Heb je last van een witte schilferige huid of jeuk op je baard? Misschien heb je baardroos. Het kan erg lijken op roos op je hoofdhuid, maar baardroos moet anders worden aangepakt.

Lees verder om alles te weten te komen over baardroos en hoe je het op de juiste manier kunt elimineren.

Wat onze expert zegt

“Malassezia globosa is een gistgroei die op de huid plaatsvindt. De reactie van het lichaam op deze gist resulteert in een rode huid die schilferig en schilferig wordt.” -Priya Chavan (PG, Cosmetics &Perfumery Management), Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat is Baardroos precies?
 • Waarom zit mijn baard vol roos?
 • Is Baardroos een schimmel? Wat als het gewoon een droge huid is?
 • Hoe baardroos te behandelen?
 • Tips om baardroos te voorkomen
 • Wie krijgt baardroos?
 • Wanneer naar een dermatoloog over baardroos?

Wat is Baardroos precies?

Baardroos is een huidaandoening die vergelijkbaar is met klassieke hoofdhuidroos. Het enige verschil is dat het zich op je gezicht bevindt in plaats van op je hoofdhuid. De meest voorkomende oorzaak van baardroos is seborrheic dermatitis[1].

Volgens Priya Chavan, Product Development Executive bij Esse Organic Skincare, “Malassezia globosa [2] is een gistgroei die op de huid plaatsvindt. De reactie van het lichaam op deze gist resulteert in een rode huid die schilferig en schilferig wordt.”

In de meeste gevallen zijn de veroorzakers van roos op je hoofdhuid en baard hetzelfde. Andere oorzaken van baardroos zijn een geïrriteerde en vette huid, onvoldoende en onregelmatige reinigings- en onderhoudsroutine, hormonale problemen, enz.

Meestal wordt roos gekenmerkt door een geïrriteerde en jeukende huid samen met witte huidschilfers. U kunt ook rode huiduitslag ervaren als gevolg van aanhoudende jeuk, vlekken van vette huid en witte of gele schubben of korst.

Waarom zit mijn baard vol roos?

1. Schimmel-gerelateerde oorzaak

De schimmel die roos veroorzaakt, komt voor op bijna elk warmbloedig zoogdier. Deze microbe heeft de neiging om te gedijen op vette huidgebieden met maximale talgklieren.

Het helpt talg af te breken, een olie die van nature door je talgklieren wordt geproduceerd[3], om oliezuur te produceren. Dit zuur kan de huid van sommige mensen irriteren, wat leidt tot roodheid en aanhoudende jeuk.

2. Snellere celvernieuwing

Mensen met een snellere celvernieuwing kunnen ook dode huidcellen op hun huid verzamelen. Overtollige dode cellen kunnen ophopingen en droge huidschilfers vormen.

3. Verstoorde pH-waarde

Een verstoorde pH-waarde van de huid onder de baard kan ook leiden tot baardroos.

Wist je dat?

Over het algemeen duurt de omzetcyclus van uw gezichtshuidcellen ongeveer 30 dagen. Als de omzetcyclus versnelt, kunnen dode huidcellen zich ophopen, waardoor droge huidschilfers in je baard ontstaan.

4. Onvoldoende hygiënemaatregelen

Een andere oorzaak van baardroos is onjuist onderhoud van de hygiëne. Onvoldoende wassen van de baard kan een opeenhoping van dode huidcellen en olie veroorzaken.

5. Klimatologische omstandigheden

Ten slotte kunnen zelfs klimatologische omstandigheden zoals koud en droog weer of een vochtig klimaat uw baardroos verergeren.

Is Baardroos een schimmel? Wat als het gewoon een droge huid is?

Terwijl baardroos een huidaandoening is die meestal wordt veroorzaakt door de schimmel Malassezia globosa [4], kan het ook om andere redenen optreden. In sommige gevallen kan het echter een droge huid zijn die baardschilfers veroorzaakt die lijken op baardroos.

Dus als je een witte schilferige huid in je baard ervaart, maar zonder roodheid, huidirritatie of voortdurende jeuk, kan het gewoon een probleem met de droge huid zijn. Je kunt daar gemakkelijk vanaf komen door een regelmatige huid- en baardverzorgingsroutine te volgen.

Uw baardverzorgingsregime moet bestaan uit gezichtsreiniging en grondige hydratatie ten minste eenmaal per dag. Om je huid en baard gehydrateerd te houden, breng je een baardbalsem van goede kwaliteit aan om vocht af te sluiten zonder de huid te irriteren. Je moet ook je waterinname verhogen om je huid van binnenuit te hydrateren.

Hoe baardroos te behandelen?

Baardroos kan worden behandeld en gecontroleerd met de juiste plannings- en onderhoudsmaatregelen. Om van je baardroos af te komen, moet je je concentreren op

 • Regelmatige verwijdering van dode huidcellen,
 • Het beheersen van de afscheiding van extra olie, en
 • Voorkomen van de vorming van nieuwe vlokken.

Je moet een regelmatige baardverzorgingsroutine volgen die exfoliatie, wassen en hydrateren combineert. Een passende verzorgingsroutine met geschikte producten zal uw huidconditie in één tot twee weken verbeteren.

1. Exfoliatie is de sleutel

Exfoliatie is effectief in het losmaken en verwijderen van de dode schilfers van je huid. Gebruik een zachte baardborstel met zachte borstelharen om je baard te exfoliëren.

Het borstelen van je baard voordat je hem shampoot, kan helpen de huid onder je baard te masseren en roos en overtollige oliën te verwijderen. Regelmatig poetsen helpt ook om de natuurlijke olie van je huid over de baard te verdelen. Dit maakt je baardhaar zachter en beter handelbaar.

Exfoliatie is de sleutel

U kunt ook een zacht, exfoliërend product selecteren dat is ontworpen voor uw gezicht. Ermee schrobben kan helpen om de vlokken los te maken en ze uit je baard te halen. Dit houdt ook je huid gezond. Zorg er echter voor dat je je baard niet te hard schrobt, anders kan je roos erger worden.

2. Houd je huid en haar schoon

Je gezichtshuid is gevoelig en heeft speciale aandacht nodig. Dus in plaats van je lichaamszeep te gebruiken om je baard te wassen, gebruik je shampoo (of anti-roosshampoo) voor het doel. Om je baard wat meer te verwennen, ga je voor een speciaal ontworpen baardshampoo.

U kunt ook kiezen voor een medicinale shampoo die is ontworpen om roos te behandelen. Shampoos met roosbestrijdende ingrediënten zoals pyrithione zink [5], koolteer [6], tea tree olie, seleniumsulfide, enz., Kan een beter resultaat produceren.

Masseer je baardreiniger zachtjes in je baard en zorg ervoor dat deze de huid eronder bereikt. Laat het vervolgens een tot twee minuten staan voordat je het grondig uitspoelt. Vermijd het gebruik van agressieve shampoo of heet water, die je huid kan uitdrogen, wat tot verdere irritatie kan leiden.

3. Hydrateer om je huid te hydrateren

Regelmatig hydrateren na shampoon is cruciaal bij het hydrateren van je huid en het vrij houden van je baardroos. Hydrateer de huid onder je baard om je huid en baard gezond en zacht te houden.

Priya waarschuwt echter om het gebruik van vaseline voor hydratatie te vermijden. Ze zegt: “Vaseline is een populaire keuze, maar het kan je baardroos zelfs erger maken.”

Ook werken gewone vochtinbrengende lotions mogelijk niet voor een baard, dus u kunt in plaats daarvan kiezen voor baardolie. Selecteer het echter op basis van uw huidtype en huidproblemen. Om te gebruiken, neem een paar druppels olie tussen je handpalmen, wrijf ze in en masseer de olie in de huid onder je baard. Om ophopingen te voorkomen, begint u met een minimale hoeveelheid olie (slechts één of twee druppels).

Notitie:

Als je een acne-gevoelige huid hebt, ga dan niet voor baardolie. Zoek naar een niet-comedogene olie zoals arganolie om je huid en baard te hydrateren zonder je huidporiën te verstoppen.

Tips om baardroos te voorkomen

 • Regelmatige reinigings- en vochtinbrengende routines zijn van vitaal belang. Houd ze omhoog, zelfs nadat je van baardroos bent afgekomen.
 • Controleer je huid regelmatig en zorg ervoor dat deze niet te vettig of droog is. Let op tekenen van roodheid of jeuk.
 • Breng ook een paar extra druppels baardolie aan tijdens de wintermaanden om uitdroging te voorkomen.
 • Als u een medicinale shampoo gebruikt om baardroos te genezen, kunt u het gebruik ervan minimaliseren tot één of twee keer per week, zodra uw roos onder controle is.
 • Vermijd het gebruik van heet water om je gezicht schoon te maken, omdat dit je huid kan uitdrogen, waardoor je roos terugkeert.
 • Goede slaap en een uitgebalanceerd dieet kunnen roos op je haar en baard verminderen.
 • Een gezonde levensstijl kan helpen de hoeveelheid roos op je hoofd en gezicht te verminderen en herhaling te voorkomen.

Esse Organic Skincare Tip:

Aloë vera gel is een van de beste huismiddeltjes voor roos. Een natuurlijk antischimmel- en ontstekingsremmend product, de regelmatige toepassing ervan op uw baard kan jeuk kalmeren, helpen zich te ontdoen van baardroos en ook herhaling voorkomen.

Wie krijgt baardroos?

Mensen die meestal hoofdhuidroos ervaren, kunnen ook meer vatbaar zijn voor baardroos. Ook als iemands huidcellen te snel regenereren op hun gezicht, kunnen ze baardroos ervaren.

De baardlengte speelt ook een vitale rol bij de vorming en behandeling van baardroos. Dus hoe langer een baard is, hoe groter de kans op het ontwikkelen van baardroos. Dit kan het geval zijn omdat een langere baard het moeilijker maakt om de huid te bereiken tijdens het wassen. Dit leidt op zijn beurt tot een opeenhoping van oliën en een dode huid, die verder schimmelgroei en roos veroorzaakt.

Wanneer naar een dermatoloog over baardroos?

Als uw baardroosprobleem niet binnen 3 – 4 weken verdwijnt met de juiste exfoliatie, wassen, vochtinbrengende routine en huismiddeltjes, raadpleeg dan een dermatoloog.

Als uw baardroos onhandelbaar wordt, kan een dermatoloog helpen bij het vinden van de exacte reden achter het probleem en kan u voorzien van een agressiever plan van aanpak.

Bebaarde kerel met Baardgereedschap

Inpakken

Baardroos is een huidaandoening zoals hoofdhuidroos en veroorzaakt roodheid, jeuk en schilferige huid. Deze aandoening kan optreden als gevolg van een schimmelinfectie op uw huid. U kunt baardroos beheersen door een verzorgingsroutine te handhaven die bestaat uit exfoliatie, shampoo en hydratatie.

Kies altijd een product op basis van jouw unieke huidtype, als het gaat om baardverzorging. Na het herstel moet u een preventieve zorgroutine aanhouden om te voorkomen dat uw roos terugkomt.

Verwijzingen