Heb je ooit pillen voorgeschreven gekregen voor keelontsteking, urineweginfectie of ernstige aanvallen van diarree? Zo ja, dan heb je waarschijnlijk al kennis gemaakt met antibiotica.

Artsen schrijven vaak antibiotica voor om bacteriële infecties te behandelen. Maar kunnen antibiotica je immuunsysteem verzwakken? Wat kunt u doen om uw immuunsysteem te beschermen na het krijgen van antibiotica? Dit artikel beantwoordt al deze vragen en meer.

Hoogtepunten:

  • Wat antibiotica doen?
  • Hebben antibiotica echt invloed op het immuunsysteem? – Mythen vs. feiten
  • Hoe kunt u uw immuunsysteem versterken na het nemen van antibiotica?
  • Hoe lang duurt het voordat het immuunsysteem herstelt na antibiotica?

Wat antibiotica doen?

Het immuunsysteem is het afweermechanisme van het lichaam dat het lichaam beschermt tegen invasieve bacteriën, virussen en ziekteverwekkers. Terwijl de witte bloedcellen de infectie bestrijden, vernietigen de T-cellen de geïnfecteerde cellen en produceren de B-cellen antigeenspecifieke immunoglobulinen. Maar soms kan het natuurlijke afweersysteem van het lichaam de infectie niet alleen bestrijden.

Antibiotica worden dan in het lichaam toegediend. Deze ondersteunen het immuunsysteem om de infectie te bestrijden, op twee manieren. Ze doden de bacteriën direct of voorkomen dat ze zich voortplanten. [1] Er zijn verschillende soorten antibiotica. Breedspectrumantibiotica werken op een breed scala aan bacteriën, terwijl bepaalde andere antibiotica zijn ontworpen om alleen op specifieke bacteriën te werken.

Belangrijke opmerking:

Antibiotica zijn niet effectief tegen virale infecties zoals verkoudheid of griep. [2]

Hebben antibiotica echt invloed op het immuunsysteem? – Mythen vs. feiten

Antibiotica zijn krachtige medicijnen en werken meestal goed bij het uitroeien van de infectie. Hoewel zowel antibiotica als je immuunsysteem werken om je gezond te houden, kunnen antibiotica je immuunsysteem verzwakken. Hier zijn enkele veel voorkomende mythes over antibiotica en de werking van het immuunsysteem.

Mythe: Antibiotica zijn niet schadelijk voor het immuunsysteem.

Feit: Hoewel antibiotica niet direct interfereren met het immuunsysteem, kan onnodig antibioticagebruik voorkomen dat het immuunsysteem zijn volledige potentieel benut. In feite kunnen antibiotica ook het immuunsysteem van het lichaam in gevaar brengen.

Een onderzoek uitgevoerd op muizen wees uit dat wanneer antibiotica in de muizen werden geïnjecteerd, de biochemische omgeving van de cellen veranderde. Vaak vermindert de blootstelling aan antibiotica het vermogen van de macrofaagcellen om de bacteriën te overspoelen. [3]

Mythe: Antibiotica hebben geen bijwerkingen.

Feit: Antibiotica kunnen veel bijwerkingen hebben. Langdurig gebruik van antibiotica kan bijvoorbeeld de leverfunctie schaden. Antibiotica kunnen ook de nuttige bacteriën vernietigen die zich in uw darm bevinden. Dit komt omdat antibiotica geen onderscheid kunnen maken tussen de nuttige darmbacteriën en de schadelijke bacteriën.

Mythe: Je kunt oude antibiotica gebruiken wanneer je symptomen hebt en stoppen met het gebruik ervan wanneer de symptomen verdwijnen.

Feit: Het gebruik van overmatige antibiotica kan antibiotica minder effectief maken. Gebruik daarom antibiotica alleen wanneer dat nodig is en in de dosering die door uw arts is voorgeschreven. Laat je immuunsysteem op andere momenten zijn werk doen. Het gebruik van oude antibiotica wordt niet aanbevolen, omdat antibiotica na verloop van tijd hun potentie verliezen.

Mythe: Het is oké om antibiotica te gebruiken die voor anderen zijn voorgeschreven.

Feit: Gebruik geen antibiotica voorgeschreven voor anderen. Dit kan leiden tot allergische reacties of verergering van de symptomen. Raadpleeg altijd een arts voordat u met antibiotica begint.

Hoe kunt u uw immuunsysteem versterken na het nemen van antibiotica?

boost je immuunsysteem geschreven op papier

1. Probiotica

Een van de belangrijkste bijwerkingen van antibiotica is de onbalans in de darmbacteriën. Het nemen van probiotica tijdens en na een antibioticakuur kan helpen de darmbacteriënpopulatie te herstellen, waardoor darmdiarree wordt vermeden, vooral bij kinderen. [4] Een studie uitgevoerd bij volwassenen vond de positieve effecten van probiotica op het volgen van een antibioticakuur. [5] Overleg met uw arts om de juiste probiotische dosering voor u te bepalen.

Wist je dat?

  • Probiotica die Lactobacillen en Saccharomyces bevatten, zijn bijzonder nuttig bij het handhaven van de balans van de darmbacteriën. Antibiotica kunnen echter ook de bacteriën van de probiotica doden. Dus, in plaats van probiotica samen met antibiotica te nemen, neem ze een paar uur uit elkaar.

2. Voedsel om darmbacteriën te herstellen

Zeker voedsel kan helpen de darmbacteriën te herstellen, vooral na het ondergaan van een lange antibioticakuur. Gefermenteerd voedsel zoals wrongel, kimchi, kaas en kombucha zitten vol met goede bacteriën zoals Lactobacillen en Bifidobacteriën, wat helpt het evenwicht in de darm te herstellen.

Het eten van vezelrijk voedsel helpt ook de darmbacteriën om het evenwicht te herstellen. Terwijl je antibiotica gebruikt, moet je vezelrijk voedsel eten zoals bananen, linzen, noten, volle granen, bonen, broccoli, erwten, bessen, enz.

vezelrijk voedsel en een gezond uitgebalanceerd dieet

3. Prebiotica

Prebiotisch voedsel helpt goede bacteriën te groeien in je darmen. Afgezien van veel vezelrijk voedsel, werkt bepaald voedsel dat niet rijk is aan vezels ook als een prebioticum. Cacao en rode wijn werken bijvoorbeeld als prebiotica, hoewel ze niet rijk zijn aan vezels.

4. Gezonde slaaproutine

Afgezien van het volgen van het juiste dieet, is het belangrijk om een gezonde slaaproutine te behouden om uw immuniteit te versterken. Volg een slaaproutine die je minstens 7-9 uur slaap geeft in je dagen na het herstel.

tevreden vrouw slapen in een comfortabel bed

5. Inclusief antioxidanten

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten helpen om je immuniteit te versterken na het hebben van antibiotica. Neem voedsel zoals bessen, noten, wortel, spinazie, peterselie, thee etc. op in uw dieet.

Hoe lang duurt het voordat het immuunsysteem herstelt na antibiotica?

Het kost tijd voor het lichaam om de gezonde, diverse microbioompopulatie in de darm te herstellen. Afhankelijk van de aard van de antibiotica en de duur van de antibioticakuur, kan het tot 6 maanden of langer duren voordat het lichaam zijn natuurlijke immuunsysteem heeft hersteld.

Inpakken

Antibiotica zijn belangrijke medicijnen die helpen om een aantal ernstige bacteriële infecties te bestrijden. Uw arts zal uw toestand zorgvuldig onderzoeken voordat u een antibioticakuur voor de kortste periode voorschrijft. Dit zorgt ervoor dat de kans op bijwerkingen minimaal is.

Het is echter belangrijk om vast te houden aan de dosering en andere maatregelen te volgen die in dit artikel worden besproken om uw immuniteit op peil te houden.

Ken nu je Dosha

Verwijzingen