Ben je bang voor de woorden “chemisch” en “peeling”? Dan is deze iets voor jou. Met de hulp van onze hoofd dermatoloog Dr. Harish Koutam, een geaccrediteerd lid van de Indian Association of Dermatologists, Venereologists and Leprologists (IADVL) en Cosmetic Surgeons of India, stellen we al uw zorgen over chemische peelings gerust. Lees verder.

Hoogtepunten:

 • Wat is chemische peeling?
 • Is chemical peeling veilig?
 • Wat te verwachten voor, tijdens en na een chemische peeling?
 • Voordelen van chemische peeling
 • Chemische Peel’s Bijwerkingen
 • Kunnen we thuis chemische peeling doen?
 • Welke leeftijd is goed voor een chemische peeling?
 • Kan ik een chemische peeling krijgen na microdermabrasie?
 • Wat is het verschil tussen een gezichtsbehandeling en een chemische peeling?
 • Hoe lang duurt het voordat je huid schilfert na een chemische peeling?

Wat is chemische peeling?

Chemische peeling is een procedure op kantoor die wordt uitgevoerd door een gecertificeerde dermatoloog. Er wordt een chemisch middel op de huid aangebracht, waarna de bovenste laag van de huid uiteindelijk afbladdert. [1]. De nieuwe huid is meestal egaler en gladder.

Chemische peelings worden gedaan op het gezicht, de nek of de handen. Ze zijn gericht op het verbeteren van het algehele uiterlijk van uw huid en zijn meestal gemaakt van chemicaliën zoals glycolzuur, trichloorazijnzuur, salicylzuur, melkzuur of carbolzuur (fenol) [2].

De 3 basistypen chemische peelings zijn:

1. Oppervlakkige peeling

Een mild zuur wordt gebruikt om alleen de bovenste laag van de huid binnen te dringen. Het wordt gebruikt om lichte huidverkleuring en ruwe huid te behandelen. Een oppervlakkige peeling wordt ook wel lunch peeling genoemd.

2. Middelgrote schil

Middelste lagen van de huid worden geëxfolieerd met behulp van zuren zoals glycolzuur. Het kan worden gebruikt om ouderdomsvlekken, rimpels, fijne lijntjes, sproeten en huidverkleuring te behandelen.

3. Diepe peeling

Een zuur zoals trichloorazijnzuur wordt gebruikt om diep door te dringen in de middelste lagen van de huid. Diepe peelings kunnen een grote impact hebben op de huid. Littekens, sproeten en ouderdomsvlekken kunnen worden behandeld met diepe peelings.

Is chemical peeling veilig?

Wanneer uitgevoerd onder een board-gecertificeerde dermatoloog, erkende zorgverlener of getrainde huidverzorgingsspecialist, zijn chemische peelings uiterst veilig. U moet echter de instructies voor en na de peeling volgen zoals voorgesteld door uw arts.

Wat te verwachten voor, tijdens en na een chemische peeling?

Voor

 • Raadpleeg uw dermatoloog voordat u voor een chemische peeling gaat. Uw arts kan het niet aanbevelen als u geneesmiddelen zoals isotretinoïne heeft gebruikt [3] voor acne, hebben abnormale huid pigmentatie of zijn gevoelig voor frequente koortsblaasjes.
 • Chemische peelings zijn meestal ideaal voor mensen met een lichte huid. Mensen met een donkere huid hebben waarschijnlijk een ongelijkmatige teint na de behandeling.
 • Vermijd harsen, schrobben, bleken en massages een week voor de procedure en stop met het gebruik van retinol / retinoïden gedurende 48 uur van tevoren.

Gedurende

 • Uw arts zal uw gezicht reinigen en uw ogen en haar bedekken.
 • Voor een middelgrote peeling kan uw arts u op een kalmerend middel zetten. Voor diepe peeling krijgt u lokale anesthesie. Er zijn geen pijnstillers nodig voor een lichte peeling.
 • Een peelingoplossing wordt gedurende de ingestelde tijd op het gebied aangebracht, gevolgd door een neutraliserende oplossing.
 • U kunt gedurende 5-10 minuten een branderig gevoel ervaren terwijl de procedure is ingeschakeld. IJskompres en pijnstillers worden voorgeschreven om uw pijn te verlichten.

Na

 • Na een chemische peeling is je huid gevoeliger voor schade door de zon. Het is cruciaal om je huid te beschermen met een breedspectrum zonnebrandcrème van SPF 30 of hoger. Beperk uw blootstelling aan de zon wanneer de zonnestralen op hun sterkst zijn.
 • Na de behandeling kunt u roodheid en schilfering opmerken gedurende ongeveer 3-7 dagen.

Voordelen van chemische peeling

Je zult verrast zijn om te weten dat chemische peelings meer zijn dan alleen huidexfoliators. Naast het verwijderen van dode huidcellen, kunnen chemische peelings ook fijne lijntjes rond de ogen en mond verminderen en rimpels aanpakken die worden veroorzaakt door schade door de zon. De procedure vervaagt ook acnelittekens, ouderdomsvlekken, sproeten, donkere vlekken, melasma en donkere vlekken.

Chemische Peel’s Bijwerkingen

 • Er kan bij sommige mensen een tijdelijke of permanente verandering in huidskleur optreden na een chemische peeling. Het komt het meest voor bij vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken en vervolgens zwanger worden. Ook mensen met een voorgeschiedenis van gezichtsverkleuring kunnen met dit probleem worden geconfronteerd.
 • In sommige mensen kan een chemische peeling een infectie zoals herpes veroorzaken [4], een virus dat verantwoordelijk is voor koortsblaasjes.
 • Een diepe chemische peeling met fenol kan schade aan het hart, de lever en de nieren veroorzaken.
 • Littekens zijn een andere bijwerking van chemische peeling die een leven lang kan duren.

Kunnen we thuis chemische peeling doen?

Hoewel gezichtspeelings thuis op de markt verkrijgbaar zijn met ingrediënten in mildere sterkte zoals TCA (trichloorazijnzuur), glycolzuur, bètahydroxyzuur en mandelic acid, raadt Dr. Harish het af.

“Chemische peelings mogen niet thuis worden gedaan omdat ze professionele dermatologische ervaring en specifieke aanwijzingen van de arts vereisen die strikt voor en na de sessie moeten worden gevolgd,” legt hij uit.

Woord van waarschuwing:

Het uitvoeren van chemische peelings thuis zonder toezicht of voorzorgsmaatregelen van een arts kan brandwonden, littekens en verkleuring van de huid veroorzaken.

Hoe chemische peeling thuis te doen?

 • Doe een patchtest voordat je begint.
 • Laat de schil eerst 30 seconden zitten en blijf in de opeenvolgende weken 30 seconden tijd nemen.
 • Gebruik een goede moisturizer en zonnebrandcrème in de nazorg.

Welke leeftijd is goed voor een chemische peeling?

Je kunt beginnen met chemische peelings in je 20s. Dr. Harish gelooft dat het gebruik van chemische peelings in 20s en 30s je huid ook in de latere jaren gezond en fris kan houden.

Chemische peelings zijn niet alleen voor je ouder wordende huid. Iedereen met acne kan ook respijt vinden in chemische peelings. Chemische peelings helpen bij het exfoliëren van de huid en stimuleren de celvernieuwing. Ze verminderen de talgproductie, ontstoppen poriën en vervagen mee-eters.

Kan ik een chemische peeling krijgen na microdermabrasie?

U kunt een chemische peeling laten doen na microdermabrasie voor een helderdere huid. Microdermabrasie omvat het gebruik van een draagbaar apparaat dat de bovenste laag van de huid exfolieert. Een combinatie van deze behandelingen is goed voor het geval je een vette en acne gevoelige huid hebt.

Wat is het verschil tussen een gezichtsbehandeling en een chemische peeling?

Gezichtsbehandeling

Chemische Peeling

Vermindert huidbeschadiging door vervuiling, versterkt de natuurlijke barrière van de huid en verbetert de celreproductie.

Verzacht de huid, herstelt schade door de zon, rimpels, acne en angsten.

Maakt gebruik van crèmes, serums, scrubs en mee-eters.

Gebruikt een chemische peeling om de bovenste lagen van de huid te verwijderen.

Er is nauwelijks hersteltijd.

De hersteltijd varieert van enkele dagen tot enkele weken op basis van de diepte van de schil.

Meestal geen bijwerkingen.

Kan bij sommige mensen enkele bijwerkingen hebben.

Resultaten kunnen worden gezien na regelmatige gezichtsbehandelingen gedurende een bepaalde periode.

De resultaten zijn vrijwel onmiddellijk. Je kunt een helderdere en gladdere huid zien vanaf de eerste behandeling.

Hoe lang duurt het voordat je huid schilfert na een chemische peeling?

U kunt uw huid 48-72 uur na de behandeling zien schilferen. Deze peeling kan 2-5 dagen duren. Probeer niet aan je huid te plukken en gebruik een goede vochtinbrengende crème om je huid gehydrateerd te houden.

Chemische peelings zijn een effectieve behandeling voor veel huidproblemen. Houd er rekening mee dat u consistent bent met het gebruik van zonnebrandcrème om de voordelen niet ongedaan te maken.

In een notendop

 • Uw dermatoloog of getrainde huidverzorgingsspecialist brengt een chemische peeling aan met behulp van chemische middelen zoals salicylzuur, glycolzuur en melkzuur om de huidlagen te exfoliëren, gevolgd door een neutraliserende oplossing.
 • Verwacht een branderig gevoel tijdens de behandeling.
 • Het beschermen van de huid met zonnebrandcrème is verplicht na een chemische peelingbehandeling.
 • Littekens, herpesinfectie, huidskleurverandering zijn mogelijke bijwerkingen.
 • Sommige milde chemische peelings kunnen ook thuis worden uitgevoerd.
 • Je kunt beginnen met chemische peelings vanaf 20 jaar.
 • De resultaten van chemische peeling zijn sneller in vergelijking met een gezichtsbehandeling.
 • De huid begint 48-72 uur na een chemische peelingbehandeling te peelen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen