Ben je je bewust van het feit dat sommige mannen stukjes haar op hun gezicht kunnen verliezen? Het wordt vooral prominent als je iemand bent die een baard laat groeien.

De aanwezigheid van kale plekken in de baard kan je uiterlijk veranderen. Benieuwd wat deze haaruitval op je gezicht veroorzaakt en hoe je ermee om kunt gaan? Lees dit artikel om te weten wat alopecia barbae is en meer.

Hoogtepunten:

 • Wat is Alopecia Barbae?
 • Waarom heb ik stukjes ontbrekend haar op mijn gezicht?
 • Hoe kale plekken op de baard te behandelen?
 • Hoe lang duurt het voordat een kale plek haar terug laat groeien?
 • Wanneer moet je een dokter zien over kale plekken op de baard?

Wat is Alopecia Barbae?

Alopecia barbae is een aandoening die leidt tot verlies van gezichtshaar, het vormen van gladde, haarloze plekken meestal op de wangen, kaaklijn, kin of nek.[1] De patches zijn aanvankelijk klein en meestal cirkelvormig van vorm. Naarmate de aandoening vordert, kunnen verschillende kleine pleisters samenkomen, waardoor een grotere en meer zichtbare pleister ontstaat.

Deze aandoening is een speciale vorm van alopecia areata die kaalheid van de baard veroorzaakt. Deze vorm van alopecia of kaalheid is te wijten aan een auto-immuunziekte. Alopecia barbae treft ongeveer 2% van de mannen op een bepaald moment in hun leven.[2]

Waarom heb ik stukjes ontbrekend haar op mijn gezicht?

Hoewel alopecia barbae een van de redenen kan zijn, kunnen de kale plekken van ontbrekend haar op uw gezicht worden toegeschreven aan een van de volgende factoren die hieronder worden gegeven.

1. Alopecia barbae

Alopecia barbae is een auto-immuunziekte waarbij de lichaamseigen cellen de haarzakjes aanvallen. Dit resulteert in een plotseling begin van haaruitval, dat meestal gelokaliseerd is in de baard.

Veel factoren kunnen verantwoordelijk zijn voor deze aandoening. Het kan genetisch van aard zijn, of worden veroorzaakt door hormonale onbalans, dieet, levensstijl of stress. Bepaalde virussen en medicijnen kunnen ook als trigger fungeren. Alopecia wordt vaak geassocieerd met comorbiditeiten zoals diabetes, eczeem, vitiligo, schildklieraandoeningen, enz.

2. Schimmelinfectie

Tinea barbae of ringworm in de baard is een zeer zeldzame schimmelinfectie, die kale plekken in de baard kan veroorzaken.[3] De kale plekken gaan vaak gepaard met schilfering, roodheid en pusvorming samen met gebroken haar.

Het komt meestal voor op plaatsen met een warm en vochtig klimaat. Boeren die in het veld werken, zijn veel voorkomende slachtoffers van deze aandoening, omdat ze in contact komen met de schimmels uit de omgeving of van landbouwhuisdieren.

3. Auto-immuunziekten

Bepaalde auto-immuun- of ontstekingsziekten zoals discoïde lupus erythematosus veroorzaakt permanente vernietiging van de haarzakjes en vermindering van gezichtshaar. Deze aandoening staat bekend als cicatriciale alopecia en kan ook littekens van de aangetaste huid veroorzaken.

4. Chemotherapie

Meestal gebruikt om kanker te behandelen, kan chemotherapie leiden tot verschillende gradaties van haaruitval over het hele lichaam, inclusief de baard. Verschillende mensen reageren verschillend op chemotherapie. Terwijl sommigen al hun haar kunnen verliezen, hebben anderen dunner wordend haar of stukjes haaruitval.

5. Ongezonde gewoontes

Sommige ongezonde of dwangmatige gewoonten kunnen ook verantwoordelijk zijn voor haarverlies van de baard. Tractie-alopecia is de naam die wordt gegeven aan haaruitval, die wordt veroorzaakt als een bijwerking van overmatige verzorging van de baard. Dit kan zelfs leiden tot littekenvorming. Trichotillomanie, aan de andere kant, is een dwangmatige aandoening waarbij de persoon onbewust zijn eigen haar uittrekt, vooral bij stress of angst.

man met behulp van meso roller voor een betere baardgroei

Hoe kale plekken op de baard te behandelen?

Als de aandoening niet te ernstig is, kan deze vanzelf genezen. Maar als haaruitval van de baard terugkerend is, heeft u mogelijk medische of cosmetische interventie nodig, afhankelijk van uw toestand.

Enkele van de meest voorkomende behandelingsopties voor alopecia barbae omvatten de volgende:

1. Steroïden

Aangezien alopecia barbae een immuunstoornis is, zijn steroïden vaak het eerste medicijn bij uitstek om ontstekingen te verminderen. Steroïden worden ofwel gegeven als actuele zalven om te worden toegepast op het getroffen gebied of als injecties.

2. Minoxidil

Topische toepassing van 2 tot 5% minoxidil tot 2 keer per dag kan de haarval verminderen en de haarzakjes stimuleren voor haargroei. Dit is een door de VS-FDA goedgekeurd medicijn en kan tot 3 maanden duren om zichtbare resultaten te laten zien.

3. PRP-therapie

Injecties van PRP of bloedplaatjesrijk plasma is een effectieve behandeling voor haaruitval als gevolg van alopecia. In deze procedure, geactiveerde bloedplaatjes uit het eigen bloed van de patiënt worden geïsoleerd en terug geïnjecteerd in de kale plekken om de haargroei te stimuleren. Het kan tot 3 injecties over een periode van 6 weken duren om nieuw haar te zien en tot een jaar voor volledige hergroei.[4]

4. UV-stralen therapie

Fototherapie met UV-B-straling is effectief gebleken bij het verminderen van haaruitval bij sommige patiënten, hoewel het geen erg populaire methode is.

5. Huismiddeltjes

De effectiviteit van huismiddeltjes om haaruitval van de baard te behandelen, is niet wetenschappelijk bewezen. Toch kun je ze eens proberen, omdat ze waarschijnlijk geen schade zullen aanrichten. Enkele veel voorkomende remedies die worden voorgesteld voor kale plekken op baard zijn het toepassen van het volgende op het getroffen gebied:

 • Knoflooksap
 • Aloë vera
 • Castor-, kokos- of amandelolie
 • Visolie
 • Etherische oliën zoals lavendel, rozemarijn of geranium
 • Gekoelde groene thee
 • Tarwegras

Sommige mensen proberen ook acupunctuur of aromatherapie als een alternatieve behandeling voor haaruitval van de baard.

6. Voedingssupplementen

U kunt zink- of biotinesupplementen gebruiken om haaruitval te bestrijden als u denkt dat voedingstekort de reden kan zijn achter uw haaruitval. Raadpleeg echter wel een arts voordat u begint met voedingssupplementen.

Hoe lang duurt het voordat een kale plek haar terug laat groeien?

De tijd die nodig is voor haargroei in het getroffen gebied hangt af van de ernst van de aandoening. Als u slechts een paar kale plekken heeft die klein van formaat zijn, kunt u binnen 6 tot 12 maanden volledige groei zien.[5] De hergroei kan spontaan zijn zonder enige behandeling. Maar het komt vaak voor dat kale plekken in de baard weer terugkeren.

Wanneer moet je een dokter zien over kale plekken op de baard?

Uw arts is de beste persoon om te beoordelen of de kale plekken op uw baard een reden voor gezondheidsproblemen moeten zijn of niet. De arts kan diagnostische tests uitvoeren, zoals huidbiopsie of bloedonderzoek om de exacte reden voor het haarverlies van uw baard te bepalen. Afhankelijk van de uitkomst van de tests kan hij of zij de beste behandelingsopties voor u voorstellen.

Therapieën, waaronder steroïde-injecties of UV-therapie, mogen alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde medische professional. Ook langdurige schimmelinfecties moeten door een arts worden gecontroleerd om toekomstige complicaties te voorkomen.

Inpakken

Kale plekken op de baard kunnen worden veroorzaakt door een aantal redenen. Het brengt meestal geen ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Maar het kan invloed hebben op hoe je je voelt over jezelf. Het is dus belangrijk om te weten over je haar, en de exacte reden achter het haarverlies. Dit zal op zijn beurt helpen bij de behandeling van de aandoening. De mate van haargroei en de tijd die nodig is, hangt af van de onderliggende reden en ernst van het haarverlies.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen