Of het nu mild of ernstig is, acne kan voor de meesten van ons een van de meest vervelende huidproblemen zijn. Hoewel er verschillende chemische en op kantoor behandelingen voor acne zijn, kan het ook worden aangepakt met enkele natuurlijke remedies. Dit omvat actueel en oraal gebruik van vitamines en mineralen. Laten we bespreken hoe ze kunnen helpen.

Wat zijn vitaminen en mineralen?

Vitaminen en mineralen zijn micronutriënten die het lichaam nodig heeft om basisfuncties uit te voeren. Vitaminen zijn organisch, terwijl mineralen anorganisch zijn. Dit betekent dat vitamines kwetsbaar zijn en kunnen afbreken onder hitte, tijdens het koken en zelfs gewoon door te lang aan lucht te worden blootgesteld.

Mineralen kunnen hun chemische structuur intact houden, waardoor ze sterker worden en ze gemakkelijk hun weg naar ons lichaam kunnen vinden.

Vitaminen voor acne

Hoewel acne is gekoppeld aan genetica, hormonen, dieet en huidverzorgingsproducten, concludeerde een studie uit 2013 dat een dieet rijk aan vitamine A, E en D acne-puistjes kan voorkomen. Onderzoekers ontdekten dat mensen met acne significant lagere niveaus van deze vitamines in hun bloedbaan hadden in vergelijking met mensen zonder acne.

Hier zijn de vitamines die je nodig hebt voor een heldere en gezonde huid:

1. Vitamine A

Vitamine A is een essentiële voedingsstof die ons lichaam nodig heeft om een gezond immuunsysteem te bevorderen. Ons lichaam maakt het echter niet aan. Om de voordelen ervan te plukken, moeten we idealiter voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A aan ons dieet toevoegen. Studies suggereren dat vitamine A-supplementen niet goed werken en meer kwaad dan goed kunnen doen voor je lichaam.

Voor de huid wordt vitamine A in de vorm van actuele retinoïden meestal aanbevolen door dermatologen van over de hele wereld. Topische retinoïden zijn effectief bij de behandeling van milde tot matige vormen van acne (1). Deze vitamine kan worden opgenomen in uw dagelijkse huidverzorgingsregime. U hoeft er alleen maar voor te zorgen dat u het in concentraties gebruikt zoals aanbevolen door uw arts.

Echter, zoals elke actuele medicatie, retinoïden komen met hun aandeel van bijwerkingen. Dit omvat meestal gevoeligheid voor de zon en droogte. Retinoïden worden niet aanbevolen om te worden gebruikt door zwangere vrouwen.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine A:

 • Levertraan
 • Oranje/gele groenten en fruit
 • Verrijkte melk
 • Eieren
 • Verrijkte granen
 • Donkergroene groenten zoals broccoli en spinazie

2. Vitamine C

Vitamine C is de sterkste superheld van de partij. Van acne tot donkere vlekken, van deze krachtige voedingsstof is bekend dat het een positief effect heeft op het verminderen van verschillende huidproblemen.

Afgezien van het aanpakken van huidproblemen, zijn de antioxiderende activiteiten ook essentieel om een gezond lichaam te behouden. Vitamine C bezit ontstekingsremmende eigenschappen die acnesymptomen zoals zwelling en roodheid kunnen helpen verminderen (2).

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C:

 • Citrusvruchten zoals citroen, sinaasappels en kruisbes
 • Groene groenten zoals broccoli, bloemkool en paprika

3. Vitamine B3

Niacine of vitamine B3 wordt van nature in het lichaam aangetroffen, in kleine hoeveelheden. Het is vereist door het lichaam om zijn zenuwstelsel te ondersteunen, vermoeidheid te bestrijden en natuurlijk een gezonde huid te behouden.

Vitamine B3 kan effectief blijken te zijn bij de behandeling van acne in zijn actuele of orale vormen (3). Onderzoek suggereert dat nicotinamide (een vorm van vitamine B3) net zo effectief is als orale antibiotica bij het verminderen van acnesymptomen (4). Topische vrij verkrijgbare medicijnen die vitamine B3 (niacinamide) bevatten zijn ook efficiënt in het beheersen van de overproductie van talg, die op zijn beurt acne kan beheersen.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B3:

 • Vette vis
 • Kip
 • Eieren
 • Melk
 • Brood
 • Verrijkte granen

4. Vitamine E

Deze in vet oplosbare voedingsstof draagt bij aan een gezond immuunsysteem. Het bestrijdt ook bacteriën en vreemde agressors om het lichaam binnen te dringen. Hoewel er niet genoeg bewijs is om te bewijzen dat vitamine E of tocoferolen acnesymptomen kunnen verlichten, helpen actuele en orale vormen van vitamine E vrije radicalen in het lichaam te bestrijden (5).

Vrije radicalen zijn moleculen die één elektron hebben verloren en rondscharrelen op zoek naar het paar. Deze ravage kan leiden tot DNA-schade, wat bijdraagt aan een aantal huidproblemen. Vitamine E vertraagt de productie van vrije radicalen in het lichaam, wat kan helpen bij huidverjonging en anti-aging.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine E:

 • Plantaardige oliën
 • Noten/zaden
 • Groene groenten
 • Verrijkte granen

5. Vitamine D

Rijke vitamine D-voedingsmiddelen

Vitamine D speelt een essentiële rol bij het helpen van het lichaam om ziektekiemen te bestrijden. Het wordt ook verondersteld essentieel te zijn voor het behoud van een heldere huid.

Een studie uitgevoerd in 2016 wees uit dat mensen met acne relatief lagere niveaus van vitamine D hadden in vergelijking met mensen met een heldere huid (6). Dit suggereert dat vitamine D kan bijdragen aan een goede gezondheid van de huid en de ontwikkeling van acne kan voorkomen.

Je lichaam produceert van nature vitamine D wanneer het wordt blootgesteld aan de zonnestralen. UV-stralen kunnen je huid echter op veel andere manieren beschadigen. Het wordt dus aanbevolen om voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D in uw dieet op te nemen.

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine D:

 • Vette vis
 • Kaas
 • Eieren
 • Verrijkte melk
 • Verrijkte granen

Mineralen voor de heldere huid

Mineralen zijn voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om functies goed uit te voeren. Zink is echter een type mineraal dat werkt voor acne.

Zink

Zink is een van de meest essentiële voedingsstoffen die je immuunsysteem nodig heeft. Afgezien van het bijdragen aan het weghouden van uw lichaam van ziekten, kan zink ook helpen puistjes te verminderen.

Het bezit antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die roodheid en ontsteking geassocieerd met acne kunnen verminderen (7).

Orale vormen van zink worden op grote schaal aanbevolen door dermatologen om matige tot ernstige vormen van acne te verminderen. Ze kunnen echter bijwerkingen hebben zoals misselijkheid en braken.

Topisch aangebracht zink heeft minder bijwerkingen, maar is mogelijk niet zo effectief. Actuele vormen van zink kunnen echter acne-veroorzakende bacteriën verlichten, een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan puistjes. Het vermindert ook de overproductie van talg.

Voedingsmiddelen rijk aan zink:

 • Zuivel
 • Verrijkte granen
 • Bonen
 • Gevogelte
 • Volle granen

Deze vitaminen en mineralen kunnen worden toegevoegd aan uw huidverzorgingsregime / dieet om acne-puistjes te helpen voorkomen en verminderen. Ze kunnen ook worden ingenomen in combinatie met geneesmiddelen die door uw arts zijn voorgeschreven. Maar onthoud altijd, een gezonde huid is een gelukkige jij!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen