Wakker worden met de gruwel van een puistje op je gezicht is irking. Is het niet? Helaas gebeuren dergelijke acne-puistjes zo nu en dan. Maar wat als het puistje gevuld is met bloed?

Met bloed gevulde puistjes vormen zich meestal niet, tenzij je met kracht je puistje plukt of knalt om het sneller te laten genezen. Dergelijke puistjes kunnen echter worden behandeld en genezen zonder veel sporen achter te laten op uw huid, als ze vroeg worden opgemerkt.

Scroll naar beneden om te weten wat de oorzaak is van het ontwikkelen van een met bloed gevuld puistje en hoe je het kunt behandelen.

Hoogtepunten:

  • Wat is een met bloed gevuld puistje?
  • Wat veroorzaakt een met bloed gevuld puistje om zich te vormen?
  • Hoe zich te ontdoen van bloed-gevulde puistjes op je gezicht?
  • Hoe met bloed gevulde puistjes te voorkomen?
  • Moet je bloed uit een puistje persen?
  • Kunnen met bloed gevulde puistjes littekens veroorzaken?

Wat is een met bloed gevuld puistje?

Bloedpuistjes zijn zwellingen of bultjes die rood zijn en gevuld met bloed. Puistjes zijn met pus gevulde papels, een van de symptomen van een huidaandoening die acne wordt genoemd. Acne wordt veroorzaakt door de verstopping van de haarzakjes met vuil of dode huidcellen en gaat vaak gepaard met bacteriële infectie [1].

Hoewel puistjes vaak voorkomen tijdens de puberteit en rond menstruatiecycli als gevolg van hormonale veranderingen, zijn met bloed gevulde puistjes geen natuurlijk fenomeen. Puistjes worden alleen gevuld met bloed wanneer ze worden blootgesteld aan herhaald trauma.

Wat veroorzaakt een met bloed gevuld puistje om zich te vormen?

De meest voorkomende reden achter de vorming van een met bloed gevuld puistje is per ongeluk knallen of knijpen van de gewone. Dus wanneer je in een puistje knijpt of knalt, dwingt het niet alleen de pus eruit, maar beschadigt het ook de onderliggende fijne bloedvaten, waardoor ze barsten. Dit zorgt ervoor dat je puistje gevuld raakt met bloed.

Trouwens, als je je gezicht te hard wast of een sterke exfoliant gebruikt om van het puistje af te komen, kan dat ook resulteren in een met bloed gevuld puistje. Gebruik zachte reinigingsmiddelen en vermijd exfoliërende gebieden met puistjes totdat ze goed zijn genezen.

Hoe zich te ontdoen van bloed-gevulde puistjes op je gezicht?

U hoeft niet in paniek te raken als het puistje op uw gezicht met bloed is gevuld. Meestal genezen ze vanzelf. U kunt echter een van de volgende behandelingen proberen om ze te behandelen, indien nodig.

A. Huismiddeltjes

Je kunt een van deze huismiddeltjes proberen zodra je een met bloed gevuld puistje op je gezicht ziet.

1. Ijscompressie

Maak een ijspakking door een paar ijsblokjes op een schone doek te leggen en druk deze lichtjes op het getroffen gebied. Het ijs zal de nabijgelegen bloedvaten verkleinen en de bloeding, zwelling en pijn vrijwel onmiddellijk verminderen.

2. Houd het schoon

Gebruik een milde reiniger om het getroffen gebied schoon te houden. Het is het beste om te veel make-up of andere producten op basis van zware olie te vermijden om te voorkomen dat uw huidporiën verstopt raken. Vermijd het exfoliëren van je huid wanneer je al een met bloed gevuld puistje hebt.

U kunt Esse Organic Skincare’s AI-enabled SkinIDTM gebruiken om de huidige conditie van uw huid te beoordelen en producten op maat te laten maken die speciaal zijn gemaakt voor uw huidbehoeften.

3. Tea Tree Olie

Een 5% brouwsel van tea tree olie in een dragerolie kan u helpen om milde tot matige acne te behandelen. Tea tree olie heeft zeer goede antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen waardoor het een effectief anti-acne middel is. Sommige mensen kunnen irritatie of allergie voor tea tree olie ontwikkelen. U moet daarom altijd een patchtest uitvoeren voordat u deze voor de allereerste keer gebruikt.

B. Over The Counter (OTC) Behandelingen

1. Topische retinoïden

U kunt een retinoïde crème of gel kopen die vaak wordt gebruikt om acne te behandelen. Retinoïden zijn vitamine A-derivaten die de snelheid van celgroei reguleren, wat op zijn beurt de verstopping van de poriën op je huid voorkomt. Voorbeelden van actuele retinoïden zijn benzoylperoxide en clindamycine.

Gebruik de retinoïde crème of gel eenmaal daags, 20 tot 30 minuten na het wassen van het gezicht of zoals vermeld op het productetiket [2]. Hoewel milde retinoïden vrij verkrijgbaar zijn, heb je het recept van een dermatoloog nodig voor een sterkere.

2. Salicylzuur

Salicylzuur is een geweldige exfoliant omdat het de afzetting van dode cellen van het huidoppervlak kan verwijderen [3]. Topische formuleringen die worden gebruikt om acne te behandelen, hebben meestal een concentratie tussen 0,5% tot 5% [4]. Het is echter het beste om producten met salicylzuur te vermijden als u open wonden of irritatie in het getroffen gebied heeft.

3. Zink zalven

Zinkformuleringen, zoals die met zinkoxide, may worden gebruikt om bloedgevulde puistjes thuis te behandelen. Zink is effectiever wanneer het wordt gebruikt in combinatie met andere acnebehandelingen.

C. Geneesmiddelen op recept

Als uw puistje niet binnen een paar weken beter wordt, moet u een dermatoloog raadplegen die uw huidconditie kan controleren en u de nodige medicijnen kan voorschrijven. Sommige voorgeschreven medicijnen die worden gebruikt om puistjes te behandelen zijn:

1. Antibiotica

Afhankelijk van uw vereisten, kan uw arts een actueel antibioticum of een orale antibioticapil voorschrijven. Antibiotica doden de bacteriën die puistjes veroorzaken en voorkomen dat ze terugkeren. U moet religieus de dosering volgen en de hele medicatiekuur voltooien om te voorkomen dat u antibioticaresistentie ontwikkelt.

2. Anticonceptiepillen

Vrouwen en meisjes ervaren vaak hormonale schommelingen tijdens hun menstruatiecyclus die kan leiden tot acne. Orale anticonceptiepillen kunnen de hormoonspiegels gereguleerd houden, wat op zijn beurt helpt bij het opruimen van de acnegevoelige huid.

3. Isotretinoïne

Uw arts zal u dit orale retinoïde alleen geven in geval van ernstige cystische acne. Dit geneesmiddel moet gedurende 4 tot 5 maanden worden ingenomen voor een effectieve genezing van acne. Voor sommige mensen kan het zelfs acne permanent genezen.

D. Medische procedures

pers acne met hulpmiddelen van experts

Als uw met bloed gevulde puistje zeer ernstig is, kan uw dermatoloog een van de volgende procedures voorstellen om uw huid te helpen reinigen.

1. Het puistje afvoeren

Een expert zal de pus en het bloed uit uw puistje verwijderen, waardoor ook het celafval en bacteriële resten worden opgeruimd. Deze procedure vermindert niet alleen de pijn en ontsteking, maar vermindert ook de kans op verspreiding van de infectie.

2. Lasertherapie

Uw dermatoloog kan laser of andere lichtstralingen gebruiken om ernstige acne te behandelen [5]. De effectiviteit van deze behandelingen varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen krijgen een betere klaring dan anderen. Het duurt enige tijd om zichtbare resultaten te krijgen en u kunt vervolgsessies nodig hebben om een heldere huid te behouden.

Hoe met bloed gevulde puistjes te voorkomen?

1. Raak je gezicht niet aan

Vermijd het aanraken van je gezicht als je al een puistje hebt. Op deze manier zult u het puistje niet krabben of knallen, wat de belangrijkste reden is achter de vorming van een met bloed gevuld puistje. Ook kunt u de infectie verspreiden naar andere delen van uw gezicht als u het blijft aanraken.

2. Zorg voor een goede hygiëne

Het is niet genoeg om alleen je gezicht schoon te houden, je moet ook regelmatig alle dingen wassen die in contact komen met je gezicht om infecties te voorkomen. Deze items omvatten uw zakdoek, beddengoed, mobiele telefoons etc.

3. Houd je haar uit de buurt van je gezicht

Het is het beste om je lange haar te binden of een haarband te gebruiken om het haar uit de buurt van je gezicht te houden. De olie, vuil of haarverzorgingsproducten op je haar kunnen leiden tot acne op je gezicht. Reinig je haar ook regelmatig om te voorkomen dat het vuil of de roos van je hoofd de poriën van je huid verstopt.

4. Controleer de vervaldatum van huidverzorgingsproducten

Je moet altijd de houdbaarheidsdatum in de gaten houden van make-up en andere producten die je op je gezicht smeert. Een verlopen product moet onmiddellijk worden weggegooid om nadelige bijwerkingen te voorkomen.

5. Wees zacht voor je huid

Gebruik alleen zachte, niet-geurige en niet-comedogeen (die de poriën niet verstoppen) producten op uw huid, vooral als u gevoelig bent voor acne. Zo voorkom je irritatie of ontsteking van je gezichtshuid.

6. Eet een gezond dieet

Neem een voedzaam en uitgebalanceerd dieet met veel vers fruit, groenten, volle granen en peulvruchten. Vermijd vetrijk, suikerrijk voedsel en alcoholgebruik. Probeer ook op te merken of een bepaald voedsel zoals zuivel, noten, enz. uw acneprobleem verergert.

7. Verminder stress

Stress kan leiden tot systemische verstoringen zoals hormonale onbalans in uw lichaam, wat op zijn beurt acneproblemen kan verergeren. Probeer bemiddeling, diepe ademhaling of lichte fysieke oefeningen om je geest en lichaam gezond en stressvrij te houden.

Moet je bloed uit een puistje persen?

Volgens de experts is het het beste om te proberen een puistje niet aan te raken, omdat je het erger kunt maken en zelfs de infectie kunt verspreiden. Als je veel pijn en ontsteking hebt, vraag dan advies aan een expert. Als het met bloed gevulde puistje moet worden afgevoerd, is het het beste om het door een arts te laten doen.

De gebruikte gereedschappen moeten grondig worden gesteriliseerd en ook het getroffen gebied moet na de behandeling schoon worden gehouden. Je moet uiterst voorzichtig zijn nadat het puistje is leeggemaakt en het gebied bedekt houden. Uw arts kan medicijnen injecteren in het getroffen gebied voor faster genezing.

Kunnen met bloed gevulde puistjes littekens veroorzaken?

Als u de puistjes herhaaldelijk oppakt, kan dit leiden tot littekens van het getroffen gebied. Ook als de met bloed gevulde puistjes dieper in je huid reiken, zullen ze een litteken achterlaten bij genezing. Als de puistjeslittekens u storen, kunt u uw dermatoloog raadplegen voor een geschikte oplossing.

Chemische peelings en laser resurfacing worden vaak gebruikt om littekens als gevolg van acne te verminderen. Deze procedures verwijderen de externe dode huidlaag en bevorderen celgroei, wat resulteert in een gladder uitziende huid.

Inpakken

Bloedpuistjes komen niet van nature voor zoals gewone puistjes. Ze komen alleen voor wanneer je opzettelijk of per ongeluk een bestaand puistje laat knallen. U kunt een van de huismiddeltjes of vrij verkrijgbare behandelingen proberen om met uw acne om te gaan. Als uw bloedpuistje niet binnen een paar weken geneest of erger wordt, moet u onmiddellijk een arts raadplegen. Onderliggende aandoeningen zoals hormonale onevenwichtigheden moeten worden behandeld om terugkerende puistjes te voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen