Je bent dol op je haar. Net als iedereen wil je dat het er voor altijd glanzend en volumineus uitziet, toch? Collageen kan een grote rol spelen!

De bouwsteen van vele delen van het menselijk lichaam, waaronder huid en haar, collageen is het meest voorkomende eiwit dat in ons wordt aangetroffen. Het omvat 45 procent van het droge gewicht van de huid en maakt 30 procent van de totale massa van het lichaam. [1]

Maar naarmate je ouder wordt, neemt de collageenproductiesnelheid van je lichaam af, wat leidt tot verouderingsverschijnselen zoals rimpels, slappe huid en haaruitval. Laten we eens kijken hoe collageen werkt voor je haar en hoe je haaruitval als gevolg van weinig collageen kunt voorkomen.

Hoogtepunten:

  • Wat doet collageen voor je haar?
  • Welk collageen is het beste voor haargroei & hoe te gebruiken?
  • Hoeveel collageen moet je dagelijks innemen voor haargroei?
  • Is te veel collageen slecht voor je haar?

Wat doet collageen voor je haar?

Collageen kan helpen je beschadigde haar te herstellen en haaruitval aan te vullen door de haargroei te bevorderen. Het houdt je krullen gezond en glanzend.

Wanneer uw lichaam collageen begint te verliezen als gevolg van de leeftijd, collageen supplement kan uw redder zijn.

Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van collageen voor het haar:

1. Collageen voegt volume toe

Een onderzoek uitgevoerd door een groep wetenschappers in Japan wees uit dat het niveau van een bepaald type collageen in de buurt van de haarzakjes afneemt naarmate we ouder worden, wat resulteert in haaruitval. [2]

Bovendien helpt een aminozuur genaamd proline het haar te beschermen door het te beschermen tegen de schadelijke effecten van de vrije radicalen. De antioxiderende eigenschappen van collageen helpen dus om het haarvolume te vergroten door je haarzakjes te versterken.

2. Collageen maakt je haar glanzend

Naarmate je ouder wordt, kan je haar broos en dof worden. Dit gebeurt omdat onder de haarzakjes talgklieren zitten, die olie afscheiden om het haar vochtig te houden.

Collageen speelt een belangrijke rol in de algehele werking van dit hele proces, wat resulteert in glanzend en glanzend haar.

3. Collageen houdt je haar gezond

Collageen houdt je huidlaag en haarzakjes bij elkaar, wat op zijn beurt je haar sterk en gezond houdt.

Wanneer de collageenproductie afneemt als gevolg van veroudering, wordt je haarzakje broos, terwijl de huidlagen opdrogen, wat resulteert in haaruitval.

4. Collageen vermindert haarverduistering

Haar krijgt zijn natuurlijke kleur van melanine, een pigment, dat wordt geproduceerd door de melanine-producerende cellen. Naarmate we ouder worden, beginnen de melanineproducerende cellen af te sterven, waardoor het haar grijs wordt.

Hoewel het grijzen van het haar grotendeels wordt gecontroleerd door genen, kunnen vrije radicalen die zich ophopen door stress, slechte voeding en chemische ophopingen van haarkleur en shampoos verder haarveroudering veroorzaken. Van collageen is bekend dat het antioxiderende eigenschappen heeft die de vergrijzing van het haar van deze vrije radicalen tenietdoen.

Welk collageen is het beste voor haargroei & hoe te gebruiken?

U kunt collageen op vele manieren in uw dieet opnemen. Collageensupplementen worden gemaakt door collageen te extraheren uit bindweefsels van andere dieren, waaronder vissen, koeien en kippen.

Bottenbouillon is een van de rijkste bronnen van voedingscollageen die u aan uw dieet kunt toevoegen. Je kunt het drinken als een drankje of soep.

Als u geen zeevis of bottenbouillon eet, kunt u rundercollageen kiezen dat is afgeleid van koeien die in de wei worden gevoerd. Deze collageen supplementen komen als een poeder.

Voeg veel vitamine C-rijk voedsel toe aan uw dieet om de collageenproductie in uw lichaam te stimuleren. Paprika’s, sinaasappels, aardbeien, spruiten, enz. zitten bijvoorbeeld vol met vitamines die het natuurlijke vermogen van het lichaam om collageen te produceren kunnen stimuleren. [3]

U kunt ook collageensupplementen aan uw dieet toevoegen. Supplementen komen in de vorm van pillen en poeder die je kunt mengen in je sappen of smoothies. Collageensupplementen zijn meestal in hun afgebroken vorm, zodat je lichaam het snel kan opnemen.

Notitie:

Collageensupplement is meestal veilig te gebruiken, maar sommige mensen kunnen brandend maagzuur of maagklachten hebben [4]. Lees het etiket om ervoor te zorgen dat uw collageensupplement verstoken is van MSG, USP / NF-compatibel is en de ingrediënten overeenkomen met de claims die het maakt.

Hoeveel collageen moet je dagelijks innemen voor haargroei?

Collageen poeder

Als u collageensupplementen voor haargroei wilt opnemen, moet u eerst bepalen hoeveel collageen uw lichaam nodig heeft.

Vergeet niet dat niet elk type hetzelfde is en dus de vereistent collageen varieert ook. Als u bijvoorbeeld regelmatig traint, heeft u de neiging om collageen sneller af te breken. Evenzo, als u onder stress staat, kunt u sneller collageen verliezen.

Afhankelijk van de behoefte van uw lichaam, kunt u de collageenvereisten aanpassen. Bij het bepalen van de hoeveelheid collageen die u wilt innemen, moet u ook rekening houden met uw voedingsbronnen. Zalmhuid is bijvoorbeeld een rijke bron van het opbouwen van collageen. Als u een regelmatige zalmeter bent, pas dan uw inname van collageensupplementen dienovereenkomstig aan.

Als u op zoek bent naar collageensupplementen, kies dan voor de niet-gearomatiseerde en pure vorm van collageen. Uw arts kan u adviseren over de dosering van het collageensupplement na het evalueren van hoeveel collageen uw lichaam afbreekt en hoeveel eiwit u uit uw voedingsbronnen haalt.

Notitie:

De gouden regel is om zoveel grammen eiwit in uw dieet op te nemen als u in kilo’s weegt.

Is te veel collageen slecht voor je haar?

Net als elk ander supplement is te veel collageensupplement ook niet goed voor je lichaam. Het kan maagklachten, huiduitslag en maagvolheid veroorzaken.

Een auto-immuunziekte genaamd sclerodermie treedt op wanneer het lichaam overmatig collageen produceert. Terwijl de gelokaliseerde sclerodermie de huid kan beïnvloeden, kan de systemische sclerodermie zowel de huid als de inwendige organen aantasten. [5]

Notitie:

Alway consumeren collageen supplementen alleen onder strikt medisch advies.

Inpakken

Collageen is het belangrijkste eiwit dat je haar bij elkaar houdt, volume geeft en zijn natuurlijke vocht vasthoudt. Naarmate je ouder wordt, kun je collageen gaan verliezen, wat leidt tot haaruitval. Collageensupplementen zijn een geweldige manier om het verloren collageen aan te vullen en je haargezondheid een boost te geven. Alle supplementen mogen echter alleen worden ingenomen na overleg met een arts.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen