Verlies je in hoog tempo haar op je hoofdhuid? Plotselinge kaalheid kan door veel dingen worden veroorzaakt. Een van de vele redenen is een zeldzame auto-immuunziekte genaamd alopecia totalis. Het veroorzaakt volledig haarverlies op je hoofdhuid.

Alopecia totalis treedt op wanneer uw immuunsysteem uw haarzakjes begint te vernietigen. Hoewel experts niet zeker zijn van de oorzaak achter deze aandoening, kunnen bepaalde situaties het veroorzaken. Het beheersen van alopecia totalis kan moeilijk zijn zonder gedetailleerde kennis erover.

In dit artikel bespreken we de symptomen van alopecia totalis, de risicofactoren en de behandelingen die op de markt beschikbaar zijn. Scroll naar beneden voor meer informatie!

Hoogtepunten:

  • Wat is Alopecia Totalis?
  • Wat zijn de symptomen van Alopecia Totalis?
  • Wat zijn de oorzaken van Alopecia Totalis?
  • Wat zijn de beschikbare behandelingen voor Alopecia Totalis?
  • Alopecia Totalis Vs Alopecia Areata
  • Wat zijn de risicofactoren voor Alopecia Totalis?
  • Groeit het haar terug na Alopecia Totalis?
  • Is Alopecia Totalis erfelijk?
  • Wanneer een arts raadplegen over Alopecia Totalis?

Wat is Alopecia Totalis?

Alopecia totalis is een zeldzame auto-immuun huidaandoening die leidt tot overmatig haarverlies. Veel mensen verwarren deze aandoening met gelokaliseerde alopecia areata, waarbij u haar kunt verliezen in sommige delen van uw hoofdhuid. Maar alopecia totalis is een vergevorderd stadium van alopecia areata en zal je volledig kaal maken. [1]

Wat zijn de symptomen van Alopecia Totalis?

1. De hoofdhuid begint te jeuken. U kunt pijn ervaren.

2. Haaruitval is ook een van de eerste symptomen. U kunt plotseling een extreem niveau van haaruitval ervaren.

3. De aandoening begint met wat kale plekken op je hoofdhuid.

4. De kale plekken beginnen te groeien totdat men volledig kaal wordt.

5. U kunt ook broze nagels op beide handen en benen opmerken.

Wat zijn de oorzaken van Alopecia Totalis?

Alopecia totalis heeft geen concrete reden. Het is nog steeds onduidelijk waarom sommige mensen deze huidaandoening ontwikkelen. Jaren van studies hebben echter aangetoond dat sommige mensen een hogere kans hebben op het krijgen van alopecia totalis in vergelijking met anderen.

1. Genetica speelt een rol bij deze aandoening. 20% van de mensen met deze ziekte heeft een familiegeschiedenis van hetzelfde.

2. Daarnaast hebben maar weinig mensen met bepaalde specifieke genen meer kans om alopecia totalis te krijgen als ze in contact komen met ziekteverwekkers, virussen, allergieën etc.

3. Alopecia totalis is ook vaak in verband gebracht met stress. Mensen met alopecia totalis hebben ook last van stress.

4. Elke persoon die lijdt aan elk type auto-immuunziekte, heeft meer kans om alopecia totalis te ontwikkelen in vergelijking met anderen.

Wat zijn de beschikbare behandelingen voor Alopecia Totalis?

1. Topische immunotherapie

Topische immunotherapie is een therapie die is geprogrammeerd om het immuunsysteem te stimuleren om de aandoening te bestrijden. Als uw lichaam reageert op de therapie, kunnen haarzakjes opnieuw gaan groeien en nieuwe haargeneratie stimuleren. [2]

2. Corticosteroïden

Corticosteroïden worden vaak door artsen voorgesteld als een behandeling voor alopecia totalis. Corticosteroïden onderdrukken het immuunsysteem om te voorkomen dat het gezonde lichaamscellen vernietigt. Nadat de medicatie resultaten begint te vertonen, beginnen de haarzakjes te regenereren.

3. Difencyproen

Wanneer de hoofdhuid tekenen van allergische reactie begint te vertonen, zoals jeuk, pijn en schilferige plekken, kunnen artsen difenylcyclopropenon (DPCP) voorstellen. Het is een actuele behandeling die helpt om de groei van haarzakjes te beïnvloeden door het aantal witte bloedcellen in uw lichaam te verhogen. [3]

4. Minoxidil

Minoxidil werkt door het induceren van haargroei. Het is geen ingewikkelde behandeling. Het kan worden ingenomen met andere therapieën voor nieuwe haargroei. Artsen raden dit aan voor zowel volwassenen als kinderen.

5. UV-lichttherapie

Een andere behandeling om haar opnieuw te laten groeien is ultraviolette lichttherapie. De behandeling helpt de bloedcirculatie naar de haarzakjes te reguleren. Op deze manier helpt het om nieuw haar op je klap te regenereren. Deze therapie garandeert niet dat je haar niet meer zal vallen. Maar zodra de behandeling eindigt, kan haaruitval onder controle worden gehouden. [4]

6. Biologische producten

Biologics zijn een soort medicijn dat momenteel wordt geobserveerd voor alopecia totalis. Het heeft eiwitten en andere ingrediënten die kunnen omgaan met het overactieve immuunsysteem.

Alopecia Totalis Vs Alopecia Areata

Alopecia Totalis

Alopecia Areata

Alopecia totalis begint met alopecia areata.

Niet alle gevallen van alopecia areata veranderen in alopecia totalis.

Alopecia totalis beïnvloedt alleen de hoofdhuid en leidt tot kaalheid.

Alopecia areata |[5] kan over het hele lichaam gebeuren. Het kan ervoor zorgen dat het lichaam haarloos wordt.

De oorzaak is voor de experts nog onduidelijk. Maar aandoeningen zoals stress, erfelijkheid en andere auto-immuunziekten zijn gekoppeld aan deze ziekte.

Evenzo heeft alopecia areata ook geen specifieke redenen. Het gebeurt wanneer je immuunsysteem de gezonde haarzakjes van je lichaam begint aan te vallen.

Wat zijn de risicofactoren voor Alopecia Totalis?

De risicofactor is de onvoorspelbaarheid van de ziekte. Niemand kan met zekerheid zeggen of de behandeling gaat werken. Sommige mensen reageren op de behandeling en genezen snel. Maar weinigen zullen teleurgesteld raken over het resultaat. In feite heeft de behandeling een risico op toenemende complicaties. Weinig gevallen hebben geresulteerd in meer haaruitval. Meestal kleeft het haarverlies aan de hoofdhuid, maar wanneer de behandeling de situatie verergert, kunt u ook haar uit andere delen van het lichaam verliezen.

Groeit het haar terug na Alopecia Totalis?

Er zijn kansen op haargroei na alopecia totalis. De genoemde behandelingen zullen de nieuwe haargeneratie stimuleren en de haargroei bevorderen. Maar er zijn weinig omstandigheden waarin de kans op haargroei extreem laag is. Dit omvat gevallen zoals die van mensen die langer dan twee jaar lijden aan alopecia totalis. Ze krijgen mogelijk geen haargroei.

Ook als je kaalheid begon met alopecia areata en veranderde in alopecia totalis, dan is haargeneratie zeer twijfelachtig.

Is Alopecia Totalis erfelijk?

Alopecia is een auto-immuun huidaandoening. Studies suggereren dat veel patiënten met alopecia een andere auto-immuunziekte of -aandoening hebben. Maar het is niet nodig dat als iemand de ziekte in je familie had, je het ook zou hebben.

Wanneer een arts raadplegen over Alopecia Totalis?

Als uw hoofdhuid zich ongewoon gedraagt en tekenen van pijn, jeuk en droge plekken vertoont, met overmatige haaruitval, neem dan contact op met uw arts. Meestal is de zware haarval op je kussen wanneer je wakker wordt een enorme indicatie dat je je haar in een snel tempo verliest.

Inpakken

Alopecia totalis is een onvoorspelbare aandoening. Soms slagen de artsen er ook niet in om de uitkomst van uw behandeling te bevestigen. De kans op volledig herstel blijft dus laag. Maar de aandoening kan worden gecontroleerd als deze in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd. De behandeling is al met al een lange en hectische reis, dus houd jezelf gemotiveerd. Hoe meer je positief blijft over de situatie, hoe gemakkelijker het zal zijn om ermee om te gaan.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen