Ben je ertoe gebracht te geloven dat het vele malen per dag reinigen van de acnegevoelige huid je puistjes kan verminderen? Zo ja, dan is het tijd om je overtuiging te veranderen.

Acne-gevoelige huid moet worden gereinigd. Maar overreiniging kan je acne verhogen. Het is essentieel om te weten wanneer, hoe en waarmee je je huid moet reinigen.

Hoogtepunten:

 • Wat is een cleanser?
 • Hoe te kiezen cleanser voor acne-gevoelige huid?
 • Ken je huid
 • Zoek naar belangrijke ingrediënten
 • Beste reiniger voor acne gevoelige huid

1. Wat is een cleanser?

De cleanser is een huidverzorgingsproduct dat bedoeld is om vuil, stof, overtollige oliën en make-upresten van je gezicht te verwijderen.

Het is de eerste en belangrijkste stap in elke huidverzorgingsroutine. We herhalen dit keer op keer, omdat reiniging je huid voorbereidt op de volgende set huidverzorgingsproducten.

2. Hoe kies je een reiniger voor de acnegevoelige huid?

Overweeg het volgende voordat u een reiniger kiest voor de acnegevoelige huid.

A. Past bij uw huid

Een ideale reiniger moet bij je huid passen en niet-comedogeen zijn[1]. Het mag niet zwaar en op oliebasis zijn.

B. Diep reinigt in plaats van te veel reinigt

Een cleanser moet functioneren door diepe reiniging en niet door te veel te reinigen. Overreiniging verwijdert de natuurlijke oliën van je gezicht en verstoort de pH-balans van de huid.

Kies een reiniger die de natuurlijke barrière van de huid niet verstoort. Het mag de huid niet gevoelig maken voor bacteriën en andere vreemde stoffen.

C. Irriteert uw huid niet

Zorg ervoor dat je cleanser geen agressieve chemicaliën bevat.

Vergeet ook niet om een reiniger te gebruiken die geen exfoliërende ingrediënten bevat. Dergelijke ingrediënten kunnen je huid verder irriteren.

D. geeft je een fris gevoel

Hoewel je cleanser zacht moet zijn voor je huid, moet het werken om je een fris gevoel te geven. Wat is het nut van een cleanser als het je geen piepende schone look kan geven?

3. Ken je huid

Als u uw huid kent, kunt u gemakkelijk huidverzorgingsproducten kiezen die geschikt zijn voor uw huidtype.

Huidtypes worden in grote lijnen geclassificeerd als:

 • Normale huid
 • Vette huid
 • Droge huid
 • Gecombineerde huid
 • Gevoelige huid

Acne-gevoelige huid is meestal vettig, wat betekent dat er een overmatige productie van olie (talg) is. Dit gebeurt als gevolg van overactieve talgklieren[2].

 overactieve talgklieren

Beste reiniger voor acne gevoelige huid is degene die overtollige talgproductie regelt.

Wat is acne?

Acne of acne vulgaris is een huidaandoening die optreedt wanneer een porie verstopt raakt met dode huidcellen, oliën en een soort bacteriën genaamd Propionibacterium acnes (P. acnes). [3] Veel factoren zoals onjuiste voeding, stress, vervuiling, hormonen, zonnestralen, slechte hygiëne, bepaalde medicijnen en verkeerde huidverzorging kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van acne bij tieners en volwassenen.

Acne of acne vulgaris

4. Zoek naar belangrijke ingrediënten

Agressieve reinigingsmiddelen of gezichtswassingen hebben de neiging om natuurlijke oliën van je gezicht te verwijderen, waardoor het strak en droog aanvoelt.

Enkele van de belangrijkste ingrediënten in reinigingsmiddelen voor acne gevoelige huid zijn:

 • Salicylzuur
 • Glycolzuur
 • Benzoylperoxide

Reinigingsmiddelen met deze ingrediënten dringen je poriën binnen, ontstoppen ze, verminderen de grootte van bestaande mee-eters en vertragen de vorming van nieuwe.

Topisch salicylzuur ontstopt poriën en vermindert de ontsteking veroorzaakt door acne.[4] Reinigingsmiddelen bevatten meestal salicylzuur in concentraties tussen 0,5 en 5 procent.

Glycolzuur, meestal afgeleid van suikerriet, behoort tot de alfa-hydroxyzuur (AHA) familie. Glycolzuur verwijdert overtollige olie in acne-gevoelige huid [5]. Het heeft ook anti-aging eigenschappen en zorgt ervoor dat uw andere producten beter absorberen.

Benzoylperoxide wordt gebruikt voor de behandeling van milde tot matige acne. Het is antibacterieel en helpt bij het exfoliëren van de huid. Reinigingsmiddelen bevatten meestal benzoylperoxide in concentraties tussen 2,5 en 10 procent [6].

Hoewel deze ingrediënten in veel producten aanwezig zijn, kunt u Esse Organic Skincare proberen als u niet zeker weet welke reiniger u moet kiezen. Het goede nieuws is dat de dermatologen van Esse Organic Skincare een reiniger hebben geformuleerd speciaal voor mensen met een acne-gevoelige huid.

5. Beste reiniger voor acne gevoelige huid

Esse Organic Skincare Sebum Control Face Cleanser is een op maat gemaakte reiniger voor vette en acne-gevoelige huid. Het is gericht op het beheersen van de overtollige productie van talg, naast het fris en schoon houden van de huid. Een van de actieve ingrediënten in deze reiniger is niacinamide, dat de overactieve talgklieren regelt.

Veelgestelde vragen over reiniging

Hoe Cleanser gebruiken/aanbrengen?

 • Maak je gezicht nat met lauw water.
 • Gebruik je vingertoppen om cleanser aan te brengen. Masseer zachtjes gedurende een minuut. Scrub je huid niet, want dit kan de acnegevoelige huid verder irriteren.
 • Spoel af met lauw water en dep droog met een zachte handdoek.

Hoe lang moet ik Cleanser op mijn gezicht laten zitten?

In plaats van je cleanser op je gezicht te laten zitten, gebruik je die tijd (30-60 seconden) om het zachtjes in je huid te masseren en vervolgens te spoelen.

Een volledige minuut van grondige reiniging is meestal voldoende voor degenen die dagelijks minimale tot matige hoeveelheid make-up dragen.

Laat je cleanser achter op je gezicht?

Het wordt afgeraden om je cleanser aan te laten. Zorg ervoor dat je elke cleanser volledig van je gezicht spoelt. Residu kan leiden tot droogte.

Hoe vaak moet je cleanser op je gezicht gebruiken?

Beperk het wassen of reinigen tot twee keer per dag. Vergeet niet om je gezicht ’s ochtends te reinigen en voordat je ’s nachts op bed gaat. Het twee keer per dag wassen van je acnegevoelige huid zorgt voor een schone, zachte en gezonde huid.

Beste reiniger voor acne gevoelige huid is degene die bij je huid past en alle juiste ingrediënten heeft. Sla de pijn over van het zoeken naar een aangepaste reiniger voor uw acne-gevoelige huid. Laat ons uw reinigingsmiddel voor u op maat formuleren.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen