Hoe vaak heb je bosjes haar op je kam opgemerkt? Als je haar dunner is geworden boven het normale niveau (boven de 100 haarlokken), of als delen van je hoofdhuid zichtbaar zijn, kan dit een teken zijn van kaalheid.

Voordat je in paniek raakt, laten we je vertellen dat kaalheid tegenwoordig heel goed te voorkomen en te behandelen is. U hoeft alleen maar de tekenen van kaalheid te kennen en alle verschillende behandelingsopties te begrijpen die beschikbaar zijn. Laten we diep graven.

Hoogtepunten:

 • Wat is kaalheid precies?
 • Betekent dunner wordend haar kaal worden?
 • Op welke leeftijd begint kaalheid?
 • Wat zijn de oorzaken van kaalheid?
 • Kalende behandelingsopties
 • Tips om haaruitval te voorkomen
 • Hoe lang duurt het om kaal te worden zodra je haar dunner begint te worden?
 • Hoe wordt kaalheid gediagnosticeerd?
 • Kan haar opnieuw worden gekweekt op een kaal hoofd?
 • Zorgt het scheren van het hoofd ervoor dat het haar teruggroeit?

Wat is kaalheid precies?

Kaalheid is een aandoening met overmatig haarverlies of gebieden op je hoofdhuid waar het haar volledig is afgevallen. Afwezigheid van haar over de hele hoofdhuid staat bekend als volledige kaalheid.

Elke persoon verliest gemiddeld 50-100 haarlokken per dag [1], wat normaal is. Alleen wanneer je meer haar verliest en de snelheid van haaruitval groter is dan die van nieuwe lokken die groeien, wordt dit kalend genoemd. Mannelijk of vrouwelijk patroon haaruitval, en androgenetische alopecia worden ook wel kalend genoemd.

Betekent dunner wordend haar kaal worden?

Dunner wordend haar betekent niet altijd kaalheid. Soms groeit de haarschacht dunner uit dan voorheen. Haaruitval kan gebeuren voor zowel mannen als vrouwen, maar het patroon waarin het haar dunner wordt, verschilt in de twee geslachten.

Bij mannen begint het met een terugtrekkende haarlijn. Met vrouwen wordt het meestal gezien op de top van het hoofd net achter de haarlijn.

In beide gevallen bepalen andere oorzaken of haaruitval zal leiden tot kaalheid. Factoren zoals dieet, gebrek aan slaap, gezondheidsproblemen, levensstijlproblemen en medische aandoeningen kunnen het haar veranderen om fijner en dunner te groeien dan voorheen.

Op welke leeftijd begint kaalheid?

Mannen beginnen meestal haar te verliezen in hun 20s. Het verschilt echter van geval tot geval. Er is geen vaste leeftijd waarop het kaal worden begint of hoe lang het duurt om kaal te worden.

Minstens 25% van de mannen [2] die haaruitval hebben als gevolg van genetica, beginnen kaal te worden voordat ze 21 jaar oud worden. Vrouwen ervaren meestal dunner wordend haar na de menopauze. Statistieken tonen aan dat meer dan 50% van de vrouwen ook kaal wordt [3].

Wat zijn de oorzaken van kaalheid?

Kaalheid kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van kaalheid is androgenetische alopecia, die ook bekend staat als mannelijke kaalheid voor mannen en vrouwelijke kaalheid voor vrouwen. Volgens de American Hair Loss Council is het de oorzaak van 95% van de kaalheid [4].

Androgenetische alopecia is een biologische aandoening die verband houdt met het verouderingsproces, geërfd als gevolg van genetica en het mannelijke hormoon dat bekend staat als androgeen. Als het wordt geërfd, impliceert dit dat uw genen belangrijke enzymen beïnvloeden, zoals 5-alfa-reductase, dat verantwoordelijk is voor het omzetten van testosteron in dihydrotestosteron [DHT].

Verhoogde niveaus van DHT maken de haarzakjes gevoeliger en ze beginnen te krimpen, wat kan leiden tot kaalheid. Hier zijn bepaalde levensstijlkeuzes die de DHT-productie kunnen verhogen en het haarverlies kunnen verhogen, afhankelijk van uw gevoeligheidsniveaus:

1. Als je rookt

2. Neem creatinine supplementen of anabole steroïden

3. Doe weerstands- en krachttrainingsoefeningen

4. Ondergaan testosteron hormoonvervangingstherapie

5. Gestrest zijn

Er zijn ook andere aandoeningen die ernstige haaruitval kunnen veroorzaken. Maar ze volgen niet het patroon dat typisch wordt geassocieerd met kaalheid. Sommige van deze aandoeningen veroorzaken permanent haarverlies, terwijl andere omkeerbaar zijn:

 • Alopecia areata | [5] wordt beschreven als een auto-immuunziekte. Hier valt het lichaam zijn eigen haarzakjes aan en kan het de wortels beschadigen. Haaruitval treedt op een manier op waarbij het al dan niet teruggroeit. Het kan zowel geslachten als zelfs kinderen van alle leeftijden treffen.
 • De aandoening waarbij je al het haar op je hoofdhuid verliest, staat bekend als alopecia totalis.
 • Tractie alopecia wordt veroorzaakt door stress en spanning veroorzaakt aan het haar als gevolg van bepaalde kapsels. Maïsrijen, hairextensions, zeer strakke vlechten of paardenstaarten kunnen tractie-alopecia veroorzaken of haar dat uitvalt als gevolg van frequente en herhaalde spanning of wordt teruggetrokken te strak. Als het eerder wordt gecontroleerd, is het omkeerbaar; en onomkeerbaar indien niet stopgezet.
 • Anagene effluvium [6] is een aandoening die meestal verband houdt met chemotherapie of bestralingstherapie en bepaalde geneesmiddelen. Hier beschadigen de gifstoffen geassocieerd met deze therapieën het haarzakje terwijl het zich nog in de anagene fase bevindt. De kaalheid is plotseling, maar is omkeerbaar.
 • Telogeen effluvium [7] is haaruitval die wordt veroorzaakt door trauma of ernstige stress. Chirurgie, ziekten zoals virale koorts, plotseling gewichtsverlies en fysiek trauma zoals een ongeluk kunnen deze aandoening veroorzaken. Het is omkeerbaar en het haar kan binnen zes maanden teruggroeien.
 • Een aandoening waarbij schimmel schilferige plekken op de hoofdhuid veroorzaakt en kan leiden tot permanente kaalheid als deze niet onmiddellijk wordt behandeld, staat bekend als Tinea-capitis of ringworm van de hoofdhuid.
 • Bijwerkingen van andere medische aandoeningen kunnen ook overmatig haarverlies veroorzaken. Kaalheid wordt geassocieerd met voedingstekorten, hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie, bloedarmoede en ijzertekorten, evenals een eiwitarm dieet.

Kalende behandelingsopties

Er zijn verschillende behandelingsopties voor kaalheid, waarvan sommige cosmetisch zijn en sommige zijn gebaseerd op technologie. Geneesmiddelen om haaruitval te vertragen of te verminderen en om hergroei van haar te bevorderen zijn ook beschikbaar. Enkele van de behandelingsopties worden hieronder gegeven:

1. Haartransplantatie

Deze behandelingswijze omvat een operatie, waarbij de chirurg bestaand haar verwijdert, meestal van de achterkant van uw hoofd en het opnieuw in de kale plekken op uw hoofdhuid plaatst.

2. Hoofdhuid uitbreiding [8]

Deze chirurgische procedure maakt gebruik van een ballonweefselexpander om delen van de hoofdhuid en zelfs het voorhoofd uit te strekken. De expander wordt in een chirurgische ingreep onder de hoofdhuid ingebracht en gedurende vier tot tien weken gevuld met zoutoplossing. Het uitgerekte weefsel wordt gebruikt om kale delen van de hoofdhuid te bedekken, omdat het meestal haar bevat.

3. Flap chirurgie

Dit is een chirurgische behandelingsoptie voor kaalheid. Een flap van de huid wordt verwijderd uit een deel van de hoofdhuid dat haar heeft en toegevoegd aan een kaal gebied om dat gebied onmiddellijk haar te geven. Als er nog openingen tussen flappen zijn, worden ze meestal bijgewerkt met haartransplantaties of hoofdhuidreductiechirurgie.

4. Hoofdhuid reductie

Een chirurgische procedure waarbij de chirurg huid van uw hoofdhuid verwijdert met haar erop naar gebieden die dat niet doen, staat bekend als hoofdhuidreductiechirurgie. Een optie die beschikbaar is voor zowel mannen als vrouwen, het wordt vaak gebruikt om kale plekken bovenop je hoofd te bedekken.

5. Lasertherapie

Lasertherapie wordt gebruikt om mannelijke en vrouwelijke kaalheid te behandelen. Deze techniek maakt gebruik van laagenergetische lichtpulsen, die de haarzakjes stimuleren.

6. Eiwitrijke plasma (PRP) injecties

Deze behandeling neemt bloedplaatjes uit uw bloed in geconcentreerde vorm en injecteert in delen van uw hoofdhuid waar haaruitval is. Deze eiwitrijke plasmabehandeling (PRP) kan de haargroei helpen bevorderen en wordt vaak gebruikt om androgenetische alopecia te behandelen.

7. Medicijnen

Er zijn verschillende medische formuleringen waarvan bekend is dat ze de haargroei bevorderen en het kalende proces vertragen. Een van de bekendste is Minoxidil of Rogaine. Het is een actuele OTC-receptformulering die door mannen en vrouwen kan worden gebruikt om de haargroei te vergroten.

Spironolacton is ook bekend als Aldactone en het wordt meestal voorgeschreven om kalende behandelingen bij vrouwen te behandelen. Deze formulering voorkomt dat DHT de haarfollikel beïnvloedt door de productie van androgeen in het lichaam te verminderen.

Finasteride is een voorgeschreven medicijn dat meestal wordt voorgeschreven voor mannelijke kaalheid. Het vertraagt ook het haarverlies en bevordert de hergroei van haar.

8. Juiste voeding

Volgens studies [9], vrouwen die ernstige haaruitval en kale plekken ervaren, moeten hun consumptie van antioxidanten en omega 3- en omega 6-vetzuren verhogen, omdat ze kunnen helpen de haargroei te bevorderen.

9. Huismiddeltjes

U kunt enkele van de onderstaande huismiddeltjes proberen om haaruitval te voorkomen of het kalende proces te vertragen. Sommige van deze behandelingen kunnen ook hergroei en dikker haar bevorderen.

A. Aloë Vera

Een traditionele remedie tegen haaruitval is aloë vera [10] waarvan bekend is dat het de hoofdhuid kalmeert en ook werkt als een haarconditioner. Het kan ook helpen om roos te verminderen en eventuele blokkades in de haarzakjes als gevolg van overmatige oliesecretie op te ruimen.

B. Haaroliën

U kunt kiezen uit een verscheidenheid aan oliën die in uw hoofdhuid kunnen worden gemasseerd om hergroei te bevorderen en haaruitval te voorkomen. Rozemarijn, kokosnoot, geranium en citroenolie hebben verschillende kwaliteiten die het haar kunnen helpen gezonder te worden.

Kokosolie [11] heeft fatty zuren die de haarschacht kunnen binnendringen en het verlies van eiwitten uit ons haar kunnen voorkomen waardoor het glans krijgt. Als je haar vettig is, breng het dan aan en laat het een nacht intrekken. Als het droog is, kunt u kokosolie na shampoo aanbrengen als een verlofoptie voor de behandeling.

Rozemarijn olie [12] helpt haaruitval te verminderen en bevordert de haargroei. Het kan worden gebruikt voor de behandeling van androgenetische alopecia. Je kunt een paar druppels rozemarijnolie mengen met een dragerolie en deze in je hoofdhuid masseren; of het kan worden gemengd met uw shampoo en conditioner.

Geranium olie [13] helpt je haar te hydrateren en sterker te maken. Het verbetert ook de haargroei en de bloedcirculatie naar de hoofdhuid. Etherische oliën kunnen niet direct op het haar worden gebruikt. Je kunt een paar druppels mengen met een dragerolie en masseren of mengen met je shampoo en conditioner.

Citroensap of citroenolie [14] kan de gezondheid van je hoofdhuid verbeteren en de haargroei bevorderen. Citroenolie kan worden gemengd met een dragerolie en worden aangebracht. Als je citroensap gebruikt, breng het dan aan op je hoofdhuid en haar en laat het 15 minuten intrekken; en dan afwassen.

C. Massage

Deze eeuwenoude remedie van het masseren van de hoofdhuid kan wonderen doen voor je haar. Je kunt zelfs zachtjes je hoofdhuid masseren zonder oliën om de bloedcirculatie te stimuleren. Masseren [15] kan stress verminderen, haargroei en dikte in de dermale papillacellen bevorderen.

D. Uiensap

Uiensap, volgens studies [16], bevordert de haargroei en behandelt effectief alopecia areata. Het verbetert de bloedcirculatie naar de nagelriemen en bevordert de keratineproductie. Pureer een paar uien, pers het sap uit. Breng het aan op je haar en hoofdhuid, laat het 15 minuten intrekken en was het af.

E. Visolie en Ginseng

Het opnemen van visolie die omega 3- en omega 6-vetzuren bevat, kan helpen om de kwaliteit van je haar te verbeteren door het van binnenuit te voorzien van voedingsstoffen. Het kan helpen het haar dikker te maken, haaruitval te voorkomen en de immuniteit te stimuleren.

Ginseng [17] bevat ginsenosiden, die helpen om de haarzakjes te stimuleren en de haargroei te bevorderen. Het kan worden ingenomen als een supplement, maar alleen met de begeleiding van een arts.

10. Hormoontherapie

In sommige gevallen kan HST of hormoonvervangingstherapie, waarbij oestrogeen en progesteron in het lichaam worden geïntroduceerd, ook helpen bij het vertragen van haaruitval en het voorkomen van kaalheid.

Tips om haaruitval te voorkomen

 • Bind je haar niet te strak vast. Cornrows, strakke vlechten en paardenstaarten kunnen je haarzakjes belasten, wat resulteert in haaruitval.
 • Vermijd gadgets die je haar verwarmen. Krultangen, stijltangen en haardrogers kunnen schade aan de wortels van je haar veroorzaken.
 • Geef je hoofdhuid een massage, bij voorkeur met kokosolie. Het regelmatig masseren van je hoofdhuid verbetert de bloedcirculatie en kan zelfs helpen om de haargroei te bevorderen. Masseer zachtjes en belast de follikels van je haar niet.
 • Zorg voor een gezond uitgebalanceerd dieet, zodat je de voedingsstoffen die je gezond haar geven niet mist.
 • Stop met roken omdat studies een verband hebben aangetoond tussen haaruitval en roken [18].
 • Als u chemotherapie ondergaat, kan het dragen van een koelkapje helpen haaruitval na de therapie te voorkomen of te verminderen.
 • Als u het gevoel heeft dat uw haar valt als een bijwerking van sommige medicatie, raadpleeg dan uw arts.

Hoe lang duurt het om kaal te worden zodra je haar dunner begint te worden?

Het kan tussen de 5-25 jaar duren voordat een persoon volledig kaal wordt. Het dunner worden van het haar kan eerder beginnen, maar de kaalheid volgt geen vast patroon en verschilt van geval tot geval. De ene persoon kan al zijn haar in een paar jaar verliezen, terwijl een ander het na twee decennia kan verliezen.

Hoe wordt kaalheid gediagnosticeerd?

Er zijn verschillende manieren waarop een dermatoloog uw haaruitvalpatronen zal diagnosticeren en bevestigen of u kaal wordt of dat de haaruitval te wijten is aan een andere oorzaak.

Het type haaruitval wordt visueel beoordeeld door het patroon te onderzoeken waarin het haar valt. Soms wordt een meetinstrument gebruikt om de hoofdhuid minstens 100 keer te vergroten en vervolgens te onderzoeken.

Als er een aandoening of gezondheidstoestand is die de haaruitval veroorzaakt, kan een hoofdhuidbiopsie, een bloedtest om te controleren op ijzertekort / schildklier en zelfs een test voor schimmelinfecties worden uitgevoerd.

Uw levensstijlgewoonten zoals uw kapsels, dieet, trainingsroutines, familiegeschiedenis van kaalheid en reeds bestaande gezondheidsproblemen kunnen ook in twijfel worden getrokken.

Een dermatoloog kan een trek- en trektest uitvoeren om het haarverlies te controleren. In de trektest zal de arts kleine delen van uw haar van over uw hele hoofdhuid houden en een zachte trek geven. Als er meer dan 6 of 7 strengen uitvallen, wordt dit beschouwd als actief haarverlies.

In de sleeptest houdt hij of zij een deel van je haar met beide handen vast – een in de buurt van de wortel en een hand in de buurt van de punt van je haar. Een ruk geeft aan of het haar broos of breekbaar is, als de lokken in het midden breken.

Een kaarttest kan ook worden uitgevoerd om te controleren hoe gezond de haarschacht is en om de groei van nieuw haar te evalueren. De dermatoloog zal je haar scheiden en een vilten kaart die rechthoekig is, tegen je hoofdhuid plaatsen.

Het zal de nieuwe haarlokken laten zien – zelfs de zeer kleine of de gebroken en ze kunnen worden geteld. Als je haar erg dun is, geeft dit aan dat je mogelijk telogeen effluvium hebt en korte lokken met gebroken uiteinden kunnen een teken zijn van een afwijking in de haarschacht.

Om zelf te diagnosticeren of je kaal wordt, kun je controleren of je haarlijn op je voorhoofd een patroon vormt zoals de letter M. Het kan zijn dat het haar op je tempel naar achteren zakt.

Je kunt je kruin een spiegel voorhouden om te controleren of je daar kale plekken hebt of dat het haar dunner wordt.

Kan haar opnieuw worden gekweekt op een kaal hoofd?

Als de kaalheid te wijten is aan alopecia, is het bekend dat het praktisch ongeneeslijk is. Sommige onderzoeken geven echter aan dat de huid op het hoofd van iemand die kaal is, haarcellen kan hebben, net als die met haar op het hoofd. Maar deze cellen hebben niet langer het vermogen om haar te laten groeien.

Zorgt het scheren van het hoofd ervoor dat het haar teruggroeit?

Nee, het scheren van je haar leidt niet tot een snellere of dikkere haargroei. Het helpt ook niet bij het laten groeien van haar op een kale hoofdhuid. Dit is een mythe omdat wanneer nieuw haar groeit na het scheren, de ruwe basis van het haar zichtbaar is. Het dunnere deel van de schacht is pas zichtbaar als het groeit.

Als je het haar op je hoofd afscheert, helpt het om alle schade te verwijderen die is veroorzaakt door het kleuren van het haar. Omdat haar vanuit de hoofdhuid groeit, zal de conditie van je lichaam en de follikels de gezondheid van het haar bepalen dat teruggroeit.

Elk nieuw haar dat teruggroeit nadat je je hoofd kaal hebt geschoren, zal precies hetzelfde zijn als het haar dat je hebt afgeschoren. Het kaal scheren van het hoofd zal ook de groei van het haar niet versnellen.

Inpakken

Kaalheid is een veel voorkomend fenomeen dat zowel mannen als vrouwen treft. Tenzij het genetisch is, zijn er chirurgische en niet-chirurgische manieren om het te corrigeren. Preventieve maatregelen en veranderingen in levensstijl kunnen ook helpen het kalende proces te vertragen. Vergeet echter niet dat als je je kale look met vertrouwen draagt, je er altijd geweldig uit zult zien!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen