We hebben allemaal een immense liefde voor ons haar, nietwaar? Een grote meerderheid van ons denkt dat ons haar ons uiterlijk bepaalt en dus veel moeite doet om zijn gezondheid te behouden. Maar ondanks het volgen van een strikte haarverzorgingsroutine, als je plotseling kale plekken op je hoofd of bosjes haar op je kussen vindt, moet je weten over Alopecia.

Deze ziekte heeft meer dan 147 miljoen mensen over de hele wereld getroffen en heeft geen bekende remedie. Het goede nieuws is echter dat er een aantal actuele behandelingen beschikbaar zijn om het haaruitvalproces te vertragen of te helpen bij een snellere haargroei. Blijf lezen om te begrijpen wat het precies is en hoe je ermee om kunt gaan.

Hoogtepunten:

 • Wat is Alopecia Areata?
 • Symptomen van Alopecia Areata
 • Wat zijn de soorten Alopecia Areata?
 • Dermatologische behandelingen voor alopecia
 • Natuurlijke Home Remedies voor Alopecia
 • Homeopathische behandelingen voor Alopecia Areata
 • Welke voedingsmiddelen moet je eten als je alopecia hebt?
 • Welke voedingsmiddelen moet je vermijden als je alopecia hebt?
 • Kan je haar teruggroeien als je Alopecia Areata hebt?
 • Hoe lang duurt het voordat Alopecia Areata zich verspreidt?
 • Hoe lang duurt Alopecia?

Wat is Alopecia Areata?

Alopecia areata is een auto-immuunziekte die haaruitval uit verschillende delen van het lichaam veroorzaakt.

Ons immuunsysteem verdedigt en beschermt ons lichaam tegen vreemde voorwerpen zoals microben en andere agressors. Soms kan ons immuunsysteem gezonde cellen echter verwarren met vreemde lichamen en ertegen vechten. Dit kan op zijn beurt resulteren in een reeks aandoeningen, waaronder alopecia areata.

Wanneer de haarzakjes worden aangevallen, nemen ze in omvang af en stopt de productie van haar. De exacte oorzaak van alopecia areata is niet bekend. Deze aandoening is echter in verband gebracht met mensen met een familiegeschiedenis van auto-immuunziekten. [1]

Symptomen van Alopecia Areata

Alopecia areata wordt bepaald door plekken van haaruitval. Deze patches kunnen een paar centimeter groot of minder zijn.

Sommige mensen verliezen hun haar in een vergelijkbaar patroon als gevolg van andere aandoeningen ook. Maar in deze toestand kunt u ook merken dat er haar op delen van uw gezicht valt, waaronder uw wimpers, wenkbrauwen en gezichtshaar. Andere delen van uw lichaam kunnen ook worden beïnvloed. Het is dus beter om uw arts te raadplegen wanneer u symptomen ziet.

Hoe merk je dit?

 • Kale plekken op je hoofdhuid
 • Bosjes haar op je kussenslopen of onder de douche
 • Vlekken van haaruitval op andere delen van je lichaam

Wat zijn de soorten Alopecia Areata?

Soorten alopecia

1. Alopecia Areata

Deze aandoening wordt bepaald door verlies van haarplekken. Het kan doorgaan en resulteren in alopecia totalis of alopecia universalis.

2. Alopecia Totalis

Alopecia totalis wordt bepaald door haaruitval van de gehele hoofdhuid.

3. Alopecia Universalis

Alopecia universalis wordt gekenmerkt door haaruitval op het hele gezicht en soms zelfs lichaam.

4. Androgenetische alopecia

Androgenetische alopecia is een vorm van haaruitval die meestal een patroon op de hoofdhuid vormt. In deze toestand treedt haaruitval bij mannen op boven beide slapen om een ‘M’-vorm te vormen. Bij vrouwen wordt het haar dunner over de hoofdhuid.

Androgenetische alopecia bij mannen wordt geassocieerd met een aantal andere medische aandoeningen. Sommige hiervan omvatten hartaandoeningen en hoge bloeddruk. Bij vrouwen wordt deze aandoening geassocieerd met polycysteus ovariumsyndroom, een aandoening die optreedt als gevolg van hormonale onevenwichtigheden.

Man haar met androgenetische alopecia probleem

Dermatologische behandelingen voor alopecia

Voor deze aandoening moet u mogelijk experimenteren met een groot aantal medicijnen om te weten welke beter voor u werkt.

1. Corticosteroïden

Deze ontstekingsremmende geneesmiddelen pakken de reacties van het immuunsysteem aan. Ze kunnen in de hoofdhuid worden geïnjecteerd of topisch worden voorgeschreven. Corticosteroïden kunnen ook door uw arts worden voorgeschreven in de vorm van pillen.

Bijwerkingen

 • Misselijkheid
 • Gewichtstoename
 • Maagirritatie
 • Stemmingswisselingen
 • Slapeloosheid
 • Vochtretentie

2. Topische immunotherapie

Dit proces zorgt ervoor dat de hoofdhuid reageert op medicatie. Chemicaliën zoals SADBE en DPCP worden gebruikt om allergische reacties op te wekken. De allergische reactie helpt eigenlijk bij de haargroei.

Het moet consequent worden gedaan om het haar te laten groeien. Toptische immunotherapie wordt beschouwd als een effectieve behandeling voor haargroei bij mensen met alopecia areata (2) (3).

Bijwerking

Dit proces veroorzaakt ook een jeukende uitslag op de hoofdhuid.

3. Minoxidil

Deze oplossing wordt aangebracht op de hoofdhuid en wordt vaak gebruikt om kaalheid aan te pakken. Het duurt ongeveer 12 weken om veranderingen in de hergroei van het haar op te merken.

Bijwerkingen

 • Slaperigheid
 • Misselijkheid
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Braken
 • Veranderingen in kleur/lengte van lichaamshaar
 • Pijn in de borst
 • Tijdelijke zwelling

Natuurlijke Home Remedies voor Alopecia

Jaren van uitgebreid onderzoek en persoonlijke ervaringen hebben aangetoond dat de volgende natuurlijke behandelingen mensen met alopecia areata kunnen helpen.

1. Koreaanse Rode Ginseng

Ginseng wordt vaak gebruikt als een kruidengeneesmiddel om een groot aantal aandoeningen aan te pakken. Er wordt gezegd dat de Koreaanse rode ginseng effectief de haargroei kan bevorderen bij sommige mensen die alopecia areata ervaren (4).

2. Stressmanagement

Stress kan bijdragen aan het van tijd tot tijd veroorzaken van het optreden van alopecia areata. Het beheersen van stressniveaus is belangrijk om dit te voorkomen. Diepe ademhaling, yoga en meditatie zijn enkele manieren om stress in het algemeen te verlichten. Er moet echter meer onderzoek worden gedaan naar dit onderwerp.

3. Uiensap/knoflookgel

Studies suggereren dat het aanbrengen van uiensap of knoflookgel op de getroffen gebieden de haargroei kan bevorderen (5). Hiervoor is echter meer bewijs nodig. Deze remedie kan alleen bij sommige mensen werken.

4. Aromatherapie met etherische oliën

Oliën zoals rozemarijn, cederhout en tijm hebben bewezen effectieve remedies te zijn die de haargroei bevorderen bij sommige mensen met alopecia areata. Regelmatige massages met deze essentiële oliën kunnen helpen het haar opnieuw te laten groeien. Er moet echter meer onderzoek worden gedaan naar de werkzaamheid van deze oliën.

5. Masseren van de hoofdhuid

Er wordt aangenomen dat het masseren van de hoofdhuid gedurende 10-15 minuten per dag kan helpen bij de haargroei. Dit komt omdat masseren de bloedtoevoer naar de haarzakjes genereert. Dit geeft hen de kracht om nieuwe haarlokken te genereren. Het wordt aanbevolen dat men in de winter zijn hoofdhuid regelmatig met olie moet masseren om te voorkomen dat deze droog wordt.

6. Ayurvedische remedies zoals Shirolepa > Prachana

Volgens de oude Ayurveda is shirolepa (of thala pothichil) speciaal ontworpen om haaruitval te behandelen. De behandeling omvat zachte hoofdmassages gevolgd door een kruidenpakket en het gieten van kruidenoliën zoals brahmi, amla en gotu kola. Het proces wordt gedurende 21 dagen herhaald.

Prachana is ook een Ayurvedische techniek voor haargroei, waarbij kleine naalden worden gebruikt om de hoofdhuid te prikken. Nasya en Rasayana therapieën zijn andere behandelingen die Ayurveda aanbeveelt voor het verbeteren van alopecia areata symptomen.

Homeopathische behandelingen voor Alopecia Areata

Verschillende homeopathische geneesmiddelen zoals Silicea 200, Mezereum 200, Syphilinum 200 en Fluoric acid 6 worden voorgeschreven door homeopathische artsen om alopecia areata te behandelen. Praat met uw homeopathische arts over welke u moet doorgaan, afhankelijk van uw situatie en symptomen.

Welke voedingsmiddelen moet je eten als je alopecia hebt?

1. Groenten en fruit

Felgekleurde groenten en fruit zoals appels, aardbeien, broccoli, spinazie en bloemkool bevatten antioxidanten. Dit vermindert ontstekingen in het lichaam die kunnen helpen bij het verminderen van alopecia symptomen.

2. Noten

Noten zoals amandelen, walnoten en hazelnoten bevatten omega 3-vetzuren die een geweldige manier zijn om ontstekingen en alopecia-symptomen te verminderen.

3. Uien

Rijk aan antioxidanten, het consumeren van uien in een bepaalde vorm kan helpen bij het verbeteren van alopecia symptomen.

4. Vis

Een ander voedsel dat vol zit met omega 3-vetzuren is vis. Het consumeren van vis kan helpen bij het verbeteren van alopecia symptomen.

5. Eiwitten

Je haar bestaat voornamelijk uit eiwitten. Eiwitrijke voedingsmiddelen omvatten eieren, vlees en bonen.

6. Ghee en oliën

Goede oliën zoals olijfolie bevatten omega 3-vetzuren die ontstekingen helpen verminderen. Een arts zal de patiënt en zijn / haar behoeften beoordelen. Op basis van de beoordeling zal uw arts bepaalde oliën aanbevelen die samen met sommige kruiden moeten worden geconsumeerd.

Welke voedingsmiddelen moet je vermijden als je alopecia hebt?

1. Zuivelproducten

Melk bevat een eiwit genaamd caseïne waarvan wordt gezegd dat het het immuunsysteem irriteert. Als het reacties van het immuunsysteem veroorzaakt, kan het bijdragen aan het verergeren van alopecia-symptomen.

2. Meervoudig onverzadigde vetten

Het wordt aangeraden om boi te consumerenled / gestoomd voedsel in plaats van gefrituurd voedsel als je alopecia hebt. Dit komt omdat oliën zoals zonnebloemolie, margarine en maïsolie slechte vetten bevatten die kunnen bijdragen aan haaruitval bij mensen met alopecia.

Kan je haar teruggroeien als je Alopecia Areata hebt?

Als je alopecia areata hebt, kan je haar teruggroeien. Er is echter een mogelijkheid dat het opnieuw kan vallen. In sommige gevallen is haaruitval permanent. De behandeling hangt af van persoon tot persoon. Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.

Hoe lang duurt het voordat Alopecia Areata zich verspreidt?

Meestal kunt u merken dat kale plekken zich vrij snel verspreiden. Het kan echter worden behandeld en verspreidt zich niet naar anderen. Alopecia heeft geen invloed op uw welzijn of dagelijkse activiteiten en is geen ernstige aandoening. Het enige probleem met deze aandoening is dat het emotioneel uitputtend kan zijn vanwege het uiterlijk. Leer je lichaam te accepteren en te vieren, wat er ook gebeurt.

Hoe lang duurt Alopecia?

Alopecia symptomen en behandelingen zijn voor iedereen anders. Het is moeilijk te zeggen hoe lang het zal duren. Voor sommigen kan het slechts 8 weken duren om verbetering te zien met de behandeling. Voor anderen werkt dezelfde behandeling mogelijk niet.

Er wordt gezegd dat de meeste gevallen van alopecia areata een paar maanden tot een jaar duren, waarna de normale haargroei wordt hervat. Er kunnen echter ook gevallen van permanent haarverlies zijn.

Inpakken

Omdat Alopecia haaruitval en kale plekken veroorzaakt, kan het emotioneel uitputtend zijn. Er zijn echter een aantal dermatologische behandelingen en huismiddeltjes beschikbaar om de haargroei bij mensen met alopecia te helpen hergroeien. Degenen met alopecia hebben de neiging om ofwel een familiegeschiedenis van de aandoening of andere auto-immuunziekten te hebben. Vergeet dus niet om uw arts te raadplegen en uw leven gelukkig te leven, zelfs als de aandoening na alle behandelingen niet verbetert.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen