Cacaoboter. Doet het lezen hiervan je kwijlen? We begrijpen het, want wie houdt er nou niet van chocolade! Maar wist je dat de boter afkomstig van cacaobonen een fantastische vochtinbrengende crème is?

Ja, cacaoboter is een zegen voor mensen met een extreem droge en doffe huid. Het biedt tal van voordelen, naast het hebben van een onweerstaanbare natuurlijke geur. Als je wilt weten hoe je cacaoboter in je huidverzorgingsregime kunt opnemen, lees dan verder!

Hoogtepunten:

  • Wat is cacaoboter?
  • Voordelen van cacaoboter voor de huid
  • Hoe cacaoboter op de huid te gebruiken?
  • Bijwerkingen van cacaoboter

Wat is cacaoboter?

Cacaoboter is een wit gekleurd, romig vet afkomstig van cacaobonen.

De bonen, gescheiden van de peulen (vrucht van de cacaoplant), worden gefermenteerd, geroosterd en geplet om cacaopoeder en cacaoboter te extraheren. Hoewel de twee opnieuw worden gecombineerd om chocoladerepen te maken, wordt de boter zelf gebruikt in huidverzorging en medicijnen.

Voordelen van cacaoboter voor de huid

1. Rijke moisturizer

Cacaoboter heeft rijke hydraterende eigenschappen en wordt gebruikt als kerningrediënt in veel huidbevochtigers. Het kan gunstig zijn voor huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Gevuld met vetzuren zoals palmitine, stearinezuur en oliezuur, helpt het de beschermende laag van je huid om vocht vast te houden. Uiteraard voorkomt vochtretentie dat je huid uitdroogt.

In recente studies ontdekten onderzoekers dat fytochemicaliën [1], een verbinding in cacao, kan u helpen een gezonde en gladde huid te bereiken!

2. Bron van antioxidant

Cacaoboter is een krachtpatser van antioxidanten! Het helpt je huid om schade door vrije radicalen te bestrijden [2], die gebeuren als gevolg van blootstelling aan de zon, roken, luchtverontreinigende stoffen en agressieve chemicaliën. Vrije radicalen leiden tot vroegtijdige huidveroudering, donkere en ruwe plekken. Cacaoboter kan u een rustgevende verlichting bieden omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft.

3. Vervaagt littekens en vlekken

Algemeen geloof is dat cacaoboter littekens en vlekken van je huid kan vervagen, vooral de striae tijdens en na de zwangerschap bij vrouwen. Veel studies concludeerden, hoewel cacaoboter je littekens of striae niet volledig zal verwijderen, zal het hun uiterlijk enigszins vervagen.

4. Goed voor de gevoelige huid

Vuil, stof, vervuiling en slechte voeding kunnen de natuurlijke barrière van uw huid beschadigen. Zodra de bescherming naar beneden is, wordt uw huid van nature gevoelig en kunt u rode vlekken en schilfering opmerken. Cacaoboter past goed bij een gevoelige huid. Het is een rijke bron van polyfenolen [3], die bekende micronutriënten zijn die boordevol gezondheidsvoordelen zitten. Het helpt om rode vlekken, huiduitslag of elke vorm van huidirritatie te verminderen.

mooie samenstelling met cacaoboter lotion op tafel

Hoe cacaoboter op de huid te gebruiken?

Cacaoboter is een natuurlijk ingrediënt en vrij veilig voor de huid. Je kunt het dagelijks twee keer op je huid aanbrengen. Het zal de algehele gezondheid van uw huid verbeteren door veerkracht, vocht en bescherming tegen de zon te bieden.

Je kunt bodylotions en bodycrèmes met cacaoboter als hoofdingrediënt gebruiken, vooral tijdens de winters of als je een zeer droge huid hebt.

Omdat het een eetbaar ingrediënt is, wordt cacaoboter ook gebruikt in lippenbalsems, wat een goede keuze is voor droge en schrale lippen.

Afgezien van vrij verkrijgbare cacaoboterproducten, kunt u uw moisturizers thuis maken met cacaoboter!

Procedure voor DIY Cacaoboter Moisturizer

  • Breng ongeraffineerde cacaoboter mee en smelt het om een persoonlijk assortiment huidverzorgingsproducten te maken.
  • Maak een mengsel met cacaoboter en eventuele dragerolie zoals kokosolie en gebruik het als een voedende vochtinbrengende crème.
  • Je kunt ook cacaoboter en sheaboter combineren voor je moisturizer.

Hoe cacaoboter op littekens aan te brengen?

Zoals we eerder hebben vermeld, verwijdert cacaoboter misschien niet je littekens, maar het kan ze enigszins vervagen.

  • Breng minstens twee keer per dag cacaoboter aan op het litteken.
  • Masseer het getroffen gebied in een cirkelvormige beweging voor het beste resultaat.

Bijwerkingen van cacaoboter

Een NCBI-studie [4] uitgevoerd in 2015 vastgesteld dat cacaoboter enkele anti-oestrogene effecten heeft, wat betekent dat het het effect van oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon) bij vrouwen kan verminderen.

Cacaoboter is dik en wordt vooral aanbevolen voor mensen met een droge huid. Mensen met een vette huid worden geadviseerd om producten met een grote hoeveelheid cacaoboter te vermijden, omdat het je huidporiën kan verstoppen en kan leiden tot acne-puistjes. Mensen met een acnegevoelige huid willen dus misschien ook wegblijven van cacaoboter.

Vochtinbrengende producten met cacaoboter hebben ook andere ingrediënten die huidirritatie kunnen veroorzaken, vooral als u allergisch bent voor het ingrediënt. Controleer de ingrediëntgegevens op het etiket van het product voordat u koopt. Het zal u beschermen tegen ongewenste bijwerkingen.

Esse Organic Skincare Tip

Als u cacaoboter gebruikt, vergeet dan niet om uw huid eens in de week te exfoliëren om verstopte poriën te voorkomen.

Inpakken

Met intense hydraterende krachten is cacaoboter het antwoord om je droge huid zacht, gezond en stralend te houden. De eetbare stof werkt ook als lippenbalsem. Probeer cacaoboter vooral tijdens de winters en je kunt afscheid nemen van een schrale huid.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen