Je hebt waarschijnlijk gehoord over aminozuren als een belangrijk onderdeel in je voedingspoeders en drankmixen. Maar heb je ooit nagedacht over wat aminozuren zijn en waarom je ze nodig hebt?

Van het spelen van een belangrijke rol in de eiwitontwikkeling in je lichaam tot het stimuleren van gezond weefsel in je spieren, botten, huid en haar, aminozuren zijn krachtig en fundamenteel!

We breken de ins en outs van deze essentiële eiwitten af om je te helpen je lichaam te geven wat het nodig heeft om vitaal te leven.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn aminozuren?
 • Soorten aminozuren
 • Waarom zijn aminozuren belangrijk?
 • Hoe uw lichaam aminozuren uit voedingsmiddelen absorbeert?
 • Voordelen van aminozuren voor uw haar en huid
 • Hoeveel aminozuren heeft uw lichaam nodig?
 • Bijwerkingen van aminozuren

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn organische verbindingen die samen de bouwstenen van eiwitten vormen, die 75% van je lichaam uitmaken. Ze spelen een centrale rol, zowel als bouwstenen van eiwitten als als tussenproducten in het metabolisme van je lichaam. Aminozuren hebben direct invloed op een groot aantal elementen, waaronder uw spieren, organen, spijsvertering, bloed en hersenactiviteit.

In elke cel van je lichaam zijn er meerdere eiwitbouwfabrieken die de genetische code van je DNA lezen en verschillende aminozuren samenvoegen om eiwitten te produceren volgens de behoefte. [1] Deze eiwitten kunnen de kleur van je haar bepalen, de aard van je huid of zelfs hoe je lichaam zal reageren op een bepaalde ziekte of aandoening.

Je kunt niet zonder deze onmisbare verbindingen. Aminozuurtekort kan leiden tot verminderde immuniteit, spijsverteringsproblemen, depressie, vruchtbaarheidsproblemen, lagere mentale alertheid, vertraagde groei bij kinderen en vele andere gezondheidsproblemen.

Soorten aminozuren

Er zijn 20 proteïnogene aminozuren in je lichaam aanwezig die alle eiwitten vormen die je lichaam nodig heeft. Van deze 20 kan je lichaam sommige zelf synthetiseren, terwijl andere via voedingsbronnen moeten worden geleverd. Op basis van dit feit kunnen aminozuren grofweg worden ingedeeld in 3 groepen: [2]

1. Essentiële aminozuren

Het menselijk lichaam kan geen 9 aminozuren produceren en ze moeten worden verkregen uit voedselbronnen. Deze staan bekend als de essentiële aminozuren. Het tekort aan zelfs maar één van hen kan een aanzienlijke impact hebben op uw gezondheid.

Essentiële aminozuren helpen bij het opbouwen en herstellen van je spierweefsels. Ook vormt het voorlopermoleculen voor de vorming van neurotransmitters in je hersenen.

De beste bronnen van essentiële aminozuren zijn vlees, eieren, sojabonen en sojaproducten, melk, kaas, yoghurt en dierlijke eiwitpoeders zoals wei of caseïne.

2. Niet-essentiële aminozuren

Deze aminozuren worden van nature door uw lichaam geproduceerd via verschillende biosynthetische routes, zelfs als ze niet uit uw dieet worden verkregen. De meeste van hen worden geproduceerd uit de glucose van je lichaam. Deze aminozuren helpen bij het verwijderen van gifstoffen en bevorderen je hersenfunctie.

3. Voorwaardelijk essentiële aminozuren

Onder normale omstandigheden zijn deze aminozuren niet-essentieel en kunnen ze door het lichaam worden geproduceerd. Het is echter mogelijk dat het lichaam deze aminozuren niet kan synthetiseren tijdens speciale omstandigheden zoals bepaalde ziekten of stress. Dit is wanneer het essentieel voor u wordt om deze aminozuren aan uw dieet toe te voegen in de vorm van supplementen.

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van de drie soorten aminozuren:

Essentiële aminozuren

Niet-essentiële aminozuren

Voorwaardelijk essentiële aminozuren

Tidine

Alanine

Arginine

Isoleucine

Arginine

Cystine

Leucine

Asparagine

Glutamine

Lysine

Asparaginezuur

Glycine

Methionine

Cysteïne

Proline

Fenylalanine

Glutaminezuur

Tyrosine

Threonine

Glutamine

Ornithine

Tryptofaan

Glycine

Proline

Valine

Proline

Proline

Serine

Tyrosine

Eigenschappen van aminozuren

Aminozuren zijn kleurloze, kristallijne vaste stoffen die in water oplosbaar zijn en gevoelig voor hoge temperaturen. Omdat ze zowel positieve als negatieve ladingen hebben, fungeren aminozuren als zwitterions in oplossing. Dit betekent dat aminozuren de pH van de oplossing waaraan ze worden toegevoegd kunnen beïnvloeden. Bovendien beïnvloedt de specifieke zijketen van een bepaald aminozuur ook de unieke chemische aard ervan.

Samenstelling van aminozuren

Aminozuren zijn gemaakt van essentiële elementen zoals koolstof, zuurstof, waterstof en stikstof. Elk molecuul in aminozuur heeft een koolstofatoom in het midden, waaraan amino- en carboxylgroepen zijn bevestigd.

Aminozuren bevatten amine (-NH2) en carboxyl (-COOH) functionele groepen, samen met een zijketen (R-groep) die specifiek is voor elk aminozuur. De algemene structuur van aminozuren wordt weergegeven in de onderstaande afbeelding.

aminozuurstructuur

Waarom zijn aminozuren belangrijk?

De rol van aminozuren voor het behoud van de structuur en functie van je lichaam kan niet worden overschat. Wanneer je eiwitten eet, wordt het afgebroken tot aminozuren, die vervolgens worden gebruikt om je lichaam te helpen met verschillende processen, zoals het opbouwen van spieren en het reguleren van de immuunfunctie.

Ze zijn praktisch betrokken bij bijna elk systeem in je hele lichaam. Laten we een paar voorbeelden bekijken:

 • Ontwikkeling en herstel van weefsels – spieren, botten, kraakbeen, huid, haar, nagel.
 • Reguleren van enzymen die helpen om het voedsel dat je eet te verteren, zodat de essentiële voedingsstoffen door je lichaam kunnen worden opgenomen.
 • Stimulerende hormonen die een breed scala aan biologische activiteiten in je lichaam regelen.
 • Het produceren van neurotransmitters – belangrijke coördinatoren van het zenuwstelsel.
 • Verbetert de immuunrespons – het afweermechanisme van je lichaam dat infecties bestrijdt.
 • Voorlopers van verschillende belangrijke biomoleculen zoals creatinine.

Aminozuren worden ook gebruikt als farmaceutische producten en voedingssupplementen. L-dopa (ook bekend als dihydroxyfenylalanine) wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de behandeling van de symptomen van Parkison, zoals tremoren, stijfheid en traagheid van beweging, glutamine en histidine voor maagzweren. Tryptofaan kan helpen bij het verbeteren van uw slaappatroon. Bepaalde essentiële aminozuren kunnen spierverlies voorkomen en helpen bij het herstel na ernstige ziekten.

Hoe uw lichaam aminozuren uit voedingsmiddelen absorbeert?

Uw lichaam kan de benodigde aminozuren verkrijgen uit uw voedsel of uit voedingssupplementen (bij voorkeur ingenomen met een medisch voorschrift). Wanneer je voedsel eet dat eiwitten bevat, breekt je spijsverteringsstelsel het eiwit af tot aminozuren. Je lichaam combineert de aminozuren vervolgens op verschillende manieren om lichaamsfuncties uit te voeren.

Eiwitten uit voedingsbronnen zijn meestal in de vorm van polypeptiden. Dit zijn lange ketens van vele aminozuren die eerst worden afgebroken tot peptiden met een kortere keten en uiteindelijk tot individuele aminozuren. Pepsine, trypsine en chymotrypsine zijn de belangrijkste enzymen die betrokken zijn bij de eiwitvertering. [3]

Proteolytisch enzym (ook bekend als protease, proteïnase of peptidase) breekt de lange ketenachtige moleculen van eiwitten in kortere fragmenten (peptiden) en uiteindelijk in hun componenten, aminozuren.

De aminozuren worden via de dunne darm in de bloedbaan opgenomen en door je lichaam gecirculeerd.

Hoe aminozuren te verkrijgen?

Je kunt elke dag voldoende aminozuren binnenkrijgen, hetzij via een oraal supplement, een iv-infusie of via het voedsel dat je eet. De meeste mensen kunnen hun dagelijkse inname krijgen door een uitgebalanceerd dieet te eten; atleten kunnen echter meer aminozuren nodig hebben dan wat ze uit hun voedsel halen.

U kunt ook kiezen voor infusie. Aminozuren worden rechtstreeks in uw bloedbaan afgeleverd voor een absorptiesnelheid van 100%.

Voordelen van aminozuren voor uw haar en huid

1. Haar

Het externe deel van je haar, bekend als de haarschacht, bestaat voornamelijk uit een eiwit genaamd Keratine. Keratine bestaat uit 18 aminozuren, waarvan 25% cysteïne. Aminozuren spelen daarom een sleutelrol in de groei en het onderhoud van je gezonde en glanzende haar.

Externe factoren zoals chemische verontreinigende stoffen of UV-schade als gevolg van zonlicht kunnen de natuurlijke eiwitten en aminozuren van je haar verwijderen. Aminozuren zoals arginine kunnen worden aangevuld door topische toepassing van aminozuur bevattende formuleringen voor haar. Arginine kan de haargroei stimuleren door een sterkere doorgang te creëren om bloed naar de wortel te krijgen.

Probeer aminozuren zoals cysteïne en lysine in uw dieet op te nemen om uw haargroei te verbeteren en haaruitval te voorkomen.

Kies haarverzorgingsproducten zoals shampoos of serums met toegevoegde aminozuren, om versnelde haarbeschadiging en haaruitval te voorkomen. De meeste op maat gemaakte haarverzorgingsproducten van Esse Organic Skincare bevatten aminozuren. Ze voeden je hoofdhuid en geven kracht aan je haarzakjes.

Voorbeelden van enkele haarvriendelijke aminozuren zijn lis opgenomen in de onderstaande tabel:

Aminozuur

Voordeel

Voedselbron

Cysteïne

Hergroei en versterking van het haar

Linzen, havermout, eieren, kip

Lysine

Haarwortel versterken, glans en volume aan het haar toevoegen

Kabeljauw, Sojabonen, Tonijn

Methionine

Een antioxidant vertraagt de vergrijzing van het haar en voorkomt haaruitval.

Bruine bonen, noten, quinoa

Tyrosine

Produceert melanine die het haar beschermt tegen UV-schade

Zoete aardappelen, tofu, pompoenpitten

Glutamine

Zwavel voor haargroei

Spinazie, kool, vette vis

Proline

Collageen voor glanzend haar

Citrusvruchten, champignons

2. Huid

Net als je haar heeft ook je huid van nature een hoog gehalte aan eiwitten en aminozuren. De aminozuren in je huid zijn verantwoordelijk voor de strakheid, hydratatie en bescherming tegen oxidatieve stress. Een tekort aan bepaalde aminozuren kan leiden tot droogheid, verhoogde ontsteking of het verschijnen van lijnen en rimpels op uw huid. [4]

Enkele voorbeelden van aminozuren en hun rol in de huid worden hieronder belicht:

Aminozuur

Voordeel

Voedselbron

Threonine

Belangrijk bestanddeel van collageen en elastine, noodzakelijk voor een gezonde en soepele huid

Kip, soja, kaas

Lysine

Collageenbestanddeel, handhaaft de stevigheid van de huid

Fenegriek, tofu, spirulina

Arginine

Beschadigde huid herstellen

Noten, zaden, vlees

Histidine

Antioxidant, ontstekingsremmend

Volkoren, noten, zaden, gevogelte

Lucijn

Vermindert rimpels en fijne lijntjes

Zuivel, soja, peulvruchten

Hoeveel aminozuren heeft uw lichaam nodig?

De natuurlijke manier om aminozuren te verkrijgen is door het consumeren van een eiwitrijk dieet met gevarieerde eiwitbronnen zoals vlees, vis, peulvruchten, noten en zaden. 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht is de aanbevolen hoeveelheid eiwitten voor een normaal, gezond individu. Het kan variëren met leeftijd, geslacht of speciale gezondheidsproblemen. Richt je op het krijgen van de essentiële aminozuren via je dieet, omdat ze niet door je lichaam kunnen worden geproduceerd.

Het tekort aan aminozuren kan zich manifesteren in de vorm van gezondheidsproblemen, beschadigde huid of dunner wordend haar. In dat geval kunt u een arts raadplegen voordat u aminozurensupplementen neemt.

Bijwerkingen van aminozuren

Aminozuren worden meestal als veilig beschouwd, zowel wanneer ze oraal als supplementen worden ingenomen als voor actuele toepassingen in uw haar- of huidverzorgingsproducten. Voel je echter vrij om een gecertificeerde medische professional te raadplegen voordat je een beslissing neemt.

Inpakken

Essentiële aminozuren staan bekend als de bouwstenen van eiwitten en zijn verbindingen die een constructieve rol spelen in ons lichaam. Het eten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen die elke dag eiwitten bevatten, is de beste manier om ervoor te zorgen dat u voldoende hoeveelheden essentiële aminozuren krijgt. Ken de mogelijke voedselbronnen en verkrijg alle essentiële aminozuren om een goede gezondheid en normale werking van uw lichaam te behouden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen