We volgen allemaal zoveel mooie huidverzorgingsroutines. Maar behandel je de huid op je hoofdhuid met dezelfde zorg? Nu moet je je afvragen waarom we deze vraag stellen. Dat komt omdat de gezondheid van je hoofdhuid van vitaal belang is om aandoeningen zoals roos op afstand te houden.

Roos kan, wanneer onbehandeld, uw haarzakjes beschadigen. De constante jeuk maakt de weg vrij voor krabben en zorgt ervoor dat je haar uitvalt. Hieronder zullen we de hele correlatie tussen roos en haaruitval uitleggen en wat eraan te doen. Lees dan snel verder.

Hoogtepunten:

 • Veroorzaakt Roos haaruitval?
 • Welke aandoeningen kunnen zowel roos als haaruitval veroorzaken?
 • Hoe te behandelen en haaruitval als gevolg van roos te voorkomen?
 • Zal haaruitval door roos teruggroeien?
 • Veroorzaakt Anti Roos Shampoo haaruitval?
 • Is haaruitval als gevolg van roos tijdelijk of permanent?

Veroorzaakt Roos haaruitval?

Roos [1] is een huidaandoening die witte of gele schilfers op de hoofdhuid veroorzaakt, die op de schouders vallen.

Roos veroorzaakt direct geen haaruitval. De jeuk als gevolg van roos beïnvloedt de haarzakjes, wat kan leiden tot een bepaalde hoeveelheid haaruitval [2]. Verlies van 50-100 strengen haar op een dagelijkse basis wordt als normaal beschouwd. Als u overmatig haarverlies heeft, heeft u medische interventie nodig.

Roos kan de haaruitval verhogen bij mensen met androgenetische alopecia [3] (mannelijke kaalheid en vrouwelijke kaalheid).

Welke aandoeningen kunnen zowel roos als haaruitval veroorzaken?

Eerste dingen eerst, krijg een diagnose van uw hoofdhuidaandoening. Is uw roos te wijten aan onjuist wassen of is er een onderliggende medische aandoening? Praat met uw dermatoloog om de oorzaak van uw roos te begrijpen.

Roos en haaruitval kunnen beide worden veroorzaakt door een van de volgende:

1. Psoriasis hoofdhuid

Dit is een auto-immuunziekte [4] waarin het immuunsysteem van het lichaam zijn eigen systeem aanvalt. Wat volgt is een overgroei van cellen op de hoofdhuid. Psoriasis [5] veroorzaakt symptomen zoals rode, verhoogde huidvlekken met zilverachtige schilfers.

2. Ringworm

Ringworm [6] of tinea capitis is een schimmelinfectie die jeuk, droge schilfers en haaruitval veroorzaakt.

3. Folliculitis Decalvans

[7] Het veroorzaakt jeukende, rode vlekken. Mensen verwarren het vaak met roos vanwege de jeukende vlokken. Dit is een inflammatoire huidaandoening die de haarzakjes vernietigt.

4. Korstmos Planopilaris

[8] Dit veroorzaakt droge en schilferige uitslag op de hoofdhuid en kan ervoor zorgen dat het haar in bosjes afvalt. Het komt vaker voor bij vrouwen.

Roos alleen kan worden veroorzaakt door een van de volgende.

 • Seborrheic dermatitis, waarbij de vette, jeukende en geïrriteerde huid zich presenteert als schilfers op de hoofdhuid [9].
 • Schimmel zoals Malassezia [10] (gist) die leeft op de olie op je hoofdhuid kan roos veroorzaken. Deze schimmel wordt soms veroorzaakt door stress die het immuunsysteem verzwakt en je lichaam vatbaar maakt voor infecties.
 • Neem contact op met dermatitis [11], die wordt veroorzaakt door haarverzorgingsproducten zoals shampoo, gel of conditioner, kan uw hoofdhuid irriteren en schilfering en jeuk veroorzaken.
 • Onjuist wassen van het haar kan ervoor zorgen dat de vette huid afbladdert.
 • Mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem (mensen met hiv [12]) waarschijnlijk roos hebben.
 • Een droge huid kan kleine schilfers op de hoofdhuid achterlaten.

 • Bepaalde mannelijke hormonen veroorzaken roos bij mannen.

Zodra u weet wat uw roos veroorzaakt, kunt u de aandoening effectief behandelen.

Hoe te behandelen en haaruitval als gevolg van roos te voorkomen?

De sleutel tot het behandelen en voorkomen van haaruitval als gevolg van roos ligt in het elimineren van jeuk en krabben om de haarzakjes te beschermen.

1. Medicinale shampoos

Schakel over op medicinale shampoos [13] met een van deze ingrediënten als u milde roos heeft:

 • Pyrithione Zink
 • Salicylzuur
 • Ketoconazol
 • Koolteer
 • Seleniumsulfide

Zorg er tijdens het gebruik van anti-roos shampoos voor dat u de instructies op de fles volgt. Sommige shampoos moeten mogelijk een paar minuten op de hoofdhuid worden achtergelaten om effectief te zijn.

Woord van waarschuwing:

Koolteer en seleniumsulfide kunnen verkleuring van het haar veroorzaken. Raadpleeg uw arts voordat u een nieuw product probeert.

Als je hoofdhuid allergisch is voor chemicaliën, gebruik dan kruidenshampoos die besmettenin geneeskrachtige eigenschappen voor roos haaruitval. Zoek naar ingrediënten zoals:

 • Neem
 • Aloë vera
 • Reetha
 • Bhringraj
 • Kurkuma
 • Rozemarijn olie
 • Munt
 • Amla
 • Tulsi
 • Tea tree olie
 • Citroenextracten

2. Hydrateren

Een droge hoofdhuid kan een van de oorzaken van roos zijn. Ingrediënten zoals salicylzuur [14] in anti-roos shampoos kunnen je hoofdhuid uitdrogen. Masseer je hoofdhuid met kokosolie om de bloedcirculatie naar de hoofdhuid te verbeteren. Kokosolie heeft schimmelwerende eigenschappen [15]. Voeg een conditioner toe die bij je haar past om vocht toe te voegen.

Notitie:

Als je roos te wijten is aan een vette hoofdhuid, blijf dan weg van het te veel oliën van je hoofdhuid.

3. Blijf uit de buurt van harde haarverzorging

Sulfaten [16], conserveermiddelen, geurstoffen en kleurstoffen in uw haarverzorgingsproducten kunnen de hoofdhuid irriteren en contactdermatitis veroorzaken. Gebruik geen agressieve producten en schakel over op zachte haarverzorging.

4. Omgaan met stress

Hoewel stress direct geen roos kan veroorzaken, belemmert het je immuunsysteem en maakt het je hoofdhuid vatbaar voor schimmels. Beheers stress met yoga, meditatie of diepe ademhalingsoefeningen.

5. Home Remedies voor Roos Haaruitval

Hoewel huismiddeltjes voor rooshaaruitval niet wetenschappelijk zijn, hebben mensen ze nuttig gevonden.

A. Tea Tree Olie

Meng een paar druppels tea tree olie met een dragerolie zoals kokosolie en breng het aan op je hoofdhuid en haar. Tea tree olie heeft ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen.

B. Aloë Vera

Aloë vera is ontstekingsremmend en extreem verzachtend voor de hoofdhuid. Snijd het blad aloë vera open en verwijder het sap. Breng dit aan op je hoofdhuid, laat het 15 minuten intrekken en was het af.

C. Appelciderazijn

Appelciderazijn stimuleert het afstoten van dode huidcellen, bestrijdt schimmels en balanceert de pH van je hoofdhuid. Combineer appelciderazijn met je olie of shampoo, of verdun het met water voor een laatste spoeling na het wassen.

Zal haaruitval door roos teruggroeien?

Zodra de roos is verholpen, kan haaruitval onder controle worden gehouden. Het verloren haar zal teruggroeien. Maar je moet een paar weken geduld hebben om nieuwe strengen te zien. Goede haarverzorgingsroutine, uitgebalanceerd dieet, huismiddeltjes en juiste haarverzorgingsproducten kunnen helpen bij de haargroei.

Veroorzaakt Anti Roos Shampoo haaruitval?

Anti-roos shampoos bevatten ingrediënten zoals seleniumsulfide [17] die kunnen bijdragen aan verdere haaruitval. Het zijn krachtige ingrediënten gericht op het doden van de schimmel op je hoofdhuid. Dergelijke ingrediënten zijn geen kwaad bij gebruik in lage concentraties voor beperkte duur. Langdurig gebruik van dergelijke shampoos kan haaruitval verhogen.

Is haaruitval als gevolg van roos tijdelijk of permanent?

Haaruitval als gevolg van roos is niet permanent. Zodra u de roos behandelt, worden uw haarzakjes hersteld en groeit het haar terug.

Inpakken

Tal van hoofdhuidaandoeningen kunnen worden aangezien voor roos. Hoewel het geen directe oorzaak is voor haaruitval, kan roos de haaruitval versnellen. Als u extreme jeuk op de hoofdhuid heeft of haar dat in bosjes uitvalt, raadpleeg dan onmiddellijk uw dermatoloog. Het belangrijkste is dat je van jezelf houdt, ondanks alle fysieke problemen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen