Nu de zomer op zijn verzengende hoogtepunt is, moet je al begonnen zijn met het opmerken van de veel voorkomende huidproblemen van het seizoen. Rechts? Een van die huidproblemen die niemand van ons graag ervaart, zijn warmtepuisten!

Steenpuisten zijn rode, met pus gevulde brokken die besmettelijk zijn. Ze kunnen zelfs pijnlijk zijn als ze zich ontwikkelen. Maar maak je geen zorgen, want er zijn een aantal huismiddeltjes en vrij verkrijgbare behandelingen die kunnen helpen de roodheid, ontsteking en pus geassocieerd met een steenpuist te verminderen. Blijf lezen om erachter te komen.

Hoogtepunten:

 • Wat is een steenpuist?
 • Wat veroorzaakt een steenpuist?
 • Soorten steenpuisten
 • Symptomen van steenpuisten
 • Hoe kookt te behandelen?
 • Hoe kookt te voorkomen?
 • Wat zijn de mogelijke complicaties van een steenpuist?
 • Hoe lang duurt het voordat steenpuisten verdwijnen?
 • Do’s en don’ts
 • Wanneer moet je naar de dokter gaan om een steenpuist te behandelen?
 • Zijn steenpuisten besmettelijk in zwembaden?

Wat is een steenpuist?

Een steenpuist is een bacteriële huidinfectie, die zich ontwikkelt in een haarzakje of een olieklier. Zweterige huidoppervlakken zijn meestal de broedplaatsen voor dit soort bacteriën. Aanvankelijk wordt de huid rood voor de vorming van een met pus gevulde knobbel. Het duurt ongeveer 4-7 dagen voordat de kook een knobbel vormt.

Wat veroorzaakt een steenpuist?

Een steenpuist op de huid wordt meestal veroorzaakt door een soort bacterie die stafylokokken worden genoemd. Het heeft de neiging om door kleine snijwonden, wonden of zweet op de huid door te dringen.

Als u een van deze aandoeningen heeft, kunt u vatbaar zijn voor het ontwikkelen van steenpuisten:

 • Suikerziekte
 • Slechte gezondheid/immuniteit
 • Slechte hygiëne
 • Agressieve chemicaliën op de huid gebruiken

Soorten steenpuisten

Verschillende vormen van acne worden geassocieerd met steenpuisten. De meest voorkomende soorten steenpuisten zijn echter:

1. Cystische Acne

Vrouwen met cystische acne

Zoals de naam al doet vermoeden, is cystische acne een ernstigere vorm van acne. Het wordt gekenmerkt door grote met pus gevulde steenpuisten die meestal op het gezicht verschijnen. Deze steenpuisten worden veroorzaakt wanneer een porie verstopt raakt met olie, bacteriën en vuil.

2. Furuncles en karbonkels

Furuncles en karbonkels

Deze steenpuisten worden veroorzaakt door een bacterie die bekend staat als Staphylococcus. Koorts is een veel voorkomend symptoom van furuncle. Furuncle-steenpuisten komen vrij vaak voor en een cluster van hetzelfde wordt een karbonkel genoemd.

3. Pilonidale cysten

Deze steenpuisten komen meestal voor tussen huidplooien en warme gebieden. Ze hebben de neiging zich te ontwikkelen als gevolg van warmte en vocht die in deze gebieden zijn opgesloten. Op één plaats zitten voor lange uren of overmatig zweten en warmte kan bijdragen aan de ontwikkeling van deze steenpuisten.

4. Hidradenitis Suppurativa

Hidradenitis suppurativa

Dit is een ernstiger type, dat meestal vereist dat het operatief wordt verwijderd. Je kunt zelfs een aantal steenpuisten opmerken in kleine gebieden zoals je oksels. Deze steenpuisten kunnen behoorlijk ongemakkelijk zijn om zelf mee om te gaan.

Symptomen van steenpuisten

Steenpuisten kunnen verschillend zijn in grootte. De meeste steenpuisten zijn ongeveer een halve centimeter groot. Aanvankelijk hebben steenpuisten de neiging om hard te zijn en zich te ontwikkelen tot zachte, meer pijnlijke knobbels. Het midden van een steenpuist is meestal gevuld met pus.

Steenpuisten kunnen soms geïnfecteerd raken. Als u een van deze opmerkt, kan uw steenpuist geïnfecteerd zijn:

 • Rode, pijnlijke en warme huid rond koken
 • De ontwikkeling van meer kookt rond de eerste
 • Koorts
 • Gezwollen lymfeklieren

Hoe kookt te behandelen?

1. Heet kompres

Het gebruik van een heet kompres versnelt het genezingsproces. Het aanbrengen van een warm kompres aan de kook kan helpen bij het aantrekken van antilichamen die de infectie bestrijden en ook de bloedsomloop verhogen (1). Het heeft ook de neiging om de pus naar het huidoppervlak te trekken, wat helpt de afvoer te versnellen. Deze methode kan ook helpen bij het verlichten van pijn.

2. Kurkuma

Kurkuma kan worden gebruikt om een aantal huidaandoeningen te behandelen. Het bevat ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die pijn, ontsteking en zwelling kunnen helpen verminderen (2). Het bestrijdt ook de bacteriën die bijdragen aan het veroorzaken van deze steenpuisten. Je kunt een kurkumapasta gebruiken en deze op het gebied laten zitten totdat het opdroogt. Spoel voorzichtig af met warm water nadat het is opgedroogd.

3. Antibacteriële zeep

Als je merkt dat de kook is gaan aftappen, is het belangrijk om hem schoon te houden. U kunt een antibacteriële zeep gebruiken om dit probleem aan te pakken en ervoor te zorgen dat u het voorzichtig droog dept wanneer u het hebt gewassen.

4. Antibacteriële crème

Antibacteriële crèmes kunnen helpen bij het bestrijden van bacteria en het genezingsproces te versnellen. Wanneer je de crème hebt aangebracht, bedek deze dan met gaas om ervoor te zorgen dat de pus eruit loopt. Er zijn een aantal OTC antibacteriële crèmes verkrijgbaar.

5. Epsom Zout

Epsomzout kan helpen bij het drogen van de pus in het midden van de kook. Je kunt wat epsomzout oplossen in warm water. Gebruik een doek om het in te weken en druk het 20 minuten zachtjes tegen de kook. U kunt dit indien nodig 3-4 keer per dag doen.

6. Castor Olie

Castorolie bevat ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die helpen bij de behandeling van steenpuisten (3) (4). Breng drie keer per dag een kleine hoeveelheid ricinusolie aan de kook.

7. Antibiotica

Uw arts kan antibiotica voorschrijven als uw kookpuist te groot is of weigert weg te gaan. Maak er dus een punt van om uw arts te bezoeken als u een koppige of grote steenpuist opmerkt.

Hoe kookt te voorkomen?

 • Deel je handdoeken, hoezen, beddengoed of kleding niet met iemand die een steenpuist heeft. Dit kan bacteriën op je huid overbrengen en ervoor zorgen dat je een steenpuist ontwikkelt.
 • Zorg voor hygiëne om te voorkomen dat bacteriën uw follikels infecteren. Was je huid elke dag met normale zeep en vooral na de training. Je kunt ook voorzichtig schrobben met een borstel om vuil of olie te verwijderen die je poriën kan verstoppen.

 • Gebruik een ontsmettingsmiddel om je snijwonden en wonden op te ruimen. Dit voorkomt dat bacteriën uw follikels infecteren. U kunt ook een antibacteriële crème gebruiken na het reinigen.

Wat zijn de mogelijke complicaties van een steenpuist?

Steenpuisten kunnen soms littekens veroorzaken. Sommigen kunnen zelfs terugkerende furunculose ervaren. In het geval dat u de constante herhaling van steenpuisten op uw huid opmerkt, kunt u een aandoening hebben die bekend staat als hidradenitis suppurativa. Als u dit niet vroeg genoeg behandelt, kunnen de symptomen verergeren.

Soms, als het niet goed wordt behandeld, kan uw steenpuist geïnfecteerd raken. Dit kan leiden tot bloedvergiftiging of “sepsis”. Dit is echter een zeldzame aandoening.

Hoe lang duurt het voordat steenpuisten verdwijnen?

Steenpuisten kunnen ongeveer 4 dagen nodig hebben om weg te gaan. Dit betekent dat de pus tegen die tijd meestal leegloopt. Sommige steenpuisten moeten echter mogelijk worden verwijderd met behulp van een operatie, omdat ze pijnlijk kunnen zijn en soms zelfs dagen kunnen duren. Als u niet in staat bent om de pus van een steenpuist af te tappen, kan deze opnieuw geïnfecteerd raken.

Do’s en don’ts

 • Knijp niet in je kook. Dit kan ervoor zorgen dat de infectie zich verspreidt en littekens veroorzaakt.
 • Gebruik 3-4 keer per dag een warm kompres.
 • Oefen niet te veel druk uit terwijl u een kompres gebruikt. Er is echter enige druk nodig om de pus eruit te laten lopen. Zorg ervoor dat je de steenpuist niet laat barsten terwijl je hetzelfde doet.
 • Als je kook binnen een paar dagen verdwijnt, houd het gebied dan schoon door het regelmatig te wassen en de hygiëne te handhaven.
 • Was uw handen elke keer dat u uw kook behandelt of er direct mee in contact komt.
 • Deel geen kleding of hoezen met iemand die een bil heeft.

Wanneer moet je naar de dokter gaan om een steenpuist te behandelen?

Als uw kook te groot is of weigert weg te gaan wanneer u het thuis hebt geprobeerd te behandelen, bezoek dan uw arts. Hij kan antibiotica voorschrijven of erin slagen om uw kook zorgvuldig af te voeren. In het geval van grote steenpuisten, vermijd het proberen om ze zelf af te tappen. Het wordt aanbevolen dat u in een dergelijk geval uw arts bezoekt.

Zijn steenpuisten besmettelijk in zwembaden?

Het is niet erg waarschijnlijk dat je een steenpuist krijgt van iemand in een zwembad. Het chloor in het water heeft de neiging om de bacteriën te doden. Wel is het belangrijk dat je na het zwemmen een douche neemt en ervoor zorgt dat je je kostuum en pet wast met wasmiddel als je thuiskomt. Dit voorkomt ook de ontwikkeling van andere infecties.

Inpakken

Steenpuisten worden meestal veroorzaakt door een bepaald type bacterie dat stafylokokken wordt genoemd. Een aantal huismiddeltjes zoals kurkuma, ricinusolie en tea tree olie kunnen worden gebruikt om een steenpuist te behandelen, naast OTC-behandelingen. Vergeet niet dat steenpuisten besmettelijk zijn en zich van de ene persoon naar de andere kunnen verspreiden bij het delen van kleding of andere voorwerpen die in direct contact met hen kunnen komen. Ze moeten door een arts worden onderzocht als ze te groot zijn of weigeren uit te lopen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen