijk is om aan te raken.

7. Hoe kom je van een blind puistje af?

A. Breng een warm kompres aan

Als je blinde puistje met pus gevuld is, kan een warm kompres helpen de pus los te laten en je puistje te genezen. Warme kompressen helpen ook bij het openen van poriën, waardoor uw puistje uiteindelijk naar het oppervlak van uw huid kan reizen (1).

Hoe te gebruiken:

Je kunt je eigen maken door een schoon washandje en warm water te gebruiken. Breng het warme kompres 10-15 minuten aan, 4-5 keer per dag. Microwavable warme kompressen zijn ook beschikbaar in de markt.

B. Gebruik warme groene theezakjes

Een warm zakje groene thee kan helpen om je blinde puistje van pijn en ontsteking te verlichten.

C. Breng een koud kompres aan

Een koud kompres kan je puistje verlichten van zwelling en pijn. Koude kompressen zijn beschikbaar op de markt, maar je kunt er ook thuis een maken.

Hoe te gebruiken:

Neem een schoon washandje en een paar ijsblokjes. Wikkel het washandje om de ijsblokjes en druk het zachtjes tegen je puistje.

D. Puistjes Patches (Acne Stickers)

Hoe mooi de naam ook klinkt, acnestickers dienen vele doelen. Puistjespleisters bevatten acnebestrijdende ingrediënten zoals salicylzuur. Ze helpen vuil, bacteriën en poriën te verwijderen. Ze werken ook door overtollig talg uit te trekken, een van de belangrijkste factoren van een acne-uitbraak.

Deze stickers zijn klein van formaat en zijn bedoeld om over een puistje te leggen.

Waar vind je deze?

Je kunt acnestickers vinden bij je plaatselijke drogisterij. Deze stickers zijn nauwelijks op te merken en kunnen de hele dag door gedragen worden. Maak er echter een punt van om ze regelmatig te veranderen, volgens de aanbevelingen van uw arts of de instructies op de doos.

E. Topische behandelingen

Actuele crèmes, gels en lotions zijn verkrijgbaar bij drogisterijen om verschillende soorten puistjes te behandelen.

1. Benzoylperoxide

Benzoylperoxide droogt overtollig talg op en kan ook de P. acnes-bacteriën doden dies acne. Het kan nuttig zijn bij de behandeling van blinde puistjes.

2. Salicylzuur

Salicylzuur wordt veel gebruikt in een aantal crèmes, shampoos en cosmetica. Het is nuttig om poriën te ontstoppen en werkt als een exfoliator door dode huidcellen te verwijderen. Dit kan je puistje helpen het oppervlak van je huid te bereiken en de blinde puistjes weg te voeren.

3. Alfa hydroxyzuren

AHA’s werken als exfoliators en verwijderen dode huidcellen. Deze actie ontstopt poriën en onthult het blinde puistje.

4. Topische retinoïden

Dit zijn vitamine A-derivaten en worden veel gebruikt in de dermatologie. Ze komen in de vorm van crèmes, lotions en gels. Topische retinoïden ontstoppen poriën en verwijderen dode huidcellen. Dit kan helpen om je blinde puistje te onthullen.

5. Topische antibiotica

Antibiotica doden de acne-veroorzakende bacteriën die bijdragen aan blinde puistjes. Topische antibiotica kunnen effectief blijken te zijn in het verminderen en voorkomen van blinde puistjes. Ze zijn verkrijgbaar in gelvorm bij drogisterijen.

De meest gebruikte zijn clindamycine en erytromycine (2) (3). Als u een gevoelige huid heeft, voer dan een pleistertest uit voordat u deze gebruikt. Het wordt aanbevolen om twee keer per dag actuele antibiotica te gebruiken voor snellere resultaten. Ze worden meestal gebruikt in combinatie met andere ontstekingsremmende en anti-acne gels zoals benzoylperoxide.

De meeste van de bovenstaande ingrediënten vereisen geen recept. Als u echter een actuele crème wilt met hogere concentraties hiervan, bezoek dan uw dermatoloog.

6. Tea Tree Olie

Studies suggereren dat 5 procent actuele tea tree olie de symptomen van milde tot matige acne kan verminderen (4). Tea tree olie heeft antibacteriële eigenschappen die acne-veroorzakende bacteriën doden. Dit kan helpen de zwelling te verminderen en toekomstige puistjes te voorkomen.

Tea Tree Olie

8. Do’s en don’ts voor blinde puistjes

Dos

A. Was je gezicht twee keer per dag

Het reinigen van je gezicht is van vitaal belang om te voorkomen dat vuil, dode huidcellen en bacteriën zich ophopen op je huid. Om puistjes te voorkomen, reinig je je gezicht twee keer per dag.

B. Was uw kussens regelmatig

Uw kussenslopen kunnen bestaand vuil en bacteriën op uw huid overbrengen. Was ze regelmatig om acne-puistjes te voorkomen.

C. Verwijder make-up elke dag

Slapen met make-up op kan je poriën verstoppen en puin op je huid krijgen. Maak er een punt van om je make-up elke dag te verwijderen voordat je naar bed gaat om je huid te laten ademen.

D. Drink meer water

Je huid kan te veel talg produceren als er geen water is. Het doet dit om zichzelf vochtig te houden, wat van vitaal belang is voor een gezonde huid. Te veel talg kan je poriën echter verstoppen. Het is belangrijk om je huid gehydrateerd te houden door deze regelmatig te hydrateren en elke dag minstens 2 liter water te drinken.

Don’ts

A. Niet knallen

Als je een blind puistje probeert te laten knallen, beschadig je je weefsels. Dit kan bijdragen aan ontstekingen en uiteindelijk littekens. Het knallen van een blind puistje kan ook bijdragen aan meer pijn en infectie onder het oppervlak van je huid. Knijpen kan ook de inhoud van het puistje dieper in je huid duwen, wat bijdraagt aan puistjes.

B. Schrob niet te hard

Het scrubben van je gezicht kan puistjes verergeren en bijdragen aan ontstekingen.

9. Hoe lang duurt het voordat een blind puistje geneest?

Blinde puistjes zijn geen doorsnee oppervlaktepuistjes. Ze beïnvloeden de diepere lagen van je huid, waardoor ze vatbaarder zijn voor infecties en ontstekingen. Ze doen er langer over om te genezen dan gewone puistjes.

Blinde puistjes hebben meestal de neiging om na een paar weken vanzelf weg te gaan. Het kan zelfs tot maanden duren voordat ze vervagen. Onder behandeling kan een blind puistje een paar dagen en tot weken duren om te genezen (5).

10. Wat gebeurt er als je een blind puistje laat knallen?

Omdat blinde puistjes voorkomen in de diepere lagen van je huidporiën, kan het knallen ervan infecties en ontstekingen veroorzaken. Een poging om deze te knijpen kan ook leiden tot weefselschade en littekens.

Of het nu een blind puistje of een puistje aan de oppervlakte is, alle vormen van acne kunnen emotioneel uitputtend zijn. Door ze echter op de juiste manier aan te pakken, kunnen littekens en puistjes worden voorkomen. Het volgen van een goed huidverzorgingsregime en het gebruik van de juiste producten vermindert de kans op blinde puistjes.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen