Hoe vaak heb je een hete, brandende oven aangeraakt of wat broeiend water of olie op jezelf laten vallen tijdens het koken in de keuken? Als je je hiermee kunt identificeren, moet je zeker brandwonden hebben verspreid over je handen, toch?

Brandwonden kunnen ook worden veroorzaakt door blootstelling aan bepaalde chemicaliën, UV-stralen en ernstige brandongevallen. Terwijl sommige brandwonden vanzelf vervagen, hebben de andere er lang over om te genezen en kunnen ze zelfs een permanent onderdeel van je huid worden.

In dit artikel vertellen we u onmiddellijk stappen die u moet volgen na een brandwond om littekens te voorkomen en te behandelen.

Hoogtepunten:

  • Waarom vormen littekens zich na brandwonden?
  • Soorten brandwondenlittekens
  • Behandelingen voor brandwonden
  • Hoe te voorkomen dat brandwonden zich vormen?
  • Complicaties gerelateerd aan brandwonden

Waarom vormen littekens zich na brandwonden?

Brandwonden zorgen ervoor dat je cellen afsterven, waarna de huid een vezelig eiwit aanmaakt om zichzelf te herstellen. Deze vezel wordt collageen genoemd. Naarmate je huid geneest, laat het verkleurde plekken van de huid achter op het gewonde gebied. Deze gebieden zijn meestal dik en zijn wat we littekens noemen. Afhankelijk van de diepte van de brandwond kunnen deze littekens tijdelijk en soms zelfs permanent zijn.

Soorten brandwondenlittekens

Laten we eerst eens kijken naar de soorten brandwonden:

1. Eerstegraads brandwonden

Eerstegraads brandwonden worden meestal geassocieerd met een beschadigde opperhuid (oppervlak van de huid). U kunt ook wat roodheid, pijn en ontsteking opmerken.

2. Tweedegraads brandwonden

Tweedegraads brandwonden beschadigen de eerste twee lagen van je huid. Dit zorgt ervoor dat je huid rood wordt en ontstoken raakt. Je kunt ze ook behoorlijk pijnlijk vinden.

3. Derdegraads brandwonden

Deze brandwonden zijn de meer ernstige soorten brandwonden. Naast het beschadigen van de lagen van je huid, kunnen ze ook je huid binnendringen om je weefsels en spierstructuren te bereiken. Je huid kan ook van kleur veranderen. Deze brandwonden kunnen ook de gewrichtsbeweging beperken.

Nu, hier zijn de soorten littekens die brandwonden kunnen achterlaten:

1. Hypertrofische littekens

Deze littekens zijn meestal rood of paars van kleur. Ze hebben de neiging om opgetild en jeukend te zijn.

2. Contracture littekens

Deze littekens spannen meestal de huid en spieren aan. Als u een contractuurlitteken heeft, kunt u problemen ondervinden bij het bewegen.

3. Keloïde littekens

Dit soort littekens vormen glanzende, haarloze bultjes op de huid.

Behandelingen voor brandwonden

De ideale behandelingen voor brandwondenlittekens hangt af van hoe ernstig het is en de mate van brandwonden.

Voor eerstegraads brandwonden, breng een antibiotische crème aan op het getroffen gebied. Dit zal de wond helpen sneller te genezen en zal ook ontstekingen en ongemak verminderen. Gebruik een stuk gaas om je brandwonden te bedekken om infectie te voorkomen.

Voor tweede/ derdegraads brandwonden kan het dragen van een compressiekledingstuk helpen om je huid sneller te genezen. Dit zijn meestal strakke kledingstukken die mogelijk vele maanden moeten worden gedragen totdat uw brandwonden genezen. Sommigen geven zelfs de voorkeur aan een huidtransplantatie. Deze techniek omvat het gebruik van de huid van één gebied (donor) van uw lichaam om het verbrande gebied te bedekken.

Hier zijn enkele andere therapieën / behandelingen voor brandwonden:

1. Lasertherapie

Laserlichttherapie maakt gebruik van UV-stralen om bloedvaten in de overtollige littekenweefsels te richten. Dit kan helpen bij het verminderen van bulten en roodheid geassocieerd met littekens (1).

In het geval dat u besluit om naar lasertherapie te gaan, zorg er dan voor dat uw arts ervaring heeft met littekenverwijderingsbehandelingen met hetzelfde.

2. Steroïde injecties

Corticosteroïde injecties kunnen worden gebruikt om het uiterlijk van een litteken te verzachten. Ze werken goed om het uiterlijk van bepaalde hypertrofische en keloïde littekens te verminderen (2).

Praat met uw arts over de vraag of deze injecties al dan niet kunnen worden gebruikt om uw brandwondenlittekens te behandelen.

3. Cryotherapie

Deze techniek maakt gebruik van vloeibare stikstof om de zich ontwikkelende littekens te bevriezen. Het kan worden gebruikt op keloïde littekens om ze te verzachten voordat ze volledig tevoorschijn komen. Cryotherapie heeft een aantal veelbelovende resultaten laten zien bij de behandeling van keloïde littekens (3).

4. Operatie

Chirurgie kan worden gebruikt om een litteken te behandelen als het zeer prominent op uw huid is of om de beweging te verbeteren.

Chirurgie kan helpen het uiterlijk van uw litteken te verzachten en het minder opvallend te maken. Het kan ook helpen bij het losmaken van een strak litteken dat beweging van een gewricht voorkomt.

Notitie

Deze procedure is een invasieve techniek die mogelijk niet voor iedereen geschikt is. Op basis van de aanbevelingen van uw arts kunt u kiezen of u al dan niet naar binnen wilt gaan voor een operatie.

5. PhysiotherApy

Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van uw beweging in gebieden die zijn aangescherpt na de brandwonden.

6. Siliconen Gels

Deze helpen bij het effectief verzachten van een litteken. Ze kunnen worden gebruikt bij het genezen van littekens (niet op open wonden). Siliconengels om littekens aan te pakken zijn in het recente verleden een populaire methode geworden (4).

7. Moisturizers

Moisturizers kunnen het litteken niet behandelen. Het kan echter het uiterlijk ervan verzachten. Deze moeten gedurende drie maanden gedurende ongeveer 12 uur per dag consequent worden gebruikt. Praat met uw dermatoloog over de juiste siliconengelbehandeling voor uw litteken.

Hoe te voorkomen dat brandwonden zich vormen?

Zodra de brandwond optreedt, kan een persoon

  • Spoel het af met koud water en laat het drogen.
  • Gebruik een antibiotische zalf.
  • Bedek het gebied met een anti-aanbakverband en een stuk gaas.

U kunt ook proberen

  • Rek het getroffen gebied voorzichtig uit om te voorkomen dat de huid aan elkaar blijft plakken.
  • Bedek het getroffen gebied gedurende een paar maanden om schade door de zon te voorkomen.

Notitie

Bezoek uw arts regelmatig totdat uw brandwond geneest. Zorg ervoor dat u uw brandwond aanpakt zodra deze zich voordoet. Als u te veel roodheid opmerkt en het niet ziet genezen, bezoek dan uw arts.

1. Infecties

Een brandwond is een open wond die bacteriën en andere microben in het lichaam toelaat, als deze niet goed wordt behandeld. Dit kan leiden tot kleine of ernstige infecties. Het kan ook leiden tot sepsis, als deze microben in uw bloedbaan komen, wat levensbedreigend kan zijn.

2. Uitdroging

Wanneer je je huid verbrandt, is het waarschijnlijk dat je lichaam wat vocht verliest. Indien onbehandeld, kunnen brandwonden ook uitdroging veroorzaken.

3. Beperkte bewegingen of contracturen

Dit kan het gevolg zijn van een derdegraads brandwond. Contracturen treden op wanneer de huid geneest, waardoor deze strak kan aanvoelen. Dit kan de beweging van uw gewrichten beperken.

4. Spier- en weefselschade

Ernstige brandwonden kunnen soms uw weefselspierstructuren beschadigen.

5. Emotionele gezondheid

Het verschijnen van brandwonden of andere complicaties kan een tol eisen van de geestelijke gezondheid van een persoon. Het wordt geadviseerd om professionele hulp te zoeken als deze merken uw kwaliteit van leven of uw emotionele gemoedstoestand verstoren.

Inpakken

Behandeling voor brandwondenlittekens worden geclassificeerd afhankelijk van hun diepte en hoeveel lagen van uw huid ze beïnvloeden. Complicaties van brandwonden zijn contracturen, infecties, emotionele gezondheidsproblemen, spierschade en uitdroging. Vergeet niet om onmiddellijk voorzorgsmaatregelen te nemen en uw arts snel na een brandwond te bezoeken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen