Zou je ooit willen dat er een toverstaf was die je kon stoppen met ouder worden? Dat snappen we helemaal. Niemand van ons is grote fan van rimpels en fijne lijntjes op onze huid.

Het is echter een natuurlijk proces en kan niet worden teruggedraaid, tenzij je kiest voor zoiets als botox. Dus laten we bespreken hoe je kunt rijpen als goede wijn en de jeugdigheid van je huid voor een langere tijd kunt behouden. Wat nog belangrijker is, wat kunt u doen om vroegtijdige veroudering te voorkomen?

Hoogtepunten:

 • Het natuurlijke verouderingsproces
 • Wat zijn de vroege tekenen van veroudering?
 • Hoe het verouderingsproces om te keren?
 • Anti-aging tips
 • Welke voedingsmiddelen moet je vermijden om vroegtijdige veroudering te voorkomen?
 • Wat zijn de effecten van veroudering?

Het natuurlijke verouderingsproces

Wanneer we ouder worden, begint de bovenste laag van de huid – de opperhuid – dunner te worden. Hierdoor ziet de huid er doorschijnend en bleek uit [1], waardoor de bloedvaten onder de huid zichtbaar kunnen worden. Deze bloedvaten worden ook kwetsbaar, wat gemakkelijk blauwe plekken of bloedingen kan veroorzaken.

In een proces dat fotoveroudering wordt genoemd, beïnvloeden de UV-stralen van de zon de vezel die elastine in de huid wordt genoemd en breekt het af, waardoor de huid doorzakt. [2]

Zwaartekracht zorgt er ook voor dat de huid rond de wenkbrauwen en ogen gaat hangen. Je fijne lijntjes en gebruikelijke gezichtsspierbewegingslijnen zoals lachlijnen en kraaienpootjes worden prominenter. Omdat de onderhuidse vetlaag ook begint uit te dunnen zodra je ouder wordt, biedt het minder isolatie en bescherming tegen externe elementen zoals het weer en verwondingen.

Wat zijn de vroege tekenen van veroudering?

De vroegste tekenen van veroudering zijn fijne lijntjes en rimpels. Fijne lijntjes kunnen al in onze jaren ’20 verschijnen. In onze jaren 30 beginnen de lijnen veroorzaakt door onze gezichtsuitdrukkingen zoals lachlijnen of fronslijnen zich te verdiepen. In onze jaren 40 begint de huid meer te verzakken en verliest zijn strakke en soepele eigenschappen.

Ouderdomsvlekken [3] begin ook te verschijnen met fotoveroudering. Dit zijn platte, bruine vlekken die meestal te zien zijn op de rug van de handen, het gezicht, de armen en de voeten. Meestal zijn ze beter zichtbaar bij mensen met een lichtere huid. Een droge huid, als gevolg van verminderde productie van natuurlijke oliën, is ook een teken van veroudering naast een doffe en jeukende huid.

Hoe het verouderingsproces om te keren?

Er zijn verschillende procedures en eenvoudige gewoonten die men kan inprenten om het verouderingsproces te vertragen en om te keren. Hier zijn enkele van hen:

1. Cosmetische procedures voor de ouder wordende huid

Tegenwoordig zijn er verschillende chirurgische en niet-chirurgische opties om het verouderingsproces om te keren. Van laserbehandelingen en cool sculpting tot fillers en chemische peelings, plastische chirurgie tot Botulinetoxine (botox). Cosmetische chirurgie blijft een van de meest populaire vormen van het behouden van een jonger uitziende huid. Al deze behandelingen mogen alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerde en ervaren professionals. [4]

2. Huidverzorgingsroutine voor de ouder wordende huid

Een reinigings-, tonifiërende en hydraterende routine is een must. Gebruik zonnebrandcrème en anti-aging crèmes om het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels te verminderen. Je kunt zelfs kiezen voor producten met natuurlijke oliën zoals abrikozenolie om rimpels te verminderen. Gebruik een crème onder de ogen om fijne lijntjes en donkere kringen kwijt te raken.

3. Beste voedingsmiddelen die het verouderingsproces vertragen

Onderhoud een dieet dat rijk is aan complexe koolhydraten zoals volle granen, groene bladgroenten en fruit, magere zuivelproducten en mager vlees. Je kunt ook orale supplementen opnemen die antioxidanten bevatten, zoals vitamine C. [5]

Vrouw vertoont een langzaam verouderingsproces

4. Huismiddeltjes

Je kunt aloë vera gel, gepureerde rijpe banaan of rauw eiwit aanbrengen. De natuurlijke oliën en vitamines in banaan voeden de huid; collageenboosters in aloë vera en eiwit verminderen het verschijnen van rimpels. Het aanbrengen van extra vierge kokosolie is ook effectief.

5. Oefeningen

Aërobe oefeningen zoals zwemmen, cardio, wandelen of zelfs yoga, kunnen ervoor zorgen dat je er jaren jonger uitziet. Focus op je core en wervelkolom voor een sterker lichaam en een rechtopstaande houding. Als je jong begint, zie je er langer jonger uit.

Anti-aging tips

 • Om er jonger uit te zien en je jonger te voelen, vermijd je stress die de aanwezigheid van oxidanten in je huid kan verhogen, waardoor je er ouder uitziet.
 • Meditatie, yoga, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en rust zijn een must om er jonger uit te zien.
 • Blijf uit de zon of gebruik zonnebrandcrème elke keer dat je uitstapt.
 • Kies voor reguliere salonbehandelingen zoals gezichtsbehandelingen, hydratatiemaskers en exfoliatie voor een jonger uitziende huid.
 • Draag beschermende kleding die je huid bedekt tegen de zon en beperks uw blootstelling aan hard zonlicht.

Welke voedingsmiddelen moet je vermijden om vroegtijdige veroudering te voorkomen?

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat je er ouder uitziet en je ouder voelt. Suiker is de belangrijkste boosdoener bij het toevoegen aan het verouderingsproces. Dus bezuinig op je suikerinname in alle vormen. Vermijd verzadigde voedingsmiddelen die rijk zijn aan transvetten en cholesterol. Verminder ook de hoeveelheid zout in uw voedsel. Het eten van kleinere porties is ook gemakkelijker voor je lichaam.

Wat zijn de effecten van veroudering?

Vertragen, grijs haar, rimpels, stijfheid en een langzamere hersenfunctie zijn enkele van de effecten van veroudering. Ook beschadigt blootstelling aan het milieu ons DNA; het gebrek aan voldoende antioxidanten om de schade ongedaan te maken, leidt tot oxidatieve stress en vroegtijdige veroudering.

Zoals met al het andere, als je je bewust bent van wat je eet en op de huid aanbrengt, kan het verouderingsproces worden vertraagd. Oefeningen en supplementen kunnen zelfs helpen om het tot op zekere hoogte op natuurlijke wijze om te keren. Voor de jongere huid zijn er ook verschillende cosmetische opties die kunnen worden gedaan. Laat ons weten waar je voor gekozen hebt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen