Krijg je schoonheidsslaap. Hoe vaak heb je iemand dit horen zeggen? Heb je je ooit afgevraagd wat dat betekent? Schoonheidsexperts over de hele wereld herhalen deze uitspraak de hele tijd omdat er een onderliggende waarheid in zit.

Dit is de reden waarom je wakker wordt met donkere kringen of gezwollen ogen als je niet genoeg hebt geslapen, naast andere gezondheidsproblemen. Dus in dit artikel hebben we besloten om je te vertellen wat je schoonheidsslaap met je huid doet en waarom je het nodig hebt.

Hoogtepunten:

  • Wat is Beauty Sleep?
  • Hoe slaap je huid helpt?
  • Wat gebeurt er met je huid terwijl je slaapt?
  • Wat is de beste tijd om te slapen voor een gezonde huid?
  • Wat gebeurt er met je huid als je uitslaapt?
  • Tips voor een betere huid door slaap

Wat is Beauty Sleep?

Wanneer je een goede nachtrust krijgt, word je verfrist wakker en gloeit je huid van binnenuit op natuurlijke wijze. 7-9 uur slapen is van vitaal belang voor een gezonde huid. Wanneer je niet genoeg slaapt, komt cortisol, het stresshormoon, vrij in je lichaam. Dit kan ontstekingen veroorzaken, wat leidt tot een toename van huidaandoeningen zoals acne of psoriasis.

Hoe slaap je huid helpt?

Wanneer je slaapt, vult je lichaam zijn organen en weefsels aan door essentiële voedingsstoffen te leveren en overtollig vocht en gifstoffen te verwijderen, wat resulteert in een mooie huid. Wanneer je minder slaapt, leidt dit tot wallen onder de ogen en geeft het stresshormonen af, die je immuniteit aantasten en de kans op verergerde huidproblemen zoals acne of eczeem vergroten.

Wat gebeurt er met je huid terwijl je slaapt?

1. De temperatuur van je huid verandert

De huid wordt warmer als we slapen, waardoor deze iets droog wordt. Dat is de reden waarom dermatologen een zwaardere crème voor de nacht aanbevelen, vooral bij kouder weer. Maar als je een vette huid hebt, heb je geen zware crèmes nodig, omdat het acne kan verergeren.

2. Kalmeert de geest om puistjes te voorkomen

Wanneer je slaapt, dalen de niveaus van cortisol, het hormoon dat wordt geproduceerd tijdens stressvolle momenten. Dit vermindert de kans op ontstekingen die kunnen leiden tot acne. Bovendien zal een goede nachtrust wallen rond de ogen verminderen. Vandaar dat een goede nachtrust de huid ontspant en je verfrist wakker wordt.

3. De cellen van je huid vernieuwen zichzelf

Tijdens de slaap, vooral na middernacht, worden de cellen van je huid druk – de cellen delen zichzelf en herstellen op hun beurt de huid. Daarom hebben ze alle voedingsstoffen nodig in het uur voor middernacht. Dus als je op dat moment wakker bent, zal dit proces en dus de kwaliteit van je huid worden beïnvloed.

4. Je huid kan water verliezen

Naarmate alle processen en functies in het lichaam vertragen terwijl je slaapt, verliest het lichaam water, wat bekend staat als epidermaal waterverlies. Het is dus belangrijk dat je dit verlies aanvult met een vochtinbrengende crème die je huid de hele nacht gehydrateerd houdt.

5. Uw anti-aging crème zal effectiever zijn

Wanneer je huid zichzelf vernieuwt terwijl je slaapt, krijgen de anti-aging producten die je aanbrengt de kans om grondig in de huid te worden opgenomen. De meeste van hen bevatten retinols, die overdag minder effectief zijn omdat de zon de ingrediënten kan afbreken en zelfs je huid gevoelig kan maken.

6. Je huid is beschermd tegen ecoschade

Wanneer u slaapt, is er geen verandering in de omgevingstemperatuur (in tegenstelling tot de tijd dat u in en uit ruimtes met airconditioning stapt), geen sigarettenrook of vervuilingsdampen en geen make-up op uw huid, die uw huid beschadigen. Een goede nachtrust met de juiste producten geeft je huid de kans om te herstellen van deze invloeden van buitenaf.

Wat is de beste tijd om te slapen voor een gezonde huid?

vrouw die in bed slaapt en klok die de tijd weergeeft

9-11 uur is de beste tijd om te slapen. Als je een vroege vogel bent, ga dan om 9.30 of 10 uur naar bed. Als je laat thuiskomt, probeer dan uiterlijk om 23.00 uur op het kussen te slaan.

Het belangrijkste is ook om minstens zeven uur te slapen. Je kunt zelfs zeven uur terugtellen vanaf het moment dat je wakker moet worden, 15 minuten toevoegen om in slaap te vallen en dat je bedtijd maken.

Wat gebeurt er met je huid als je uitslaapt?

Ja, uitslapen kan je huid aantasten. Als je laat slaapt, krijg je minder uren rusttijd. Dit betekent dat de kans van je lichaam om op te laden, de gifstoffen van de huid te elimineren en te genezen van de stress van de dag in het gedrang komt. Het reageert ook op je huid op de volgende manieren:

1. Donkere kringen

Voor en na het lijden aan donkere kringen onder het oog

Het eerste symptoom van niet genoeg slapen, donkere kringen [1] worden veroorzaakt door de verwijding van bloedvaten als gevolg van een gebrek aan slaap. Ze worden ook veroorzaakt door een onbalans in de hydratatieniveaus van de huid, omdat de huid niet genoeg tijd krijgt om de gifstoffen af te voeren.

2. Wallen onder de ogen

Oogzakken op het gezicht van de vrouw

Wanneer u op uw buik slaapt, verzamelt zich vloeistof in het gebied onder de ogen [2]. Dit gebeurt ook als je laat slaapt, omdat de vloeistof niet door de huid wordt afgevoerd. Slapen op een kussen en in de juiste positie kan helpen dit probleem op te lossen.

3. Huidaandoeningen

Een reeks menselijke huidaandoeningen

Slecht slapen leidt tot de productie van het stresshormoon cortisol [3] in het lichaam, wat op zijn beurt chronische huid en andere gezondheidsproblemen verergert. Een goede slaap, voor het vereiste aantal uren daarom, is belangrijk om het stressniveau in het lichaam te verminderen en geaccumuleerde gifstoffen vrij te maken.

4. Doffe en droge huid

vrouw die naar haar gezichtsprobleem in de spiegel kijkt

Als je slaap mist, heeft dit invloed op het vocht niveaus en pH van uw huid. Er ontstaat een onbalans in de huid, waardoor je huid niet het vocht produceert dat het zo hard nodig heeft, wat leidt tot een drogere huid.

Tips voor een betere huid door slaap

1. Slaap 7-9 uur

Zorg ervoor dat u ten minste 7-9 uur krijgt [4] van slaap elke nacht. Wanneer u slaapt, geeft uw lichaam het menselijk groeihormoon af dat nodig is voor de huid om collageen te produceren [5], die verantwoordelijk is voor een stevige huid, glanzend haar en gezonde nagels.

2. Was je gezicht, hals, voeten

Was je gezicht en hals altijd met een milde reiniger voordat je gaat slapen. Dit verwijdert de restanten van alle producten die u in de dag hebt gebruikt, inclusief make-up; vuil en vuil. Het wassen van je voeten verwijdert vuil en je voelt je schoon als je in bed stapt.

3. Hydrateer voor het slapengaan

Gebruik op basis van je huidtype een vochtinbrengende crème met een verzachtend middel zoals een plantaardige olie of cacaoboter, enz. Dit houdt je huid de hele nacht gehydrateerd. Als je een gevoelige huid hebt, kies dan een hypoallergene huid die je huid niet irriteert.

4. Kies producten met antioxidanten en anti-aging voordelen

Als je nog steeds wakker wordt met een doffe huid na het gebruik van een vochtinbrengende crème, moet je er een kiezen met antioxidanten zoals groene thee of vitamine C. Deze zullen de vrije radicalen verwijderen terwijl je slaapt. Anti-aging producten zoals gels onder de ogen houden fijne lijntjes en donkere kringen op afstand.

5. Breng producten 15-20 minuten voor het slapengaan aan

Zorg voor een routine waarbij je je gezicht reinigt, je nachtcrème en gel onder de ogen minstens 15-20 minuten voordat je het bed raakt aanbrengt. Op die manier wordt het meeste opgenomen door je huid en niet door je kussen.

Inpakken

Het is uiterst belangrijk dat u elke nacht de vereiste hoeveelheid slaap krijgt. Slaap heeft meerdere voordelen die een lange weg gaan in het verbeteren van je huid en haar. Goed en genoeg slapen is ook goed voor je algehele gezondheid, omdat het de overdracht van voedingsstoffen in het lichaam bevordert en stressniveaus vermindert.

Wist je dat?

  • Het is niet oké om in slaap te vallen terwijl je televisie kijkt. Als je dat nog steeds doet, zorg er dan voor dat het een timer heeft om zichzelf uit te schakelen. Anders kunnen de schittering en geluiden je slaap verstoren.
  • Alcohol om je te helpen met slapen is slecht. Het kan je eerder wakker maken, je uitgedroogd laten voelen en kan ook de kwaliteit van je slaap beïnvloeden.
  • Koffie voor het slapengaan is een no-no. In plaats daarvan zal een kopje kamillethee of lavendelthee je helpen slapen.
  • Mediteren of ademhalingsoefeningen helpen je om beter te slapen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen