Te midden van alle overhypte ingrediënten in de huidverzorgingswereld, is er één ingrediënt dat niet genoeg aandacht heeft gekregen: allantoïne. Op grote schaal gebruikt in Koreaanse huidverzorgingsproducten, wordt allantoïne verondersteld een wonderingrediënt te zijn voor de gevoelige huid.

We bespraken met Dr. Kaustav Guha, de hoofdwetenschapper en hoofd van R &D bij Esse Organic Skincare-laboratoria, om meer te weten te komen over dit huidvriendelijke ingrediënt dat binnenkort een schoonheids buzzword kan worden.

Hoogtepunten:

 • Wat is allantoïne &wat doet het met uw huid?
 • Voordelen van allantoïne voor de huid
 • Hoe het te gebruiken?
 • Bijwerkingen van allantoïne
 • Allantoïne in cosmetica
 • Allantoïne in zonnebrandcrème
 • Allantoïne voor acne littekens

Wat is allantoïne &wat doet het met uw huid?

Allantoïne komt voor in planten zoals kamille, tarwespruiten, suikerbieten en smeerwortel [1], een kruid met paarse bloemen. Het is een 5-ureidohydantoïne of glyoxyldiureide met als brutoformule C4H6N4O3 [2]. Naast plantaardige bronnen is allantoïne van nature aanwezig in bepaalde soorten bacteriën en dieren. Duitse wetenschappers synthetiseerden het uit urinezuur.

Allantoïne heeft verzachtende, hydraterende en helende eigenschappen [3]. De bladeren van smeerwortelplanten worden al eeuwenlang gebruikt om kleine verwondingen en zwellingen te genezen. De stof is tegenwoordig een veel voorkomend ingrediënt in veel anti-aging serums.

Voordelen van allantoïne voor de huid

1. Vochtinbrengend middel

Allantoïne hydrateert de huid om uitdroging en irritatie te voorkomen [4]. Het is ook geschikt voor de gevoelige huid vanwege het niet-prikkelbare karakter.

2. Exfoliant

Allantoïne helpt bij het afstoten van dode huidcellen. Het is een keratolytisch middel, wat betekent dat het de verhoornde (taaie) huidlaag kan verzachten en scheiden. Het houdt de huid glad omdat de dode huidlaag nu wordt afgestoten.

3. Rustgevende eigenschap

Allantoïne heeft een kalmerend effect op je huid. Het wordt gebruikt als een verzachtend ingrediënt in huidverzorgingsproducten.

4. Wondgenezing Eigenschap

Allantoïne staat bekend om het verzachten van de gewonde huid en het genezen van wonden [5]. Het wordt vaak gebruikt voor huidirritatie en huiduitslag.

5. Zorgt voor hydratatie

Allantoïne voorkomt TEWL (transepidermaal waterverlies) [6] en kan water vasthouden in de huidcellen. Het kan ervoor zorgen dat je huid weer voller en zachter aanvoelt.

6. Celproliferatie

Allantoïne helpt niet alleen bij het afstoten van dode huidcellen, maar ook bij celvernieuwing. Een doffe huid bij ouderen is een gevolg van opgehoopte dode huidcellen. Allantoïne helpt bij celproliferatie [7], waardoor saaiheid wordt verminderd.

7. Anti-veroudering

Allantoïne helpt bij de synthese van collageen [8]. Collageen is een vezelig eiwit dat de huidcellen bij elkaar houdt. Zie het als lijm die de huidcellen vasthoudt. Collageenniveaus nemen af naarmate je ouder wordt, waardoor de huid doorzakt.

Allantoïne chemische formules

Hoe het te gebruiken?

Lab-gemaakt allantoïne wordt gevonden in poedervorm in veel crèmes en lotions. U kunt allantoïne crème of serum twee keer per dag gebruiken in uw ochtend- en nachtroutines voor huidverzorging.

Crème of moisturizer met allantoïne

 • Reinig je gezicht en hals met een milde reiniger.
 • Breng de crème aan en masseer deze in je huid terwijl de huid nog vochtig is.

Anti-aging serum met allantoïne

 • Reinig je gezicht en hals met een milde reiniger.
 • Breng het serum met een druppelaar of je vinger over je hele gezicht aan.
 • Volg het op met een goede moisturizer.

Wie moet gebruiken?

Iedereen met een droge en jeukende huid kan allantoïne gebruiken om de huid te kalmeren. Als u op zoek bent naar anti-aging ingrediënten, allantoïne is er een die het overwegen waard is. Neem contact op met uw arts voordat u begint met het opnemen in uw huidverzorging.

Welke ingrediënten kun je combineren en niet combineren?

Allantoïne werkt goed met siliconen en andere verzachtende middelen bij gebruik in littekencrèmes. Je kunt het ook combineren met retinol (anti-aging ingrediënt). Dr. Kaustav zegt: “Combineer allantoïne niet met exfolianten zoals alfa- en bètahydroxyzuren, omdat deze combinatie allergische reacties of huidirritatie kan veroorzaken.”

Bijwerkingen van allantoïne

Allantoïne heeft geen bijwerkingen. Het is niet giftig, veilig en geschikt voor alle huidtypes. Zelfs de gevoelige huidtypes kunnen kiezen voor allantoïne vanwege het kalmerende effect op de huid. Gebruik het niet in its rauwste vorm – smeerwortelbladeren, omdat het sommige huidreacties kan veroorzaken.

Allantoïne in cosmetica

Heb je een reactie gehad na het gebruik van een lippenstift, concealer of foundation? Nu is het tijd om te zoeken naar make-up die allantoïne als een van de ingrediënten heeft. Het zal niet alleen verzachtend zijn, maar ook een hydraterend effect hebben op je huid.

Allantoïne in zonnebrandcrème

Sommige zonnebrandmiddelen kunnen allergische reacties veroorzaken. Als je last hebt van je huidige zonnebrandcrème, schakel dan over naar een die allantoïne bevat. Allantoïne beschermt je huid tegen schadelijke UV-stralen en hydrateert het.

Allantoïne voor acne littekens

Vanwege de verzachtende eigenschap is allantoïne een geweldige pasvorm voor acnelittekens. Het vermindert de roodheid veroorzaakt door acne en helpt bij celverjonging. Het verjongingsproces kan de littekens verlichten en resulteren in een egale huidskleur.

Dus wanneer neem je dit veelzijdige en veilige ingrediënt op in je huidverzorging? Laat ons weten wat je ermee hebt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen