Je hebt dat punt bereikt in je tienerjaren wanneer je van gezichtshaar af wilt. Rechts? Of het nu voor je aanstaande afscheidsfeest is of gewoon een uitje met vrienden, je wilt een schoon gezicht.

Maar overweeg je om je gezicht te harsen voor ontharing? Zo ja, dan moet u op de hoogte zijn van alle bijwerkingen die ermee gepaard gaan en manieren om ze te voorkomen voordat u naar de salon gaat.

Waar wacht je nog op? Scroll naar beneden om erachter te komen.

Hoogtepunten:

 • Wat is Facial Waxing?
 • Wat zijn de bijwerkingen van Facial Waxing?
 • Hoe de bijwerkingen van facial waxing te voorkomen?
 • Tips voor facial waxing

Wat is Facial Waxing?

Gezichtswax is er in twee vormen – warme en koude wax. De wax wordt op je gezicht aangebracht, waardoor het ongewenste haar verstijft. Dit maakt het gemakkelijk om het haar te verwijderen wanneer het in de tegenovergestelde richting wordt getrokken.

Het grootste voordeel van gezichtswax is het verwijderen van haar van de wortel, waardoor je minstens 15-30 dagen een glad gezichtsoppervlak krijgt, afhankelijk van je haargroeifrequentie.

Harsen verwijdert een bulk van je huid in één keer. Vandaar dat de meeste meisjes kiezen voor harsen boven andere traditionele ontharingsprocedures zoals plukken, scheren etc. Het komt echter ook met veel ongemak en andere bijwerkingen.

vrouw in spa salon die epileren of correctie wenkbrauw ontvangt met behulp van suiker

Wat zijn de bijwerkingen van Facial Waxing?

1. Pijn

Pijn is een constante metgezel van gezichtsharsen. Wanneer je aan de harstrips trekt om het haar van je huid te verwijderen, veroorzaakt dit een goede hoeveelheid pijn. Maar de pijn varieert van persoon tot persoon en uw tolerantieniveaus.

Als u een gevoelige huid heeft, kunt u meer pijn voelen in vergelijking met andere huidtypen. Ook je haargroei en de delen van je gezicht spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de pijn. Zware haargroei en gevoelige delen van het gezicht zoals de bovenlip zouden meer pijn veroorzaken.

2. Huiduitslag

Huiduitslag [1] is een veel voorkomende bijwerking van harsen in het gezicht. Meestal duurt het twee tot drie dagen. Als uw huiduitslag langer blijft of ernstig wordt, neem dan contact op met uw arts. Stop ook met het gebruik van het wasproduct dat u gebruikte.

3. Hobbels

U kunt ook kleine bultjes ervaren na het harsen van het gezicht. Deze bultjes verschijnen wanneer u het haar van de wortel verwijdert. Gebruik aloë vera gezichtscrème of een verzachtende crème op de huidbulten. Deze hobbels blijven niet langer dan een paar uur.

4. Roodheid & Ontsteking

Een andere vaak waargenomen bijwerking van harsen in het gezicht is milde roodheid en lichte ontsteking. Hoewel het voor een korte periode blijft, veroorzaakt het ongemak. Als je roodheid op je vers gewaxte gezicht opmerkt, probeer er dan wat verzachtende gel op aan te brengen. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën gedurende een paar dagen.

5. Allergieën

Niet alle producten passen bij je huid. Er is kans op een allergische reactie [2] als bijwerking van facial waxing. De beste manier om te controleren of u allergisch bent voor uw wax, is door deze op een klein deel van uw hand te testen. Als u enige vorm van ongemak ondervindt, dan is het product zeker niet voor u.

6. Ingegroeid haar

Ingegroeid haar [3] na het harsen is een zeldzaam scenario. Meestal wordt ingegroeid haar veroorzaakt door scheren. Deze kunnen echter ook voorkomen bij waxen. Als je je haar niet van de wortel verwijdert tijdens het harsen, is er een grote kans op ingegroeid haar.

7. Gevoeligheid

Als je zonnebrand of diepe bruining op je gezicht hebt, kun je gevoeligheid krijgen tijdens het aanbrengen van wax. Vermijd gezichtswax wanneer u dergelijke problemen heeft. Zorg ook speciaal voor je gezicht (na het harsen) als je op klaarlichte dag naar buiten gaat.

8. Lichte bloeding

Bloeden in bepaalde gebieden komt vrij vaak voor, vooral voor beginners. Zelfs als u pro bent in het harsen van het gezicht, kunt u lichte bloedingen krijgen, omdat de gezichtshuid meestal zacht en gevoelig is. In het geval dat u te maken krijgt met abnormale bloedingen als gevolg van harsen in het gezicht, stop er dan onmiddellijk mee. Het kan leiden tot infectie.

9. Littekens

Over het algemeen veroorzaakt facial waxing geen littekens. Maar toch kan het gebeuren. Extra voorzichtig zijn tijdens het harsen van je gezicht is belangrijk om dit soort littekens te voorkomen.

Littekenvorming

Hoe de bijwerkingen van facial waxing te voorkomen?

Omdat er meerdere bijwerkingen zijn van harsen in het gezicht, kunt u zich zorgen maken. Maar we staan achter je!

Hier zijn een paar methoden die u kunnen helpen de bijwerkingen van gezichtsharsen te voorkomen:

 • Lees de instructies op het product label voordat u koopt. Ga voor een product dat specifiek is geformuleerd voor gezichtsgebruik.
 • Mensen met een extreem droge of gevoelige huid moeten gezichtsharsen volledig vermijden.
 • Wax niet op acne breakout gebieden of wonden. Harsen op de gewonde huid kan leiden tot een ernstige infectie.
 • Houd de gezichtswax uit de buurt van wratten of moedervlekken als je die hebt.
 • In het geval dat u diabetes of problemen met de bloedsomloop heeft, kunnen waxproducten schade veroorzaken. [4]
 • Als je niet zeker bent van het harsen van je gezicht, neem dan professionele hulp.

Tips voor facial waxing

 • Scrub je gezicht een dag voor het harsen om al het vuil en de verontreinigende stoffen die in je huidporiën zitten te verwijderen. Het zou het waxproces soepeler maken.
 • Zorg de avond voor het harsen van je gezicht extra goed voor je gezicht. Reinig je gezicht grondig met een verzachtende gezichtsreiniger en breng het gezichtsserum aan.
 • Controleer de wastemperatuur als u hete was gebruikt. Laat de wax je huid niet verbranden.
 • Scheer je gezicht niet, want dit kan ingegroeide haren en infecties veroorzaken.

Inpakken

Hoewel gezichtsharsen bijwerkingen heeft, is het een optie die het proberen waard is. Niemand houdt van het kweken van gezichtshaar en harsen helpt om ze zo schoon mogelijk te verwijderen. Houd er rekening mee dat gezichtsharsen niet voor de gevoelige huid zijn en door een professional moeten worden gedaan. We hopen dat je volgende waxsessie irritatievrij en effectief is!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen