Als u op sociale media bent, moet u de term microneedling zijn tegengekomen en alle voordelen die het voor uw huid en haar kan opleveren. Heeft dit je nieuwsgierig gemaakt naar deze trending beauty procedure?

Of u nu van plan bent om voor een microneedling-sessie in een professionele salon te gaan of thuis eenvoudige microneedling-tools wilt proberen, u moet een basiskennis van deze procedure hebben. Lees dit artikel om te weten wat microneedling is, de voordelen, bijwerkingen en of het de beste keuze is voor uw huid.

Hoogtepunten:

 • Wat is microneedling en wat doet het?”
 • Microneedling behandelingsproces
 • Voordelen van microneedling
 • Op welke leeftijd moet je beginnen met microneedling?
 • Wie moet er niet voor microneedling gaan?
 • Microneedling Nazorg Tips
 • Hoe lang duurt het om resultaten van microneedling te zien?
 • Bijwerkingen van microneedling
 • Pijnloze alternatieven voor micro-needling

Wat is microneedling en wat doet het?”

Microneedling werd aanvankelijk ontwikkeld als een collageeninductietherapie gericht op het verjongen van de ouder wordende huid.[1] Deze behandelingsprocedure omvat het gebruik van een instrument genaamd dermaroller.

De dermaroller heeft talloze kleine, steriele naalden, meestal een paar millimeter groot, gerangschikt in rijen over zijn kop. De dermaroller wordt gebruikt om meerdere micropunccturen op uw huid te maken. Dit stimuleert de nieuwe collageenproductie in je huid.

Het natuurlijke vermogen van de huid om collageen te produceren neemt af met de leeftijd en als gevolg van verschillende andere factoren. Collageen is de meest voorkomende onder de eiwitten die stevigheid en elasticiteit aan uw huid geven. Het is niet alleen essentieel om lijnen en rimpels op afstand te houden, maar ook om wonden en littekens te genezen.

Microneedling is minimaal invasief, met een snellere hersteltijd en is minder duur dan andere procedures zoals laserbehandelingen.

Microneedling behandelingsproces

Voor de beste resultaten moet u de microneedling-procedure door een dermatoloog laten uitvoeren. Mildere microneedling-tools zijn ook beschikbaar voor gebruik thuis, maar de effectiviteit en veiligheid van die tools blijven twijfelachtig. Als u professionele microneedling laat uitvoeren, worden meestal deze stappen gevolgd.

 • Uw arts zal uw huidproblemen controleren en met u de mogelijke uitkomsten en het aantal sessies bespreken dat nodig kan zijn om zichtbare resultaten te observeren. Uw arts kan ook vitamine A- en C-supplementen een maand voor de procedure voorschrijven. Dit verhoogt de celvernieuwing en collageenproductie in uw huid, wat helpt om de gewenste voordelen van microneedling te krijgen.
 • Een milde verdovende crème zal op het huidoppervlak worden aangebracht, voordat de procedure wordt gestart. Dit vermindert de pijn of het ongemak, indien aanwezig, tijdens het proces.
 • De arts zal een dermaroller of een penachtig instrument met micronaalden gebruiken en deze gelijkmatig over het oppervlak van uw huid vegen. Dit kan ergens tussen de 20 en 30 minuten duren, afhankelijk van het gebied dat wordt behandeld.
 • Om af te sluiten, wordt een kalmerende vochtinbrengende crème of serum aangebracht om het behandelde gebied te kalmeren. Microneedling kan praktisch overal op uw lichaam worden gedaan, afhankelijk van uw behandeldoelen.

Voor en na resultaten van collageeninductietherapie

Voordelen van microneedling

1. Bestrijdt tekenen van veroudering

Microneedling upregulateert de productie van collageen en elastine. Dit vermindert niet alleen lijnen en rimpels, maar helpt ook de huid strakker te maken en zo de tekenen van veroudering om te keren.

2. Vermindering van littekens

Microneedling is met succes gebruikt om acnelittekens aanzienlijk te behandelen.[2] Het is ook effectief in het verminderen van andere littekens zoals die van een operatie, brandwonden of ziekten zoals varicella. Het beste deel is dat microneedling alleen op het getroffen gebied kan worden gericht en niet leidt tot verkleuring van het behandelde deel van de huid.

3. Acne Behandeling

Microneedling is effectief in het verminderen van bepaalde soorten acne zoals acne vulgaris. Het werkt direct in op de talgklieren die in de huid aanwezig zijn, waardoor de olieproductie en overmatige proliferatie van de huidcellen worden gereguleerd.

4. Penetratie van actieve stoffen

Microneedling vergemakkelijkt de levering van verschillende geneesmiddelen of actieve ingrediënten die worden gebruikt voor huidverzorging aan de diepere lagen van de huid.

5. Vermindering van huidpigmentatie

Microneedling in combinatie met huidverlichtende producten en chemische peelings blijken effectief te zijn in het verminderen van hyperpigmentatie, vooral in de gebieden rond de ogen.

6. Behandeling van alopecia

Microneedling in combinatie met minoxidil of bloedplaatjesrijk plasma (PRP) therapie geeft betere resultaten bij het omkeren van haaruitval als gevolg van alopecia areata en androgene alopecia.

Op welke leeftijd moet je beginnen met microneedling?

Als u microneedling wilt ondergaan om de tekenen van veroudering om te keren, moet u idealiter beginnen voordat de lijnen te diep zijn geworden. Microneedling is het meest effectief wanneer de symptomen niet te ernstig zijn. Artsen zullen u meestal voorstellen om te beginnen met microneedling wanneer u eind 20 of begin 30 bent.

Ook als u van plan bent om microneedling voor acne of andere littekenbehandelingen te ondergaan, is het het beste om zo vroeg mogelijk te beginnen. Hoe jonger uw huid is, hoe hoger de verjongingscapaciteit is, waardoor de microneedlingprocedure succesvoller wordt.

Wie moet er niet voor microneedling gaan?

Iedereen kan gaan voor microneedling, op voorwaarde dat ze geen wonden, trauma of actieve acne hebben op het moment van de procedure. U moet microneedling vermijden als u:-

 • Inflammatoire huidziekten zoals psoriasis, eczeem;
 • Infecties die de huid aantasten, zoals herpes;
 • Wondgenezingsstoornissen, zoals in het geval van diabetes;
 • Neiging om keloïde littekens te krijgen
 • Als u antistollingsmedicijnen, chemotherapie, radiotherapie, enz. Gebruikt.

Microneedling Nazorg Tips

Om complicaties na een microneedlingsessie te voorkomen, neemt u de volgende voorzorgsmaatregelen.

 • Het is het beste om indien mogelijk niet in de zon te gaan. Je huid is gevoeliger voor fotoschade, vooral in de eerste dagen na microneedling. Gebruik een zonnebrandcrème met hoge SPF, hoed en paraplu om de behandelde huid te beschermen.
 • Uw huid kan uitgedroogd raken en schilfers van de huid kunnen na een paar dagen op het behandelde gebied verschijnen. Houd het behandelde gebied voldoende gehydrateerd, maar overdrijf het niet. Je moet nooit de huid trekken die afbladdert, omdat dit de genezing schaadt en zelfs infecties kan veroorzaken.
 • Vermijd activiteiten zoals zware oefeningen, hete baden, sauna’s, enz. die zweten veroorzaken, gedurende een paar dagen.
 • Het is het beste om make-up helemaal te vermijden voor de eerste week nadat je een microneedling-sessie hebt ondergaan. Gebruik geen chemische peelings om irritatie te voorkomen.
 • Vermijd NSAID’s (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen) omdat ze het herstelproces van de huid kunnen vertragen.

Hoe lang duurt het om resultaten van microneedling te zien?

De werkzaamheid van microneedling hangt af van de snelheid waarmee nieuwe cellen worden geregenereerd en collageen wordt geproduceerd. Meestal heeft u meerdere sessies nodig om de maximale voordelen van de behandeling te krijgen.

De meeste deskundigen beweren dat uw huid enkele tekenen van verandering vertoont na 7 dagen behandeling. Het duurt echter ergens tussen de maand en een half voor significante zichtbare resultaten.

Bijwerkingen van microneedling

Microneedling omvat het doorbreken van de natuurlijke barrière van uw huid, wat bepaalde nadelige bijwerkingen kan inhouden zoals hieronder besproken.

1. Huidtrauma en bloedingen

Het gebied dat wordt behandeld met microneedling wordt uiterst delicaat en kan gevoelig zijn voor blauwe plekken en bloedingen.

2. Ontsteking

Ontsteking veroorzaakt door deze procedure kan pijn en roodheid veroorzaken. Uw arts kan een pijnstiller voorstellen als deze te ondraaglijk is.

3. Infecties

Als de apparatuur die wordt gebruikt voor microneedling niet goed is gesteriliseerd, is er een grote kans op infectie omdat de huidbarrière wordt doorbroken.

4. Overgevoeligheid

Bij sommige mensen kan de huid extreem gevoelig worden na microneedling. U kunt zelfs allergieën ontwikkelen voor bepaalde huidverzorgingsproducten. Kies voor een zachte, verzachtende vochtinbrengende crème om je huid gehydrateerd te houden en te helpen bij de genezing.

5. Littekens

In zeldzame gevallen kan behandeling met micronaalden lijnen en littekens veroorzaken die weigeren te verdwijnen.

Pijnloze alternatieven voor micro-needling

Het vermogen om pijn te verdragen varieert van persoon tot persoon. Als uw pijntolerantieniveau laag is en microneedling te pijnlijk voor u is, kunt u andere pijnloze oplossingen voor uw huidproblemen proberen.

1. Voor anti-aging

Verbindingen die koper bevatten, blijken de productie van eiwitten zoals collageen en elastine in de huid te verhogen.[3] Gels met koperpeptiden kunnen dus een effectieve anti-aging oplossing zijn om lijntjes en rimpels te verminderen.

2. Voor een betere penetratie

Echografie gemedieerde cavitatie, samen met een verbeterend ingrediënt, kan de penetratie van het gewenste product in de huid verhogen. In dit proces, echografie produces bubbels van vloeistof die barsten van hoge druk, waardoor het gewenste product in uw huid wordt gedwongen.

3. Voor een gladdere, vlekkeloze huid

Gebruik chemische exfoliators zoals AHA (alfahydroxyzuren) om een gladde en strakke huid te krijgen. Deze exfoliators zijn ook effectief in het verminderen van hyperpigmentatie en het genereren van een gelijkmatige teint.

Inpakken

Microneedling is een probleemloze optie om van een aantal huidproblemen af te komen. Het is echter van cruciaal belang om uw dermatoloog te raadplegen over uw behandeldoelen en mogelijke resultaten. U moet zich ook bewust zijn van de tijd die nodig is om te genezen en welke voorzorgsmaatregelen u moet nemen. Er zijn een aantal micronaaldrollen op de markt die je thuis kunt gebruiken. Maar de procedure laten uitvoeren door een expert is veruit de beste optie.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen