Ben je moe van je acne, rimpels of donkere vlekken problemen? Als je alle crèmes en lotions zonder remedies hebt geprobeerd, dan is het misschien tijd om de opties van chemische peeling en laser resurfacing te overwegen.

Maar hoe bepaal je of je moet kiezen voor chemische peeling of laser resurfacing? Dit artikel bespreekt alles wat u moet weten over de twee, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Hoogtepunten:

  • Wat is chemische peeling?
  • Wat is Laser Resurfacing?
  • Belangrijkste verschillen tussen chemische peelings en laservernieuwing
  • Wat is beter: chemische peeling of laser resurfacing voor mijn huidtype?

Wat is chemische peeling?

Een chemische peeling is een cosmetische behandeling in de kliniek die wordt uitgevoerd door een dermatoloog om de beschadigde huid te “pellen” of te exfoliëren. In dit proces wordt een chemische oplossing gebruikt die de huid helpt af te pellen. Zodra dit is gebeurd, komt de nieuwe huid eronder tevoorschijn. Deze nieuwe huid is fris, glad en ziet er minder gerimpeld en minder beschadigd uit.

Chemische peelings worden meestal gedaan om de huid van het gezicht, de nek en de handen glad te maken. De oplossing die wordt gebruikt voor chemische peelings bevat chemicaliën zoals glycolzuur, trichloorazijnzuur, salicylzuur, melkzuur of carbolzuur (fenol) [1].

A. Soorten chemische peelings

Chemische peelings kunnen worden onderverdeeld in drie soorten, afhankelijk van de diepte van de werking [2]. Dit zijn:

1. Oppervlakkig:

Oppervlakkige peelings dringen alleen de oppervlakkige laag van de huid binnen, d.w.z. de opperhuid. Deze methode wordt gebruikt om aandoeningen zoals acne en melasma te behandelen.

2. Gemiddeld:

Peelings van gemiddelde diepte dringen door tot de papillaire dermis. Dit wordt meestal gebruikt om oppervlakkige littekens, pigmentstoornissen, dyschromie, meervoudige zonnekeratose, enz. Te behandelen.

3. Diepe schillen:

Diepe peelings dringen de reticulaire dermis binnen en kunnen worden gebruikt om diepe rimpels, littekens en ernstige fotoaging te behandelen.

Chemische peelings worden vaak gekoppeld aan andere resurfacing-technieken om het resultaat te optimaliseren. Het is belangrijk op te merken dat de mate van klinische veranderingen direct verband houdt met de diepte van penetratie. De genezingstijd neemt echter ook toe met een toename van de penetratiediepte van het peelingmiddel.

B. Is chemical peeling veilig?

Chemische peeling is een populaire cosmetische procedure van de huid en is over het algemeen veilig wanneer uitgevoerd door een erkende en opgeleide dermatoloog. U moet echter alle pre- en postoperatieve procedures volgen die door uw arts zijn voorgesteld. Dit zal uw huid helpen om snel te genezen en eventuele complicaties te voorkomen.

Wat is Laser Resurfacing?

Net als chemische peelings is laser resurfacing een resurfacing-techniek die acneplekken, rimpels, ouderdomsvlekken, vlekken, enz. Vermindert. Bij deze techniek worden licht en warmte gebruikt om de textuur, toon en kleuring van de huid te verbeteren. Door middel van laser resurfacing wordt een geïdentificeerd deel van de huid op een gecontroleerde manier blootgesteld aan licht en warmte. Deze behandelde huid roept vervolgens een genezingsmechanisme op en er wordt een nieuwe huid geproduceerd.

Alle momenteel beschikbare lasertechnieken kunnen worden onderverdeeld in de categorieën ablatief of niet-ablatief. [3] De niet-ablatieve vorm is zachter en geneest daarom snel. Het werkt door de bovenste laag van de huid te verwarmen zonder de huid te beschadigen. De ablatieve vorm beschadigt de bovenste laag van de huid en kost dus meer tijd om te genezen.

A. Opties voor het opnieuw opduiken van lasers

Er zijn verschillende laseropties [4] om uit te kiezen, afhankelijk van uw huidconditie. Deze omvatten:

1. CO2-laser:

CO2-laser is een ablatieve lasertechnologie die wordt gebruikt om wratten, huidlittekens, rimpels, enz. Te behandelen.

2. Gepulseerde kleurstoflaser:

Deze vorm van laser resurfacing wordt gebruikt om roodheid, gebroken haarvaten, hyperpigmentatie, rosacea, enz. Te verminderen.

3. Fractionele laser:

Bij deze techniek wordt de laserenergie afgebroken in duizenden kleine stralen die op een heel klein deel van de huid werken. Deze procedure wordt gebruikt om leeftijdsgebonden vlekken te behandelen.

4. Erbium laser:

Deze techniek bevordert collageenremodellering en wordt veel gebruikt voor huidlaxiteit, ouderdomsvlekken, fijne lijntjes, rimpels, enz.

B. Is Laser Resurfacing veilig?

Laser resurfacing is meestal een veilige procedure wanneer uitgevoerd door een ervaren en erkende cosmetisch chirurg. U moet zich er echter van bewust zijn dat er soms abnormale genezing of infectie kan zijn, hoewel dit zeldzaam is. U moet ook de postprocedure zorgvuldig volgen voor snelle genezing en geoptimaliseerde resultaten.

Wist je dat?

De herfst wordt beschouwd als het “laserseizoen”. Dat komt omdat wanneer u een laserbehandeling ondergaat, uw huid tot een jaar lang overgevoelig wordt voor zonlicht. Daarom raden veel cosmetisch chirurgen aan om laserresurfacing te ondergaan tijdens de herfst of winter wanneer de dag korter is en u het grootste deel van uw tijd binnenshuis doorbrengt.

Vrouw na Laser Resurfacing

Belangrijkste verschillen tussen chemische peelings en laservernieuwing

Chemische peelings

Laser Resurfacing

Pros

Chemische peelings helpen fijne lijntjes rond de mond of kraaienpootjes te fixeren. Het kan de huid glad maken.

Verzacht de huid en egaliseert de huidskleur. Stimuleert de collageenproductie die de huid strakker maakt en op de lange termijn een gloed geeft

Tegens

Chemische peeling is niet geschikt om diepe rimpels te verhelpen. Het kan de huid erg droog en jeukend maken.

Er kan sprake zijn van permanente verlichting of verdonkering van de huid. Kan roodheid in de huid veroorzaken die met de tijd kan verergeren.

Onderhoud

Krab, jeuk of probeer de huid niet met je hand af te pellen na het ondergaan van een huidpeeling. Dit kan littekens veroorzaken. Gebruik zonnebrandcrème en een milde vochtinbrengende crème om de huid comfortabel te houden. Neem contact op met uw dermatoloog voor het geval u een probleem heeft

Neem vitamine C-serum, zonnebrandcrème en retinoïden op in uw dagelijkse huidverzorgingsregime na het ondergaan van laserresurfacing. Vermijd krabben of jeuk op uw huid na het ondergaan van een behandeling. Raadpleeg uw cosmetisch chirurg om uw dagelijkse zorg te begrijpen voor maximale resultaten.

Hersteltijd

Voor een middelgrote peeling kan het herstel 7-14 dagen duren. Na een diepe peeling kun je binnen 2 weken een nieuwe huid verwachten, maar roodheid kan een paar maanden aanhouden.

Laser resurfacing kan tussen de 1-3 weken duren om te genezen, afhankelijk van het gebied van de behandeling en de gebruikte techniek.

Verwijderen van onvolkomenheden

Dit kan diepere onvolkomenheden wegnemen.

Dit verwijdert alleen de buitenste laag van de huid.

Kosten

Chemische peeling is goedkoper dan laser resurfacing. Terwijl een basisschil $ 100 kan kosten, kan deze oplopen tot $ 4000 voor een volledige peeling.

Laser resurfacing is duurder dan chemische peeling. De kosten zijn afhankelijk van het type lasertechniek dat u kiest. Hoewel een ablatieve laser $ 2000 kan kosten, zijn niet-ablatieve behandelingen goedkoper en kunnen ze u ongeveer $ 1000 kosten.

cosmetische laserprocedures schoonheidsspecialiste gebruikt huid

Wat is beter: chemische peeling of laser resurfacing voor mijn huidtype?

Hoewel chemische peeling of laser resurfacing hetzelfde einddoel hebben, is het belangrijk om te beslissen welke voor u geschikt is. Praat tijdens het nemen van uw beslissing met uw arts over uw verwachtingen, hoe snel u het resultaat wilt en natuurlijk uw budget. Weet dat chemische peelings het beste werken voor het corrigeren van oppervlakkige huidonregelmatigheden. Aan de andere kant werkt laser resurfacing goed voor collageenremodellering.

Over hersteltijd en downtime gesproken, sommige chemische peelings die in de kliniek worden gedaan, hebben nauwelijks downtime. Je kunt milde schilfering en droogheid ervaren en je bent klaar om terug te keren naar het dagelijks leven. Voor laser resurfacing is de downtime afhankelijk van de aard van de laser die u kiest. Ablatieve laser resurfacing kan bijvoorbeeld een paar maanden duren om volledig te herstellen.

Ten slotte moet u uw huidtype en toon begrijpen om te beslissen welke behandeling het beste voor u zou werken. Het is een moeilijke beslissing, dus praat altijd met uw dermatoloog om een weloverwogen beslissing te nemen. Als u bijvoorbeeld een donkerdere huidskleur heeft, zullen niet alle chemische peeling- en laserresurfacingtechnieken voor u werken. Voor hyperpigmentatie kan een chemische peeling wonderen doen. Aan de andere kant zijn voor ingesprongen littekens laserhuidbehandelingen meer geschikt. Afhankelijk van uw aandoening kan uw dermatoloog ook een combinatie van chemische peeling en laser resurfacing-techniek voorstellen om het beste resultaat te krijgen.

Inpakken

Zowel chemische peeling als laser resurfacing hebben hun voor- en nadelen, hoewel beide procedures hetzelfde einddoel hebben. Afhankelijk van uw gewenste resultaat, huidtype en budget, zou uw cosmetisch chirurg de beste procedure voor u aanbevelen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen