Er is een reden waarom huidverzorgingsexperts collageen beschouwen als de fontein van de jeugd. Naast het feit dat je huid er voller en steviger uitziet, biedt collageen ongelooflijke voordelen. Laten we leren waarom u moet denken aan het stimuleren van collageenproductie in de huid en hoe, met de hulp van Dr. Harish Kautam, hoofd dermatoloog bij Esse Organic Skincare.

Hoogtepunten:

  • Wat is collageen en wat doet het met je gezicht en huid?
  • Hoe de collageenproductie in de huid te stimuleren?
  • Factoren die collageenafbraak veroorzaken
  • Voedingsmiddelen rijk aan collageen
  • Kan collageen door de huid worden opgenomen?

Wat is collageen en wat doet het met je gezicht en huid?

Collageen is een structureel eiwit [1] dat wordt aangetroffen in bindweefsels zoals bot, huid, haar, ligamenten, pezen en kraakbeen. Het is gemaakt van lange dunne fibrillen die de huidcellen bij elkaar houden en de huid zijn kracht geven. [2]

Fibroblasten (huidcellen in de dermis) produceren collageen. Om het eenvoudiger te maken, kunt u collageenvezels visualiseren als verankeringsmateriaal voor de huidcellen.

Een gewild ingrediënt in de huidverzorgingsindustrie vanwege de werkzaamheid om de huid mollig en jong te houden, collageen maakt 80% van je huid uit en werkt samen met een ander vezelig eiwit genaamd elastine. Elastine geeft je huid zijn elasticiteit.

Hoe de collageenproductie in de huid te stimuleren?

1. Vitamine C

Vitamine C heeft een lange lijst met voordelen, waaronder de productie van collageen [3]. U kunt vitamine C topisch aanbrengen, supplementen nemen of vitamine C-voedingsmiddelen in uw dieet opnemen. Citrusvruchten, broccoli, groenten, aardbeien en papaja zijn allemaal rijke bronnen van vitamine C.

2. Antioxidanten

Antioxidanten versterken de functie van collageen in de huid [4]. Ze helpen onze huid tegen oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen door een elektron te doneren aan de vrije radicalen (atomen of moleculen met een ongepaard elektron). Overweeg antioxidant serums of voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zoals groene thee, bosbes, moerbei, zoethoutextract, kaneel en basilicum.

3. Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is niet alleen een hydraterend middel, maar helpt ook bij het bevorderen van collageen. [5]. Het houdt het collageen vochtig en elastisch. Het kan worden gevonden in voedselbronnen zoals rode bieten, soja en bonen. U kunt ook kiezen voor in de handel verkrijgbare hyaluronzuursupplementen.

4. Retinol

Retinol is een vitamine A-derivaat waarvan bekend is dat het collageengehalte in de huid verhoogt [6]. Het is anti-aging, anti-oxidant en voorkomt de afbraak van collageen. Neem een retinol serum op in uw huidverzorging na het reinigen.

5. Ginseng

Ginseng is een plant met vlezige wortels. Het is verkrijgbaar in de vorm van thee, tincturen en supplementen. Ginseng heeft collageen stimulerende eigenschappen [7] naast ontstekingsremmende en anti-oxidatieve eigenschappen.

6. Aloëvera

Aloë vera gel is enorm populair geworden vanwege de verzachtende eigenschappen van de huid. Orale aloë vera kan het collageengehalte verhogen [8] en verminder het verschijnen van rimpels. Aloë vera is ook effectief tegen UV-schade en vrije radicalen.

7. Collageen crèmes

Topische collageen huidverzorgingsproducten bevatten gehydrolyseerd collageen of peptiden. Van peptiden wordt aangenomen dat ze plaatsmaken voor de dermale laag [9] waar ze de collageenproductie kunnen stimuleren. Deze theorie bevat echter geen wetenschappelijk bewijs.

8. Gezichtsmassage

Er is een reden waarom huidverzorgingsexperts gezichtsbehandelingen suggereren in je late 20s en vroege 30s. Een gezichtsbehandeling wordt geleverd met een massage die niet alleen helpt bij de bloedcirculatie, maar ook de collageenproductie stimuleert [10].

Je kunt thuis een gezichtsmassage doen door zachte druk uit te oefenen in cirkelvormige bewegingen op je wangen, kin en voorhoofd.

9. Hydratatie

Water vormt 60% van de complexe drievoudige spiraalvormige structuur van collageen. Meer water drinken houdt je collageen in vorm en houdt rimpels op afstand.

10. Microneedling

Microneedling is een dermatologische procedure waarbij kleine naalden worden gebruikt om gaten in de huid te maken. Dit induceert collageenproductie in de huid [11], waardoor het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels wordt verminderd.

11. Collageen supplementen

Er is weinig onderzoek dat de rol van collageensupplementen in hydratatie, sterkte en elasticiteit verklaart [12]. Omdat deze echter niet zijn goedgekeurd door de FDA, kunt u er niet volledig op vertrouwen.

Sommige collageensupplementen zijn gemaakt van zeevoedselbronnen. Het is het beste te vermijden als u allergisch bent voor zeevruchten. Brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel kunnen bij sommige mensen ook een bijwerking zijn.

Factoren die collageenafbraak veroorzaken

Collageen gaat verloren naarmate we ouder worden. Zie collageen als een lijm die de huidcellen aan elkaar plakt. Wanneer de lijm verloren gaat, beginnen cellen door te zakken. Fijne lijntjes en rimpels die hierdoor verschijnen zijn de eerste tekenen van een ouder wordende huid.

Enkele factoren die leiden tot verminderde niveaus van collageen zijn:

  • Zonlicht
  • Roken, alcohol
  • Verontreiniging
  • Veroudering
  • Stress

Voedingsmiddelen rijk aan collageen

Kippenvel, kippenbouillon, varkenshuid, rundvlees, soja, noten en vis zijn goede bronnen van collageen. Nu weet je waarom een eiwitrijk dieet belangrijk is voor een jeugdige huid.

Het collageen in voedsel wordt tijdens het spijsverteringsproces afgebroken tot aminozuren en peptiden. Er is geen onderzoek dat de voordelen van collageenvoedsel gelijkstelt aan die van supplementen.

Kan collageen door de huid worden opgenomen?

Dr. Harish legt uit dat een combinatie van orale antioxidanten en actuele serums / crèmes helpen bij het vertragen van het proces van collageenafbraak. Je kunt collageen niet wegduwen als de zoveelste schoonheidsrage, omdat overvloedig collageen in je huid de tijd kan terugdraaien. Raadpleeg uw dermatoloog en pomp wat collageen in uw huid om er jonger uit te zien en u jonger te voelen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen