Heb je je ooit afgevraagd of het drinken van alcohol de gezondheid van je huid in gevaar brengt? Maakt het je huid gevoelig voor acne puistjes? Hoewel het consumeren van alcohol misschien niet direct van invloed is op uw huid, kan het uw lichaamssystemen beïnvloeden, wat uiteindelijk een tol eist van de gezondheid van uw huid.

Scroll naar beneden om te weten hoe het drinken van alcohol je huid kan beïnvloeden, waardoor het vatbaar wordt voor acne-puistjes en andere soortgelijke problemen.

Hoogtepunten:

  • Veroorzaakt alcohol acne?
  • Hoe beïnvloedt alcohol indirect je huid?
  • Verschillende soorten alcohol en hun effecten op je huid
  • Wat gebeurt er met je huid als je stopt met het drinken van alcohol?

Veroorzaakt alcohol acne?

Hoewel sommigen van jullie misschien denken dat het drinken van alcohol je acne-puistjes kan veroorzaken, is dat niet het geval. Er is geen direct verband tussen alcohol en acne puistjes. Onderzoek en studies hebben geen dergelijk direct bewijs geleverd om te bewijzen dat het drinken van alcohol acne kan veroorzaken.

Alcohol kan echter de systemen van uw lichaam beïnvloeden en uiteindelijk indirect de gezondheid van uw huid beïnvloeden. Het consumeren van alcohol in overmatige hoeveelheden kan indirect leiden tot verschillende huidproblemen, waaronder acne-uitbraak.

Ook voor een feit kan stress ook een reden zijn achter je overmatige drinkgewoonte. Sommige mensen drinken liever meer alcohol om hun stress te verlichten. Dus, sterke drinkgewoonten, stress, onjuiste slaap en het verwaarlozen van uw huidverzorgingsregime kunnen helemaal bijdragen aan acne-puistjes of u een moeilijke tijd geven bij het beheren van uw bestaande acne-opflakkeringen.

Hoe beïnvloedt alcohol indirect je huid?

1. Uitdroging

Je lichaam voldoende gehydrateerd houden is de sleutel om het gezond te houden. Wanneer je lichaam gehydrateerd is, spoelt het dode huidcellen en gifstoffen weg. Hydratatie stelt je lichaam in staat om de belangrijkste voedingsstoffen die je huid nodig heeft om zijn optimale gezondheid te behouden in balans te brengen.

Alcohol is diuretisch. Dit betekent dat het diurese bevordert, de verhoogde productie van urine Terwijl uw urinefunctie wordt verhoogd, spoelt uw lichaam overtollige vloeistoffen weg. Deze diuretische functie laat je huid van nature uitgedroogd achter. Wanneer je huid droog en uitgedroogd is, veroorzaken de olieklieren in je lichaam overproductie van olie om het verlies van water te compenseren. Op deze manier maakt de overtollige olie je huid gevoelig voor acne puistjes. [1].

2. Ontsteking

Een van de belangrijkste oorzaken achter acne is ontsteking [2]. Dit gebeurt meestal wanneer talg en dode huidcellen uw follikels verstoppen, wat in sommige gevallen leidt tot roodheid in uw huid en zwelling. Ontsteking kan optreden als gevolg van vele factoren, waaronder hormonale onbalans, overmatige suikerinname, auto-immuunziekten enz. Van suiker is bekend dat het ontstekingen veroorzaakt, waardoor de insulinespiegels toenemen, wat uiteindelijk leidt tot een verhoogde olieproductie.

Alcohol heeft een hoog suikergehalte. Dus wanneer u alcohol in overmatige hoeveelheden consumeert, verhoogt het uw suikerspiegel, waardoor een piek in uw insulineniveau ontstaat, wat resulteert in puistjes.

3. Immuunsysteem

Je immuunsysteem fungeert als een beschermend schild tegen alle ziekteverwekkers. Wanneer u alcohol in overmatige hoeveelheden consumeert, heeft u de neiging om uw immuunsysteem te verzwakken. Te veel alcohol vernietigt de beschermende cellen in je lichaam. Studies hebben aangetoond dat de consumptie van alcohol nadelige immuungerelateerde gezondheidseffecten heeft die niet kunnen worden genegeerd [3].

Een voorbeeld hiervan is Propionibacterium acnes bacterie. Je immuunsysteem speelt een sleutelrol in het bestrijden van de werking van Propionibacterium acnes bacteriën. Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan alcohol, bestrijdt het de bacteriën met grote moeite. Dit zorgt ervoor dat cysten en puisten puistjes ontstaan.

4. Hormonale onevenwichtigheden

Het drinken van alcohol beïnvloedt ook je hormoonspiegels. Het is bekend dat het uw testosteronniveaus beïnvloedt die direct resulteren in acne-puistjes. Bij mannen is bekend dat alcoholdrinkgewoonten de testosteronspiegel verlagen [4] terwijl een studie stelt dat een kleine hoeveelheid alcoholinname de testosteronniveaus bij mannen daadwerkelijk kan verhogen [5]. Volgens een andere studie beïnvloedt alcohol de oestradiolspiegels (wat een vorm van oestrogeen is) bij vrouwen.

Bij het consumeren van alcohol, uw testosteron niveaus tegenkomen een sterke stijging en triggeren uw olieklieren. Overtollige olie verstopt je poriën, wat leidt tot het optreden van acne-puistjes.

5. Leverziekten

Je lever spoelt de gifstoffen uit je lichaam. Het drinken van alcohol in overmatige hoeveelheden kan de werking van uw lever nadelig beïnvloeden [6]. Als je lever er niet in slaagt om de gifstoffen weg te spoelen, zijn ze meestal blozend uit door andere delen van je lichaam zoals je huid. Zo kunt u puistjes opmerken.

Verschillende soorten alcohol en hun effecten op je huid

Soort alcohol

Effecten op de huid

Heldere likeuren

Gins en Wodka zijn voorbeelden van heldere likeuren. Ze hebben minder calorieën en zijn ook laag in congeneren (milde chemische bestanddelen die worden gebruikt tijdens alcoholfermentatie). Vanwege minder congeneren veroorzaken heldere likeuren meestal geen kater, als ze in kleine hoeveelheden worden ingenomen. Overmatig drinken kan echter huidontsteking en uitdroging veroorzaken.

Donkere likeuren

Donkere likeuren hebben grote hoeveelheden soortgenoten die je ruwe katers bezorgen, wat leidt tot uitdroging. Het kan ook een piek in uw bloedsuikerspiegel veroorzaken en de kans op ontstekingen in uw lichaam vergroten.

Rode wijn

Rode wijn heeft een groot aantal tannines, een natuurlijke verbinding die meestal wordt aangetroffen in de schil en stengel van druiven. Het verwijdt je bloedvaten en ontsteekt je huid.

Witte wijn

Witte wijn heeft vergelijkbare effecten als rode wijn, hoewel de katersymptomen relatief mild zijn. Het kan echter nog steeds je huid uitdrogen en ontstekingen in je lichaam veroorzaken.

Bier

Bier draagt ook bij aan huidontsteking en uitdroging. Het heeft een congener genaamd furfural die verantwoordelijk is voor dergelijke bijwerkingen.

Mixdrankjes

Mixdranken of cocktails bevatten meestal een sterke drank en andere suikerhoudende siropen of sappen. Het kan goed smaken, maar lijkt schadelijk voor je huid. Er zijn kansen dat de suiker die erin zit je bloedsuikerspiegel verhoogt en je huid uitgedroogd maakt.

Wat gebeurt er met je huid als je stopt met het drinken van alcohol?

1. Een week nadat je bent gestopt met het drinken van alcohol

Een week afzien van alcohol kan u voldoende voordelen bieden. Ten eerste kunt u zichtbare verbeteringen in de algehele gezondheid van uw huid opmerken. Dit is het moment waarop je huid de hydratatie begint te herstellen en de schade geneest die wordt veroorzaakt door het drinken van alcohol. Je kunt langzaam maar zeker een gezondere versie van je huid opmerken.

2. Een maand nadat je bent gestopt met het drinken van alcohol

Na een maand alcoholvrij te zijn gebleven, kun je een aantal significante veranderingen in je huid zien. Je huid ziet er gezond en mooi uit. Je kunt ook een gelijkmatige toon opmerken. Als u bent aangekomen door alcoholgebruik, kunt u op dit moment ook gewichtsverlies ervaren.

3. Een jaar nadat je bent gestopt met het drinken van alcohol

Een jaar zonder alcohol zou je huid volledig herstellen en het zou weer normaal zijn. Gedurende deze tijd zal ook je lever zijn normale werking beginnen te herstellen en zou je huid er gezonder en stralend uitzien.

Vergeet ook niet dat je huid van nature gezond en stralend zal zijn als je er regelmatig voor zorgt. Om de gezondheid van je huid te behouden, koop je huidverzorgingsproducten op basis van je huidtype. Ken eerst je huid en bouw vervolgens een goed huidverzorgingsregime op dat bij je huid past.

Inpakken

Het is waar dat alcohol geen directe link heeft met je acne-uitbraak, maar het kan indirecte effecten hebben op je huid. Alcohol beïnvloedt je lichaam op meerdere manieren – of het nu uitdroging in je lichaam veroorzaakt, je immuunsysteem beïnvloedt of indirect huidproblemen veroorzaakt. Het is altijd verstandig om je drinkgewoonten op een gematigd niveau te houden en je niet over te geven aan overdaad. Je gezondheid is immers iets wat er het meest toe doet. Als je vanuit de kern gezond bent, zal je huid ook gloeien.

Maak er ook een punt van om gezonde levensstijlgewoonten te oefenen, een gezond dieet te eten en een goed huidverzorgingsregime te volgen om een gezonde en mooie huid te bereiken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen