Je moet bekend zijn met de bubbelachtige laesie die op de huid opduikt wanneer je een heet oppervlak aanraakt of nadat je voor de allereerste keer een nieuwe schoen hebt gedragen. Hoewel gewone blaren geen ernstig probleem zijn en vanzelf genezen als ze niet worden gestoord, kunnen sommige blaren erg pijnlijk zijn, vooral wanneer ze worden geprikt of gebroken.

Maar wist je dat bepaalde medische aandoeningen ook kunnen leiden tot blaarvorming van de huid? Lees verder om te weten wat blaren zijn, de meest voorkomende oorzaken van blaarvorming en hoe ze te behandelen.

Hoogtepunten:

  • Wat zijn blaren?
  • Soorten blisters
  • Oorzaken van blaren op de huid
  • Hoe behandel je huidblaren?
  • Tips voor het voorkomen van blaren

Wat zijn blaren?

Blaren zijn verhoogde zakken met vloeistof gevormd op de buitenste laag van de huid als reactie op huidbeschadiging, letsel of infectie. Afhankelijk van de oorzaak kan de vloeistof in blaren bloed, plasma, serum of pus zijn.

De vorming van blaren geeft een dempend effect dat het onderliggende weefsel beschermt tegen verdere schade en het laat genezen. Blaren kunnen verschijnen als een enkele bubbel of in clusters. Ze kunnen jeuken of pijnlijk zijn. Blisters gevuld met serum worden ook wel waterblaren genoemd.

Soorten blisters

Op basis van hun grootte kunnen blisters worden ingedeeld in de volgende typen:

  • Blaasjes – Blaren die klein zijn, meestal minder dan 5 mm groot.
  • Bulla (meervoud- bullae) – Een blaar groter dan 5 mm met dunne wanden.

Het breken van het dak van de blaar en het vrijkomen van de vloeistof binnenin kan leiden tot de vorming van een korst.[1]

Afhankelijk van de oorzaak kunnen blaren worden geclassificeerd als:

  • Wrijvingsblaren
  • Bloedblaren
  • Warmte blaren

Blaren kunnen ook worden vernoemd naar de ziekte die ze heeft veroorzaakt. Bijvoorbeeld eczeemblaren of waterpokkenblaren.

Oorzaken van blaren op de huid

Het meest voorkomende type blaren wordt veroorzaakt door mechanisch letsel aan de huid. Een paar oorzaken van blaren zijn:

1. Wrijving

Wrijvingsblaren komen vaak voor bij mensen die zwaar werk uitvoeren, zoals het gebruik van zwaar gereedschap of het spelen van rigoureuze sporten. Constant wrijven van de huid als gevolg van slecht passende schoenen of handheld-apparatuur kan blaren op respectievelijk voeten en handen veroorzaken. Vocht of zweet kan de kans op wrijvingsblaren vergroten.

2. Warmte

Als de huid in contact komt met een extreem heet oppervlak of stoom, kan de brandwond blaren veroorzaken. Ernstige zonnebrand kan ook hetzelfde effect hebben.

3. Koud

Extreme koude temperaturen die bevriezing op je vingers en tenen kunnen veroorzaken, kunnen ook blaarvorming van de huid veroorzaken.

4. Chemicaliën

Blootstelling aan chemicaliën zoals ammoniak, bleekmiddelen, vloeibare stikstof, mosterdgas etc. kan blaren veroorzaken.

5. Insectenbeten

Beten van bepaalde insecten zoals bedwantsen, schurftmijten, muggen, muggen, enz. Leiden tot de vorming van jeukende met vloeistof gevulde blaren.

pijnlijke blaarhuid op de voeten

6. Infecties

Bepaalde bacteriële en virale infecties veroorzaken blaren op de huid. Enkele voorbeelden zijn:

1. Waterpokken

2. Koortsblaasjes

3. Gordelroos

4. Herpes simplex virussen

5. Hand-, mond- en klauwzeer

6. Impetigo

7. Erysipelas veroorzaakt door Streptococcus

7. Auto-immuun blaarvormingsziekten

Dit is een groep ziekten die optreden wanneer het eigen immuunsysteem van het lichaam de huid en slijmvliezen aanvalt en pijnlijke blaren veroorzaakt. Deze blaren hebben veel tijd nodig om te genezen en kunnen ook littekens achterlaten. Hoewel het vaker voorkomt bij mensen boven de 50 jaar, kan het mensen van alle leeftijdsgroepen treffen.[2]

Verschillende soorten auto-immuun blaarvormingsziekten zijn onder meer:

A. Pemphigus

Het veroorzaakt zweren op de mond, neus, keel, ogen, hoofdhuid, geslachtsdelen, enz. Bijvoorbeeld pemphigus vulgaris, pemphigus foliaceus.

B. Pemfigoïde

Het beïnvloedt de huid en slijmvliezen. Voorbeelden zijn bulleus pemfigoïde, zwangerschapsprayigoïde, enz.

C. Ig-A Bemiddelde Bulleuze Dermatosen

Een teveel aan IgA-antilichaam geproduceerd door het immuunsysteem valt ten onrechte de huid en slijmvliezen aan. Dit kan van 2 soorten zijn, dermatitis herpetiformis en lineaire IgA dermatose.

Drs. Epidermolysis Bullosa Acquisita

Deze aandoening maakt de huid kwetsbaar en vatbaar voor blaarvorming, zelfs als gevolg van kleine verwondingen. Het is grotendeels erfelijk.

E. Dyshidrotisch eczeem

Ook bekend als pompholyx, veroorzaakt het ernstig jeukende blaren op handen en voeten. Opflakkeringen kunnen worden veroorzaakt door metalen zoals nikkel, kobalt, producten voor persoonlijke verzorging zoals zeep, shampoos, enz.[3]

Hoe behandel je huidblaren?

De meest voorkomende blaren genezen vanzelf als ze een week of twee alleen worden gelaten. Het is het beste om een blaar niet te doorboren, omdat dit kan leiden tot een infectie.[4] Terwijl blaren genezen, wordt de vloeistof binnenin opnieuw geabsorbeerd in het onderliggende weefsel en droogt de bovenste huid en valt af. Je moet de droge bovenste huid niet trekken.

Tijdens de genezing kunt u de blaar beschermen met een los verband dat in het midden een beetje verhoogd is. Als er veel pijn of afscheiding van de blaren is, raadpleeg dan een arts. Gebruik medicijnen, indien nodig, om verdere complicaties te voorkomen.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een blaar af te tappen die te groot of pijnlijk is geworden. Uiterste zorg moet worden besteed aan het schoon en beschermd houden van het gebied om infectie te voorkomen.

Voor blaren veroorzaakt door ernstige brandwonden, infecties of auto-immuunziekten, raadpleeg op zijn vroegst een arts. Behandeling van de onderliggende oorzaak zal helpen de blaren te genezen.

Tips voor het voorkomen van blaren

Gebruik vulling met een gat in het midden om schuren of druk op een bepaald deel van de huid te voorkomen. Gebruik beschermende kleding zoals handschoenen, sokken, enz. om wrijvingsblaren te voorkomen.

1. Vermijd de activiteiten die blaren veroorzaken totdat ze volledig genezen.

2. Houd de gebieden die gevoelig zijn voor blaren schoon en droog. U kunt bijvoorbeeld talkpoeder op uw handen en voeten gebruiken om blaren te voorkomen.

3. Om blaren als gevolg van auto-immuunziekten te voorkomen, probeer de triggers te vermijden die opflakkeringen veroorzaken.

Inpakken

Blaren maken deel uit van het copingmechanisme van de huid om schade als gevolg van brandwonden, verwondingen, enz. Aan te pakken. Blaren kunnen worden veroorzaakt door mechanisch letsel, infecties of auto-immuunziekten. De meeste voorkomende blaren zijn onschadelijk en genezen vanzelf. Als uw blaren echter aanhoudend, pijnlijk of sijpelend bloed of pus zijn, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen