Van diep bordeauxrood tot rijk kastanjebruin, chocoladebruin tot champagne – je hebt vandaag de dag zoveel mooie haarkleuropties! In feite hoef je niet langer twee keer na te denken voordat je je haar laat verven tot lavendel, zeeblauw of zelfs roze, toch? Iedereen om je heen pronkt immers met heuptinten.

Maar wacht! Neem je de tijd om de ingrediënten in je haarkleur te controleren voordat je een aankoop doet? Zorgt het woord ‘ammoniak’ voor een waarschuwingsbel in je oren als je op zoek bent naar haarverf? Als u zich vaak afvraagt of u ammoniakvrije haarkleuren moet kopen, laten we dan al die verwarring voor u opruimen.

Hoogtepunten:

 • Waarom wordt ammoniak gebruikt in haarkleurmiddelen?
 • De gevaarlijke effecten van ammoniak in haarkleur
 • Hebben alle haarkleurmiddelen ammoniak?
 • Wat bevatten ammoniakvrije kleurstoffen?
 • Voordelen van ammoniakvrije kleurstof

Waarom wordt ammoniak gebruikt in haarkleurmiddelen?

Ammoniak [1] is een alkali die wordt gebruikt om de pH-waarde van je haar te verhogen tijdens het kleurproces. Het helpt bij het openen van de nagelriemen (buitenste laag van je haar) [2] zodat de kleurstof of haarkleur wordt afgezet op de cortex (de binnenste laag van je haar).

Simpel gezegd, ammoniak is een zwellingsmiddel voor de haarschubben. Hoger de opname van haarkleur in het haar, beter is de blijvende capaciteit van je haarverf.

Het komt echter met zijn nadelige gevolgen. Dr. Zeel Gandhi, haarverzorgingsexpert bij Esse Organic Skincare, zegt: “Op de lange termijn beschadigt ammoniak je haarschors en maakt het het haar ruw en zwak als gevolg van verlies van treksterkte. Het veroorzaakt ook meer vergrijzing omdat de nagelriem niet langer fit genoeg is om de melanine (je natuurlijke haarkleur) vast te houden. “

De gevaarlijke effecten van ammoniak in haarkleur

 • Wanneer ammoniak [3] is opgelost in water, het vormt ammoniumhydroxide, dat een potentiële huidirriterende stof is. Wanneer het in contact komt met de huid, kan het brandwonden op de huid, irritatie van de neus en ogen veroorzaken.
 • Wanneer ammoniakkleurstoffen herhaaldelijk worden gebruikt, hebben ze de neiging om de nagelriem te beschadigen, waardoor het vocht kan ontsnappen. Dit veroorzaakt kroeshaar, droog en broos haar.
 • Wanneer ammoniak op het haar wordt aangebracht, bestaat de kans dat het via de hoofdhuid in de bloedbaan terecht kan komen. De ammoniakdampen waaraan de salonprofessionals worden blootgesteld, kunnen longproblemen, sinussen, keelinfecties en ooginfecties veroorzaken.
 • De gepenetreerde ammoniak vernietigt een aminozuur genaamd tyrosine [4] in het haar. Tyrosine reguleert de productie van melanine (haarpigment), waardoor het haar de kleur (nieuw of oud) vasthoudt. Wanneer tyrosine wordt vernietigd, wordt het vermogen van je haar om elke kleur vast te houden uiteindelijk aangetast.
 • Ammoniak kan ook schadelijk zijn voor het ecosysteem. Het kan gewassen en bossen beschadigen en kan gevaarlijk zijn voor aquatische soorten wanneer het wordt weggespoeld in de oceaan. Ammoniakmoleculen zijn klein en verdampen snel. Deze verdamping veroorzaakt een penetrante geur.

Hebben alle haarkleurmiddelen ammoniak?

In het verleden waren ammoniakkleurstoffen de enige optie om je strengen donkerder te maken. Maar vandaag hebben we een aantal ammoniakvrije haarkleuren.

Hoewel haarverf op basis van ammoniak lang kan duren (vandaar permanente haarverf genoemd), zijn ammoniakvrije haarkleuren zachter voor je haar en huid. Als je een extreem gevoelige hoofdhuid hebt, kun je kiezen voor organische haarkleuren.

Notitie:

Ammoniakvrije haarkleuren zijn niet natuurlijk of organisch. Ze zijn verstoken van ammoniak, maar kunnen andere alkaliën bevatten die vergelijkbaar zijn met ammoniak.

Wat bevatten ammoniakvrije kleurstoffen?

Ammoniakvrije haarkleur maakt gebruik van monoethanolamine (MEA) [5] die alcohol bevat. MEA wordt toegevoegd in een minder geconcentreerde vorm en in combinatie met verzachtende oliën om het minder schadelijk te maken.

Cocamide MEA en aminomethyl propanol MEA zijn andere vormen van ammoniakvervangers. Haarkleurmiddelen die dergelijke ingrediënten bevatten, kunnen permanente kleurstoffen worden genoemd die geen ammoniak of demi-permanente haarkleur bevatten.

Ammoniakvrije haarverf wordt soms semipermanente haarverf genoemd. Ze openen de nagelriem niet voor langdurige resultaten. In plaats daarvan bedekken ze de buitenste laag van je haarlokken met de kleurstof.

Woord van waarschuwing

In een studie vonden onderzoekers ethanolamine [6] schadelijker in vergelijking met ammoniak. Raadpleeg uw dermatoloog of uw haarstylist voordat u een haarverf kiest.

Esse Organic Skincare Woordenschat

Permanente haarkleuren

Demi-permanente haarkleuren

Semi-permanente haarkleuren

Haarkleuren die ammoniak bevatten om haarschubben te openen voor de kleurstof om door te dringen.

Haarkleuren die ammoniakvervangers zoals ethanolamine bevatten om de haarschubben te openen.

Haarkleuren die de haarschubben niet openen maar de haarlokken eenvoudig bedekken met de kleurstof.

Voordelen van ammoniakvrije kleurstof

 • Veroorzaakt geen hoofdhuidirritatie en jeukende hoofdhuid.
 • Vernietig de gezondheid van je haar niet, want ammoniakvrije haarverf beschadigt de nagelriem van je haar niet.
 • Geen penetrante geur en irritatie van je zintuigen.
 • Omdat de melanine niet wordt vernietigd, kan het haar elke kleur langer vasthouden.

Inpakken

Je hoeft niet langer af te zien van je wens om je haar met je favoriete kleur te verven. Er zijn tal van haarkleur- of kleurstofopties die ammoniakvrij, organisch en zacht voor je hoofdhuid zijn. Volg een goede haarverzorgingsroutine, regelmatige haarspa’s en gebruik shampoos en conditioners voor je met kleur behandelde haar. Raadpleeg uw arts, voor het geval u hoofdhuidaandoeningen heeft, voordat u haarverf aanbrengt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen