Ben jij iemand die bijna elke dag een reep chocolade moet eten? Als je ook een van die mensen bent die worstelt met acne, moet je hebben gehoord dat chocolade puistjes veroorzaakt. Maar hoeveel van deze beschuldiging is echt waar? En als dat zo is, leiden allerlei chocolaatjes dan tot acne?

We hebben besloten om alle antwoorden voor jullie beschikbaar te stellen, inclusief wat de wetenschap zegt. Dus, laten we eens kijken of chocolade echt de boosdoener is achter je acne-puistjes!

Hoogtepunten:

 • Veroorzaakt chocolade acne?
 • Waarom krijg je puistjes na het eten van chocoladerepen?
 • Welke chocolade is goed voor je huid?
 • Welke chocolade moet je vermijden voor een betere huid?

Veroorzaakt chocolade acne?

Chocolade wordt al tijden geassocieerd met acne. Dit leidde ertoe dat veel onderzoekers studies uitvoerden om de waarheid te achterhalen.

Wat suggereert het onderzoek?

Chocolade is sinds 1969 onderzocht als de actieve oorzaak van acne. De vroegste studies zijn uit het debat verwijderd, omdat ze werden uitgevoerd op chocoladerepen en snoepjes gevuld met suiker en andere ingrediënten. Hoewel een aantal studies concludeerden dat chocolade een belangrijke reden achter acne was, verwierpen sommige onderzoekers de chocolade-acne-link.

Hier zijn enkele van hun bevindingen:

Studeert Supporting Chocolate-Acne Connection

Studeert Refuting Chocolate-Acne Connection

Een epidemiologisch (studie van distributie en patronen) onderzoek [1] suggereert dat chocolade de mononucleaire cellen van het menselijk bloed stimuleert, waardoor ze agressief reageren wanneer ze in contact komen met acnebacteriën zoals propionibacterium.

Een Australische studie [4] uitgevoerd in 2003 benadrukte de rol van insuline in een acne uitbraak. De bevinding concludeert dat chocoladeconsumptie het insulineniveau in uw lichaam kan beïnvloeden en insuline werkt als een mogelijke bijdragende factor voor acne. Daarom is er geen direct verband tussen acne en cacao.

Een dubbelblind onderzoek [2] werd uitgevoerd op 14 acne-gevoelige mannen tussen de leeftijd van 18 tot 35 jaar. Het resultaat concludeerde dat ongezoete cacaoconsumptie gecorreleerd is met acne.

Een onderzoek [5] werd gedaan op het effect van insulineresistentie op acne vulgaris, een veel voorkomende huidaandoening bij tieners. De bevindingen stellen vast dat insulineresistentie een rol speelt bij de ontwikkeling van acne vulgaris.

Een studie [3] uitgevoerd in 2017 verklaarde dat een stel acne-gevoelige studenten geconfronteerd met de ergste fase van acne na chocoladeconsumptie.

Een casestudy [6] vroeg twee groepen jongvolwassenen om een eetdagboek bij te houden en een hoog glycemisch dieet te volgen. De eerste groep volwassenen had acne vulgaris en de tweede groep had dergelijke problemen niet. Ze consumeerden melk en ijs gedurende een bepaalde periode, wat een duidelijke associatie bleek van hun voedselinname met acne. Maar de studie vond geen verband tussen acne en chocolade.

jonge vrouw met probleemhuid die chocoladereep vasthoudt en naar de camera kijkt

Waarom krijg je puistjes na het eten van chocoladerepen?

Chocoladerepen of snoepjes hebben meer te bieden dan chocolade. Voornamelijk bevatten ze grote hoeveelheden suiker, waarvan bewezen is dat het een acne-veroorzakend ingrediënt is. Weinig snoepjes en repen bevatten meer suiker dan cacao, wat de belangrijkste oorzaak van je acne kan zijn.

Gegevens suggereren dat een hoog glycemisch dieet, wat betekent voedsel verrijkt met koolhydraten en suiker, acne-puistjes verergert. Ze bevatten koolzuurhoudende dranken, zoete broden en sommige vormen van chocolade. Insulineresistentie (overmatige glucose in je bloed) beïnvloedt de talgproductie in je huid, die je huidporiën verstopt en tot acne leidt.

De aanwezigheid van melkpoeder in een chocolade kan bij sommige mensen ook leiden tot acne, als ze een geschiedenis hebben van huidproblemen als gevolg van zuivelproducten.

Nu je weet wat overmatige suikerconsumptie met je huid doet, is het vrij duidelijk dat de suiker in je chocoladerepen de belangrijkste reden is voor puistjes.

vrouwenhanden die uitgepakte pure chocoladereep vasthouden

Welke chocolade is goed voor je huid?

Cacao is een geweldige bron van mangaan, wat je opnamevermogen van voedingsstoffen bevordert en ook je geslachtshormoonproductie verhoogt.

Van pure chocolade is bekend dat het veel schoonheidsvoordelen heeft. Het biedt huid hydraterende eigenschappen en bescherming tegen schadelijke UV-stralen.

Pure chocolade is ook een antioxidant en heeft dus een goede reputatie van het verminderen van rimpels. Het voorkomt dat het collageen van uw huid wordt afgebroken, making je ziet er gloeiend en jeugdig uit.

De lijst eindigt hier niet. Pure chocolade biedt noodzakelijke vitamines zoals vitamine A, B1, C, D en E. Het is ook rijk aan ijzer en calcium. Een ander bijkomend voordeel van pure chocolade is de vermindering van je stresshormonen. Zoals ze zeggen, chocolade kan je humeur onmiddellijk verbeteren.

Dus als je kunt zoeken naar minstens 50% pure chocolade of hoger, met een laag suikergehalte, kan dit gunstig zijn voor je huid.

Welke chocolade moet je vermijden voor een betere huid?

Aangezien een meerderheid van de studies suggereert dat suiker een bijdragende factor is voor acne, is het beter om chocolaatjes en repen met extreme niveaus van suiker te vermijden. Maar alleen het vermijden van chocolaatjes zal je acne-gevoelige huid niet van de ene op de andere dag veranderen. Je algehele dieet is erg belangrijk.

Een studie heeft aangetoond dat mensen die een westers dieet of een hoog glycemisch dieet volgen, meer acneproblemen ondervinden. Deze omvatten fastfood zoals hamburgers, gefrituurd en gebakken voedsel, evenals sterk bewerkte dranken en eetwaren.

Een ander onderzoek werd uitgevoerd tussen twee groepen mensen. Beide groepen hadden laag glycemisch voedsel, waaronder voedsel zoals vis en fruit. Geen enkele persoon uit de groepen had acneproblemen. Daarom heeft uw dieet een correlatie met acne-puistjes.

Voedingsmiddelen die acne kunnen veroorzaken:

 • Fastfood
 • Gefrituurd eten
 • Voedsel rijk aan koolhydraten
 • Zuivel
 • Voedsel rijk aan omega 6 vet [7]
 • Geraffineerde granen
 • Suiker

Inpakken

Niet al het voedsel is de schuld van je acne. Je hormonen spelen ook een belangrijke rol bij je acne uitbraak. Dat is de reden waarom vrouwen acne ervaren tijdens de puberteit en bijna elke maand op het moment van hun menstruatie.

In sommige gevallen kan acne ook genetisch zijn. Wat chocolade betreft, zijn er verschillende enquêtes uitgevoerd, die tegenstrijdige antwoorden geven. Omdat verschillende studies acne koppelen aan een hoge suikerconsumptie en zuivel, kan de consumptie van donkere chocolade veiliger zijn. Dit komt omdat pure chocolade rijk is aan antioxidanten en verschillende voordelen voor de huid heeft.

Experts suggereren dat het kennen van je huid je kan helpen begrijpen wat de oorzaak is van je acne-uitbraak. Als een specifiek voedsel uw huid acnegevoelig maakt of de situatie verergert, vermijd dan het eten ervan. Voor ernstige en chronische gevallen is het inwinnen van medisch advies altijd de beste optie.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen