Ben je op zoek naar een huidverzachtend ingrediënt dat ook andere huidproblemen kan oplossen? Kamille is zo’n belangrijk ingrediënt dat al sinds de oudheid wordt gebruikt om de huid te kalmeren.

Lees verder om te weten hoe kamille je huid kan verbeteren en manieren om dit ingrediënt op te nemen in je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Scroll naar beneden om meer te lezen!

Wat experts zeggen

“Kamille kan worden gebruikt tegen acne-puistjes. Het werkt als een ontstekingsremmer om de ontsteking veroorzaakt door acne te verminderen. Je kunt het combineren met essentiële lavendelolie, omdat het ook huidverzachtende eigenschappen heeft en acnelittekens vermindert. Deze oliën moeten echter worden gebruikt met drageroliën en in een lagere concentratie.”

Prajkta Sapre (PG, Cosmetische Technologie), Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Is kamille goed voor je huid?
 • Welke soorten kamille zijn beschikbaar?
 • 6 manieren waarop kamille uw huid ten goede kan komen
 • Hoe kamille voor de huid te gebruiken?
 • Bijwerkingen &voorzorgsmaatregelen tijdens het gebruik van kamille

Is kamille goed voor je huid?

Kamille is een kruid dat wordt gebruikt voor het verlichten van stress en het genezen van buikpijn en misselijkheid. Het kan ook brandend maagzuur verlichten en uw algehele gezondheid verbeteren.

De geschiedenis van kamille voor huid gaat terug tot de oudheid. Grieken, Egyptenaren en Romeinen waren goed op de hoogte van dit ingrediënt en gebruikten het om wonden ermee te behandelen. Om dit te doen, zouden ze de kamillebloem verpletteren en op wonden aanbrengen. Dit werd ook gebruikt om weergerelateerde huidirritaties te behandelen, omdat de verzachtende eigenschappen van kamille hielpen om de huidaandoening sneller te genezen.

Terwijl het gebruik toen beperkt was, hebben onderzoekers nu met moderne technologie en wetenschappelijke ontwikkeling ontdekt dat kamille meerdere voordelen heeft voor de huid. Het kan dienen als een remedie voor een reeks huidverzorgingsproblemen als het consequent wordt gebruikt.

Welke soorten kamille zijn beschikbaar?

Twee populaire soorten kamille worden veel verkocht op de markt. Het zijn Romeinse kamille en Duitse kamille. Romeinse kamille staat ook bekend als echte kamille, omdat het commercieel beter bekend is.

Veel andere planten worden ook wel kamilles genoemd zoals Marokkaanse kamille, Kaapse kamille etc. Maar kruiden- en cosmeticaproducten gebruiken meestal Romeinse en Duitse kamille als hun belangrijkste ingrediënt.

Zowel Romeinse als Duitse kamille bevatten een essentiële olie genaamd chamazuleen. Het heeft een zoete appelachtige geur die extreem verfrissend is voor de huid. Het wordt ook gebruikt als een mild kalmeringsmiddel en vanwege de ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen.

6 manieren waarop kamille uw huid ten goede kan komen

1. Behandelt huidontsteking

Kamille kan kortdurende en langdurige huidontsteking behandelen. [1] Het kan ontstekingen behandelen die worden veroorzaakt door acne-puistjes en andere huidaandoeningen. Kamille kan ook worden gebruikt om zonnebrand te behandelen. Soms kan te veel UV-blootstelling DNA-schade veroorzaken. Het gebruik van kamille kan ook DNA-schade verminderen. [2]

2. Vermindert roodheid van de huid

Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen kan kamille de huid genezen die rood wordt als gevolg van onderliggende ontstekingen. Kamille vermindert de ontsteking en geneest vervolgens de huidirritatie. Natuurlijk verdwijnt de roodheid zodra de ontsteking weg is.

3. Anti-aging middel

Kamille heeft een overvloed aan flavonoïden en fytochemicaliën, die zeer nuttig zijn voor medicinale doeleinden. [3] Deze twee voedingsstoffen kunnen vechten tegen vrije radicalen en je celregeneratieproces stimuleren. Hierdoor verminderen de fijne lijntjes, rimpels en ouderdomsvlekken van je huid voor een groot deel. [4]

4. Past bij de gevoelige huid

Studies suggereren dat kamille in staat is om de prostaglandinen te blokkeren die verantwoordelijk zijn voor huidontsteking. Dat maakt kamille het meest geschikte ingrediënt voor mensen met een gevoelige huid. Ook kan het aanbrengen van kamilleolie op de huid allergieplekken verminderen. [5]

5. Acne-Behandeling

Volgens Prajkta Sapre, Product Development Executive bij Esse Organic Skincare, “Kamille kan worden gebruikt tegen acne-puistjes. Het werkt als een ontstekingsremmer om de ontsteking veroorzaakt door acne te verminderen. Je kunt het combineren met essentiële lavendelolie, omdat het ook huidverzachtende eigenschappen heeft en acnelittekens vermindert. Deze oliën moeten echter worden gebruikt met drageroliën en in een lagere concentratie.”

6. Geneest wonden

Kamille heeft antimicrobiële eigenschappen die bescherming bieden tegen bacteriën, schimmels en bepaalde virussen. Een studie uitgevoerd in 2018 wees uit dat zalven die kamille bevatten goed werken bij de behandeling van bacteriële infecties, wonden etc.

Hoe kamille voor de huid te gebruiken?

Je kunt kamille-extract gebruiken om doe-het-zelfmaskers of gezichtsverpakkingen te maken. Je kunt ook kiezen voor kamille etherische olie voor je huid. Kamille-extract en olie worden vaak gebruikt in veel huidverzorgingsproducten. Deze hebben een krachtige antioxidant genaamd chamazuleen die je huid gehydrateerd en zacht houdt. Last but not least, het drinken van kamillethee is ook nuttig voor uw algehele gezondheid.

Hieronder worden enkele zelfgemaakte manieren uitgewerkt om kamille voor je huid te gebruiken.

1. Kamille gezichtsmasker

Ingrediënten

 • 1 kamille theezakje
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel aloë vera gel
 • Warm water

Hoe te mixen?

 • Laat het theezakje trekken in een kopje heet water.
 • Voeg de aloë vera gel & honing toe in een kom.
 • Zodra de thee is gemaakt, voeg je een paar lepels theewater toe aan de kom.
 • Meng het goed.

Hoe te gebruiken?

Breng het masker direct aan op je gezicht en laat het 10 tot 15 minuten zitten. Was je gezicht met warm water en dep je huid droog met een zachte handdoek.

2. Kamille Scrub

Ingrediënten

 • 1 kamille theezakje
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 eetlepel honing

Hoe te mixen?

 • Laat het theezakje trekken in wat heet water.
 • Neem een kom en voeg de suiker en honing toe.
 • Meng de ingrediënten goed en voeg een paar lepels thee toe.

Hoe te gebruiken?

Reinig je gezicht met een zachte reiniger en neem vervolgens een voldoende hoeveelheid scrub in je handpalm. Gebruik je vingers om de scrub zachtjes op je huid te masseren. Doe het 3 tot 5 minuten. Spoel je gezicht af met water en dep het droog.

3. Kamille Face Pack

Ingrediënten

 • 1 kamille theezakje
 • 1 eetlepel havermoutpoeder
 • 2 eetlepels honing
 • Amandelolie

Hoe te mixen?

 • Snijd het theezakje open in een kom.
 • Voeg de honing en havermoutpoeder toe.
 • Voeg drie druppels amandelolie toe.
 • Meng het goed en maak een pasta.

Hoe te gebruiken?

Breng de pasta aan op je huid. Laat het 15 minuten staan. Zodra de gezichtsverpakking droog is, wast u deze af met warm water. Breng daarna een moisturizer aan op je huid.

Bijwerkingen &voorzorgsmaatregelen tijdens het gebruik van kamille

Kamille is veilig te gebruiken voor elk huidtype. Gevallen van bijwerkingen zoals allergieën en huidirritatie zijn zeldzaam. Als u echter specifiek allergisch bent voor kamille, probeer het dan te vermijden. Als u een nieuw product met kamille probeert, doe dan eerst een patchtest. Dit elimineert de kans op allergische reacties en andere bijwerkingen.

Inpakken

Kamille wordt al eeuwenlang gebruikt voor het verzachten en behandelen van de huid. Hoewel er niet veel onderzoek is gedaan naar het gebruik van kamille voor de huid, is het bekend dat het acne-puistjes onder controle houdt, wonden geneest, huidirritatie en roodheid vermindert. Je kunt huidverzorgingsproducten op basis van kamille gebruiken of thuis je eigen kamille gezichtsmaskers maken. Voer echter een pleistertest uit voordat u een nieuw product aanbrengt om te controleren of het bij uw huidtype past of niet.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen